ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ
Ο Ολυμπιακός τα τελευταία δύο χρόνια είναι η ομάδα με το μεγαλύτερο μπάτζετ στην Ευρώπη. Μετά από μια «πέτρινη» περίοδο, ο Ολυμπιακός είναι ξανά στο προσκήνιο της Ευρώπης, είναι εδώ για να μείνει. Με την αλάνθαστη μπασκετική φιλοσοφία του Παναγιώτη Γιαννάκη, οι «ερυθρόλευκοι» φτάνουν φέτος στο 2ο συνεχόμενο φάιναλ φορ τους και 6ο συνολικά στην ιστορία τους. Ο Ολυμπιακός έχει κατακτήσει 1 τίτλο, ενώ δεν έχει παίξει ποτέ σε φάιναλ φορ με την Παρτιζάν ή γενικά ομάδα της Σερβίας. Από την πρώην Γιουγκοσλαβία έχει αντιμετωπίσει την Ολίμπια, την οποία και κέρδισε το 1997.
Η Παρτιζάν φτάνει φέτος στο 4ο της φάιναλ φορ, το 1ο της τον 21ο αιώνα, ενώ ήταν παρούσα και στο πρώτο φάιναλ φορ το 1988. Στις τάξεις της έχει τον πιο έμπειρο προπονητή στην Ευρωλίγκα, καθώς ο Ντούσκο Βουγιόσεβιτς την προπονούσε και στο φάιναλ φορ της Γάνδης το 1988. Έχει κατακτήσει 1 τίτλο, ενώ δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ τον Ολυμπιακό σε φάιναλ φορ. Εναντίον ελληνικών ομάδων στα φάιναλ φορ έχει 1-0 (με τον Άρη). Αποτελεί σίγουρα τη μεγαλύτερη έκπληξη που φτάνει σε φάιναλ φορ τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια.
ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ
Σίγουρα το παλμαρέ των παικτών των δύο ομάδων είναι πολύ πιο φτωχό από αυτό εκείνων του πρώτου ημιτελικού. Βέβαια, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις.
Ο Ολυμπιακός έχει στο ρόστερ του 9 παίκτες που έχουν αγωνιστεί στο παρελθόν σε φάιναλ φορ, 4 από αυτούς έχουν κατακτήσει ήδη την Ευρωλίγκα, ενώ 6 παίκτες της ομάδας θα βρεθούν για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ. Οι περισσότεροι παίκτες του Ολυμπιακού έπαιξαν πέρσι για πρώτη φορά σε φάιναλ φορ. Όμως, ανάμεσά τους υπάρχει ο Θοδωρής Παπαλουκάς, πιθανότατα ο καλύτερος 6ος παίκτης στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που φτάνει στο 8ο συνεχόμενο φάιναλ φορ του (ρεκόρ μαζί με του Χόλντεν) έχοντας κατακτήσει 2 φορές το τρόπαιο (2006, 2008 με ΤΣΣΚΑ). Ο Νικόλα Βούισιτς θα παίξει στο 6ο του φάιναλ φορ έχοντας κατακτήσει 2 τίτλους (2004, 2005 με Μακάμπι). Ο Γιοτάμ Χαλπερίν στα 26 του θα παίξει στο 6ο του φάιναλ φορ, έχοντας επίσης δύο τίτλους (2004, 2005 με Μακάμπι). Ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης θα βρεθεί στο 3ο φάιναλ φορ της καριέρας του, έχοντας 1 τίτλο ως τώρα (2000 με ΠΑΟ). Οι Τζος Τσίλντρες, Παναγιώτης Βασιλόπουλος, Γιάννης Μπουρούσης, Μίλος Τεόντοσιτς, Σοφοκλής Σχορτσανίτης θα βρεθούν στο 2ο φάιναλ φορ τους, έχοντας 0/1 ως τώρα (το περσινό). Αυτό θα είναι το πρώτο φάιναλ φορ για τους Λίνας Κλέιζα, Σκούνι Πεν, Λουκά Μαυροκεφαλίδη, Πάτρικ Μπέβερλι, Κώστα Σλούκα και Κώστα Παπανικολάου.
