Ο Μικάιλ Τόρανς υπέγραψε στις 25 Ιουλίου συμβόλαιο για 1+1 χρόνια με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, μετά από 4 χρόνια στο κολέγιο Αλαμπάμα στο NCAA, όπου την τελευταία σεζόν είχε 15.6 πόντους, 3.7 ριμπάουντ και 5.1 ασίστ, σουτάροντας με πολύ καλά ποσοστά.
Το «scouting report» μιλούσε για έναν παίκτη που θα μπορούσε γρήγορα να κάνει αίσθηση και να γίνει σταρ στην Ευρωλίγκα, ακόμη και στο NBA. Αθλητικός, ταλαντούχος, με καλό σουτ από την περιφέρεια, αλλά και πολλά ντράιβ στο παιχνίδι του, ο Τόρανς θα ήταν από τους πιο «καυτούς» ρούκι της χρονιάς που έρχεται στην Ευρωλίγκα.
Το πρώτο «χτύπημα» ήρθε στα ντραφτ. Ο Τόρανς, παρότι ήταν φαβορί για να επιλεγεί στον πρώτο γύρο, τελικά δεν επιλέχθηκε ούτε στον δεύτερο. Πριν υπογράψει στη Μακάμπι, ο ίδιος είχε κάνει ξεκάθαρη την απογοήτευσή του: «Ο μόνος λόγος που δεν επιλέχθηκα είναι επειδή έχω ‘αθλητική καρδιά’. Δεν έχει σχέση με το μπάσκετ. Πήγα πολύ καλά στις προπονήσεις πριν το ντραφτ. Δεν είναι καν σημαντικό θέμα. Είναι κοινό στους αθλητές. Όμως, του έδωσαν μεγάλη σημασία. Δεν μπορούσα να φανταστώ τι αντίκτυπο θα είχε στην καριέρα μου μέχρι που φτάσαμε στη νύχτα του ντραφτ», είπε ο Τόρανς, που είχε περάσει τα τεστ στο Αλαμπάμα και είχε πάρει το «ok» από τους γιατρούς να παίζει, οι οποίοι του είπαν ότι θα έπρεπε να το ξέρει, αλλά ότι δεν ήταν κάτι σημαντικό: «απλά η καρδιά μου είναι λίγο μεγαλύτερη του κανονικού».
Η τραγική διάψευση
Όμως, δεν ήταν τόσο απλό το θέμα. Οι ομάδες του NBA φέρθηκαν υπεύθυνα και σοβαρά στην περίπτωση του Τόρανς και τον προσπέρασαν. Μάλιστα, ο Τόρανς είχε υπογράψει στους Μαϊάμι Χιτ για να παίξει στο summer league, αλλά αποδεσμεύτηκε πριν τον πρώτο αγώνα, χωρίς αιτιολογία αγωνιστική, ενώ νωρίτερα δεν τον είχαν αφήσει ούτε να προπονηθεί με μπάλα μαζί με την ομάδα. «Δεν με νοιάζει για το ντραφτ. Αποδεικνύω την αξία μου όλη μου τη ζωή. Κανείς δεν πίστευε σε μένα. Το ίδιο θα κάνω και τώρα. Κάθε φορά που μπαίνω στο παρκέ, το ίδιο θα κάνω», είχε πει όταν υπέγραψε στους Χιτ για το summer league.
Μετά ήρθε η Μακάμπι, που του άνοιγε μια άλλη πόρτα στην καριέρα του και έφερε ξανά το χαμόγελο στα χείλη του. Αλλά για λίγο. Στις 20 Αυγούστου κι ενώ βρισκόταν στο γήπεδο της IMG Basketball Academy, έχοντας μόλις δώσει συνέντευξη στο Fanhouse, ο Τόρανς κατέρρευσε. Συγκεκριμένα, σηκώθηκε μετά τη συνέντευξη, πήρε μια μπάλα να κάνει σουτ και ξαφνικά έχασε τις αισθήσεις του, χτυπώντας το κεφάλι του στο παρκέ καθώς έπεφτε.
