Η νίκη της ΑΕΚ επί του Πανελληνίου είναι όχι μόνο σημαντική βαθμολογικά, αλλά αποκτά μεγαλύτερη αξία λόγω του τρόπου με τον οποίο ήρθε. Ενώ το ματς ήταν ντέρμπι στο πρώτο ημίχρονο, στην τρίτη περίοδο ο Πανελλήνιος ξέφυγε σε διψήφια διαφορά και όλα έδειχναν ότι θα ήλεγχε τον αγώνα στο φινάλε. Ωστόσο, οι γηπεδούχοι με μία εντυπωσιακή υπερπροσπάθεια γύρισαν σταδιακά το ματς μέσα σε ένα δεκάλεπτο για να περάσουν μπροστά μόνο λίγο πριν το τέλος! Την περισσότερη δουλειά στην ανατροπή έκανε ο Δορκοφίκης (11 συνεχόμενοι πόντοι), ενώ τα καθοριστικά καλάθια στο τέλος ήρθαν από προσπάθειες του Νικολαΐδη και του Καλλινικίδη. Ο Γκέκος, πάντως, δε διαχειρίστηκε σωστά την τελευταία άμυνα της ομάδας του, αφού έκανε τα 2 φάουλ που είχε να δώσει πολύ νωρίς, χωρίς ουσιαστικά να κερδίσει τίποτα από αυτό το πλεονέκτημα. Έτσι, ο Πανελλήνιος είχε ουσιαστικά μία ολόκληρη οργανωμένη επίθεση και έβγαλε καλό σουτ από τη γωνία. Ο αγώνας, βέβαια, για τους «Ολυμπιονίκες» δε χάθηκε στο άστοχο τρίποντο του, πολύ καλού, Χαραλαμπίδη, αλλά πολύ νωρίτερα, στη χαλάρωση που έδειξαν στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου και στον ανεξήγητο πανικό που τους έπιασε αργότερα όταν γύρισε το ματς και δεν μπορούσαν να εκδηλώσουν μία σωστή επίθεση. Το ότι η ΑΕΚ γύρισε τον αγώνα κάνοντας ουσιαστικά μόνο 1 φάουλ, χωρίς σκληρή άμυνα δηλαδή, καταδεικνύει και τις κακές επιλογές ή τη χαλάρωση των παικτών του Ζούρου. Η νίκη της ΑΕΚ και οι δύο βαθμοί που της έδωσε αποκτά επιπρόσθετη σημασία, αφού και οι 4 ομάδες που ήταν πιο κάτω στη βαθμολογία έχασαν, οπότε η «Βασίλισσα» μάλλον ξεφεύγει πια από την επικίνδυνη ζώνη. Τους στόχους για πλέι-οφ που βιάστηκαν να θέσουν κάποιοι καλύτερα η ομάδα να τους δει σιγά, ώριμα και χωρίς να «αλληθωρίζει». Ο Πανελλήνιος μοιάζει δύσκολο να χάσει την τέταρτη θέση, αλλά θα πρέπει πια να είναι πολύ προσεκτικός και σοβαρός.
Μια κακή παράδοση που πλησίαζε την… κατάρα έσπασε ο ΠΑΟΚ με τη νίκη του στον Ηλυσιακό, αφού κέρδισε για πρώτη φορά στην Αθήνα μετά τις 5/1/2008 (τότε με τον Πανελλήνιο)! Ύστερα από 16 ήττες, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε μία μεγάλη εμφάνιση από τον Παπαδόπουλο (16 πόντοι, 15 ριμπάουντ, 3 ασίστ), ένα τρίποντο από τον Μιλισάβλιεβιτς και ένα έξτρα πεντάλεπτο για να σπάσει την παράδοση. Το ματς δεν ήταν καλό, και η παράταση… έσωσε τις ομάδες από ένα πολύ χαμηλό σκορ. Παρά το μέτριο μπάσκετ, πάντως, η τέταρτη περίοδος είχε συγκινήσεις και ανατροπές, ενώ την παράταση έκρινε ένα καλάθι-φάουλ του Ταπούτου και η καλή άμυνα του ΠΑΟΚ που ακολούθησε. Ο Ηλυσιακός είχε πιο αποτελεσματικό τον Χάντερ, αλλά έχασε κυρίως γιατί δεν είχε σήμερα έναν παίκτη να του δώσει το κάτι παραπάνω.
Στο Περιστέρι, σε ένα πολύ σημαντικό βαθμολογικά αγώνα, η τοπική ομάδα και ο Άρης προσέφεραν ένα πολύ αμφίρροπο ματς, με τους γηπεδούχους να δείχνουν την απαιτούμενη ψυχραιμία και τον χαρακτήρα για να συγκρατήσουν τους Θεσσαλονικείς από κάτω τους σε όλο το τελευταίο δεκάλεπτο παρά τις προσπάθειες της ομάδας του Μπλατ. Από τη στιγμή που ανέβασε λίγο τη διαφορά ο Φάιζον με προσωπικές προσπάθειες, ο Άρης δεν κατάφερε να ξαναεπιστρέψει, ενώ στο φινάλε ίσως θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει πιο ορθόδοξο τρόπο επιθέσεων από τα τρίποντα που επιχείρησε. 4 συνολικά άστοχα τρίποντα έγραψαν την ιστορία του αγώνα την ώρα που το Περιστέρι θα μπορούσε να είχε πάρει και τη διαφορά (είχε χάσει με 7) αν δεν είχε 2/4 βολές.
Σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι στη Νέα Σμύρνη, το Μαρούσι πήρε μία μεγάλη νίκη χαρακτήρα. Το ματς είχε συγκλονιστική εξέλιξη, με κανένα δεκάλεπτο να μη λήγει με διαφορά μεγαλύτερη από 4 πόντους, ενώ ποτέ στην τέταρτη περίοδο καμία ομάδα δεν ξέφυγε με περισσότερους από 3 πόντους! Ήταν ένας όμορφος αγώνας, με πολλούς παίκτες να διακρίνονται και 9 να φτάνουν τελικά σε διψήφιο αριθμό πόντων με κορυφαίους τον Χόμαν και τον Ράις που αποδείχθηκε, όμως, και ο μοιραίος. Με το Μαρούσι να προηγείται με 2 πόντους και 3 δευτερόλεπτα για το φινάλε, ο Ράις έιχε δύο βολές. Αφού έχασε την πρώτη, έκανε το αυτονόητο, χάνοντας και τη δεύτερη και ήταν αρκετά τυχερός για να έρθει η μπάλα στα χέρια του. Προτίμησε, ωστόσο, μία κακή επιλογή για τρίποντο υπό πίεση. Το Μαρούσι πήγε στο +2 από τον Πανελλήνιο και, δεδομένου, ότι τον έχει στην έδρα του, μπορεί πια να γιορτάζει και επίσημα σχεδόν την τρίτη θέση στην κανονική διάρκεια.
Στο Ρόδο, ο Κολοσσός πήρε μία άνετη νίκη δείχνοντας εμφανώς τη διαφορά της ομάδας του από τη Λάρισα. Οι Ροδίτες στηρίχθηκαν στην εξαιρετική τους άμυνα που δεν άφησε περιθώρια στους φιλοξενούμενους, ενώ στην επίθεση μοίρασαν το χρόνο και τους πόντους. Δε θα πρέπει να περνάμε τέτοια παιχνίδια χωρίς σχολιασμό, αφού είναι σημαντικό ότι πλέον ο Κολοσσός έχει εδραιώσει τη θέση και την αξία του στην Α1 και το γεγονός ότι μπορεί να κερδίζει τις μικρές ομάδες της κατηγορίας με τέτοια άνεση δείχνει ομάδα πανέτοιμη να ανέβει επίπεδο. Αυτή τη στιγμή η ομάδα του Σφαιρόπουλου είναι 5η, +2 από το Περιστέρι και +3 από τους υπόλοιπους, αλλά το υπόλοιπο πρόγραμμα είναι πάρα πολύ δύσκολο, έχει: ΠΑΟ-ΟΣΦΠ-Άρη εντός, Μαρούσι-Πανελλήνιο-ΠΑΟΚ εκτός, άρα μπορεί να τελειώσει ακόμη και με 6 ήττες, συνεπώς δε θα πρέπει να εφησυχάζει. Η Ολύμπια φάνηκε ότι δεν είχε κάτι να διεκδικήσει σήμερα, οπότε ενδιαφέρον είχε μόνο να δούμε τον Φοντενέτ, ο οποίος είχε μεγάλη διάθεση και έδειξε πολύ καλά στοιχεία.
Ο Ολυμπιακός, όπως ήταν αναμενόμενο, έκανε περίπατο στα Τρίκαλα, έφτασε ξανά στους 100 πόντους, μοίρασε το χρόνο και ξεκούρασε όλους του τους παίκτες. Στα θετικά, η ξανά καλή παρουσία του Σχορτσιανίτη, η, ξανά, σπουδαία παρουσία του Μαυροκεφαλίδη και ο χρόνος που πήρε ο Μπουρούσης για να βρει ρυθμό ενόψει, κυρίως, Ευρωλίγκας. Τα Τρίκαλα έπαιξαν μπάσκετ χωρίς σκοπιμότητες, με αποτέλεσμα να δούμε ένα όμορφο ματς, και τους Γιανγκ και Ζούπαν να ξεδιπλώνουν στο παρκέ τις αρετές τους παρά το επίπεδο του αντιπάλου.
Στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός, στην επιστροφή του Τσαρτσαρή, δεν έπαιξε καλά στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, επιτρέποντας στην Καβάλα να έχει το προβάδισμα για αρκετά λεπτά. Μόνο μετά τα μισά της 3ης περιόδου οι «πράσινοι» μπόρεσαν να βρουν ρυθμό, με τον Νίκολας να «πυροβολεί», ξανά, έξω από τα 6.25 και τον Μπατίστ να κυριαρχεί στη ρακέτα. Γιασικεβίτσιους και Διαμαντίδης μοίρασαν ένα νωθρό παιχνίδι για το «τριφύλλι», αλλά ήταν αυτοί που προσέφεραν την ψυχραιμία τους στην τέταρτη περίοδο για το τελικό σερί που έκρινε τον αγώνα. Η τελική διαφορά είναι «μαγική εικόνα» και αδικεί την Καβάλα που έκανε σημαντική προσπάθεια. Η αντίστροφη μέτρηση για την ήττα της ξεκίνησε όταν κλείστηκε ο Σούντοφ στο β’ μέρος, που ήταν αυτός που έκανε όλη τη δουλειά στο πρώτο ημίχρονο.