Πριν από λιγότερο από ένα χρόνο είχαμε αναφερθεί σε ένα άρθρο μας στο «θηλυκό Τζόρνταν», σχετικά με τη δημόσια παραδοχή της ότι είναι ομοφυλόφιλη που την έκανε πρωτοπόρο και σύμβολο ελπίδας (στα πλαίσια ενός ευρύτερου αφιερώματος). Τα κατορθώματά της δεν είναι εύκολο να συνοψιστούν σε λίγες γραμμές, αλλά αυτά που τραβούν περισσότερο από τα υπόλοιπα το μάτι είναι: 3 βραβεία MVP του WNBA, 3 βραβεία της αμυντικού της χρονιάς, ενώ μόνο η ίδια και η Λίζα Λέσλι έχουν ανακηρυχθεί την ίδια σεζόν MVP της regular season και των play-off του WNBA, με την Σουπς να είναι και η πρώτη που κατάφερε να πετύχει τριπλ-νταμπλ σε αγώνα πλέι-οφ. Επιπλέον, έχει αναδειχθεί 6 φορές MVP του all-star game του WNBA και έχει συμπεριληφθεί 5 φορές στην καλύτερη πεντάδα της χρονιάς για το αμερικανικό πρωτάθλημα. Στους αμερικανικούς τίτλους της περιλαμβάνονται 4 πρωταθλήματα WNBA και 3 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια με τη φανέλα των ΗΠΑ.
Προσπαθώντας να μιλήσουμε λίγο αναλυτικότερα για την καριέρα της (χωρίς να επαναλαμβάνουμε τις πιο γνωστές πληροφορίες ή αυτές που διαβάσατε ξανά εδώ πέρυσι) πρέπει να αναφερθούμε και στα κολεγιακά της χρόνια, όπου είχε φανεί από νωρίς ότι επρόκειτο για ένα παγκοσμίου βεληνεκούς ταλέντο. Το ρεκόρ πόντων της, 53, είναι το 10ο μεγαλύτερο στην ιστορία του NCAA, ενώ οι 955 πόντοι που έβαλε το 1993 είναι η τέταρτη μεγαλύτερη συγκομιδή που έχει καταγραφεί για μία σεζόν. Όσον αφορά τα τελικά τουρνουά έχει το δεύτερο υψηλότερο μέσο όρο πόντων που έχει καταγραφεί ποτέ (35.4 πόντοι το 1993), ενώ έχει το απόλυτο ρεκόρ πόντων για έναν αγώνα, με 47, και για μία σειρά, με 177 πόντους σε 4 αγώνες. Τα ρεκόρ πόντων της είναι αξεπέραστα για το πανεπιστήμιο του Texas Tech όπου αγωνίστηκε, ενώ στην κολεγιακή της καριέρα πέτυχε 3 τριπλ-νταμπλ και 23 νταμπλ-νταμπλ! Στη senior χρονιά της στο κολέγιο αναδείχθηκε καλύτερη παίκτρια της σεζόν παίρνοντας τόσο το βραβείο Naismith College Player of the Year, όσο και αυτό της Women’s Basketball Coaches Association.
Δύο πολύ σημαντικά γεγονότα που καταδεικνύουν το μέγεθος της αθλήτριας είναι το βραβείο Sportswoman of the Year που της απονεμήθηκε το 1993 από την Women’s Sports Foundation, καθώς και το ότι είναι η πρώτη γυναίκα μπασκετμπολίστρια που είδε ένα παπούτσι να παίρνει το όνομά της: το Air-Swoopes από τη NIKE.