Το Age of Basketball στράφηκε στον υπεύθυνο της Αθλητιατρικής Πύλης και επιστημονικό συνεργάτη του site, Αντώνη Κουσούλη, και τα όσα έμαθε για την αθλητική καρδιά ήταν σοκαριστικά: «Ο Μικάιλ Τόρανς είναι ένας ακόμη πάσχων από τη σιωπηλή νόσο των αθλητών, την υπερτροφική μυοκραδιοπάθεια. Το εγκληματικό στην περίπτωσή του είναι ότι γνώριζε τη διάγνωση της ‘αθλητικής καρδιάς’, για την οποία είτε δεν του είχαν εξηγήσει ενδελεχώς περί τίνος πρόκειται, είτε ο ίδιος την είχε υποτιμήσει. Η δήλωσή του ‘έχω καρδιά λίγο μεγαλύτερη από το φυσιολογικό’ δεν περιλαμβάνει ούτε κατά διάνοια τη σοβαρότητα της κατάστασης, αφού η απλή μεγαλοκαρδία δε συγκρίνεται με τη σύνθετη παθοφυσιολογική κατάσταση της αθλητικής καρδιάς, η οποία συχνά επιπλέκεται με θανατηφόρες αρρυθμίες και αγγειόσπασμο με θρόμβωση, ένα από τα δύο ενδεχόμενα (πιθανότατα το πρώτο) που αφορούν και στον Τόρανς».
Πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την «αθλητική καρδιά» θα σχηματίσετε διαβάζοντας το παρακάτω ιδιαίτερα κατατοπιστικό άρθρο για μια κοινή πάθηση των αθλητών: «Αθλητική καρδιά: αιτία θανάτου;». Όσοι είναι εξοικειωμένοι με πιο ειδική ορολογία και έχουν γνώση ιατρικών θεμάτων (μερική ή όχι) θα μπορούσαν να ενημερωθούν πλήρως για το θέμα από το άρθρο «Αθλητική καρδιά: Στοιχεία παθοφυσιολογίας». Και τα δύο άρθρα επιμελήθηκε ο υπεύθυνος της Αθλητιατρικής Πύλης του Age of Basketball, Αντώνης Κουσούλης.
Σε κώμα στο νοσοκομείο
Η σοβαρότητα της κατάστασης, όπως είδατε και πιο πάνω, στην ανάλυση του AoB, επιβεβαιώθηκε. Ο Τόρανς μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου παρέμεινε σε μηχανική υποστήριξη μέχρι και τις 25 Αυγούστου. Οι προσπάθειες όσων ήταν στο γήπεδο την ώρα που κατέρρευσε ουσιαστικά του έσωσαν τη ζωή, καθώς ο Τόρανς δεν ανέπνεε από τη στιγμή που έπεσε στο παρκέ.
Στις 29 Αυγούστου, η κατάσταση του Τόρανς κρίθηκε σταθερή και μεταφέρθηκε σε δωμάτιο εκτός εντατικής. Τρεις ημέρες αργότερα, την 1η Σεπτέμβρη, ο Τόρανς μπόρεσε να μιλήσει ξανά ολοκληρώνοντας μια ανάρρωση που θεωρήθηκε «θαύμα» από τους γιατρούς, ενώ μια μέρα νωρίτερα είχε καταφέρει να περπατήσει μόνος του.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει έχει φέρει την οικογένειά του στο χείλος της καταστροφής, καθώς ήδη τα χρέη στους ιατρικούς λογαριασμούς είναι πάρα πολύ υψηλά, με τον Τόρανς να βρίσκεται για 20 ημέρες ήδη στο νοσοκομείο (εκ των οποίων τις μισές στην εντατική). Όμως, η αντίδραση του Πανεπιστημίου Αλαμπάμα ήταν άμεση: δημιούργησαν το «Mikhail Torrance Fund», έναν λογαριασμό τραπέζης για να βοηθήσουν όσοι θέλουν τον Τόρανς και την οικογένειά του.
Η Μακάμπι διέκοψε το συμβόλαιό του, παίρνοντας τον Τζέρεμι Πάργκο στη θέση του, αλλά αυτό μικρή σημασία έχει τώρα. Ο Τόρανς κέρδισε την πιο σημαντική μάχη της ζωής του, πολύ πιο σημαντική από κάθε μονομαχία που θα κέρδιζε στην Ευρωλίγκα ή το NBA. Κι αν το μπάσκετ έχασε έναν δυνητικά μελλοντικό αστέρα του, ένας άνθρωπος 21 ετών κέρδισε τη ζωή του.
Νίκος Κουσούλης