Η Φενέρμπαχτσε είναι πλέον η μόνη αήττητη ομάδα στην Ευρωλίγκα, αφού, μετά την Μπαρτσελόνα, «καθάρισε» και τη Σιένα για να πάει στο 4-0. Οι Τούρκοι μοιάζουν ασταμάτητοι και στέλνουν… μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Στον 1ο όμιλο η Ζαλγκίρις πάτησε κορυφή με την εκτός έδρας νίκη της στη Βιτόρια επί της Κάχα Λαμποράλ που απογοητεύει για δεύτερη εβδομάδα.
Η (μέτρια) ΤΣΣΚΑ πήρε το πρώτο ροζ φύλλο εναντίον της Ολίμπια σε αγώνα που έπαιζε την επιβίωσή της, ενώ η Μάλαγα έκανε το «κομμάτι» της με τη Ρόμα, που… επιμένει να εμφανίζεται ολοένα και χειρότερη. Τέλος, η Προκόμ «πόνεσε» πολύ από την εντός έδρας ήττα από την Παρτιζάν, που μπορεί μέχρι και εκτός συνέχειας να την πέταξε.
Όμιλος Α
Κάχα Λαμποράλ-Ζαλγκίρις Κάουνας 88-92 (41-43)
Ράντσικ 24, Τελέτοβιτς 17π. 4ρ., Χουέρτας 14π. 3ασ. // Μπέγκιτς 18π. 6ρ., Πότσιους 16π. 4ασ., Καλνιέτις 14π. 4ρ., Γιανκούνας 12π. 13ρ.
Ένα ντέρμπι που τα είχε όλα στη Βιτόρια, με τη Ζαλγκίρις να κερδίζει την Λαμποράλ στο παιχνίδι της. 92 πόντοι μέσα στην έδρα των Ισπανών είναι πάρα πολλοί, με τους Λιθουανούς να μην πέφτουν κάτω από τους 19 πόντους σε καμία περίοδο και να σκοράρουν 28 στην κρίσιμη τελευταία, ρίχνοντας νοκ άουτ τους αντιπάλους τους. Δεύτερη συνεχόμενη ήττα για την Λαμποράλ, που ακόμα είναι αρκετά ασταθής.
Η Ζαλγκίρις έδειξε ότι φέτος έχει άλλη ψυχολογία (προφανώς εν πολλοίς απόρροια της περσινής εμπειρίας των νεαρών παικτών της και της πορείας της Λιθουανίας στο Μουντομπάσκετ), αφού βρέθηκε να χάνει με 20-10 σε μια από τις πιο δύσκολες έδρες στην Ευρώπη και απάντησε με σερί 2-17 για το 22-27! Στη συνέχεια η Ζαλγκίρις δίδαξε καλό, μυαλωμένο, ψύχραιμο και επιθετικό μπάσκετ. Στα υπόλοιπα 30 λεπτά του ματς (από το 22-22 και μετά) δεν βρέθηκε ποτέ πίσω με περισσότερους από 2 πόντους, ενώ στα τελευταία 8 λεπτά δεν έχασε ποτέ το προβάδισμα.
Ο Ιβάνοβιτς βλέπει ότι κάτι του λείπει προς το παρόν, αφού η ομάδα του μοιάζει να δυσκολεύεται όταν ο Μπάρατς δεν παίζει καλά. Ο Χάισλιπ δεν έχει δείξει ακόμη αυτά που ξέρει, ενώ ο Μπιέλιτσα είναι σκιά του ταλέντου του ως τώρα και απλά υπάρχει στο ρόστερ. Δεν νοείται να χάνεις στην έδρα σου όταν κάνεις μόλις 7 λάθη και ο αντίπαλος 16, αλλά αν ψάχνετε την απάντηση, θα τη βρείτε στο εξωφρενικό 21-43 στα ριμπάουντ υπέρ της Ζαλγκίρις. Απ’ την άλλη, η Ευρώπη χαιρετά αστέρια που θα την απασχολήσουν για αρκετά χρόνια, όπως ο Πότσιους και ο Καλνιέτις, με τον Μπέγκιτς να είναι φέτος ξανά καταπληκτικός, εκμεταλλευόμενος τη μέτρια παρουσία του Ουάτσον. Γενικά, η Ζαλγκίρις, χωρίς να έχει τρομακτικό ρόστερ, έχει πληρότητα, ομοιογένεια, ρόλους και χημεία και το 3-1 είναι απολύτως δικαιολογημένο.
