Πολλούς λογαριασμούς έκλεισε η 4η αγωνιστική, αφού, πια, 5 ομάδες ξέρουν σίγουρα τη θέση τους στις πρώτες τέσσερις του ομίλου, ενώ 8 ομάδες ξέρουν ήδη ότι έχουν αποκλειστεί και μαθηματικά από τη συνέχεια. Την Τετάρτη, εκτός από τη νίκη της Ελλάδας με 97-60 επί της Ακτής Ελεφαντοστού, ξεχώρισε η νίκη της Σλοβενίας επί της Βραζιλίας, το νέο «τρελό» ματς της Λιθουανίας που πήρε την πρωτιά απέναντι στη Γαλλία και η νίκη της Ανγκόλας επί της Γερμανίας, που έκανε άνω κάτω τον 1ο όμιλο.
Η Τουρκία και οι Η.Π.Α. πήραν και μαθηματικά την πρωτιά, ενώ Σερβία, Αργεντινή, Νέα Ζηλανδία, Ισπανία, Ρωσία και Κροατία κέρδισαν, αλλά θα λύσουν τις διαφορές τους την Πέμπτη στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων. Το Age of Basketball θα σας παρουσιάσει όλα τα σενάρια πρόκρισης και διασταυρωμάτων για τους «16» της διοργάνωσης.
Αναλυτικά οι αγώνες της Τετάρτης:
Όμιλος Α
Ανώτεροι με Κρστιτς!
Σερβία-Αυστραλία 94-79
(Τεόντοσιτς 19π. 3ρ. 3ασ. 2κλ., Κρστιτς 14π. 10ρ., Κέσελι 11 // Μιλς 12π. 4ρ. 6ασ., Νιούλι 13)
Επιβεβαίωσε τα προγνωστικά η Σερβία που επικράτησε της Αυστραλίας με 15 πόντους και εξασφάλισε τη δεύτερη θέση στον όμιλο, ενώ θα πολεμήσει για την 1η στο ματς με την Αργεντινή. Οι Σέρβοι είχαν τον έλεγχο από την αρχή του αγώνα, η προσθήκη του Κρστιτς πραγματικά έκανε τη διαφορά και η ομάδα του Ίβκοβιτς σταδιακά ανέβαζε το προβάδισμά της. Οι Αυστραλοί τα έδωσαν όλα στο φινάλε, μείωσαν σε 81-78, αλλά μετά μίλησε ο Τεόντοσιτς που με 5 συνεχόμενους πόντους κι ένα κλέψιμο καθάρισε τον αγώνα. Όλα τα λεφτά ήταν η τελευταία φάση του ματς (που είχε πια κριθεί) και ο διάλογος Τεόντοσιτς-Ίβκοβιτς για το αν ο πρώτος θα έπρεπε… να σουτάρει ή να κρατήσει την μπάλα.
Άξια της μοίρας της
Γερμανία-Ανγκόλα 88-92
(Γιάγκλα 23π. 6ρ. 3ασ. 7/12τρ., Σαφάρτζικ 18π. 7ρ. 4ασ. // Τσιπριάνο 30π. 5ρ. 3κλ., Γκόμεζ 16π. 14ρ.)
Κανείς δεν φταίει στη Γερμανία που αποκλείστηκε από τη συνέχεια στη διοργάνωση μετά την ήττα αυτή. Οι Γερμανοί «αυτοκτόνησαν» με την Ανγκόλα και την έβαλαν στο παιχνίδι της πρόκρισης, πετώντας παράλληλα στα σκουπίδια τη νίκη επί της Σερβίας και βγάζοντας τους εαυτούς τους από την τετράδα πρόκρισης. Η ομάδα του Μπάουερμαν έπαιζε σε όλο το ματς με τη φωτιά και στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ήταν πίσω στο σκορ. Η καλύτερη ποιότητά της φάνηκε στην τέταρτη περίοδο, όταν και προηγήθηκε με 74-64 (με σερί 12-2 και με 26-8 από το 48-56), αλλά μετά παραχαλάρωσε ανεξήγητα παρότι απέμεναν 3 λεπτά για τη λήξη. Ο Τσιπριάνο, που έκανε απίστευτο παιχνίδι, πήρε την Ανγκόλα στις πλάτες, του ο Αμπρόσιο πέτυχε ένα τυχερό τρίποντο για το 77-76 και η Ανγκόλα μπόρεσε με τον Τσιπριάνο να στείλει το ματς στην παράταση. Εκεί ανέλαβε ο Γκόμεζ, η Γερμανία είχε χάσει πλήρως το ρυθμό της και είχε αποδιοργανωθεί, με τους Αφρικανούς να παίρνουν πολύτιμη νίκη και μαζί της και την πρόκριση.
