Δημοσιεύτηκε στις 27 Ιουνίου 2010
Πολλοί ήταν οι Ευρωπαίοι, λοιπόν, που ενώ αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή στο φετινό ντραφτ, τελικά αποφάσισαν να περιμένουν έναν ακόμη χρόνο, ή και παραπάνω. Εννοείται ότι θα ξεχωρίσω πρώτον τον Ντονάτας Μοτιεγιούνας, ο οποίος θεωρώ ότι μπορεί να κάνει τεράστια καριέρα, που αρκετά νωρίς αποχώρησε. Ακολούθησαν αρκετοί άλλοι, όπως ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς, ο Αντουάν Ντιό, ο Μπανγκαλί Φοφανά, ο Μιντάουγκας Κουζμίνσκας, ο Χαβιέ Ραμπασέδα, ο Πάμπλο Ακγουιλάρ, ο Ρόμπιν Μπένζινχ, ο Έντουιν Τζάκσον και ο Ούρος Λούκοβιτς.
Χωρίς τον Μοτιεγιούνας (ο οποίος ήταν πάρα πολύ καλός στην πρώτη του χρονιά εκτός συνόρων, με την Μπενετόν στην Ιταλία), που ήταν και φέτος και θα είναι και του χρόνου το πιο «hot» όνομα από την ευρωπαϊκή ήπειρο (μαζί με τον Γιαν Βέσελι αν δηλώσει συμμετοχή), ήταν δεδομένο ότι το ενδιαφέρον για τους Ευρωπαίους του ντραφτ θα μειωνόταν.
Τελικά, συνολικά 4 Ευρωπαίοι επιλέχθηκαν στο ντραφτ, οι Κέβιν Σεραφέν, Τίμπορ Πλάις, Ράιαν Ρίτσαρντς και Νεμάνια Μπιέλιτσα, με τον Πάουλο Πρέστες να είναι κι αυτός… δικό μας παιδί (Βραζιλιάνος, παίζει Ευρώπη). Σε καλύτερη θέση ο Σεραφάν, που επιλέχθηκε στο 17 από τους Μπουλς (που είχαν πάρει το πικ από τους Μπακς) και εστάλη στους Ουίζαρντς. Ήταν και ο μόνος που επιλέχθηκε στον πρώτο γύρο, με τον Πλάις να βρίσκεται στο 31 και να καταλήγει στους Θάντερ, τον Μπιέλιτσα στο 35 καταλήγοντας στους Τίμπεργουλβς και τον Ρίτσαρντς στο 49 από τους Σπερς.
Από τους 4 ως τώρα ο Μπιέλιτσα έχει δείξει σαφώς τα καλύτερα στοιχεία, παίζοντας ουσιαστικό ρόλο στο Eurocup φέτος με τον Ερυθρό Αστέρα (8.5 πόντους, 5.8 ριμπάουντ, 2.0 ασίστ, 1.0 κλέψιμο), έχοντας ικανότητες περιφερειακών (κλασσικός καλός εκπρόσωπος της γιουγκοσλαβικής σχολής) αλλά χρειάζεται να βελτιωθεί αρκετά για να έχει θέση στο NBA και να έχει ουσιαστικό ρόλο. Πάντως, ο νεαρός Σέρβος έχει αρκετό ταλέντο και αν δουλέψει θα κάνει πολύ καλή καριέρα σε όποια πλευρά του Ατλαντικού θελήσει (ο ίδιος ως τώρα λέει ότι προς το παρόν προτιμά Ευρώπη).
Ο Τίμπορ Πλάις είναι ο ψηλότερος απ’ όλους (και οι 4 είναι πάνω από 2.05μ.) αφού φτάνει στα 2.15 μέτρα. Ο Γερμανός έχει το πλεονέκτημα του κορμιού του, που πάντα τραβάει την προσοχή των Αμερικανών (με την ανομβρία σε σέντερ στο NBA, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται για οτιδήποτε πάνω από 2.10μ., έμψυχο ή άψυχο!), όμως ακόμη δεν έχει τη δύναμη για να σταθεί ως σέντερ στις Η.Π.Α.. Όσον αφορά τα σκάουτινγκ που πριν από 2 χρόνια μιλούσαν για τον νέο Νοβίτσκι μπορούμε απλά να λιποθυμήσουμε απ’ τα γέλια, αλλά ο Πλάις έχει καλό σουτ (πολύ καλό τρίποντο, σουτάροντας πάνω από 40%), είναι γρήγορος για το ύψος του και μπορεί να κάνει αξιοπρεπή καριέρα αν βελτιωθεί στις κινήσεις στη ρακέτα και δυναμώσει αρκετά. Όσο για το NBA, τώρα δεν είναι έτοιμος.