Ασέκο Προκόμ-Παρτιζάν 62-69 (36-39)
Μπράουν 16, Βάρντα 14π. 5ρ., Γιούιν 10 // Τζιστ 16π. 6ρ., Τζαουάι 15π. 6ρ., Μιλοσάβλιεβιτς 7π. 5ρ. 3ασ. 2κλ.
Το 0-4 της Προκόμ είναι σχεδόν καταδικαστικό για τη συνέχεια στη διοργάνωση, αφού όλες οι υπόλοιπες ομάδες του ομίλου απέχουν πλέον τουλάχιστον 2 νίκες από αυτή. Οι Πολωνοί δεν δείχνουν να μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα τους, σε κάθε ματς όσο κι αν προσπαθούν κάτι τους λείπει και είναι εμφανώς χειρότεροι από πέρσι. Παρά τη (φυσιολογική, καθώς είναι καλός παίκτης) άνοδο του Μπράουν στο ματς αυτό, Γκίντενς και Γιάγκλα ήταν μέτριοι και η Προκόμ δεν έβρισκε σκορ με τίποτα στην 4η περίοδο.
Η Παρτιζάν ευτύχησε να δει τον Μιλοσάβλιεβιτς να παίζει για πρώτη φορά φέτος ανάλογα με το ταλέντο του στην Ευρωλίγκα (ως τώρα το έκανε μόνο στην Αδριατική λίγκα και το πρωτάθλημα), ενώ ο νέος Αμερικανός έδειξε αυτό που λέγαμε, ότι δηλαδή μπορεί να της αλλάξει τη μοίρα. Ο Τζιστ ήταν ο καλύτερος του γηπέδου και οδήγησε την ομάδα του στη νίκη. Ακόμη, βέβαια, οι Σέρβοι περιμένουν πότε θα… μπει και ο Βέσελι στη λογική της χρονιάς, καθώς ως τώρα είναι σκιά του περσινού του εαυτού. Όμως, αυτή η νίκη τους έφερε ξεκάθαρα στο παιχνίδι της πρόκρισης και έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν.
Όμιλος Β
Ουνικάχα Μάλαγα-Ρόμα 104-83 (43-25)
Μπέρνι 24π. 5ρ. 10ασ. 3κλ., Τρίπνοβιτς 21, Φρίλαντ 12π. 7ρ., Άρτσιμπαλντ 12π. 7ρ. // Ντάσιτς 10π. 6ρ. 4κλ., Τζακέτι 20, Ουάσινγκτον 15
Έχουμε καταντήσει γραφικοί να γράφουμε για τη Ρόμα κάθε φορά και το πόσο άσχημα παίζει. Για τρίτο συνεχόμενο παιχνίδι οι Ρωμαίοι έμειναν κάτω από τους 30 πόντους στο πρώτο ημίχρονο (21, 26 και 25 στα τρία τελευταία σε Ευρωλίγκα και Ιταλία) και, προφανώς, δεν είχαν καμία ελπίδα. Έπεσαν και στην εξωφρενική βραδιά του Μπέρνι και απλώς… έπιαναν χώρο στο γήπεδο. 44-25 τα ριμπάουντ, 25-5 οι ασίστ και η Μάλαγα κυριάρχησε πλήρως. Μπέρνι και Τρίπκοβιτς είχε 11/15 τρίποντα, ο Μπέρνι έδωσε και 10 ασίστ (ρεκόρ καριέρας και αυτό και οι 24 πόντοι) και στη Ρόμα κάτι πρέπει να αλλάξει επειγόντως, αλλιώς η χρονιά θα χαθεί. Ο Μπέρνι είχε ουσιαστικά ρόλο πλέι μέικερ (λείπει ο ΜακΙντάιρ, δεν έχει έρθει ο αντικαταστάτης) και έδειξε πόσο πλήρης και πολυδιάστατος παίκτης είναι.
