Στη Nova οι ΑΕΚ, Άρης, Μαρούσι και ΠΑΟΚ, στον ΣΚΑΪ και το ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Πανελλήνιος, Πανιώνιος και Κολοσσός Ρόδου και στην ΕΡΤ οι υπόλοιποι, Ηλυσιακός, Καβάλα, ΓΣ «Ολύμπια», Περιστέρι και Τρίκαλα. Βέβαια, αυτή η διασπορά κάθε άλλο παρά καλό κάνει στο άθλημα, καθώς το μπάσκετ και φέτος δεν θα έχει την ώρα του (από τις 15:00 μέχρι τις… 22:00 θα κυμαίνονται οι αγώνες), δεν θα έχει το κανάλι του, εν ολίγοις δεν θα γίνει συνήθεια (για να γίνει μετά… και λατρεία όπως λέει το σλόγκαν). Πολλοί φίλοι του αθλήματος που δεν συγκαταλέγονται στους «φανατικούς μπασκετόφιλους» θα χάσουν αρκετά ματς τα οποία είχαν τηλεοπτική κάλυψη, αλλά κανείς δεν το ήξερε. Εδώ, ακόμη και οι εφημερίδες με τον ΕΣΑΚΕ δεν τα γράφουν σωστά ή ολοκληρωμένα, ο κόσμος θα τα βρει; Το θέμα… θέλει ψάξιμο στα προγράμματα κάθε καναλιού, κάτι που δυστυχώς δεν είναι καλό για το μπάσκετ.
Ας κρατήσουμε το θετικό, ότι θα δούμε όλο το μπάσκετ από εδώ και πέρα, ενώ από το Age of Basketball, θα προσπαθούμε κάθε Παρασκευή και Σάββατο να σας ενημερώνουμε για όλες τις τηλεοπτικές μεταδόσεις του Σαββατοκύριακου. Ήδη ψάχνουμε την καλύτερη φόρμουλα παρουσίασης γι’ αυτό.
Δεν θέλω καν να κάνω σύγκριση των οικονομικών του μπάσκετ και του ενδιαφέροντος του κρατικού καναλιού σε σχέση με το αντίστοιχο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα (που ας μην κρυβόμαστε, αγωνιστικά είναι πολύ χαμηλότερου επιπέδου από το μπάσκετ), γιατί δεν θεωρώ ότι στην Ελλάδα με τις υπάρχουσες συνθήκες είναι δόκιμη τέτοια σύγκριση.
Μεγάλο το λάθος του ΕΣΑΚΕ και των ομάδων, τους οποίους θεωρώ αποκλειστικά υπεύθυνους για την τηλεοπτική κατάντια του προϊόντος. Εντάξει, το εύκολο θύμα πάντα είναι ο ΕΣΑΚΕ, καθώς έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης, αφού είναι η διοργανώτρια αρχή. Όμως και οι ίδιες οι ομάδες ενδιαφέρονται μόνο για το οικονομικό σκέλος και κανείς για το πώς θα προβληθεί σωστά το μπάσκετ. Έχετε δει μπασκετική διαφήμιση του πρωταθλήματος ελκυστική τα τελευταία χρόνια, εκτός από τα κλιπάκια για το ΠΑΟ-ΟΣΦΠ; Όχι, κανείς δεν έχει δει. Ο Οικονομίδης αναφέρθηκε σε αναγκαιότητα κεντρικής διαχείρισης. Θα συμφωνήσω, αλλά η αναγκαιότητα αυτή υπάρχει μόνο αν θες να κάνεις πιο ελκυστικό ένα προϊόν στον κόσμο, κατεύθυνση προς την οποία ο ΕΣΑΚΕ και οι ομάδες δεν κινούνται. Στην Ελλάδα οι ομάδες και ο ΕΣΑΚΕ αντιλαμβάνονται τις έννοιες μάρκετινγκ, διαφήμιση και προώθηση του εγχώριου πρωταθλήματος όπως οι άνθρωποι των σπηλαίων αντιλαμβάνονταν τη φωτιά που ξέσπασε από κεραυνό: δεν μπορούν να τα καταλάβουν και τα κοιτάνε με το στόμα ανοιχτό βγάζοντας κραυγές που δεν προσφέρουν τίποτα.
Δεν έχουμε παράπονο, πάντως, η κατάσταση όντως χειροτερεύει όσο… κατεβαίνεις, καθώς ο Βασιλακόπουλος «προστάτευσε» την Α2 από το κακό Conn-x TV που ήθελε να δείχνει τους αγώνες της και να πληρώνει τις ομάδες (αν είναι δυνατόν τέτοιες διαθέσεις!). Τελικά, δεν θα το κάνει, γιατί ο FIBA Europe δεν… θέλει. Γιατί; Γιατί έτσι, που λέει και το ανέκδοτο.