Ο Σεραφέν είναι ο παίκτης εκείνος που ταιριάζει περισσότερο στο στιλ του NBA. Αθλητικός, εκρηκτικός, αλτικός, ο Γάλλος μπορεί να παίξει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Είναι κλασσικό δείγμα της νέας σχολής του γαλλικού μπάσκετ, κάτι που σημαίνει ότι έχει και όλα τα σχετικά αρνητικά. Παίρνει ριμπάουντ, καρφώνει, είναι θεαματικός, του αρέσει το παιχνίδι πάνω από το στεφάνι, κάνει τάπες, αλλά δεν έχει καλό σουτ (με τεράστια αδυναμία στις βολές), ούτε καλές επιθετικές κινήσεις κοντά στο καλάθι, κάτι που τον περιορίζει ιδιαίτερα όσο ανεβαίνει το επίπεδο. Επίσης, είναι ο τύπος παίκτη που δεν έχει ξεκάθαρη θέση, καθώς τα αθλητικά του προσόντα τον βοηθούν να παίζει και σέντερ στην Ευρώπη, κάτι που δεν θα μπορεί να κάνει στο NBA, όπου θα πρέπει να μείνει στο «4», για το οποίο δεν έχει την τεχνική. Αν δουλευτεί σωστά και πολύ, έχει τα φόντα να βελτιωθεί και να ανέβει σκαλί. Προς το παρόν δεν είναι έτοιμος, όντας αρκετά άγουρος. Είναι στην γαλλική προεπιλογή φέτος και μπορεί να τον δούμε και στο παγκόσμιο.
Άφησα για το τέλος τον Ρίτσαρντς, ο οποίος είναι Άγγλος. Σπάνια περίπτωση, όχι γιατί είναι ο μπασκετικός… Μπεστ, αλλά γιατί σπάνια Εγγλέζος βρίσκεται στο ντραφτ του NBA (Εγγλέζος εκ γενετής ή… στην πορεία). Ο Ρίτσαρντς παρακολουθείται από νωρίς, δεν έχει πείσει ακόμα ομάδες του υψηλότερου επιπέδου (ανήκει σε ισπανική ομάδα, αλλά παίζει δανεικός στην Ελβετία). Έχει θετικά στοιχεία (πολύ εύστοχος στις βολές), το μεγαλύτερο εκ των οποίων είναι το ύψος του (2.12μ.) και μπορεί να κάνει καλή καριέρα αν δουλέψει πολύ. Του αρέσει να παίζει και στο «4» και θεωρεί τον εαυτό του «τεσσάρι», αφού προτιμά να τραβιέται μακριά απ’ το καλάθι, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορέσει να συνεχίσει ως «τεσσάρι», αν και είναι καλός σκόρερ για το ύψος του. Θεωρώ ότι πρέπει να πάει στο NBA απ’ το να αναλώνεται σε μικρά πρωταθλήματα, αφού δεν μπορεί να πείσει τις ομάδες των καλύτερων να τον προσέξουν. Εκεί θα δουλευτεί πολύ και θα δείξει αν έχει μέλλον στο υψηλότερο επίπεδο. Αν βέβαια η Γκραν Κανάρια αποφασίσει να τον κρατήσει και να τον εντάξει στο ροτέισον του χρόνου, θα είναι ακόμα καλύτερα.
Η ιστορία του έχει ενδιαφέρον, αφού, όπως ο ίδιος δηλώνει, μικρός έπαιζε μόνο ποδόσφαιρο (όπως και όλοι οι Εγγλέζοι άλλωστε). Όταν ήταν 10 ετών ο αδερφός του έφτασε στην Αγγλία από την Τζαμάικα κι εκείνος τον μύησε στο μπάσκετ σταδιακά. Τώρα, τι προοπτική έχει ένας Εγγλέζος μυημένος στο μπάσκετ από έναν μεγαλωμένο στην Τζαμάικα (και όχι τον Πάτρικ Γιούιν), μη με ρωτάτε…
Πέρα από πλάκα, ο Ρίτσαρντς θεωρεί ότι είναι έτοιμος για το NBA και έχει ξεκαθαρίσει ότι θα φύγει από την Ευρώπη φέτος, παρότι οι περισσότεροι του λένε να προσπαθήσει να παίξει σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα πρώτα. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι τον ενδιαφέρει μόνο το NBA και εκεί θα προσπαθήσει να παίξει. Δεν ξέρω κατά πόσο θα βρει χρόνο άμεσα, μάλλον στο NBDL θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν του.