Η απόκτηση της Σουπς από τις Εσπερίδες, εκτός από μία τεράστια μετεγγραφή για τον ελληνικό σύλλογο, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια της αθλήτριας να γυρίσει στο WNBA. Σε ηλικία σχεδόν 39 ετών η Σέριλ δεν είναι στην πρώτη νιότη αλλά ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την αξία της όταν στα 34 της αναδείχθηκε MVP του WNBA, σε ηλικία 35 των είχε 15.5 πόντους με 5.9 ριμπάουντ και 3.7 ασίστ μ.ό., ενώ τον Αύγουστο του 2006, όντας 35 ετών, αγωνίστηκε σε ολόκληρο το ματς και στις 3 παρατάσεις του αγώνα του Χιούστον με το Φοίνιξ, ήτοι συνολικά 55 αγωνιστικά λεπτά!
Αυτή δε θα είναι η πρώτη φορά που η Σουπς θα παίξει στην Ευρώπη, αφού αγωνίστηκε το 2004-05 στη Σαμάρα, με την οποία κατέκτησε το ρωσικό πρωτάθλημα, και το 2005-06 στην Ιταλική Ταράντο, όπου είχε 19.6 πόντους και 6.3 ριμπάουντ μ.ό. Επίσης, έχει κατακτήσει και τρία πρωταθλήματα του NWBL (National Women’s Basketball League), πρωτάθλημα που διεξαγόταν για 10 χρόνια (1997-2007) κατά τη διάρκεια της off-season του WNBA. Η Σουπς, δηλαδή, όχι μόνο δεν ξεκουραζόταν στις off-season, αλλά έχει κατακτήσει άλλα 4 πρωταθλήματα!
Οι δυσκολίες για την Σουπς άρχισαν τον Οκτώβριο του 2007, όταν τραυματίστηκε στη μέση και υποβλήθηκε σε επέμβαση, κάτι που προκάλεσε τελικά και τη λύση του συμβολαίου της με τις Χιούστον Κόμετς όπου έπαιζε για 10 χρόνια. Το 2008 γύρισε για να παίξει με τις Σιατλ Στορμ, όπου, όμως, μια σειρά τραυματισμών περιόρισε τους μέσους όρους της στους χειρότερους της καριέρας της από τη ρούκι σεζόν της, όταν είχε μπει στα τελευταία παιχνίδια της σεζόν, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη γέννηση του γιου της!
Η θρυλική μορφή του γυναικείου μπάσκετ θεωρεί, ωστόσο, ότι μπορεί ακόμη να προσφέρει. Τον Αύγουστο του 2009 δήλωσε εμφαντικά: «δεν έχω αποσυρθεί!». Η Σουπς παραδέχεται ότι οι ομάδες είναι διστακτικές στο να την εμπιστευτούν λόγω των τραυματισμών της, αλλά για την ίδια αυτοί αποτέλεσαν ευκαιρία για ξεκούραση και της έδωσαν δυνάμεις για να παίξει για λίγα χρόνια ακόμη. Το πρόβλημα είναι ότι το WNBA μείωσε τα ρόστερ στις 11 παίκτριες ανά ομάδα και τα σάλαρι καπ κατά περίπου 28.000 δολάρια. Οπότε, η Σέριλ μίλησε με τον προπονητή Μπράιαν Άγκλερ και αποφάσισε να κάνει ξανά το βήμα για την Ευρώπη με αληθινή διάθεση να παίξει και να φανεί ξανά.
Μία από τις μεγαλύτερες μπασκετμπολίστριες όλων των εποχών (για πολλούς ίσως και η καλύτερη, για άλλους μία από τις 2-3 καλύτερες, ενώ για το CNN «η μπασκετμπολίστρια της δεκαετίας»), μία συλλέκτης βραβείων, μία πολύ σημαντική προσωπικότητα σε κοινωνικό επίπεδο, ένας αληθινός θρύλος του παγκοσμίου μπάσκετ, προσγειώθηκε στην Ελλάδα. Η τιμή είναι όλη δική μας…
ΥΓ. Παρακάτω αναδημοσιεύουμε το περσινό μας αφιέρωμα στους αθλητές που δήλωσαν ότι είναι ομοφυλόφιλοι. Αληθινές ιστορίες σημαντικών ανθρώπων.