Δημοσιεύτηκε στις 21 Μαΐου 2010
Στο πρώτο ματς στο Ορλάντο οι Μάτζικ έχασαν 34 λεπτά μέχρι να μπουν ξανά μετά το μεγάλο διάλειμμα σε ψυχολογία πλέι οφς και μαζί με αυτά έχασαν και τον αγώνα. Το 47-67 δεν μπόρεσε να αλλάξει ως το τέλος, παρότι οι Σέλτικς στα τελευταία 5,5 λεπτά του ματς έβαλαν όλες κι όλες 4 βολές! Οι 32 πόντοι του πρώτου ημιχρόνου ήταν καταδικαστικοί για τους Μάτζικ, που ασφυκτιούσαν στην άμυνα των παικτών του Ρίβερς.
Ιδιαίτερο πρόβλημα είχε ο Ντουάιτ Χάουαρντ, ο οποίος τελείωσε το ματς με 3/10 σουτ και 7 λάθη, αριθμοί τραγικοί για σέντερ που κινείται ουσιαστικά μόνο στα δύο μέτρα γύρω απ’ την μπασκέτα. «Ήταν ένα αμυντικό παιχνίδι. Μας αρέσουν αυτά τα παιχνίδια», είπε ο Ντοκ Ρίβερς μετά το ματς για να δείξει ότι η Βοστόνη έφερε το ματς στα μέτρα της. Οι Μάτζικ είχαν να χάσουν από τις 14 Μαρτίου στην έδρα τους, ενώ οι Σέλτικς (μετά και το δεύτερο παιχνίδι) έχουν 5 συνεχόμενες νίκες στα πλέι οφς, εκ των οποίων οι 3 είναι εκτός έδρας! Οι Μάτζικ δεν είχαν ξαναχάσει στα πλέι οφς, αλλά οι δύο πρώτες ήττες τους σε αυτά, μάλλον θα αποβούν και καταδικαστικές για το μέλλον τους στο φετινό πρωτάθλημα.
Ο Κάρτερ είπε μετά το ματς: «Μας αφύπνισε, το χρειαζόμασταν. Νομίζω ότι είναι ωραίο να είσαι αήττητος. Πάντα θες να μαθαίνεις από τα λάθη σου και την ίδια ώρα να κερδίζεις. Όμως, δεν πήγε έτσι απόψε».
Δεν πήγε… έτσι ούτε στο δεύτερο ματς. Το «μας χρειαζόταν η αφύπνιση» έγινε «τους έχουμε κερδίσει στο γήπεδό τους ξανά, πρέπει να το κάνουμε και τώρα. Φέτος, γενικά, είναι καλύτεροι εκτός απ’ ότι εντός έδρας. Ας ελπίσουμε ότι θα είναι έτσι και τώρα» από τα χείλη του Λιούις. Οι Μάτζικ θέλουν μια τουλάχιστον νίκη Κυριακή ή Τρίτη, αλλιώς πάνε σπίτια τους με 4-0.
Όσοι βιάστηκαν στο πρώτο ματς να συνδέσουν την ήττα των Μάτζικ αποκλειστικά με την κακή εμφάνιση του Χάουαρντ, βρέθηκαν προ εκπλήξεως στο δεύτερο παιχνίδι. Ο Χάουαρντ είχε 30 πόντους με 9/13 δίποντα, αλλά η περιφερειακή άμυνα των Σέλτικς έσπαγε κόκκαλα: 12/40 δίποντα όλη η υπόλοιπη ομάδα, δηλαδή 30%! «Η σειρά δεν τελείωσε. Δεν θα σταματήσω να το πιστεύω αυτό και δεν θα αφήσω τους συμπαίκτες μου να σταματήσουν να το πιστεύουν. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και θα τα καταφέρουμε», τόνισε ο Χάουαρντ, που όμως μέσα του ξέρει ότι οι Μάτζικ έχουν βουνό μπροστά τους και στους πρόποδές του τους αστέρες των Σέλτικς να φυλούν το πέρασμα.
Στη Δύση, οι Λέικερς μπήκαν δυνατά στη σειρά και κυριάρχησαν στα δύο πρώτα παιχνίδια με τους Σανς. Το αν το Φίνιξ θα είναι σε θέση να παλέψει τη σειρά, θα φανεί στα δύο πρώτα παιχνίδια στην έδρα του, παιχνίδια τα οποία πρέπει και να κερδίσει. Οι Αμερικάνοι εδώ και 1,5 μήνα έχουν «τρελαθεί» με τον Κόμπι, σε σημείο που ακόμη και τα δημοσιεύματα του nba.com να μην βγάζουν ιδιαίτερο νόημα. Ματς παρά ματς οι Αμερικάνοι γράφουν είτε ότι ο Κόμπι είναι… κάτι παραπάνω από θεός (ημίθεος;) είτε ότι γέρασε και τα καλύτερα πέρασαν.
Ο ίδιος τους το φύλαγε και όταν τον ρώτησαν μετά το πρώτο ματς ποιο ήταν το κλειδί της εκπληκτικής του απόδοσης (αλλά και του γεγονότος ότι για πρώτη φορά στην καριέρα του είχε +30 πόντους σε 6 συνεχόμενα ματς πλέι οφς) απάντησε: «Το ότι γέρασα». Έδειξε, πάντως, ότι έχει προς το παρόν ξεπεράσει το πρόβλημα στο γόνατό του και μπορεί και αποδίδει όπως θέλει.
Ο Κόμπι ήταν πολύ εύστοχος, ο Γκασόλ το ίδιο, ο Όντομ έπαιρνε ριμπάουντ και… στις εξέδρες και η νίκη ήρθε εύκολα. Δεν έγινε το ίδιο και στο δεύτερο ματς, όπου οι Σανς ήταν πιο ανταγωνιστικοί. Ο Κόμπι ήταν πιο άστοχος, αλλά έκανε πράξη αυτό που έχουμε γράψει πολλές φορές: πάσαρε την μπάλα. Οι 13 ασίστ του βοήθησαν τους Αρτέστ, Γκασόλ, Μπάινουμ και Όντομ να πάρουν το ματς και να στείλουν τους Σανς στο 0-2.
Το βασικό πρόβλημα των Σανς; Έχουν ήδη χάσει δύο αγώνες στο «παιχνίδι» τους. «Τρέχουν» τους Λέικερς, αλλά έχασαν και τις δύο φορές. Το θέμα είναι πόσο καλύτερα μπορούν να το κάνουν στο Φίνιξ και πόσο περισσότερο μπορούν να δυσκολέψουν τους Λέικερς αντίστοιχα.