Ξανά… είδε κι έπαθε!
Αργεντινή-Ιορδανία 88-79
(Σκόλα 30π. 13ρ. 13/18δ., Ντελφίνο 18π. 5ασ. // Ράιτ 22, Ινταΐς 20π. 7ρ., Αμπάας 17π. 10ρ.)
Είναι πια ξεκάθαρο ότι αυτή η Αργεντινή δεν μπορεί να κερδίσει ούτε ένα παιχνίδι της με άνεση. Μόλις Σκόλα και Ντελφίνο κάτσουν στον πάγκο όλες οι διαφορές ανατρέπονται και οι Αργεντινοί τρέχουν. Όμως, είναι επίσης ξεκάθαρο ότι η ομάδα νιώθει πολύ άνετα ακόμη και με πολύ μικρό προβάδισμα όταν έχει τα αστέρια της στο παρκέ. Η Αργεντινή προηγήθηκε με 16 πόντους στην πρώτη περίοδο, σκοράροντας 35 πόντους, ενώ η διαφορά έφτασε και τους 19 πόντους μετά. Όμως, η Ιορδανία έκανε… επικό comeback με σερί 2-16 για το 51-46 και 17,5 λεπτά για το τέλος. Από τότε ως το φινάλε οι Αργεντινοί στιγμιαία έφεραν τη διαφορά στους 12 πόντους, αλλά σε κανένα σημείο δεν την άφησαν να πάει κάτω από τους 4, σκοράροντας καθεμία από τις φορές που η Ιορδανία πλησίαζε στο -4 ή το -6 (9 φορές). Ο Σκόλα ήταν ξανά ανίκητος και ξεκάθαρα είναι ο MVP του τουρνουά ως τώρα.
Όμιλος Β
Μπλόκαρε αλλά είχε Λάκοβιτς!
Βραζιλία-Σλοβενία 77-80
(Μασάδο 20, Σπλίτερ 19π. 4ρ., Χουέρτας 8π. 10ασ. // Λάκοβιτς 20, Μπρέζετς 16, Νάχμπαρ 15)
Τεράστια νίκη για τους Σλοβένους, που κατέκτησαν και μαθηματικά τη 2η θέση στον όμιλο, μετά το δραματικό 77-80 επί των Βραζιλιάνων. Το παιχνίδι δεν ήταν από την αρχή ντέρμπι, αφού οι Βραζιλιάνοι εμφανίστηκαν (με τον Βαρεζάο για πρώτη φορά) αγνώριστοι και πολύ κακοί. Το 18-20 της μοιρασμένης πρώτης περιόδου έγινε 18-34 με τον Μπρέζετς να κάνει ό,τι θέλει τους Βραζιλιάνους ψηλούς και οι Σλοβένοι είχαν καθίσει για τα καλά στη θέση του οδηγού. Η διαφορά παρέμενε σταθερά πάνω από τους 9 πόντους μέχρι και 9 λεπτά πριν το τέλος του ματς, όταν ο Λάκοβιτς με τρίποντο έκανε το 53-70 για το +17 της ομάδας του. Εκεί που όλα έμοιαζαν χαμένα, ο Μαρσελίνιο Μασάδο πήρε στις πλάτες του τη Βραζιλία και με 3 τρίποντα, 1 λέι απ και συνεχόμενες άμυνες τη βοήθησε να τρέξει ένα 15-0 μέχρι το 68-70 του Σπλίτερ με 4,5 στο ρολόι. Δύο χαμένα ντράιβ κι ένα τρίποντο από τον Μπαρμπόσα, 2 λάθη σε πάσες, αλλά και 2 τρίποντα-μαχαιριές από τον Λάκοβιτς άφησαν τη Βραζιλία άποντη για ένα δίλεπτο και έφεραν το ματς στο 68-76 που πια δεν μπορούσε να ανατραπεί. Ο Νάχμπαρ έγραψε το 71-79 με τρίποντο από τη γωνία και οι Βραζιλιάνοι έμειναν με την όρεξη.
