Το πιο «καυτό» νέο για τους fans του μπάσκετ φέτος είναι η επιστροφή του Μάικλ Τζόρνταν στα παρκέ. Όχι, δεν τρελάθηκα τελείως. Ο Τζόρνταν επιστρέφει μέσα από το παιχνίδι «NBA 2K11» που κυκλοφόρησε λίγες μέρες πριν και αναμένεται να σπάσει τα ρεκόρ πωλήσεων ανάλογων παιχνιδιών.
Μάλιστα, στην παρουσίαση του παιχνιδιού, ο Τζόρνταν τάραξε για ακόμη μία φορά τα νερά, όπως άλλωστε του αρέσει να κάνει. «Το παιχνίδι σήμερα είναι λιγότερο σκληρό από όταν έπαιζα και οι κανόνες έχουν αλλάξει, προφανώς. Βασιζόμενος στους τωρινούς κανόνες, αν έπρεπε να παίξω με το δικό μου στιλ, είμαι σίγουρος ότι είτε θα έβγαινα συνέχεια με 6 φάουλ, είτε θα ήμουν πολλή ώρα στη γραμμή των βολών και θα μπορούσα να είχα σκοράρει 100 πόντους». Αυτό ήταν. Μεγάλο «λάθος» του Τζόρνταν να πει κάτι τέτοιο, γιατί μετά άρχισαν οι αναλύσεις επί αναλύσεων για το αν μπορεί να το κάνει.
Οι δημοσκοπήσεις κυμαίνονται περίπου στο 45-50% για όσους λένε ότι θα μπορούσε, και στο 25-27% για όσους λένε ότι δεν θα μπορούσε ή όταν απλώς δεν ξέρουν. Οι δημοσιογράφοι το «βιολί» τους, οι περισσότεροι λένε ότι δεν θα μπορούσε, προσπαθούν να βρουν… λογικά επιχειρήματα για να το στηρίξουν, θυμούνται το ματς του Τσάμπερλεν (που είχε 36/63 δίποντα και 28/32 βολές εκείνο το βράδυ που πέτυχε 100 πόντους) το οποίο θεωρείται «παρωδία» από πολλούς (αντί απλά να το κοιτάζουν με δέος) επειδή οι Σίξερς έκαναν εσκεμμένα φάουλ στα τελευταία λεπτά με διψήφια υπέρ τους διαφορά για να προλάβει ο Τσάμπερλεν τους 100, την καριέρα του Τζόρνταν και… τον αμφισβητούν. Βέβαια, καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά είναι μόνο προς εσωτερική κατανάλωση και μικρή σημασία έχει αν ο Τζόρνταν θα τα κατάφερνε ή όχι. Δεν θα το μάθουμε ποτέ, καθώς δεν νομίζω να… πειστεί η «Αυτού Αέρινη Μεγαλειότητα» και να επιστρέψει για να το δοκιμάσει ώστε να «βουλώσει» για ακόμη μία φορά τα στόματα των αμφισβητιών του. Όμως, είμαι σίγουρος ότι όποιος τον «πάρει» στην ομάδα του στο NBA 2K11 θα το προσπαθήσει σίγουρα και πιθανότατα θα το πετύχει κιόλας.
Εκτός από αυτό ο Τζόρνταν είπε και κάτι άλλο που θεωρήθηκε από πολλούς… τρελό. Είπε ότι ο Κόμπι είναι «ανάμεσα σε όλους τους γκαρντ, ένας από τους 10 καλύτερους όλων των εποχών». Πολλοί θεώρησαν ότι αυτό είναι προσβολή για τον… Μπράιαντ, αλλά όσο κι αν βάζω κάτω τα ονόματα… η προσβολή «δεν μου βγαίνει». Αντιθέτως, τη θεωρώ από τις πιο λογικές κρίσεις του Τζόρνταν. Γκάρντ είναι και τα «δυάρια», αλλά και οι πλέι μέικερ. Και στη λίστα υπάρχουν παίκτες όπως ο Τζέρι Ουέστ, ο Όσκαρ Ρόμπερτσον, ο Μάτζικ Τζόνσον, ο Τζον Στόκτον, ο Μάικλ Τζόρνταν (βεβαίως), Λένι Ουίλκενς, Πιτ «Πίστολ» Μάραβιτς, Νέιτ Άρτσιμπαλντ, Μπομπ Κούζι, Ουόλτ Φρέιζερ, Ερλ Μονρό, Αϊζάια Τόμας, Τζορτζ Γκέρβιν για να μην αναφέρω όσους έπαιζαν ανάμεσα στο «2» και το «3», όπως ο Έλτζιν Μπέιλορ, ο Κλάιντ Ντρέξλερ, ο Τζον Χάβλιτσεκ, και άλλοι. Τα ονόματα των θρύλων είναι πάρα πολλά, οπότε θεωρώ τεράστια τιμή για τον Κόμπι να βρίσκεται μέσα στη «δεκάδα», όπως είπε ο Τζόρνταν. Το μπάσκετ δεν ξεκίνησε το 2000, παιζόταν και παλιότερα. Το ερώτημα είναι αν καταφέρνει ο Κόμπι να μπει στη δεκάδα, όχι αν θα έπρεπε να είναι στην πεντάδα ή την τριάδα.
Το παιχνίδι
Η λογική της παρουσίας του Τζόρνταν στο παιχνίδι είναι απλή. Εκτός από το NBA, τις ομάδες του και τους παίκτες του, υπάρχουν και 10 δοκιμασίες, οι «Jordan Challenges», τις οποίες μπορεί κάποιος να τις παίξει από την πρώτη στιγμή που παίρνει το παιχνίδι στα χέρια του.
