Αναβρασμός επικρατεί στο Χιούστον, μετά από την επιστροφή του Γιάο Μινγκ στις προπονήσεις. Πρώτα ήρθε ο άμετρος ενθουσιασμός, κάτι που βλέπουμε κάθε χρόνο το καλοκαίρι για τους Ρόκετς, μετά ο προβληματισμός και στη συνέχεια τα… άσχημα νέα και λίγος ακόμα προβληματισμός.
Όταν επέστρεψε ο Γιάο, άρχισαν τα κλασσικά… όργανα στο Χιούστον ότι πάνε για πρωτάθλημα, με τον Σκόλα να είναι κυρίαρχος πια στο παιχνίδι ύστερα από μια εξαιρετική χρονιά στο NBA και ένα εξαιρετικό Μουντομπάσκετ, και τον Γιάο να είναι… ο Γιάο. Ενθουσιασμός, αισιοδοξία, για μια ομάδα που πέρσι δεν μπήκε καν πλέι οφς.
Μετά ήρθε ο προβληματισμός, μήπως ο Γιάο δεν αρκεί για να κάνει τη διαφορά από τα μη πλέι οφς μέχρι το να φτάσει η ομάδα να παίζει τέλη Μαΐου ή ακόμη και Ιούνη. Και μετά ήρθε η κίνηση των Ρόκετς, σίγουρα ιδιόμορφη, για να ψαλιδίσει ακόμη περισσότερο την αισιοδοξία των φίλων της ομάδας.
Ο Γιάο θα παίζει 24 λεπτά ανά αγώνα, δηλαδή ένα ημίχρονο. Μάλιστα, η ομάδα είπε ότι δεν θα παίζει ούτε ένα δευτερόλεπτο παραπάνω, ενώ ο χρόνος προφανώς και δεν θα είναι αθροιστικός, δηλαδή αν σε ένα ματς παίξει 22 στο επόμενο δεν θα παίξει 26, ή ακόμη κι αν δεν παίξει καθόλου σε έναν αγώνα και πάλι το «26» θα είναι το όριο για το επόμενο παιχνίδι.
Ο τζένεραλ μάνατζερ των Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, ανέλυσε την κατάσταση: «Θα προσπαθήσουμε να ακολουθήσουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι μια επιφυλακτική προσέγγιση στο θέμα, ώστε να μπορέσουμε να σιγουρευτούμε ότι θα είναι υγιής σε όλα τα πλέι οφς. Ξέρει κανείς ποια είναι η καλύτερη προσέγγιση; Όχι. Η ερώτηση τότε είναι ποιος είναι ο πιο αρμόδιος να βρει μια βάσιμη λύση που να ευσταθεί. Με όσα έχουμε ως τώρα στη διάθεσή μας, εμπιστευόμαστε το ιατρικό επιτελείο της ομάδας. Έχουμε ξεκάθαρες ενδείξεις ότι όταν παίζει 35 με 40 λεπτά ανά αγώνα, τα οποία ήταν και ο μέσος όρος του πριν από δύο χρόνια, το πόδι επιβαρυνόταν ολοένα και περισσότερο και η επιβάρυνση οδηγούσε σε τραυματισμό στα πλέι οφς. Σε κάποιο επίπεδο έχουμε τουλάχιστον μια ένδειξη ότι τα 35 με 40 λεπτά μάλλον είναι πάρα πολλά. Αυτό μας οδηγεί στο να κοιτάξουμε μήπως πρέπει να έχουμε ένα όριο χρόνου συμμετοχής».
Η αλήθεια είναι ότι ο Γιάο είναι στα όριά του. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει χάσει μέρος ή ολόκληρη τη σεζόν από τραυματισμό. Συνολικά έχει παίξει 237 ματς από τα πιθανά 410 στα 5 αυτά χρόνια. Και το 2008-09 που έφτασε τα 77 παιχνίδια στην κανονική περίοδο (καμία άλλη δεν πέρασε τα 60), μετά τραυματίστηκε τόσο άσχημα που έχασε όλη την επόμενη σεζόν.
Πλέον, οι φήμες λένε πως και ο ίδιος σκέφτεται ότι αν ξανατραυματιστεί θα σταματήσει το μπάσκετ. Ψυχολογικά δεν είναι καλά και υπάρχουν φόβοι ότι ποτέ δεν θα μπορέσει να παίξει το μπάσκετ που θα μπορούσε. Με βάση το ύψος και το ταλέντο του θα μπορούσε να μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο κυρίαρχους σέντερ όλων των εποχών, αλλά τώρα έχει φτάσει στο σημείο να μην ξέρει αν θα παίζει μπάσκετ σε ένα χρόνο, παρότι μόλις 30 ετών.
