Άρης-Ολυμπιακός 65-78, Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 108-61, Καβάλα-Ηλυσιακός 99-71. Ξεκίνησε η 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος, που οι ομάδες, ο ΕΣΑΚΕ, η ΕΟΚ και η Πολιτεία επέλεξαν να την ανάγουν σε αγωνιστική-παρωδία. Βέβαια, αν θυμηθούμε (αλήθεια, εκτός από τους άμεσα εμπλεκόμενους έχει ξεχάσει κανείς άλλος;) πώς (δεν) τελείωσε το περσινό πρωτάθλημα, τότε στην Α1 άξιζε το φετινό ξεκίνημα.
Όσο σεβάστηκαν οι ομάδες (οι δύο καλύτερες μάλιστα) πέρσι το ελληνικό μπάσκετ, άλλο τόσο το σεβάστηκαν και φέτος (και οι δύο καλύτερες ανάμεσά τους). Από το απόγευμα ακούμε ότι η απεργία του ΠΣΑΚ έσπασε, ότι «σμπαραλιάστηκε», ότι δεν «άντεξε το μέτωπο». Αλλά για να δούμε μερικά νούμερα που θα μας βοηθήσουν να αντιληφθούμε την αλήθεια.
Ο ΠΑΟΚ έχει 7 Έλληνες παίκτες που απέργησαν και οι 7. Ο Άρης έχει 8 (ο Χρυσικόπουλος είναι ο 9ος, αλλά δεν έχει ακόμη επαγγελματικό συμβόλαιο, οπότε τυπικά δεν μπορούσε να απεργήσει) και απέργησαν οι 7. Η Καβάλα έχει 8 και απέργησαν όλοι (ο Γκέλιος που έπαιξε είναι 15 χρονών και ισχύει ό,τι και για τον Χρυσικόπουλο). Ο Ηλυσιακός έχει 5 (με επαγγελματικό συμβόλαιο) και απέργησαν οι 3. Συνολικά δεν απέργησαν ο Ταπούτος, ο Χατζής και ο Κασελάκης.
Δηλαδή, από τους 28 Έλληνες παίκτες των 4 ομάδων απέργησαν οι 25, δηλαδή το… 89.3%. Ακόμη και το ποσοστό με το οποίο πέρασε η απεργία επιβεβαιώθηκε. Ποιο μέτωπο έσπασε; Αν είχε σπάσει το μέτωπο τότε δεν θα ήταν «παρωδία» η αγωνιστική, όπως την ονομάζουν τα αθλητικά μέσα.
Βέβαια, σε αυτόν τον υπολογισμό δεν μετρώ τους παίκτες του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, οι οποίοι προτίμησαν να αγωνιστούν, εξαιτίας ή παρότι (όποια λέξη προτιμάτε κρατάτε) είναι οι πλέον εξασφαλισμένοι οικονομικά όλων των Ελλήνων αθλητών.
Παπαλουκάς, Σπανούλης, Μπουρούσης, Πελεκάνος, Μαυροκεφαλίδης, Παπανικολάου, Διαμαντίδης, Τσαρτσαρής, Φώτσης, Βουγιούκας, Καϊμακόγλου, Περπέρογλου δεν απέργησαν, προσθέτοντας μια μαύρη σελίδα στην υστεροφημία τους. Μια δωδεκάδα παίκτες, που θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι η δωδεκάδα της εθνικής, αγνόησαν πλήρως τους λιγότερο προβεβλημένος, ευνοημένους, οικονομικά εξασφαλισμένους και προστατευμένους συναδέλφους τους και αγωνίστηκαν. Όταν οι 12 ισχυρότεροι Έλληνες παίκτες (όχι μόνο ως ονόματα, αλλά και λόγω θέσης) πράττουν έτσι, είναι δύσκολο να αλλάξει κάτι στο ελληνικό μπάσκετ. Η πρώτη μέρα της 1ης αγωνιστικής ήταν παρωδία όχι εξαιτίας των 25 που απέργησαν, αλλά εξαιτίας των 12 αυτών που δεν απέργησαν.
Μέσα από το σύνολο των παικτών των δύο ομάδων που επέλεξαν να αγνοήσουν την απεργία (που αποδείχτηκε ότι ήταν μαζικότατη) αναγκαστικά ξεχωρίζουν δύο ονόματα. Ο Γιάννης Μπουρούσης είναι αντιπρόεδρος του ΠΣΑΚ και ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι μέλος του Δ.Σ. του ΠΣΑΚ. Δεν ξέρω σε τι κόσμο έχουν γεννηθεί και ζουν οι δύο παίκτες, αλλά στον πραγματικό, όταν έχεις αξίωμα είσαι υποχρεωμένος να υπακούς στις αποφάσεις της πλειοψηφίας του κλάδου σου.
Ασχέτως του τι έκανε ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, ο αντιπρόεδρος του ΠΣΑΚ και το μέλος του Δ.Σ. που βρίσκονταν στις δύο ομάδες όφειλαν να απεργήσουν, σεβόμενοι το 89,5% των μελών του ΠΣΑΚ που ψήφισαν απεργία στην πρόσφατη ψηφοφορία. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο, ούτε στην ευχέρεια των παικτών.