Η Παρτιζάν έχει στο ρόστερ της μόνο 1 παίκτη που έχει ξαναβρεθεί σε φάιναλ φορ, τον Ντούσαν Κέτσμαν, που έχει 1 φάιναλ φορ και 1 τίτλο (2009 με ΠΑΟ). Οι υπόλοιποι 14 είναι «πρωτάρηδες» και, συγκεκριμένα, αυτό θα είναι το πρώτο φάιναλ φορ για τους Άλεκς Μάριτς Γιαν Βέσελι, Μπο ΜακΚάλεμπ, Λόρενς Ρόμπερτς, Σλάβκο Βράνιες, Πέταρ Μπόζιτς, Μπράνισλαβ Ντζέκιτς, Στράχινια Μιλόσεβιτς, Στέφαν Μιλόεσβιτς, Αλεξάνταρ Ράσιτς, Αλεξάνταρ Μίτροβιτς, Βλάντιμιρ Λούλιτς, Νεμάμια Μπέσοβιτς και Στέφαν Σίνοβετς.
Όμως, όση εμπειρία φάιναλ φορ λείπει από τους παίκτες των δύο ομάδων (ιδίως αυτούς της Παρτιζάν) την έχουν μαζεμένη οι δύο προπονητές. Ο Ντούσαν Βουγιόσεβιτς είναι πρώτος προπονητής εδώ και 25 χρόνια με 23 χρονιές στους πάγκους, δηλαδή έχει… 9 σεζόν περισσότερες στους πάγκους απ’ ότι και οι τρεις άλλοι προπονητές του φάιναλ φορ αθροιστικά! Έχει βρεθεί σε 1 φάιναλ φορ, αυτό του 1988 (το πρώτο), ενώ έχει αντιμετωπίσει τους δύο από τους τρεις αντιπάλους του στους πάγκους (Γιαννάκη και Πασούτιν) ως προπονητής όσο εκείνοι ήταν παίκτες.
Απέναντί του το πιο θρυλικό μπασκετικό όνομα της Ευρώπης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης. Ο Γιαννάκης έχει κατακτήσει 1 φορά την Ευρωλίγκα ως παίκτης (1996 με ΠΑΟ), ενώ έχει φτάσει σε άλλα 4 φάιναλ φορ ως παίκτης (1988, 1989, 1990 με Άρη, 1995 με ΠΑΟ) και αυτή είναι η 2η φορά που φτάνει σε φάιναλ φορ ως προπονητής (2009 με ΟΣΦΠ). Ο Γιαννάκης, μάλιστα, κυνηγάει και φέτος ένα απίστευτο ρεκόρ που δεν έχει πετύχει κανείς άνθρωπος του μπάσκετ στην ιστορία του αθλήματος: να κατακτήσει Ευρωμπάσκετ και Ευρωλίγκα ως παίκτης και ως προπονητής. Αυτή τη στιγμή είναι στο 3/4 και του λείπει μόνο ο τίτλος της Ευρωλίγκας ως προπονητής.