Αυτές είναι 10 σημαντικές στιγμές στην καριέρα του Τζόρνταν, τις οποίες πρέπει ο παίκτης να επαναλάβει, ώστε να μπορέσει να «ξεκλειδώσει» τον Τζόρνταν στο παιχνίδι. Αν μπορέσει και ολοκληρώσει και τις 10 αυτές δοκιμασίες, τότε εμφανίζεται ο νέος (με… μαλλί) Τζορνταν ως ρούκι (με αξία «79») και μπορεί να τον πάρει σε όποια ομάδα θέλει για να ξεκινήσει το «MJ: Creating a Legend». Εκεί παίρνεις τον Τζόρνταν σε μια ομάδα του σήμερα και μπορείς να αναβιώσεις το θρύλο του εξωγήινου αυτού παίκτη από την αρχή. Μπορείς να τον βελτιώσεις και να τον κάνεις… Τζόρνταν.
Ποιες είναι οι 10 δοκιμασίες; Είναι 10 αγώνες της καριέρας του Τζόρνταν, βαλμένοι με σειρά δυσκολίας που ο ίδιος ο Τζόρνταν ενέκρινε:
– Το περίφημο «Flu game» με τους Γιούτα Τζαζ, που ο Τζόρνταν έπαιξε με τροφική δηλητηρίαση.
– Το «Double Nickel game», τους 55 πόντους στο Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν με το «45» στην πλάτη στο 5ο ματς μετά την επιστροφή του.
– Το τελευταίο παιχνίδι πλέι οφς που έπαιξε ποτέ, στον τελευταίο τελικό με τη Γιούτα και το σουτ πάνω από τον Μπράιον Ράσελ, με 45 πόντους και 4 κλεψίματα.
– Οι 63 πόντοι στα πλέι οφς του 1986 στο Μπόστον Γκάρντεν εναντίον των Σέλτικς.
– Ολόκληρη η σειρά των τελικών των πλέι οφς του 1991 εναντίον των Λος Άντζελες Λέικερς του Μάτζικ Τζόνσον, με τουλάχιστον 31.0 πόντους μέσο όρο και τον τίτλο.
– Οι 69 πόντοι τον Μάρτιο του 1990 εναντίον των Καβαλίερς.
– Οι 47 πόντοι στους τελικούς Ανατολής του 1990 εναντίον των Πίστονς.
– Οι 35 πόντοι με 6 εύστοχα τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο κατά των Μπλέιζερς το 1992, συν τον Ντρέξλερ κάτω από τους 20 πόντους.
– Η «Father’s Day Victory», ο τίτλος στο τελευταίο ματς με τους Σόνικς το 1996. Τουλάχιστον 22 πόντοι και 9 ριμπάουντ.
– Το «Shootout» με τον Ντομινικ Ουίλκινς του 1990.
Οι δημιουργοί είπαν ότι θα περιλαμβάνεται και το «The Shot» με κάποιον τρόπο, παρότι δεν φαίνεται να υπάρχει στα «features» του παιχνιδιού. Ως πιο εύκολη πρόκληση ο Τζόρνταν επέλεξε τους 63 πόντους κατά των Σέλτικς απλώς γιατί «δεν το κέρδισα εκείνο το ματς» (περιμένατε κάτι λιγότερο;), ενώ ως πιο δύσκολη το «Flu Game».
Πώς δέχτηκε ο Τζόρνταν
Δεν ήταν εύκολο να πειστεί ο Τζόρνταν. Παρά την παρουσία του σε αντίστοιχα παιχνίδια και παλιότερα, ο Τζόρνταν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός (λογικό) και τις περισσότερες φορές δεν εμφανιζόταν καν στα βιντεοπαιχνίδια των εταιρειών.
«Ήρθαν σε μένα για να συμμετέχω. Είχα πολύ καιρό να κάνω κάτι τέτοιο, μου είπαν τις προτάσεις τους και το πώς ήθελαν θα τα βάλουν στο παιχνίδι. Τα παιδιά μου τρελαίνονται με αυτό το παιχνίδι. Όποτε πήγα σπίτι και τους ζήτησα τη συμβουλή τους για το θέμα. Μου είπαν ότι θα ήταν πολύ ωραίο. Αυτό ήταν που με έπεισε να το κάνω», είπε ο Τζόρνταν. Η 2K Sports προσπαθεί αρκετά χρόνια τώρα να πείσει τον Τζόρνταν, αλλά φέτος τα κατάφερε.
Όσο για τη σχέση του Τζόρνταν με το παιχνίδι; «Η σχέση μου με το παιχνίδι είναι κυρίως μέσω των παιδιών μου. Αν το έχω παίξει; Ναι, έχω ασχοληθεί λίγο με αυτό. Αν είμαι καλός; Όχι. Τα δάχτυλά μου είναι πολύ μεγάλα για να μπορέσω να παίξω με τα χειριστήρια».
«Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι όταν φτάσεις σε ένα συγκεκριμένο σημείο, μπορείς να με βάλεις να παίξω σε άλλες ομάδες, σε όποια ομάδα θες, κάτι που δεν έκανα στην καριέρα μου. Είναι μοναδικό να με δεις να παίζω εναντίον παικτών όπως ο Κόμπι. Αυτό που το παιχνίδι κάνει στην πραγματικότητα είναι να μορφώνει τα παιδιά του σήμερα που πιθανότατα δεν με έχουν δει ποτέ να παίζω. Τους δίνει τη δυνατότητα να με γνωρίσουν και να εμβαθύνουν σε μια εποχή του μπάσκετ που δεν ξέρουν. Η αρχική ιδέα δεν είχε σχέση με αυτό, αλλά στην πορεία εξελίχθηκε έτσι».
Νίκος Κουσούλης