Φόρτσαρε στο δεύτερο ημίχρονο!
Ιράν-Η.Π.Α. 51-88
(Ντουράντ 12π. 5ρ., Λοβ 13π. 6ρ., Ρόουζ 11 // Χαντάντι 19π. 5ρ.)
Οι Αμερικάνοι κέρδισαν και το Ιράν για να καταλάβουν και μαθηματικά την πρώτη θέση στον όμιλό τους, μετά από έναν αγώνα που όσο περνούσε η ώρα έδειχνε ποιος είναι το αφεντικό. Οι Ιρανοί μπήκαν χωρίς κόμπλεξ και πάλεψαν την πρώτη περίοδο, ξεσηκώνοντας τους φίλους τους, αλλά η συνέχεια ήταν διαφορετική. Οι Αμερικάνοι βελτίωσαν την άμυνά τους και ανέβασαν απότομα τη διαφορά, εμποδίζοντας τα γκαρντ των Ιρανών να τροφοδοτήσουν τον Χαντάντι με την μπάλα εκεί που την ήθελε. Το 28-41 έγινε 34-59 με πρωταγωνιστή τον Ρόουζ στην τρίτη περίοδο και το ματς είχε κριθεί οριστικά. Η συνέχεια πρόσφερε τη δυνατότητα στον Σιζέφσκι να δοκιμάσει όλους τους παίκτες του πάνω από 11 λεπτά στο ματς και να τους βοηθήσει να κρατήσουν ρυθμό ενόψει της συνέχειας.
Εύκολα χωρίς να ιδρώσει
Κροατία-Τυνησία 84-64
(Μπογκντάνοβιτς 19, Πόποβιτς 16π. 4ρ. 5ασ., Τόμιτς 15π. 9ρ. // Μπεν Ρομντάνε 23)
Οι Κροάτες κέρδισαν την Τυνησία με 20 πόντους, χωρίς να δυσκολευτούν ιδιαίτερα, αφού από την αρχή του ματς είχαν το προβάδισμα, και ελπίζουν ακόμα σε κατάληψη της δεύτερης θέσης. Η πρώτη περίοδος τους βρήκε μπροστά με 11 πόντους, η διαφορά είχε πάει στους 20 ως το ημίχρονο, η Τυνησία πέτυχε όλους κι όλους 23 πόντους στο πρώτο μέρος και η συνέχεια ήταν τυπική διαδικασία. Η επανάληψη κινήθηκε σε πιο αργούς ρυθμούς (το επιμέρους σκορ ήταν ισόπαλο) με τους Κροάτες να σκέφτονται το ματς με τη Βραζιλία και τους Τυνήσιους το… μαρτύριο της Πέμπτης με τους Αμερικάνους. Μοναδικό πρόβλημα για τους Κροάτες ο τραυματισμός του Ζόριτς, που δεν ήταν ντυμένος στο ματς με την Τυνησία.
Όμιλος Γ
Νίκη και πρόκριση
Κίνα-Ρωσία 80-89
(Σουν 19, Γι 14π. 9ρ., Γουάνγκ Σ. 16 // Μόνια 17π. 3ρ. 6ασ., Καούν 16π. 14ρ., Μπίκοφ 11π. 4ρ. 5ασ.)
