Παράλληλα, με τη νίκη του αυτή ο Ολυμπιακός κατέκτησε την πρώτη θέση του ομίλου του (η δεύτερη ομάδα που το καταφέρνει, μετά την Μπαρτσελόνα) και πια περιμένει το Top-16 περνώντας ουσιαστικά αλώβητος από την πρώτη φάση, που θα ήταν και η περίοδος μονταρίσματος της ομάδας.
Στην Τουρκία, ο Ολυμπιακός άξιζε τη νίκη σε έναν αγώνα που ήλεγξε στο μεγαλύτερο διάστημά του. Πίσω στο σκορ έμεινε λίγο στη δεύτερη περίοδο, ενώ προς το τέλος, όταν η Εφές πέρασε μπροστά με 66-61 ακολούθησε ένα σερί 0-12 του Ολυμπιακού μέσα σε 3,5 λεπτά για το 66-73. Το ματς δεν ήταν εύκολο και θα ήμασταν εκτός κλίματος αν περιμέναμε να το «καθαρίσει» εύκολα ο Ολυμπιακός. Η Εφές φέτος ξεκίνησε τη χρονιά με ξεκάθαρο στόχο το φάιναλ φορ. Αυτό σημαίνει ότι στο μυαλό των ανθρώπων της ομάδας, αλλά και στη συνείδηση πολλών μπασκετικών στην Ευρώπη, το ρόστερ της ήταν επιπέδου φάιναλ φορ. Άρα, κανείς δεν περίμενε στο πιο κρίσιμο ματς της χρονιάς να παραιτηθεί 2,5 λεπτά πριν τη λήξη.
Παρ’ όλα αυτά ο Ολυμπιακός και πάλι είχε την ευκαιρία να τελειώσει το ματς στην κανονική του διάρκεια, αλλά ο κλασικός Τεόντοσιτς των τελευταίων λεπτών ξαναχτύπησε. Πλέον, είναι ξεκάθαρο. Υπάρχει ο Τεόντοσιτς των πρώτων 39,5 λεπτών ενός αγώνα και ένας άλλος παίκτης για τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα, ο οποίος ανεξαρτήτως του τι έχει κάνει ως εκείνη τη στιγμή, θα πετάξει στα σκουπίδια την τελευταία επίθεση. Πάντα. Μάλιστα, τώρα δεν πέταξε απλά την επίθεση, αλλά “κατάφερε” η μπάλα να πάει στα χέρια του αντίπαλου πλέι μέικερ με 7 δευτερόλεπτα να απομένουν, ασχέτως αν ο Τουνσερί δεν το εκμεταλλεύτηκε.
Ο Σέρβος προσπάθησε να ντυθεί μοιραίος, αλλά με τη βοήθεια του Τσίλντρες, του Κλέιζα και του τριπόντου του Πεν… δεν τα κατάφερε. Ο Ολυμπιακός ήταν απελπιστικά άστοχος στις βολές, σε σημείο που πιθανότατα… είχαν κατεβάσει το στεφάνι 2 πόντους οι Τούρκοι (αστειεύομαι), αλλά γενικά έκανε τρομερό shot selection, παρότι είχε αρκετά άστοχα ελεύθερα σουτ, ιδίως στο πρώτο μέρος. Πέραν τούτων, υπερίσχυσε κατά κράτος στα ριμπάουντ και τις ασίστ, στο δεύτερο εκμεταλλευόμενος τον οίστρο του Τεόντοσιτς. Έπαιξε αρκετά καλή άμυνα στη ρακέτα, ωθώντας (όπως το συνηθίζει) την Εφές σε πολλά τρίποντα και αναγκάζοντάς την σε 8/28 και 28% στο ματς. Το αποτέλεσμα των τόσων επιθέσεων έξω από τα 6.25 ήταν οι Τούρκοι να μην επιδιώκουν τις επαφές στη ρακέτα και να εκτελέσουν 13 βολές. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ κέρδισαν 17 φάουλ μόνο 8 από αυτά ήταν φάουλ βολών (το 47%). Το αντίστοιχο ποσοστό του Ολυμπιακού ήταν 64% (16 από τα 25 οδήγησαν σε βολές). Το γεγονός ότι οι διάδρομοι είχα κλείσει και η Εφές δεν έπαιρνε εύκολους πόντους από λέι απ ή βολές, αλλά εξαντλούσε επιθέσεις για να σουτάρει εν τέλει από το τρίποντο «βγήκε» στην παράταση, όπου η κούραση έφερε το 1/6 των Τούρκων (ως τότε είχαν 7/22 δηλαδή 32% κι έπεσαν στην παράταση στο 16%).