Κρύβοντας τα ταλέντα…
Η Α1 έχει αρχίσει 4 αγωνιστικές ήδη και η κατάσταση όσον αφορά τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ είναι τραγική. Ας κοιτάξουμε τους χρόνους των παιδιών που το καλοκαίρι κατακτούσαν την κορυφή της Ευρώπης και τη 2η θέση στον κόσμο με την εθνική Εφήβων.
Την 4η αγωνιστική, ο Κασελάκης αγωνίστηκε 6 ολόκληρα δευτερόλεπτα στο Ηλυσιακός-Άρης, ενώ από την άλλη ο Μούρτος και ο Χρυσικόπουλος ήταν δωδεκάδα, αλλά δεν έπαιξαν καθόλου. Στο Πανιώνιος-ΓΣ Ολύμπια, ο Μάρκοβιτς έκανε την έκπληξη και έβαλε τον Γιάνκοβιτς 36 δευτερόλεπτα, ενώ ο Γιαννόπουλος ήταν εκτός δωδεκάδας. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης του Περιστερίου ήταν στη δωδεκάδα αλλά δεν έπαιξε καθόλου, ενώ ίδια κατάσταση και στον Κολοσσό, που ο Νίκος Παππάς δεν πήρε χρόνο συμμετοχής, αν και ήταν στον πάγκο. Στον Ολυμπιακό, ο Κώστας Παπανικολάου ήταν δωδεκάδα αλλά δεν έπαιξε, ενώ ο Κώστας Σλούκας έπαιξε 4:26 λόγω της απουσίας του Παπαλουκά. Ο Μπόγρης (αλλά και ο Βεργίνης) ήταν εκτός δωδεκάδας στον Παναθηναϊκό, αφού οι τραυματίες επέστρεψαν. Τέλος, ο Νώντας Παπαντωνίου έπαιξε 11:32 στην ΑΕΚ επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά ότι καλά έκανε και δεν δίστασε την τελευταία στιγμή να φύγει από το Μαρούσι.
Οι χρόνοι αυτοί δεν ήταν κάτι τυχαίο. Από την αρχή του πρωταθλήματος, ο Γιώργος Μπόγρης έχει παίξει σε 1 ματς (7 λεπτά συνολικά) όταν έλειπαν Μπατίστ, Τσαρτσαρής (1 ματς και 10 λεπτά έχει και ο Βεργίνης), ο Μούρτος έχει παίξει σε 2 αγώνες και 16 λεπτά σύνολο, ο Χρυσικόπουλος σε 3 αγώνες και 17 λεπτά σύνολο, ο Γιάνκοβιτς σε 2 αγώνες και 19 λεπτά σύνολο, ο Γιαννόπουλος σε 1 αγώνα και 16 λεπτά σύνολο, ο Παππάς σε 3 ματς και 45 λεπτά σύνολο, ο Παπαντωνίου σε 4 αγώνες και 78 λεπτά σύνολο, ο Β. Μάντζαρης 1 ματς και 4 λεπτά σύνολο, ο Κασελάκης σε 4 ματς και 22 λεπτά σύνολο, ο Σλούκας σε 2 ματς και 20 λεπτά σύνολο και ο Παπανικολάου σε 2 ματς και 22 λεπτά σύνολο.
Κι αν Σλούκας και Παπανικολάου παίζουν περισσότερο απ’ όσο θα περίμεναν (ο Γιαννάκης έχει βάλει στο ροτέισον ιδίως τον δεύτερο), κι αν ο Μπόγρης… παίζει όσο ακριβώς περιμέναμε, κι αν ο Παπαντωνίου είναι ο μόνος που φαίνεται ότι θα έχει γεμάτη χρονιά (παίζει ως τώρα 19,5 λεπτά ανά αγώνα, αν και προβλέπεται αυτό να μειωθεί), η συμμετοχή των άλλων δεν έχει νόημα. Ιδίως Γιάνκοβιτς, Γιαννόπουλος, Κασελάκης και Μάντζαρης θα έπρεπε να παίρνουν πολύ περισσότερο από τον ανύπαρκτο χρόνο που τους δίνουν ως τώρα οι ομάδες τους. Τελείως παράλογη είναι, βεβαίως, η περίπτωση του Γιαννόπουλου, τον οποίο ο Πανιώνιος είχε ζητήσει δανεικό και ο Ολυμπιακός συμφώνησε να δώσει, ο πρώτος χωρίς προφανώς να έχει διάθεση να του δώσει χρόνο συμμετοχής (εδώ δεν δίνει στον Γιάνκοβιτς που ήδη ήταν στην ομάδα) και ο δεύτερος χωρίς να απαιτήσει να έχει ο παίκτης του χρόνο συμμετοχής πριν τον στείλει δανεικό. Αρχή είναι ακόμα, ας περιμένουμε, αλλά όλα δείχνουν ότι τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά θα κερδίσουν λίγα πράγματα από τη φετινή σεζόν.