Αυτά σκέφτονται οι Ρόκετς και θέλουν να προστατέψουν την επένδυσή τους. Αν ο Γιάο βγάλει μια χρονιά υγιής θα ανέβει ψυχολογικά και θα μπορεί να φτάσει στο επίπεδο που ήταν και παλιότερα. Οπότε είναι διατεθειμένοι να δοκιμάσουν το σύστημα του μειωμένου χρόνου συμμετοχής. Στις προπονήσεις ο Κινέζος γίγαντας μοιάζει να επανέρχεται στα παλιά του στάνταρ, αν και είναι σχετικά επιφυλακτικός ακόμα.
Το θέμα με τα 24 λεπτά συμμετοχής ίσως προκαλέσει διάφορα ευτράπελα επεισόδια τη χρονιά που έρχεται. Άλλωστε δεν είναι κάτι άγνωστο στο NBA. Πέρσι ήταν οι Μπουλς με τον Νοά που είχαν βάλει στον Ντελ Νέγκρο όριο τα 35 λεπτά ανά αγώνα για να προφυλαχθεί από την υποτροπή σε έναν τραυματισμό στο πέλμα. Τελικά, το όλο θέμα είχε προκαλέσει συνεχείς τριβές ανάμεσα στον Ντελ Νέγκρο και τη διοίκηση, που μέτρησαν αρκετά στο «διαζύγιο» των δύο πλευρών φέτος την άνοιξη. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό στο ματς με τους Πέισερς, όταν ο αγώνας πήγε παράταση και ο Ντελ Νέγκρο «έπαιξε» τον Νοά στα πρώτα 18 δευτερόλεπτα, γιατί μετά συμπλήρωσε 35 λεπτά συμμετοχής και τον απέσυρε! Τότε είχε ξεκαθαρίσει στα μέσα ότι έχει εντολές να μην τον βάζει ούτε δευτερόλεπτο πάνω από 35 λεπτά, με τον τζένεραλ μάνατζερ των Μπουλς να λέει μετά ότι ο Νοά θα έπρεπε σε τέτοιες στιγμές να παίζει περισσότερο και ότι… έστειλε μήνυμα στο κινητό του βοηθού προπονητή των Μπουλς πριν την παράταση ότι μπορεί ο Νοά να παίξει.
Το θέατρο του παραλόγου δηλαδή. Αλλά οι Μπουλς έχουν και προϊστορία στο συγκεκριμένο θέμα, με τον περίφημο κανόνα του Κράουζε για τον Τζόρνταν όταν είχε σπάσει το πόδι του και τα 7+7 λεπτά που θα μπορούσε να παίζει σε κάθε ημίχρονο ενώ στο ενδιάμεσο θα έκανε προπονήσεις στο 100%. Το Age of Basketball είχε γράψει αναλυτικά για το θέμα στο αφιέρωμα στον Τζόρνταν (Μέρος IX, στη μέση περίπου του άρθρου).
Οι Ρόκετς ως τώρα λένε ότι αν ο Γιάο έχει παίξει 23:57 σε ένα ματς, το Χιούστον χάνει 1 πόντο και το ματς θέλει 30 δευτερόλεπτα για να τελειώσει, ο Κινέζος δεν θα μπει να παίξει, υποστηρίζοντας ότι ο «κανόνας των 24 λεπτών» δεν θα σπάσει επ’ ουδενί. Βέβαια, ο Ντάριλ Μόρεϊ ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να έρθει σε ρήξη με τον Ρικ Έιντελμαν γι’ αυτό (όπως έχει γίνει σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις παικτών ως τώρα), αλλά ούτε και με τον Γιάο. Όλα αυτά είναι καλά στη θεωρία, αλλά συνήθως στην πράξη κάπου χαλάει το πράγμα. Το σίγουρο είναι ότι ο Έιντελμαν είτε θα πρέπει να κάνει το… ροτέισον της ζωής του για να καταφέρνει σε όλα τα ντέρμπι να έχει τον Γιάο στο τέλος (προφανώς είναι απίστευτα δύσκολο να τον βγάλεις αν πηγαίνει καλά, ή να στραβώνει το ματς και να περιμένεις να πάει στο δίλεπτο για να τον βάλεις, με τον φόβο να έχει κριθεί ως τότε ο αγώνας εναντίον σου) είτε θα έχουμε αρκετά περίεργα περιστατικά φέτος στο Χιούστον.
Πάντως, το θέμα προς το παρόν είναι ένα: ο γίγαντας επέστρεψε, θέλει να αποδείξει ότι δεν είναι τελειωμένος και όλοι του ευχόμαστε να τα καταφέρει.
Νίκος Κουσούλης