Ο Τεόντοσιτς έκανε εξωπραγματικό αγώνα, με τρομερή επιλογή σουτ, 12 ασίστ έναντι 1 μόνο λάθους σε 41 λεπτά αγώνα ντέρμπι και αν βγάλουμε την τελευταία φάση της κανονικής διάρκειας (η οποία πάντως θα μπορούσε να έχει στοιχίσει στην ομάδα του τη νίκη) ήταν απίστευτος. Ο Τσίλντρες είναι μακράν ο καλύτερος σε όλη την Ευρώπη όταν τελειώνει φάσεις μέσα από τη ρακέτα, ενώ βοηθάει και σε όλους τους τομείς, ο Κλέιζα ήταν πολύ καλός εκτός από την υπερβολή στο τρίποντο, όπου σταμάτησε στο 1/6 και ο Βούισιτς έδωσε πολύτιμες λύσεις στα πιο κρίσιμα σημεία. Ο Πεν χρειάζεται εμφανώς χρόνο για να μπει στο κλίμα της ομάδας, αλλά ήδη φάνηκε πόσο τον υπολογίζει ο Γιαννάκης έναντι του Μπέβερλι, ο Μπουρούσης ήταν κακός, ο Βασιλόπουλος βοήθησε αλλά έκανε λάθη και έχασε φάσεις την άμυνα, ο Σχορτσανίτης ήταν κακός, όπως και ο Χαλπερίν.
Όλα τα σενάρια πρόκρισης και κατάταξης
Στα άλλα ματς είχαμε την εύκολη νίκη της Κίμκι επί της Αρμάνι, με τους Ρώσους να κλειδώνουν την 3η θέση του ομίλου και την Αρμάνι να θέλει νίκη επί της Ρεάλ ή ήττα της Προκόμ (από την αδιάφορη Κίμκι) για να προκριθεί.
Επίσης, είχαμε τη νίκη της αδιάφορης Ορλεάν μέσα στην Ισπανία επί της Μάλαγα για να επιβεβαιωθεί αυτό που λέμε κάθε χρόνο: καμία ομάδα δεν παίζει στην Ευρωλίγκα για να χάσει. Όποιος αντιμετωπίζει τις αδιάφορες ομάδες με υφάκι, τότε τιμωρείται. Η Μάλαγα έχασε την 1η θέση του ομίλου, την οποία πάντως θα έχανε ούτως ή άλλως την ερχόμενη εβδομάδα, αφού ο Ολυμπιακός πέρασε από την Τουρκία. Αν ο αδιάφορος Ολυμπιακός χάσει από την Παρτιζάν και η Μάλαγα από τη Λιέτουβος (που καίγεται) τότε οι Ισπανοί πέφτουν 3οι στον όμιλο.
Αυτό το σενάριο δεν αρέσει στην Εφές, που θέλει μόνο νίκη της Μάλαγα στη Λιθουανία για να ελπίζει σε πρόκριση εις βάρος της Λιέτουβος, εφόσον αυτή κερδίσει στη Γαλλία.
Η Μακάμπι έκανε το χρέος της απέναντι… στο Μαρούσι, κερδίζοντας την κακή (ακόμα μία φορά) Ρόμα με 20 πόντους. Η Ρόμα ήταν κοντά ως το 45-45, αλλά στη συνέχεια κατέρρευσε παντελώς και δέχτηκε σερί 29-8 μέχρι το 74-53. Με τέτοιο μπάσκετ θα δυσκολευτεί πολύ απέναντι στην Ολίμπια. Πλέον, το Μαρούσι ξέρει ότι με νίκη επί της Μακάμπι περνάει στους «16», αλλά περνάει και με ήττα αν χάσει κι η Ρόμα (στην Ιταλία με Ολίμπια).