Η ΧΡΟΝΙΑ
Ελάχιστοι ήταν εκείνοι στην Ευρώπη που δεν περίμεναν ότι ο Ολυμπιακός θα είναι στο φετινό φάιναλ φορ. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν κάποιες διορθωτικές κινήσεις σε σχέση με το περσινό τους ρόστερ και χτίστηκαν για έναν και μόνο λόγο: την κατάκτηση του τίτλου σε κάθε διοργάνωση που συμμετέχουν. Σε σχέση με πέρσι έχασαν τους Γκριρ, Πρίντεζη, Πελεκάνο, Βουγιούκα, Έρτσεγκ, Πάργκο, αλλά τους αντικατέστησαν με το παραπάνω με τους Κλέιζα, Μαυροκεφαλίδη, Γλυνιαδάκη, Πεν, Μπέβερλι και Παπανικολάου, ενώ σε σχέση με πέρσι φέτος ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έχει ενεργό ρόλο στην ομάδα αφού ξεπέρασε τα προσωπικά του προβλήματα. Η φιλοσοφία του Παναγιώτη Γιαννάκη για μια ομάδα με μέλλον που κάθε χρόνο θα γίνεται καλύτερη επιβεβαιώνεται πανηγυρικά συνεχώς. Ο Ολυμπιακός φτάνει στο Παρίσι με ρεκόρ 16-4 και 10 συνεχόμενες νίκες κατά τη διάρκεια της σεζόν, τερματίζοντας 1ος στον όμιλό του και στις δύο φάσεις της διοργάνωσης. Από τα παιχνίδια της ελληνικής ομάδας έχουν βγει τα καλύτερα plays της σεζόν, με τον Ολυμπιακό να έχει μακράν την καλύτερη επιθετική ανάπτυξη στην Ευρώπη, την υψηλότερη παραγωγικότητα, αλλά και το πιο θεαματικό (μπασκετικά) παιχνίδι από τις ομάδες της Ευρωλίγκας. Πιο ώριμος, πιο έτοιμος, πιο σίγουρος για τον εαυτό του και πιο έμπειρος, στο Παρίσι θα κυνηγήσει αυτό που στο Βερολίνο έχασε για ένα σουτ, την πρόκριση στον τελικό και το τρόπαιο. Και, φέτος, ξεκινά από τη θέση του οδηγού.
Η παρουσία της Παρτιζάν στο Παρίσι είναι μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των φάιναλ φορ. Οι Σέρβοι μετά από μια καταπληκτική χρονιά φτάνουν στο Παρίσι, κυρίως λόγω του άστρου ορισμένων παικτών και της εκπληκτικής δουλειάς του Βουγιόσεβιτς. Η Παρτιζάν είχε 11-9 στο δρόμο της ως το φάιναλ φορ, αλλά μπόρεσε και κέρδισε όλα τα παιχνίδια που χρειαζόταν για να βρεθεί στο Παρίσι. Το καλοκαίρι είχε πάρα πολύ σημαντικές απώλειες, χάνοντας τους Τέπιτς, Βελίτσκοβιτς, Λάσμε, Τρίπκοβιτς, Βίτκοβατς και Ρακόσεβιτς. Όμως, η σέρβικη ομάδα έχει αποδειχτεί Λερναία Ύδρα κάτω από την μπαγκέτα του μαέστρου Βουγιόσεβιτς. Οι Μάριτς, Ρόμπερτς, ΜακΚάλεμπ, Κέτσμαν, Ντζέκιτς, Μίτροβιτς, Στέφαν Μιλόσεβιτς ήρθαν στην ομάδα και βοήθησαν τα μέγιστα για να την οδηγήσουν στο φάιναλ φορ. Η Παρτιζάν είναι ήδη επιτυχημένη (και ήταν πλήρως επιτυχημένη ήδη όταν προκρίθηκε από το Top-16 στα προημιτελικά) και στο φάιναλ φορ θα παίξει τα ρέστα της. Χωρίς άγχος, αλλά και χωρίς εμπειρία, θα προσπαθήσει απέναντι σε έναν γίγαντα να κρατήσει το παραμύθι της ζωντανό ως το τέλος.
ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Ο Ολυμπιακός έχει μακράν την καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα με 87.0 πόντους μέσο όρο ανά αγώνα, απέχοντας 6.0 πόντους μέσο όρο από τον δεύτερο και 8.0 πόντους μέσο όρο από την καλύτερη από τις υπόλοιπες ομάδες του φάιναλ φορ. Πέραν τούτου, είναι η πιο εύστοχη ομάδα της διοργάνωσης στα δίποντα με το εκπληκτικό 59.6%, είναι μακράν η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης στις ασίστ με 19.0 ανά αγώνα (4 περισσότερες μέσο όρο από τον δεύτερο), είναι 2ος στα κλεψίματα, ενώ είναι και 5ος σε ριμπάουντ και 6ος σε τρίποντα (2ος ανάμεσα στις ομάδες του φάιναλ φορ). Απ’ την άλλη, δέχεται 79.7 πόντους ανά αγώνα, αλλά αυτό που έχει αποδείξει φέτος είναι ότι μπορεί εύκολα να σκοράρει ακόμη και 100 πόντους για να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο (εξάλλου το έκανε με την Κάχα Λαμποράλ). Η Παρτιζάν σκοράρει 72.0 πόντους ανά αγώνα, ενώ δέχεται 74.7 (η μόνη με αρνητικό συντελεστή από τις τέσσερις του Παρισιού). Είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης στα ριμπάουντ με 37.0 ανά αγώνα, αλλά δεν βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα σε καμία άλλη στατιστική κατηγορία. Επίσης, κερδίζει τα περισσότερα φάουλ από κάθε άλλη και είναι 2η στη λίστα με φάουλ που κάνουν οι παίκτες της, αφού αρέσκεται να οδηγεί τα παιχνίδια της σε πολύ σκληρούς ρυθμούς και συνήθως παρασύρεται και ο αντίπαλος.
Ο ΑΓΩΝΑΣ
Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να επιβάλλει το ρυθμό του στο ματς, να τρέξει, να παίξει το γνωστό επιθετικό και γρήγορο μπάσκετ που παίζει φέτος. Οι «ερυθρόλευκοι» θα θέλουν να μοιράσουν την μπάλα, να βρουν διαδρόμους στον αιφνιδιασμό, αλλά και να εκμεταλλευτούν την επιθετική τους άμυνα, ώστε με τα κλεψίματα να μπλοκάρουν την αντίπαλη επίθεση και να «τρέξουν» το ματς. Θα προσπαθήσουν στο ξεκίνημα να δημιουργήσουν πρόβλημα στους ψηλούς της Παρτιζάν, τροφοδοτώντας τη ρακέτα, ενώ με Κλέιζα και Τσίλντρες να παίζουν πότε στην περιφέρεια και πότε κοντά στο καλάθι, θα επιδιώξουν να κάνουν άνω κάτω τα αμυντικά πλάνα των Σέρβων.
Η Παρτιζάν, απ’ την άλλη, έχει ξεκάθαρο στόχο να κρατήσει το ματς σε χαμηλούς ρυθμούς. Στους 90 πόντους είναι σχεδόν αδύνατο να ακολουθήσει τον Ολυμπιακό σε τέτοιο αγώνα, οπότε θα προσπαθήσει να μπλοκάρει την «ερυθρόλευκη» άμυνα. Οι ψηλοί της αποτελούν την κύρια δύναμή της επιθετικά, αλλά στον αγώνα θα χρειαστεί και κάποιους περιφερειακούς να κάνουν την υπέρβαση, ώστε να μην κλειστεί η άμυνα του Ολυμπιακού στη ρακέτα και αποκλειστούν οι διάδρομοι προς το καλάθι. Ο ΜακΚάλεμπ θα έχει πολλή δουλειά, ενώ η εμπειρία του Κέτσμαν είναι κάτι που θα χρειαστεί οπωσδήποτε στην ομάδα. Ο ενθουσιασμός είναι με το μέρος της, η απειρία όχι. Όταν τόσο νεαροί παίκτες παίζουν τόσο κρίσιμα παιχνίδια για πρώτη φορά, ποτέ δεν ξέρεις πώς θα εμφανιστούν από άποψη ψυχολογίας μέχρι να τους δεις στο παρκέ.
Ο δεύτερος ημιτελικός έχει ξεκάθαρο φαβορί, τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» θα κληθούν να αποδείξουν την ανωτερότητά τους στο παρκέ, αλλά είναι σε θέση να διαχειριστούν τα προβλήματα που θα τους θέσει η Παρτιζάν. Ο Βουγιόσεβιτς θα πρέπει να τραβήξει κάθε λαγό από το καπέλο του για να κερδίσει τη μάχη με τον Ολυμπιακό, αλλά η ελληνική ομάδα και ο Γιαννάκης μοιάζουν έτοιμοι για τον πρώτο τελικό του Ολυμπιακού μετά από εκείνον της Ρώμης.