Οι πέντε εκπρόσωποί μας στην Ευρώπη ετοιμάζονται για έναν πολύ δύσκολο μήνα, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, κι άλλος στο μέγιστο βαθμό. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός ξέρουν ότι η παραμικρή απώλεια στο πρωτάθλημα μπορεί να αποβεί μοιραία για το πλεονέκτημα έδρας, ενώ έχουν και τον τελικό Κυπέλλου στις 20 Φλεβάρη, όπου, ως πρώτος τίτλος, διαμορφώνονται οι ψυχολογικές ισορροπίες της χρονιάς.
Μαρούσι, Πανελλήνιος και Άρης μάχονται για την τετράδα, με τους δύο πρώτους να έχουν το προβάδισμα, αλλά να απέχουν ο ένας από τον άλλο μόλις μία νίκη. Ο Άρης ξέρει ότι πρέπει να μη χάνει σχεδόν πουθενά, αν θέλει να έχει ελπίδες να φτάσει τους άλλους δύο (με τον Άρη ισοβαθμούν άλλες 3 ομάδες, αλλά σήμερα αναφερόμαστε μόνο σε όσες έχουν και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις).
Οι ημερομηνίες της Α1 εκτός του πρώτου αγώνα είναι ενδεικτικές, σύμφωνα με το site του ΕΣΑΚΕ, που εννοείται ότι δεν έχει βγάλει ακριβές πρόγραμμα, αλλά το κάνει από εβδομάδα σε εβδομάδα (άρα όλες οι ημερομηνίες αντιστοιχούν σε Σάββατο, αλλά είναι σίγουρο ότι κάποιοι αγώνες θα γίνουν Κυριακή). Ο τελικός Κυπέλλου έχει οριστεί για τις 20 Φλεβάρη… αλλά ποτέ δεν ξέρεις στην Ελλάδα.
Το πιο δύσκολο πρόγραμμα το έχουν οι «αιώνιοι», όχι μόνο λόγω Ευρωλίγκας, αλλά γιατί στο διάστημα από τις 26 Ιανουαρίου ως τις 4 Μαρτίου (ο υπολογισμός γίνεται από την 1η αγωνιστική του Top-16 και μέχρι και την 5η), θα κληθούν να παλέψουν για τον πρώτο τίτλο της χρονιάς, αλλά και να παίξουν μεταξύ τους για το πρωτάθλημα σε ένα ματς που ίσως κρίνει την πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και το πλεονέκτημα στα πλέι οφς. Από τους δυο τους, αυτός που θα περάσει πραγματική «κόλαση» είναι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος μετά τις 30/1 δεν έχει ούτε ένα εύκολο ματς, με 9 συνεχόμενα ντέρμπι. Ένας απίστευτος Γολγοθάς 11 αγώνων σε 37 ημέρες για το «τριφύλλι», που καλείται να πιάσει τρομερό επίπεδο απόδοσης αν θέλει να χαμογελά στις 5 Μαρτίου, χωρίς να έχει χάσει τους στόχους του.
Συγκεκριμένα, ο Παναθηναϊκός καλείται να παίξει: 27/1 με Παρτιζάν εντός, 30/1 με Ολύμπια εντός, 4/2 με Μαρούσι εκτός (Ευρωλ.), 6/2 με Πανελλήνιο εκτός, 11/2 με Μπαρτσελόνα εκτός, 13/2 με Άρη εντός, 17/2 με Μαρούσι εκτός (Α1), 20/2 με Ολυμπιακό (ουδέτερο, τελικός), 25/2 με Μπαρτσελόνα εντός, 27/2 με Ολυμπιακό εντός, 4/3 με Παρτιζάν εκτός.
Τέσσερα πολύ δύσκολα εντός έδρας ματς, πέντε απίστευτα δύσκολα εκτός έδρας και τον τελικό του Κυπέλλου! Σε διάστημα μιας εβδομάδας (6-13/2) μετράει 3 συνεχόμενα εκτός έδρας ματς με Μαρούσι, Πανελλήνιο και Μπαρτσελόνα, ενώ στο διάστημα 20-27/2 παίζει με Ολυμπιακό (τελικός), Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακό! Ουσιαστικά το πρόγραμμά του λέει ότι δεν έχει ούτε ένα εύκολο ματς στο οποίο θα μπορεί να χαλαρώσει και να κάνει συντήρηση δυνάμεων, πλην του αγώνα με την Ολύμπια, που όμως είναι στην αρχή και όχι στη μέση.
Ο Ολυμπιακός έχει: 28/1 με Κάχα Λαμποράλ εκτός, 30/1 με Άρη εντός, 3/2 με Χίμκι εντός, 6/2 με Μαρούσι εκτός, 10/2 με Τσιμπόνα εντός, 13/2 με Καβάλα εντός, 17/2 με ΠΑΟΚ εντός, 20/2 με Παναθηναϊκό (ουδέτερο), 24/2 με Τσιμπόνα εκτός, 27/2 με Παναθηναϊκό εκτός, 4/3 με Κάχα Λαμποράλ εντός.
Σίγουρα καθόλου εύκολο πρόγραμμα, αλλά έχει 2-3 αγώνες στο ΣΕΦ στη μέση του, τους οποίους είναι πολύ πιθανό να κερδίσει εύκολα ο Ολυμπιακός (όπως αυτόν με Καβάλα). Δυσκολότερο σημείο μάλλον το 20/2-4/3, όπου καλείται να παίξει τον τελικό Κυπέλλου με Παναθηναϊκό, εκτός έδρας με Τσιμπόνα, εκτός με Παναθηναϊκό και εντός με Λαμποράλ, 4 ματς σε 12 μέρες. Πάντως, ο Ολυμπιακός έχει 6 εντός έδρας αγώνες και 4 εκτός (συν τον τελικό σε ουδέτερο).