Η Ολίμπια έφτασε τη μέτρια χωρίς τον Σισκάουσκας ΤΣΣΚΑ στα όριά της, αλλά πρώτα ο Λάνγκντον και μετά ο Χόλντεν καθάρισαν για τους Ρώσους, που από ένα σημείο και μετά έπαιζαν 2 on 5 με τους δύο αστέρες να παίζουν μόνοι τους και τον Χριάπα να αναλαμβάνει άμυνα και ριμπάουντ. Κερασάκι οι 5 κρίσιμοι πόντοι του Κεϊρού στην παράταση. Η ΤΣΣΚΑ με νίκη στην έδρα της επί της Λαμποράλ είναι 1η, ενώ με ήττα μπορεί να πέσει 3η (αν η Μακάμπι κερδίσει το Μαρούσι). Η Λαμποράλ με νίκη είναι 1η, με ήττα 2η, ενώ η Μακάμπι έχει ταβάνι τη 2η θέση στον όμιλο.
Η Μπαρτσελόνα παρέμεινε αήττητη στη Γαλλία με τη Βιλερμπάν, κέρδισε με 26 πόντους και είχε 8 παίκτες με διψήφιο αριθμό ranking και όλη την εντεκάδα της (δεν κατέβασε 12) να σκοράρει. Για τον ίδιο όμιλο, η Ζαλγκίρις κέρδισε την Τσιμπόνα, αλλά χωρίς να της πάρει τη διαφορά. Εδώ η κατάσταση είναι τρομερή, καθώς η Βιλερμπάν έχει 3-6, η Φενέρ 3-6, η Τσιμπόνα 2-7 και η Ζαλγκίρις 2-7.
Την τελευταία αγωνιστική έχουμε Φενέρ-Ζαλγκίρις και Τσιμπόνα-Βιλερμπάν. Αν κερδίσουν οι γηπεδούχοι προκρίνονται Φενέρ-Τσιμπόνα, εφόσον η Τσιμπόνα κερδίσει με 4 πόντους και άνω (αλλιώς Φενέρ-Βιλερμπάν). Αν κερδίσουν οι φιλοξενούμενοι, προκρίνονται Βιλερμπάν-Ζαλγκίρις εφόσον η Ζαλγκίρις κερδίσει με 7 πόντους και άνω (αλλιώς Βιλερμπάν-Φενέρ). Αν κερδίσουν Βιλερμπάν-Φενέρ, προφανώς προκρίνονται οι δυο τους, ενώ αν κερδίσουν Τσιμπόνα και Ζαλγκίρις έχουμε μια σπανιότατη τετραπλή ισοβαθμία.
Σε αυτή την περίπτωση, η Τσιμπόνα προκρίνεται ό,τι κι αν γίνει, ενώ η Βιλερμπάν αποκλείεται ό,τι κι αν γίνει στο άλλο ματς. Η Ζαλγκίρις προκρίνεται αν η συνολική διαφορά πόντων των δύο αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής είναι ίση ή μεγαλύτερη του 6 (δηλαδή αν Τσιμπόνα και Ζαλγκίρις κερδίσουν αμφότερες με 3 πόντους, ή η Τσιμπόνα με 5 και η Ζαλγκίρις με 1, ή με οποιονδήποτε συνδυασμό διαφορών ίσο ή μεγαλύτερο του 6), αλλιώς περνά η Φενέρ. Μπλέξιμο, αλλά για κάτι τέτοια… αξίζουν οι όμιλοι.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ανεξαρτήτως του άλλου αγώνα, αν η Τσιμπόνα κερδίσει με 4 πόντους και άνω προκρίνεται, η Βιλερμπάν και η Φενέρ με νίκη προκρίνονται σίγουρα, ενώ η Ζαλγκίρις προκρίνεται σίγουρα αν κερδίσει με 7 πόντους και άνω.