Δημοσιεύτηκε στις 20 Αυγούστου 2010
Τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στον αγώνα της Ελλάδας με τη Σερβία για την τελευταία μέρα του μπάσκετ, δεν έχουν καμία θέση στον χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού και θα έπρεπε να τιμωρηθούν παραδειγματικά. Δεν έχει καμία σημασία ποιος τα ξεκίνησε, εφόσον κάποιος άλλος τα συνέχισε. Είτε ήταν οι βρισιές του Φώτση, ή η κίνηση του Τεόντοσιτς, ή το φάουλ ή το ζαβό το ριζικό μας, ο θεός που μας μισεί, το κεφάλι το κακό μας ή πρώτ’ απ’ όλα το κρασί.
Σημασία έχει ότι τα όσα έγιναν δεν έχουν θέση στο μπάσκετ που αγαπάμε και θέλουμε να βλέπουμε. Πέρα από τις γνωστές μόνιμες εθνικές φανφάρες, οι 7 πρωταγωνιστές θα πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και εξοντωτικά, αν και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα γίνει. Αντώνης Φώτσης, Κώστας Τσαρτσαρής, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Μίλος Τεόντοσιτς, Νέναντ Κρστιτς, Νόβιτσα Βελίτσκοβιτς και Μάρκο Κέσελι κανονικά θα πρέπει να αποκλειστούν από το Μουντομπάσκετ (και προσωπική μου γνώμη η τιμωρία τους να πάρει και μεγάλο μέρος, αν όχι ολόκληρη, της ερχόμενης σεζόν με τις ομάδες τους).
Η FIBA είναι το ανώτερο όργανο στο παγκόσμιο μπάσκετ και έχει αυτό το δικαίωμα και τη δύναμη. Στο άρθρο 38 των ανανεωμένων κανονισμών της αναφέρει τα πάντα για τέτοια γεγονότα, λέγοντας ότι όσοι από τους πάγκους (πλην του προπονητή και του βοηθού) εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να αποβάλλονται, ενώ αναφέρει ότι οι διαιτητές του αγώνα είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τα πάντα στο φύλλο αγώνος με ακρίβεια, κατονομάζοντας όλους τους παίκτες που συμμετείχαν έναν έναν. Αυτό δεν έγινε από τους διαιτητές του αγώνα, που ως κλασικοί… Έλληνες (με την κακώς εννοούμενη ερμηνεία) προσπάθησαν να κουκουλώσουν το θέμα, που ήδη έχει κάνει το γύρο του κόσμου και έχει γραφτεί σε όλα τα αθλητικά μέσα κατά μήκος του μπασκετικού πλανήτη.
Σύμφωνα με τους κανόνες της FIBA οι διαιτητές πρέπει να τιμωρηθούν για το ελλιπές φύλλο αγώνα, ενώ οι κανόνες αναφέρουν ότι το βίντεο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβληθεί τιμωρία: «Το βίντεο, το φιλμ, οι εικόνες ή όποιο άλλο οπτικό, ηλεκτρονικό, ψηφιακό ή άλλο μέσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί […] για να ξεκαθαριστεί η ευθύνη σε θέματα πειθαρχίας […]».
Πέρα από τη γελοιότητα των διαιτητών, είχαμε 7 επαγγελματίες αθλητές, όχι τυχαίους, τη στιγμή που εκπροσωπούσαν τη χώρα τους, μπροστά σε οικογένειες και παιδιά, να συμπεριφέρονται ως αλήτες και τραμπούκοι του δρόμου. Στον όλο παραλογισμό τα περισσότερα ελληνικά μέσα σήκωσαν τη σημαία της εθνικοφροσύνης μιλώντας για «αλήτες» Σέρβους που έφταιγαν, ενώ οι «δικοί μας» είχαν όλο το δίκιο με το μέρος τους. Από τηλεόρασης (σε αναμετάδοση των επεισοδίων που κέρδιζε εύκολα Μουντομπάσκετ βλακείας) ακούσαμε για τον «απαράδεκτο και αδικαιολόγητο» Κρστιτς, ο οποίος χτυπούσε τον Σχορτσανίτη στην πλάτη. Όμως κανείς δεν είπε ότι εκείνη την ώρα ο Σχορτσανίτης ήταν καθισμένος πάνω από τον Μπιέλιτσα που είχε πέσει κατά λάθος (από τον Κρστιτς) και τον «τάραζε» στις μπουνιές (προφανώς και οι… Φώτσης, Τεόντοσιτς θα «έφαγαν» κάμποσες) και από αυτό… τον διέκοπτε ο Κρστιτς. Όπως ανέφερα και από πάνω, η ευθύνη για μένα βαρύνει και τους 7 εξίσου (και τονίζω το εξίσου) και θα έπρεπε και οι 7 να τιμωρηθούν παραδειγματικά από τη FIBA.