Ο τρίτος εκπρόσωπος της Ευρωλίγκας έχει επίσης πρόγραμμα βουνό, αλλά αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, το Μαρούσι είναι η μόνη ομάδα χωρίς ξεκάθαρο στόχο πρόκρισης στην Ευρώπη, όπως οι άλλες 4. Γι’ αυτό, το ροτέισον θα είναι πιο εύκολο, θυσιάζοντας ίσως κάποια αγωνιστικά λεπτά σε ματς Ευρωλίγκας. Βέβαια, αυτό εξαρτάται και από το ίδιο το ματς, αλλά, όπως έχω πει και άλλη φορά, μάντεις δεν είμαστε, μιλάμε με τη λογική.
Το Μαρούσι, λοιπόν, έχει: 28/2 με Μπαρτσελόνα εκτός, 30/1 με Καβάλα εκτός, 4/2 με Παναθηναϊκό εντός (Ευρωλ.), 6/2 με Ολυμπιακό εντός, 11/2 με Παρτιζάν εντός, 13/2 με ΠΑΟΚ εκτός, 17/2 με Παναθηναϊκό εντός (Α1), 24/2 με Παρτιζάν εκτός, 27/2 με Ηλυσιακό εκτός, 4/3 με Μπαρτσελόνα εντός.
Πέντε εντός και 5 εκτός έδρας, όλα πολύ δύσκολα ματς, ενώ τα μόνα με πιο αδύναμες ομάδες είναι εκτός έδρας. Στην έδρα του έχει τους δύο «αιώνιους» για το πρωτάθλημα, ενώ το πιο δύσκολο διάστημα μάλλον είναι το 6-17/2, που παίζει 3 ματς για το πρωτάθλημα (οι δύο αιώνιοι εντός και ο ΠΑΟΚ εκτός) και με την Παρτιζάν εντός έδρας. Είναι η περίοδος που αν δεν προσέξει μπορεί να κάνει 3 ήττες στην Α1, αλλά και να χάσει το μόνο ματς του Top-16 που όλοι περιμένουν ότι πρέπει να πάρει.
Ο Άρης, περνώντας στις ομάδες μας που παίζουν στο Eurocup, έχει σίγουρα δύσκολο μήνα, αλλά το πρόγραμμά του μοιάζει καλό, τηρουμένων των αναλογιών. Συγκεκριμένα παίζει στις: 26/1 με Μπανταλόνα εκτός, 30/1 με Ολυμπιακός εκτός, 2/2 με Λε Μαν εντός, 6/2 με ΠΑΟΚ εντός, 9/2 με Άλμπα Βερολίνου εκτός, 13/2 με Παναθηναϊκός εκτός, 17/2 με Ηλυσιακός εντός, 23/2 με Άλμπα Βερολίνου εντός, 27/2 με Τρίκαλα εκτός, 2/3 με Μπανταλόνα εντός.
Πέντε εντός και 5 εκτός έδρας, με πιο δύσκολο διάστημα σίγουρα το 17/2 με 4/3, όταν πρέπει να επιβάλλεται να πάει με 4-0, καθώς παίζει στο πρωτάθλημα με Ηλυσιακό και Τρίκαλα και στην Ευρώπη έχει δύο εντός έδρας ματς με Άλμπα και Μπανταλόνα. Μπορει στο πρωτάθλημα να έχει πιο εύκολα ματς (αναλογικά με τα προηγούμενα), αλλά δεν θα έχει περιθώρια για απώλειες.
Πιο άτυχος απ’ όλους, σε σχέση με την έδρα, είναι ο Πανελλήνιος, που θα πρέπει να δώσει μόλις 4 αγώνες εντός έδρας και 6 εκτός έδρας, σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο μήνα. Στο πρόγραμμά του έχει αγώνες στις: 26/2 με Μπαμπέργκ εντός, 30/1 με ΠΑΟΚ εκτός, 2/2 με Μπιλμπάο εκτός, 6/2 με Παναθηναϊκός εντός, 9/2 με Μπενετόν Τρεβίζο εντός, 13/2 με Ηλυσιακός εκτός, 17/2 με Τρίκαλα εντός, 23/2 με Μπενετόν Τρεβίζο εκτός, 27/2 με Πανιώνιος εκτός, 2/3 με Μπαμπέργκ εκτός.
Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να χαλαρώσει και δεν ξέρω ποιο θα μπορούσαμε να αναφέρουμε ως πιο δύσκολο διάστημα, αλλά θα ξεχωρίσω το 9-23/2, όπου θα πρέπει να κερδίσει οπωσδήποτε Ηλυσιακό και Τρίκαλα στην Α1, να πάρει εντός έδρας την Μπενετόν, αλλά και να την κερδίσει ή στη χειρότερη περίπτωση, να της κρατήσει τη διαφορά στο ματς της Ιταλίας.
Σίγουρα μπαίνουμε σε έναν από τους πιο ενδιαφέροντες μήνες της χρονιάς, που αναμένεται να μας καθηλώσει αγωνιστικά, ελπίζοντας πάντα να δούμε τις ομάδες μας να χαμογελούν στο τέλος στην Ευρώπη και το μπάσκετ να νικά στα δικά μας. Ιδίως, με τελικό Κυπέλλου ενόψει…