Home / ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ / Ανασκόπηση 2009: Κοιτώντας όσους… έλειψαν

Ανασκόπηση 2009: Κοιτώντας όσους… έλειψαν

 

Δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2009

Το Age of Basketball, προσπαθώντας να ξεφύγει από τα τετριμμένα που μπορείτε να βρείτε σε ποικίλα άλλα site στο διαδίκτυο, ετοίμασε μία διαφορετική ανασκόπηση του 2009. Εκμεταλλευόμενο το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός ελληνικός ιστότοπος που ασχολείται με μπασκετικούς τραυματισμούς και διατηρεί αθλητιατρικό τμήμα με το αντίστοιχο αρχείο, παρουσιάζει το 2009 μέσα από τους σημαντικότερους τραυματισμούς και τον αντίκτυπό τους…

Ιανουάριος 2009: Ο Μάικλ Ρεντ παθαίνει ρήξη συνδέσμων στο αριστερό του γόνατο και τίθεται εκτός για την υπόλοιπη σεζόν. Οι Μπακς από το 47% πέφτουν στο 33% στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς και η σεζόν τους πηγαίνει στράφι. Ο αριστερόχειρας σουτέρ, σχεδόν 1 χρόνο αργότερα, ακόμα προσπαθεί να βρει τον εαυτό του.

Φεβρουάριος 2009: Μία ακόμη χρονιά λαμβάνει άδοξο τέλος για τον Τρέισι ΜακΓκρέιντι. Η microfracture surgery στο αριστερό του γόνατο γράφει ένα ακόμη κεφάλαιο στο βιβλίο των ατυχών τραυματισμών του. Τον ίδιο μήνα, ο Δήμήτρης Διαμαντίδης παθαίνει ένα ελαφρύ διάστρεμμα αστραγάλου που θα αποτελέσει τον πρώτο από μία σειρά τραυματισμών που θα τον ταλαιπωρήσουν όπως ποτέ μέχρι τώρα στην καριέρα του.

Μάρτιος 2009: Ο Στήβεν Σμιθ, πιθανότατα ο καλύτερος παίκτης του ελληνικού πρωταθλήματος μέχρι τότε, έχει μία άσχημη πτώση, παθαίνει ρήξη αχιλλείου στο αριστερό του πόδι και μπαίνει στα «πιτς» για τουλάχιστον 6 μήνες. Ο Κολοσσός Ρόδου συνεχίζει και χωρίς αυτόν μέχρι τα πλέιο-οφ, αλλά ο ίδιος χάνει μία ενδεχόμενη μετεγγραφή και η Α1 χάνει έναν παίκτη που δε χόρταινε να βλέπει. Εντωμεταξύ, η ανησυχία για τον Διαμαντίδη μεγαλώνει μετά από μία θλάση στον αριστερό τετρακέφαλο.

Απρίλιος 2009: Ο Χοσέ Καλντερόν εξαρθρώνει τον δείκτη του αριστερού του χεριού και υποβάλλεται σε εγχείρηση στις 28/4. Η αρχική εκτίμηση μιλά για απουσία 6 εβδομάδων, αλλά ο Ισπανός πλέι-μέικερ ξέρει ήδη ότι δύσκολα θα μπορέσει να είναι καλά για το Ευρωμπάσκετ. Στην Ελλάδα, το ιατρικό δελτίου του Ολυμπιακού, αναφέρει για πρώτη φορά την οσφυαλγία του Παναγιώτη Βασιλόπουλου, πόνος που τελικά θα του κοστίσει τη συμμετοχή σε όλες τις σημαντικές διοργανώσεις του Μαΐου και του καλοκαιριού.

Μάιος 2009: Σοκ προκαλείται στην μπασκετική κοινότητα από τον νέο σοβαρό τραυματισμό του Μινγκ Γιάο. Αυτή τη φορά πρόκειται για ένα κάταγμα κόπωσης στο σκαφοειδές οστό του αριστερού ταρσού και πολλοί μιλούν ακόμα και για το τέλος της καριέρας του. Τελικά, ο Γιάο λαμβάνει την απόφαση να υποβληθεί σε εγχείρηση, κάτι που γίνεται τον Ιούλιο του 2009 και του κοστίζει ολόκληρη τη σεζόν 2009-10. Τα Μέσα αναφέρουν τους Ρόκετς ως «την καλύτερη ομάδα που δεν είδαμε ποτέ», ενώ ο Κινέζος σταρ ελπίζει ότι θα επανέλθει από την αρχή της σεζόν 2010-11. Παράλληλα, ο Δημήτρης Διαμαντίδης αναφέρει σπασμό κοιλιακών μυών και υποβάλλεται σε εγχείρηση στις 18/6, επέμβαση που τον θέτει ουσιαστικά εκτός Ευρωμπάσκετ.

Ιούνιος 2009: Ο Ζήσης Σαρικόπουλος παθαίνει μερική ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου στο αριστερό του γόνατο και μετά από μία χρονιά απραξίας (λόγω της αλλαγής κολεγίου) τίθεται ουσιαστικά εκτός και από την Εθνική Εφήβων. Περίπου ένα μήνα μετά, ο τραυματισμός του θα υποτροπιάσει μην αφήνοντας καμία ελπίδα για ουσιαστική συμμετοχή στην Εθνική Νέων. Στον Παναθηναϊκό, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους αποφασίζει να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση για τον καθαρισμό του γονάτου του και τίθεται εκτός Ευρωμπάσκετ, αλλά και των πρώτων μηνών της νέας σεζόν με τους «πρασίνους».

