Στην παρουσίαση 18 παικτών από τη φετινή Ευρωλίγκα παρακάτω έχουμε βάλει ορισμένους περιορισμούς. Δεν συμπεριλάβαμε παίκτες που έχουν γεννηθεί πριν το 1985, ενώ και από αυτούς που είναι γεννημένοι από το 1985 και ύστερα δεν έχουμε βάλει κανέναν από όσους έκαναν «έκρηξη» τις προηγούμενες χρονιές. Δηλαδή παίκτες όπως οι Σπλίτερ, Τελέτοβιτς, Τέπιτς, Βελίτσκοβιτς, Κλέιζα, Ασίκ, Σαβάς, Ερντέν, Πρέλτζιτς, Σχορτσανίτης, Τεόντοσιτς, Μογγκόφ, Φριτζόν, Μπάρατς, Φρίλαντ, Πρίντεζης, Ρούμπιο, Βέσελι, Γκολούμποβιτς, Γιουλ, κ.α. απουσιάζουν, καθώς η καλή παρουσία τους (ο καθένας στα στάνταρ του) δεν είναι φετινή «αποκάλυψη», αφού ήδη βρίσκονται πολύ ψηλά στο ευρωπαϊκό σταρ σίστεμ, παρότι όλοι είναι 24 και κάτω σε ηλικία (μετράμε… ως 2009 ακόμα).
Η αλήθεια είναι ότι πέραν της προφανούς απάντησης στην ερώτηση για την «αποκάλυψη», απάντησης που ούτε αυτή καλύπτει όλες τις προϋποθέσεις, φέτος δεν είδαμε κάποιον υπερπαίκτη να κάνει την «έκρηξη» όπως τα προηγούμενα χρόνια (που ξεπετάχτηκαν οι πιο πάνω αναφερθέντες, οι οποίοι θα αποτελέσουν το μέλλον του ευρωπαϊκού μπάσκετ). Σίγουρα, θα αρχίσουμε το άρθρο από τον Άλεξ Μάριτς, αφού μπορεί να είναι ήδη 25 (και μισό), αλλά μέχρι φέτος ελάχιστοι τον ήξεραν, καθώς είχε μόνο μια κακή χρονιά στην Ισπανία και τίποτε άλλο, ενώ δεν είχε αγωνιστεί Ευρωλίγκα. Άρα, είναι δίκαιο να του απονείμουμε τον τίτλο της «αποκάλυψης» της φετινής Ευρωλίγκας και, βεβαίως, να… προβλέψουμε ότι θα κάνει πολύ καλή καριέρα (κι ένα τρίχρονο το βλέπει αυτό) αν δεν έχει προβλήματα τραυματισμών.
Πέραν του Μάριτς, όμως, τι; Οι περισσότερες ομάδες ανακύκλωσαν ήδη γνωστούς Αμερικανούς, ενώ ελάχιστοι είναι οι παίκτες που φαίνονται να παίρνουν φέτος χρόνο συμμετοχής που δεν έπαιρναν τα άλλα χρόνια. Με μια πιο προσεκτική ματιά όμως…
Τη λίστα θα την ξεκινήσω με δύο ονόματα παικτών οι οποίοι θα μπορούσαν κάλλιστα να απουσιάζουν, αλλά θα εξηγήσω τους λόγους που τους βάζω και μάλιστα στην κορυφή της λίστας.
Ο πρώτος είναι ο Γιόνας Μασιούλις, της Αρμάνι φέτος. Τον Μασιούλις προφανώς και δεν τον ανακάλυψε κανείς φέτος. Έχει ήδη 5 χρονιές Ευρωλίγκας (είναι στην 6η) στην πλάτη του, αν και δεν είναι ούτε 25 ετών. Όμως, μετά από ένα κακό καλοκαίρι, που ανεξήγητα σκούπιζε τον πάγκο της Λιθουανίας, πήρε μετεγγραφή για το εξωτερικό. Και στην Αρμάνι απέδειξε ότι πλέον πρέπει να συγκαταλέγεται στους πολύ καλούς περιφερειακούς της Ευρώπης.