Κι αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παρακάτω, οι δικοί μας ήταν οικοδεσπότες, έπαιζαν στο γήπεδό τους, μπροστά στον δικό τους κόσμο και θα έπρεπε να φερθούν πιο ώριμα και να μην αρχίσουν το όλο θέμα (αυτό πάει κυρίως στον Φώτση).
Τέτοια περιστατικά κάνουν μόνο κακό στο μπάσκετ και θα πρέπει να χτυπηθούν με σκληρότητα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων ορισμένοι κάφροι από την εξέδρα πήδηξαν στο γήπεδο και κινήθηκαν απειλητικά προς τους Σέρβους παίκτες. Η αστυνομία για ακόμη μία φορά έλαμψε δια της απουσίας της και πολλές από τις ευθύνες βαρύνουν και αυτή.
Η FIBA ξεκάθαρα τονίζει ότι η αστυνομία υποχρεούται να διακόψει οποιονδήποτε καυγά ανάμεσα σε παίκτες κατά την ώρα του αγώνα, εφόσον δεν μπορούν οι διαιτητές και οι προπονητές. Αυτό σημαίνει άμεση επέμβαση (και προσεκτική βεβαίως). Όχι να τους αφήσει να δαρθούν για κανένα πεντάλεπτο και μετά να τους καλέσει για κατάθεση. Επίσης, οι κανόνες της FIBA αναφέρουν ότι η αστυνομία ακόμη και στην περίπτωση που δεν επέμβει αμέσως για να χωρίσει καυγά μεταξύ παικτών, οφείλει να το κάνει χωρίς καμία καθυστέρηση εφόσον οπαδοί μπουν στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να πλήξουν τους παίκτες. Η ελληνική αστυνομία για ακόμη μία φορά έδειξε πόσο απίστευτα ανεπαρκής είναι αφού δεν κατάφερε να επέμβει ούτε τότε. Την εικόνα την έχουμε από την πρώτη ήδη μέρα του Ακρόπολις, με τους αστυνομικούς να «αράζουν» στο πάνω μέρος των πετάλων, να κάθονται χαλαροί και να συζητούν σε σημεία άσχετα με τα καίρια (δημοσιογραφικά αφύλαχτα, αγωνιστικός χώρος αφύλαχτος) διεκδικώντας και πάλι βραβείο ανεπάρκειας.
Επειδή δεν πρέπει να λέμε μόνο τα άσχημα, οι υπόλοιποι 10 Σέρβοι και το τεχνικό τους επιτελείο, με επικεφαλής τον Ραντούλιτσα, που προσπαθούσε με κάθε τρόπο να σταματήσει τον Κρστιτς και τον Μιλοσάβλιεβιτς (εκτός αποστολής) που με κίνδυνο της σωματικής του ακεραιότητας μπήκε ανάμεσα σε Κρστιτς και Μπουρούση-Σχορτσιανίτη, αλλά και οι υπόλοιποι 12 Έλληνες και το τεχνικό επιτελείο της εθνικής, με επικεφαλής τον Σπανούλη και τον Καζλάουσκας, πάλευαν με κάθε τρόπο να ηρεμήσουν την κατάσταση και ήταν μια όαση επαγγελματισμού, υπευθυνότητας και σοβαρότητας μέσα στην ντροπή της καφρίλας. Ας ελπίσουμε ότι τα μικρά παιδιά (τουλάχιστον) που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ το βράδυ της Πέμπτης θα κρατήσουν αυτούς ως εικόνα στο μυαλό τους και όχι όσους ντρόπιασαν το μπάσκετ και τη φανέλα που φορούσαν (τη δικιά μας ή των Σέρβων).
Ανάμεσα στους υπαίτιους των επεισοδίων, υπάρχει κι ένας που ξεχωρίζει, δυστυχώς όχι για καλό λόγο. Ο Κώστας Τσαρτσαρής, αφού πρώτα έγινε αρνητικός πρωταγωνιστής (ένας απ’ όλους) δίνοντας μπουνιές δεξιά κι αριστερά, μετά βγήκε να μιλήσει στα μέσα ως θιγμένος εκπρόσωπος του ελληνισμού. Ο Τσαρτσαρής έκανε μεγάλο φάουλ με τις ανόητες και προσβλητικές δηλώσεις του, που κρύβουν λανθάνοντα κοινωνικό ρατσισμό και θα έπρεπε να αποκλείονται από τα μέσα, λόγω του εμετικού περιεχομένου τους. Σε κάθε περίπτωση, όποιον είναι άνθρωπος τον κάνουν να νιώθει τουλάχιστον απαίσια.
Υ.Γ.: Στο άρθρο δεν ασχολούμαι με την ομοσπονδία και το γεγονός ότι κι αυτή θα έπρεπε να τιμωρήσει τους αθλητές, για… προφανείς λόγους που έχουν να κάνουν με τα ως τώρα δείγματα της ομοσπονδίας μας.