Μουδιασμένοι ήταν οι Ρώσοι στην αρχή του αγώνα μετά τα όσα έχουν προηγηθεί τις τελευταίες ημέρες. Οι Κινέζοι το εκμεταλλεύτηκαν στο ξεκίνημα και μπόρεσαν να προηγηθούν στην πρώτη περίοδο, αλλά και με 23-15 στη συνέχεια. Ο Μπλατ, όμως, είχε και πάλι στήσει πολύ καλά την ομάδα του στο παρκέ, με αποτέλεσμα ο Γι να μη βρίσκει διαδρόμους και να μένει στους 7 πόντους στο ημίχρονο, από την άμυνα Καούν και Μόνια. Οι Ρώσοι αντέδρασαν, μείωσαν και πέρασαν μπροστά για να προηγηθούν με 29-36. Οι δύο ομάδες εναλλάσσονταν στο σκορ με την Κίνα να προηγείται με 61-60, τη Ρωσία να ξεφεύγει με 6 και τους Κινέζουν να απαντούν για το 75-73. Κάπου εκεί οι διάδρομοι προς το καλάθι έκλεισαν, οι Ρώσοι έτρεξαν ένα 0-14 μέσα σε λιγότερο από 3 λεπτά. Η συνέχεια ως το τέλος ήταν τυπική διαδικασία και η Κίνα έμεινε ουσιαστικά εκτός συνέχειας.
Πρωτιά με αίμα
Τουρκία-Πουέρτο Ρίκο 79-77
(Ιλιασόβα 13π. 13ρ., Τούρκογλου 16π. 5ασ. // Ράμος 15π. 12ρ., Βασάγιο 19π. 5ρ. 3ασ.)
Μπαστούνια τα βρήκε η Τουρκία με το Πουέρτο Ρίκο, που για 25 λεπτά αντιμετώπιζε πολύ καλά τη ζώνη των Τούρκων, σκόραρε με ευχέρεια και είχε τον έλεγχο του ματς. Ο Γκονλούμ έκανε τη διαφορά στην τρίτη περίοδο, βοηθώντας την Τουρκία να επιστρέψει από το -10. Ο Τούρκογλου και ο Ερντέν πήραν τη σκυτάλη στη συνέχεια για την ομάδα του Τάνιεβιτς, που έμοιαζε να καθαρίζει το παιχνίδι περίπου 5 λεπτά πριν το τέλος, αφού από το -10 (30-40) είχε πάει στο +10 (71-61). Όμως, οι Τούρκοι χαλάρωσαν, άρχισαν τα «παιχνιδάκια» με την εξέδρα και η κατάσταση ανατράπηκε. Με 46 δευτερόλεπτα να απομένουν και το σκορ στο 78-72 ο Ιλιασόβα σούταρε χωρίς λογική τρίποντο (ενώ η Τουρκία είχε ακόμη 18 δευτερόλεπτα επίθεσης) και οι Πορτορικάνοι με τρίποντο του Βασάγιο και καλάθι του Μπάλκμαν μείωσαν στον πόντο (78-77) με 6 δευτερόλεπτα να απομένουν. Ο Τουντζερί έβαλε 1 βολή από το φάουλ που του έγινε αλλά ο Βασάγιο στην εκπνοή αστόχησε στο τρίποντο της νίκης με 3 Τούρκους κρεμασμένους πάνω του.
Όμιλος Δ
Πρωτιά για τα… δεύτερα!
Λιθουανία-Γαλλία 69-55
(Μασιούλις 19π. 3κλ., Κλέιζα 15 // Μπατούμ 13, Ζελαμπάλ 10)
Ποια άλλη ευρωπαϊκή ομάδα θα μπορούσε να παραταχθεί σε Μουντομπάσκετ με τη… δεύτερη εντεκάδα της (συν τον Κλέιζα) και παρόλα αυτά θα έπαιρνε την πρώτη θέση του ομίλου της. Οι Λιθουανοί ολοκλήρωσαν την επίδειξη δύναμης στον όμιλο κερδίζοντας και τη Γαλλία. Ή μάλλον, εκθέτοντας και τη Γαλλία. Μια ομάδα που βγάζει απίστευτη ενέργεια στο παρκέ, που τρέχει, πιέζει, πηδάει στα ριμπάουντ, έχει ξεκάθαρους ρόλους στο παιχνίδι της, μια ομάδα με όλη την έννοια της λέξης. Πάντως, πλέον αποδείχτηκε ότι οι Λιθουανοί πρέπει να μείνουν… 15-17 πόντους πίσω στο ματς για να ξυπνήσουν, αφού μετά το 11-26 από τους Ισπανούς και το 39-56 από τους Καναδούς, ήρθε και το 14-29 από τη Γαλλία μετά από 15 λεπτά αγώνα. Όμως, οι Λιθουανοί γύρισαν και αυτό το παιχνίδι. Το 14-29 έγινε 30-30 και το 30-30 έγινε 58-41 με τους Λιθουανούς να έχουν «γυρίσει» 32 πόντους σε 18 λεπτά με τους Κλέιζα και Μασιούλις! Οι Γάλλοι δεν είχαν τρόπο να αντιδράσουν, σκόραραν με το σταγονόμετρο και μοιραία θα παλέψουν για τη δεύτερη θέση του ομίλου, αφού πια η Λιθουανία είναι σίγουρα πρώτη.
Κυριάρχησε στο δεύτερο μέρος!
Λίβανος-Ισπανία 57-91
(Βρόαν 22π. 9ρ. // Γκασόλ 25π. 8ρ., Βάσκες 15π. 8ρ.)
Στα δύο θα μπορούσαμε να χωρίσουμε την αναμέτρηση του Λιβάνου με την Ισπανία. Μέχρι το 18ο λεπτό ο Λίβανος είχε καταφέρει να εγκλωβίσει την Ισπανία και να είναι κοντά στο σκορ χάνοντας με 32-34, αλλά μετά παραδόθηκε αμαχητί. Οι Ισπανοί μπήκαν μουδιασμένα στο ματς, έχοντας εμφανώς κακή ψυχολογία από τις ήττες στα προηγούμενα ματς, αλλά σταδιακά έβρισκαν τα πατήματά τους και το δεύτερο ημίχρονο τους ανήκε απόλυτα. Το 32-34 έγινε 39-51 και αυτό 39-68 με σερί 0-17 για την Ισπανία, που βρήκε χώρο να τρέξει και τελείωσε τον αντίπαλό της πολύ εύκολα. Έτσι, οι Ισπανοί διασκέδασαν τον… πόνο τους, έδειξαν ότι δεν τίθετο θέμα πρόκρισης κόντρα στο Λίβανο και τώρα ελπίζουν σε δώρο από τους Νεοζηλανδούς.
Δεν πέταξαν την ευκαιρία
Καναδάς-Νέα Ζηλανδία 61-71
(Άντονι 13π. 6ρ., Σέφερντ 15 // Πένι 18, Αμπερκρόμπι 7π. 10ρ., Φρανκ 14π. 4ρ.)
Οι Νεοζηλανδοί ήξεραν ότι με νίκη προκρίνονταν και δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Από την αρχή είχαν το προβάδισμα και τον έλεγχο του αγώνα και έκοψαν το βήχα στον Καναδά που έχασε για 4η φορά. Μετά από μια πολύ κακή πρώτη περίοδο, οι Νεοζηλανδοί βρήκαν το χέρι τους και άρχισαν σταδιακά να χτίζουν μια διαφορά που τους επέτρεψε ως το τέλος να ελέγξουν τον αγώνα και να μην απειληθούν σε κανένα σημείο ουσιαστικά από τους αντιπάλους τους. Στην 4η περίοδο η διαφορά δεν έπεσε σε κανένα σημείο κάτω από τους 5 πόντους και ο Καναδάς είπε «αντίο» στις τελευταίες ελπίδες πρόκρισης που είχε.