Φεύγω από τον Μασιούλις και πάω στον παίκτη που θεωρώ την αποκάλυψη πλην Μάριτς στην Ευρωλίγκα και εκείνον που θα κάνει, σίγουρα, πολύ καλή καριέρα. Πολλοί είχαν ακούσει το όνομα του Μαρτίνας Τζεσεβίτσιους (Λιέτουβος) και πριν τη φετινή σεζόν, αφού παίζει Ευρώπη (Ευρωλίγκα και Eurocup) από το 2006-07 αν και χωρίς μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Όμως, ο Τζεσεβίτσιους είναι 21 χρονών μόλις, φέτος είναι από τους καλύτερους περιφερειακούς στην Ευρωλίγκα, απίστευτα εύστοχος, γρήγορος, εύστροφος και με όλο το μέλλον μπροστά του. Πρώτη πλήρης χρονιά, πρώτη φορά πρωταγωνιστής και αντεπεξέρχεται πλήρως με 14.0 πόντους, 2.8 ριμπάουντ, 3.3 ασίστ και 1.1 κλεψίματα, δείχνοντας ότι οι Λιθουανοί… ξαναβγάζουν καλό γκαρντ.
Ταξιδεύω προς Ισπανία μεριά και πάω στον Παού Ρίμπας (Λαμποράλ), ο οποίος επίσης δεν ήταν άγνωστος. Όμως, ο Ισπανός γκαρντ πήρε μετεγγραφή για καλύτερη ομάδα, παίζει περισσότερο (φέτος πρώτη φορά 23 λεπτά) και βοηθάει αρκετά δείχνοντας στοιχεία καλού παίκτη που μπορεί να κάνει σταθερή καριέρα σε καλές ομάδες της ηπείρου.
Στους ήδη γνωστούς παίκτες μένουν ακόμη λίγοι. Ο Λούκσα Άντριτς (Τσιμπόνα) παίζει για 5η χρονιά Ευρωλίγκα, πλησιάζει τα 25 του, αλλά φέτος κάνει την καλύτερη χρονιά του. Σε 21 λεπτά έχει 8.6 πόντους, 4.4 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα. Βέβαια, δεν έχει πείσει ότι μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω από ρολίστα, καθώς κάνει πάρα πολλά φάουλ και είναι ιδιαίτερα ασταθής, ακόμη και μέσα στο ίδιο το ματς.
Μιλώντας για παίκτες που έχουν ξαναπαίξει Ευρωλίγκα, ο Ντέγιαν Μπορόβνιακ (Λιέτουβος) αν και 23 παίζει για 5η χρονιά Ευρωλίγκα. Όμως, είναι ουσιαστικά η πρώτη που έχει ρόλο. Με 13 λεπτά, 6.1 πόντους και 3.9 ριμπάουντ δείχνει πάρα πολύ καλή λύση από τον πάγκο. Τα στατιστικά του μοιάζουν μικρά, αλλά δεν είναι αν σκεφτείτε το χρόνο που παίζει. Σίγουρα περιμένουμε να τον δούμε στο μέλλον σε μεγαλύτερο ρόλο ώστε να φανεί αν μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής. Πάντως, η αναγωγή των στατιστικών του στα 40 λεπτά αγώνα (αυτό θα το δούμε μεθαύριο) είναι εντυπωσιακή.
Ο 20χρονος Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς (Τσιμπόνα) είναι στην 3η του χρονιά στην Ευρωλίγκα, αλλά τις δύο προηγούμενες είχε παίξει συνολικά 1 ματς. Φέτος έχει 5.6 πόντους και 2.0 ριμπάουντ, ενώ όσο περνούν οι αγωνιστικές δείχνει να πατάει πιο καλά στο παρκέ. Αν έχει την αναμενόμενη εξέλιξη μπορεί να κάνει καλή καριέρα στην Ευρώπη.
Ο Λουντοβικ Βατί (Ορλεάν) είχε παίξει Ευρωλίγκα και το 2006-07, ενώ το 2007-08 έπαιξε στο Eurocup. Όμως, σε επίπεδο Ευρωλίγκας, ο 21χρονος σέντερ φέτος αποδεικνύει ότι μπορεί να σταθεί. Σε 16 λεπτά έχει 6.2 πόντους και 4.6 ριμπάουντ, αν και κάνει πολλά λάθη ιδίως για σέντερ. Στα θετικά του ότι βάζει βολές, ενώ γενικά δεν μοιάζει να διαφέρει από το σύνολο των κλασικών, αθλητικών Γάλλων ψηλών.
Στο επόμενο μέρος του αφιερώματος θα ασχοληθούμε με αυτούς που είναι στην πρώτη τους (τυπικά και ουσιαστικά) χρονιά στην Ευρωλίγκα, ενώ στο τελευταίο με κάποια εξεζητημένα στατιστικά στοιχεία που, αν και αδόκιμα, βοηθούν να καταλάβουμε το ρόλο και τις προοπτικές των παικτών αυτών.