Ιούλιος 2009: Η εγχείρηση στην οποία υποβάλλεται ο Γιάο κρίνεται επιτυχημένη, την ώρα που ο Τόνι Πάρκερ βλέπει έναν διπλό τραυματισμό στο δεξί του πόδι (διάστρεμμα αστραγάλου και θλάση στον τετρακέφαλο), να μην είναι αρκετός για να του στερήσει τη συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Εντωμεταξύ, ο Φάνης Κουμπούρας, με τη μεσογειακή εθνική, παθαίνει ρήξη χιαστών και υποβάλλεται σε επέμβαση τον Αύγουστο που τον θέτει εκτός για 6 μήνες.

Αύγουστος 2009: Οι εθνικές ομάδες μετρούν τις πληγές τους: τραυματισμός στον αριστερό δείκτη για τον Παού Γκασόλ και στον ιγνυακό τένοντα για τον Ρούντι Φερνάντεθ, ο Νίκολα Πρκάτσιν πονά στον αγκώνα, ο Γιάννης Μπουρούσης παθαίνει τράβηγμα στον αριστερό τετρακέφαλο. Κι ενώ οι ανωτέρω θα προλάβουν το Ευρωμπάσκετ, δεν ισχύει το ίδιο για τον Μπένο Ούντριχ της Σλοβενίας (ρήξη πλαγίων συνδέσμων στο αριστερό γόνατο) και τον Ζοζέφ Γκομίς της Γαλλίας (μερική ρήξη του αριστερού αχιλλείου τένοντα) που μένουν εκτός της διοργάνωσης. Παράλληλα, ο Ματίαζ Σμόντις ενοχλείται από την ίδια οσφυαλγία.

Σεπτέμβριος 2009: Η Εθνική Ελλάδας παρατάσσεται στο Ευρωμπάσκετ χωρίς μεγάλα ονόματα: τον Διαμαντίδη που ταλαιπωρημένος από τους τραυματισμούς που αναφέραμε μένει εκτός, τον Παπαλουκά που νιώθει την κόπωση των συνεχόμενων διοργανώσεων αλλά και ένα διάστρεμμα στο δεξί αστράγαλο από το Μάιο, και τον νεότερο Βασιλόπουλο που μένει ανήμπορος λόγω των πόνων στη μέση. Η ομάδα του Καζλάουσκας δεν αποδίδει ιδιαίτερα ωραίο μπάσκετ, αλλά καταφέρνει να πετύχει τον κύριο στόχο, την κατάκτηση ενός μεταλλίου. Στη Σλοβενία, η οσφυαλγία του Σμόντις υποτροπιάζει και όλα δείχνουν ότι ο σπουδαίος πάουερ-φόργουορντ θα χάσει ξανά αρκετούς μήνες.

Οκτώβριος 2009: Μια από τις πιο σημαντικές μετεγγραφές στην Ευρώπη, ο Βάλτερ Χέρμαν, τραυματίζεται στο αριστερό γόνατο (θυλακίτιδα και μερική ρήξη συνδέσμου), υποβάλλεται σε αρθροσκοπική επέμβαση και τίθεται εκτός για 3 μήνες. Ο συμπαίκτης του, Λιορ Ελιάχου, παθαίνει θλάση στους προσαγωγούς, ενώ μεγάλα ονόματα, όπως ο Γιάκα Λάκοβιτς και ο Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς χάνουν αγώνες λόγω πόνων στη μέση. Ο Μιρσάντ Τουρκσάν τίθεται εκτός για το μεγαλύτερο διάστημα της σεζόν λόγω τραυματισμού στη βουβωνική χώρα.

Νοέμβριος 2009: Ο Γιώργος Πρίντεζης σε μία προσπάθεια για κάρφωμα γλιστρά και πέφτει στο παρκέ με τον αυχένα και τον ώμο. Η εικόνα είναι σοκαριστική, αλλά ο Έλληνας φόργουορντ γλιτώνει τα χειρότερα και αποχωρεί από το γήπεδο με διάσειση και κάταγμα στο ακρώμιο της ωμοπλάτης. Ένας ακόμη Έλληνας φόργουορντ, ο Νίκος Μπάρλος παθαίνει κάταγμα στο 4ο μετακάρπιο του δεξιού του χεριού και υποβάλλεται σε εγχείρηση που θα τον αφήσει εκτός για 2 μήνες.

Δεκέμβριος 2009: Ο Γκρεγκ Όντεν, κάποτε (όχι πριν από πολλά χρόνια) η μεγάλη ελπίδα των Αμερικανών στη θέση σέντερ, παθαίνει κάταγμα στην αριστερή επιγονατίδα και τίθεται εκτός σεζόν μετά από μόλις 21 αγώνες. Η σεζόν 2007-08 είχε τελείωσε για αυτόν ξανά πριν καν αρχίσει, ενώ και η 2008-09 ήταν λειψή. Μία ενδεχομένως μεγάλη καριέρα μοιάζει να χάνεται λόγω της ατυχίας.

About nikolask11

Check Also

Οι τραυματισμοί της εβδομάδας

  Το Age of Basketball σας παρουσιάζει τους σημαντικότερους τραυματισμούς (αυτούς που αποτελούν την πιο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *