Ξέρουμε ήδη τα δύο από τα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών, Σερβία-Ισπανία και Τουρκία-Σλοβενία, ενώ θα μάθουμε άλλο ένα τη Δευτέρα. Η πιο… παράξενη μέρα των νοκ άουτ, με ένα τεράστιο φαβορί, αφού κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι Η.Π.Α. θα αποκλειστούν από την Ανγκόλα (18:00), και δύο τυχερούς, αφού Νέα Ζηλανδία και Ρωσία (21:00) νιώθουν χαρούμενες που η μία παίζει με την άλλη, με δύο τελείως διαφορετικές σχολές του μπάσκετ να συγκρούονται σε ένα ανοιχτό παιχνίδι.
Πάμε να δούμε τους αγώνες της Δευτέρας:
Η.Π.Α.-ΑΝΓΚΟΛΑ
Με δυο λόγια: Ο γίγαντας και ο νάνος των προημιτελικών. Η κατ’ εξοχήν πιο δυνατή ομάδα μπάσκετ στην ιστορία του αθλήματος εναντίον της χειρότερης από τις 16 των νοκ άουτ. Οι Η.Π.Α. θέλουν να βρουν ρυθμό ενόψει των πιο δύσκολων, οι Ανγκολέζοι… να το διασκεδάσουν. Θέμα πρόκρισης δεν τίθεται, θέμα διαφοράς ίσως.
Ως τώρα: Οι Αμερικάνοι τελείωσαν αήττητοι με 5-0 στην πρώτη θέση του Β ομίλου. Κέρδισαν πολύ εύκολα Σλοβενία, Κροατία, Ιράν και Τυνησία και τα βρήκαν… μπαστούνια εναντίον της Βραζιλίας κερδίζοντας 2 πόντους στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Οι Ανγκολέζοι τερμάτισαν 4οι στον όμιλό τους με 2-3. Κέρδισαν άνετα την Ιορδανία, πέτυχαν στην παράταση τη μεγαλύτερη νίκη τους με τη Γερμανία, νίκη που τους έδωσε την πρόκριση κι έχασαν με μεγάλες διαφορές από Σερβία, Αργεντινή και Αυστραλία.
Ματιά στα στατιστικά: Το θέμα… γέρνει σχετικά. Οι Αμερικάνοι έχουν καλύτερη επίθεση (91.0 έναντι 68.0 πόντων), καλύτερη άμυνα (επιτρέπουν 66.2 έναντι 82.8 πόντους), ενώ σουτάρουν καλύτερα σε δίποντα (60% έναντι 45%), τρίποντα (39% έναντι 31%) και βολές (71% έναντι 61%). Επίσης, είναι καλύτεροι και σε όλες τις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες: ριμπάουντ (40.6 έναντι 33.2), ασίστ (17.2 έναντι 10.2), κλεψίματα (11.0 έναντι 8.0) και τάπες (3.8 έναντι 1.8).
Εσύ μας οδηγείς: Ο Κέβιν Ντουράντ είναι ο ηγέτης των Η.Π.Α.. Πρώτος σκόρερ, 2ος ριμπάουντερ, 3ος πασέρ και 1ος «κλέφτης» της ομάδας, ο Ντουράντ παίζει τον περισσότερο χρόνο απ’ όλους και σουτάρει πιο πολύ απ’ όλους, αλλά και με καλύτερα ποσοστά από τους συμπαίκτες του. Έχει ως τώρα 17.8 πόντους, 6.2 ριμπάουντ, 2.4 ασίστ και 2.0 κλεψίματα ανά αγώνα. Ηγέτης και πρώτο βιολί της Ανγκόλας είναι ο Ολίμπιο Τσιπριάνο, που είναι 1ος σκόρερ και «κλέφτης» της ομάδας. Ο Τσιπριάνο δεν έχει παίξει και στα 5 ματς (στα 4), αλλά παίρνει τις περισσότερες προσπάθειες μέσο όρο σε κάθε αγώνα. Έχει ως τώρα 14.8 πόντους και 2.0 κλεψίματα ανά αγώνα.
And the winner is… Η.Π.Α.. Αν φτάσατε ως εδώ και θέλετε επιχείρημα για να στηρίξω την… ανακήρυξη νικητή, τότε πρέπει να ξαναδιαβάσετε το άρθρο (ή μόνο τα ονόματα των ομάδων, φτάνουν). Η λογική λέει ότι είναι από τα ματς που κρίνονται απ’ το τζάμπολ. Δεν ξέρω πώς θα καταφέρει η Ανγκόλα να φανεί ανταγωνιστική για περισσότερα από 5-10 λεπτά (το πολύ).
ΡΩΣΙΑ-ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Με δυο λόγια: Ματς ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα. Ξεκάθαρα θέμα του ποιος θα επιβάλλει το ρυθμό του περισσότερη ώρα. Αν οι Ρώσοι πάνε το ματς σε αργό τέμπο, «ξύλο» και δύναμη, τότε είναι καλύτεροι και πιο έμπειροι και θα προκριθούν. Αν οι Νεοζηλανδοί μπορέσουν να τρέξουν, να ανοίξουν χώρους στον αιφνιδιασμό και να σκοράρουν πολύ, τότε έχουν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση. Σε κάθε περίπτωση αναμένεται ένα δυνατό παιχνίδι.
Ως τώρα: Η Ρωσία τερμάτισε 2η στον όμιλό της, με ρεκόρ 4-1. Οι Ρώσοι κέρδισαν δύσκολα και στα τέσσερα ματς, Ελλάδα (όλοι ξέρουμε πώς), Πουέρτο Ρίκο, Κίνα και Ακτή Ελεφαντοστού, ενώ έχασαν από τους Τούρκους. Η Νέα Ζηλανδία τερμάτισε 3η στον δικό της όμιλο με 3-2 και θεαματικές νίκες επί του Λιβάνου, του Καναδά και της Γαλλίας, ενώ έχασαν σχετικά εύκολα από Ισπανία και Λιθουανία.
Ματιά στα στατιστικά: Μοιρασμένα τα στατιστικά, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο. Οι Ρώσοι έχουν πολύ καλύτερη άμυνα (επιτρέπουν 69.2 πόντους έναντι 80.0 των Νεοζηλανδών), αλλά πολύ χειρότερη επίθεση (βάζουν 73.0 πόντους έναντι 84.8 των Νεοζηλανδών). Η Νέα Ζηλανδία σουτάρει καλύτερα σε δίποντα και τρίποντα (52% και 35% έναντι 50% και 33% αντίστοιχα), ενώ οι Ρώσοι στις βολές (79% έναντι 73%). Στις υπόλοιπες στατιστικές κατηγορίες, υπάρχει ισορροπία σε ριμπάουντ (35.6 οι Νεοζηλανδοί και 35.0 οι Ρώσοι) και ασίστ (17.2 και οι δύο), ενώ οι Ρώσοι προηγούνται στις τάπες (4.0 έναντι 1.0) και οι Νεοζηλανδοί στα κλεψίματα (7.8 έναντι 5.6).
Εσύ μας οδηγείς: Μέχρι στιγμής ο Σεργκέι Μόνια είναι ο ηγέτης της Ρωσίας στο Μουντομπάσκετ: 3ος σκόρερ, 2ος πασέρ, 1ος «κλέφτης», 1ος μπλοκέρ και 3ος ριμπάουντερ της ομάδας, ο Μόνια παίζει πιο πολύ απ’ όλους στην ομάδα. Έχει ως τώρα 11.6 πόντους, 4.4 ριμπάουντ, 3.8 ασίστ, 1.0 κλέψιμο και 1.2 τάπες ανά αγώνα. Ο Κερκ Πένι είναι αναμφίβολα ο ηγέτης των Νεοζηλανδών. Έχει… περισσότερους από διπλάσιους πόντους απ’ τον δεύτερο σκόρερ, ενώ είναι και 4ος πασέρ και 4ος «κλέφτης» της ομάδας. Σουτάρει μακράν περισσότερο απ’ όλους, ενώ παίζει και πιο πολύ από κάθε άλλον. Έχει 25.7 πόντους, 2.0 ασίστ και 0.8 κλεψίματα ανά αγώνα.
And the winner is… άγνωστο. Ο αργός ρυθμός λέει Ρωσία, ο γρήγορος Νέα Ζηλανδία. Τα στατιστικά είναι μοιρασμένα στη μέση, ο επιθετικός οίστρος του αστεριού λέει Νέα Ζηλανδία. Σίγουρα ο πιο ενδιαφέρων αγώνας της ημέρας.
Υ.Γ.: Το Age of Basketball θα συνεχίσει να ανανεώνεται καθημερινά με όλες τις εξελίξεις από το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας. Όμως, μιας και η εθνική μας αποκλείστηκε, από αύριο η ανανέωση θα γίνεται και σε άλλες ενότητες και θέματα.