Στην ευχέρεια του καθενός είναι το αν θα απεργήσει ή όχι, εκτός από τα συνδικαλιστικά μέλη του οργάνου των παικτών, που λόγων θέσης οφείλουν να υπακούσουν τις αποφάσεις της πλειοψηφίας και να απεργήσουν. Η στάση των δύο παικτών τους εκθέτει ανεπανόρθωτα και διασύρει το όνομά τους, αφού είτε δεν ξέρουν τι σημαίνει η θέση που θέλησαν να λάβουν και τι υποχρεώσεις έχει, είτε απλά αγνόησαν με το «έτσι θέλω» τα μέλη του συνδέσμου τον οποίο εκπροσωπούν.
Εννοείται ότι ο Λάζαρος Παπαδόπουλος, ως πρόεδρος του ΠΣΑΚ, και το υπόλοιπο Δ.Σ. του συνδέσμου θα πρέπει το πρωί της Κυριακής, πριν καν… φέξει, να καθαιρέσουν τον Μπουρούση και τον Διαμαντίδη από το αξίωμά τους και να μην τους ξαναδεχτούν ως υποψήφιους για οποιοδήποτε αξίωμα στον ΠΣΑΚ. Το θέμα δεν είναι πόσο «πόνεσε» τον σύνδεσμο στην ουσία του η κίνησή τους, αλλά ότι θα πρέπει ακόμη και οι ακριβοπληρωμένοι αστέρες του ελληνικού μπάσκετ (οι υπόλοιποι εκτός του Παπαδόπουλου δηλαδή) να καταλάβουν ότι σε θέσεις ευθύνης υπάρχουν και υποχρεώσεις και δεν μπορούν να είναι υπεράνω των πάντων. Περιμένω τον ΠΣΑΚ να καθαιρέσει τους παίκτες, πριν προλάβουν και παραιτηθούν, ως οφείλουν αν έχουν την παραμικρή ευθιξία και φιλότιμο.
Για το τέλος άφησα τις δηλώσεις του Ομπράντοβιτς, ο οποίος ως τώρα είναι ο μόνος που διαχώρισε τη θέση του από το γαϊτανάκι ψεμάτων των ΚΑΕ, του ΕΣΑΚΕ και της ΕΟΚ και την ανακοίνωση του ΠΣΑΚ. Παρότι ο Ομπράντοβιτς έχει κριθεί αρκετές φορές για «κούφιες» απειλές και δηλώσεις χωρίς αντίκρισμα (ότι θα πάρει την ομάδα και θα φύγει στο πρώτο κέρμα, κλπ), δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστεί με σεβασμό η στάση του το Σάββατο.
«Όλοι στο χώρο του μπάσκετ είμαστε ένοχοι γι’ αυτή την κατάσταση. Γιατί δεν είναι χθεσινή, είναι κάτι που ζητούν οι παίκτες από πέρυσι», είπε ο Ομπράντοβιτς και διέλυσε το σύννεφο προπαγάνδας των ομάδων, της ΕΟΚ και του ΕΣΑΚΕ ότι ο ΠΣΑΚ είναι ανυποχώρητος και δεν έχει υπομονή. Πώς το ήξερε ο Ομπράντοβιτς ότι ο ΠΣΑΚ έλεγε τα ίδια και πέρσι και δεν το ξέρει η ηγεσία του μπάσκετ και οι διοικήσεις των ομάδων; Προφανώς, ρητορική η ερώτηση, στα όρια της φαρσοκωμωδίας. Της επικίνδυνης φαρσοκωμωδίας, όσο επικίνδυνη είναι η προπαγάνδα κάθε είδους που συντηρείται από τα μέσα.
Και κλείνουμε το άρθρο με ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση του ΠΣΑΚ. Ο ΠΣΑΚ σχολίασε το γεγονός ότι η αστυνομία έβγαλε εκτός παρκέ τους απεργούς παίκτες (ακόμη και με βίαιο τρόπο στην Καβάλα): «[…] είδαμε τις αστυνομικές δυνάμεις να βγάζουν έξω από το γήπεδο του μπάσκετ τους ίδιους τους παίκτες! Τους χούλιγκαν όμως δεν τους έβγαλαν ποτέ. Δυστυχώς ορισμένοι κύριοι απέδειξαν για άλλη μία φορά πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να επιβάλλουν τις θέσεις τους και για το άθλημα στην πράξη δεν δίνουν δεκάρα». Αλήθεια (για να μην πάμε μακριά), θυμάστε αν η αστυνομία εκκένωσε το γήπεδο στον περσινό 4ο τελικό όταν της ζητήθηκε ή αν τελικά όσοι χούλιγκαν ήθελαν έμειναν μέσα για να καταστρέψουν ολοσχερώς το πρωτάθλημα εκείνο; Πάντως, το Σάββατο τα κατάφεραν και έβγαλαν τους παίκτες έξω από το παρκέ. Ο ΕΣΑΚΕ δεν μπορεί να περιφρουρήσει το μπάσκετ από τη βία, αλλά κατάφερε να το «προστατεύσει» από τους παίκτες με αστυνομική αρωγή.
Νίκος Κουσούλης
Υ.Γ.: Εννοείται ότι με το αγωνιστικό κομμάτι της πρώτης ημέρας του πρωταθλήματος δεν θα ασχοληθούμε και δεν θα το κάνουμε μέχρι να λυθεί η απεργία. Τη θέση μας απέναντι στο ελληνικό πρωτάθλημα την ξεκαθαρίσαμε το καλοκαίρι μετά τις ντροπές των τελικών. Δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουμε τα ξευτιλίκια των ΚΑΕ, του ΕΣΑΚΕ και της ΕΟΚ.