Όμιλος Γ
Φενερμπαχτσέ-Σιένα 81-68 (40-34)
Τουρκσάν 13π. 10ρ., Ούκιτς 11, Τόμας 11π. 6ρ., Γκριρ 9π. 5ρ. // ΜακΚάλεμπ 18π. 3ρ. 5κλ., Ζήσης 7π. 2ρ. 4ασ. (1/3δ. 5/5β.)
Η Ευρώπη έχει νέο αφεντικό φέτος, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της η Φενέρ ξεκίνησε με 4-0 τη διοργάνωση. Ο Σπάχια έχει βρει όλα τα κουμπιά της ομάδας του, ο τρόπος που την προπονεί πρέπει να διδάσκεται σε σεμινάριο και οι Τούρκοι μοιάζουν αχτύπητοι.
Μπροστά σε 15.000 κόσμο η Φενέρ υπέταξε και την πρωταθλήτρια Ιταλίας, Σιένα, βάζοντας παρακαταθήκη για την πρώτη θέση στον όμιλο, πρώτη θέση που θα σημάνει ότι μια από τις Σιένα-Μπαρτσελόνα θα μπει στο Top-16 ως 3η. Την περασμένη εβδομάδα μιλήσαμε για το πόσο έξυπνα προσέγγισε το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα ο Σπάχια (10 παίκτες 13-27 λεπτά, 8 παίκτες 6-13 πόντους).
Ο Κροάτης προπονητής έδειξε ξανά πόσο έχει ανέβει επίπεδο τα τελευταία 2 χρόνια (κάτι που είχε δείξει και η περσινή του παρουσία στη Βαλένθια) και ότι πλέον χτυπάει την πόρτα στο κλαμπ των καλύτερων στην Ευρώπη. Απέναντι σε δύο από τους καλύτερους νέους προπονητές της Ευρώπης (Πιανιτζάνι, Πασκουάλ) ο Σπάχια… μαζεύει ταυτότητες εδώ και δύο εβδομάδες.
Αυτή τη φορά, απλώς έδειξε ότι αυτό που είδαμε στη Βαρκελώνη δεν ήταν τυχαίο. Έπαιξε με 11 παίκτες, που σκόραραν και οι 11. Είδαμε 10 παίκτες να παίζουν από 10 ως 29 λεπτά και 8 εξ αυτών από 16 ως 25. Είδαμε 8 παίκτες να σκοράρουν από 7 ως 13 πόντους σε μια νέα επίδειξη πλουραλισμού της Φενέρ. Ο Σπάχια κρατάει την ομάδα του ξεκούραστη και στα 40 λεπτά, παίρνει σταδιακά τα καλύτερα από κάθε παίκτη και οι Τούρκοι αρχίζουν να σκέφτονται μεγάλα πράγματα. Ο Μιρσάντ Τουρκσάν επιβεβαίωσε την άνοδο που είχε δείξει τις τελευταίες εβδομάδες με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ απ’ την άλλη πλευρά, πέραν του ΜακΚάλεμπ, κανείς δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο. Ο Ζήσης προσπάθησε, ενώ τα… δίδυμα (Λαβρλίνοβιτς) αλληλοεξουδετερώθηκαν κάνοντας από 6 ranking ο καθένας.
Όμιλος Δ
ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Ολίμπια Λιουμπλιάνας 65-55 (34-19)
Γκόρντον 15π. 9ρ. 8ασ., Λάνγκντον 12π. 5ρ., Σοκόλοφ 8π. 9ρ. // Πίνκνι 26π. 4ρ.
Ο αναστεναγμός ανακούφισης που ακούστηκε στην Ευρώπη το βράδυ της Τετάρτης προερχόταν από τη Μόσχα και τους φίλους της ΤΣΣΚΑ. Η ομάδα που έχει φτάσει 8 συνεχόμενες φορές στο φάιναλ φορ, δεν είχε ποτέ στον 21ο αιώνα παίξει πιο κρίσιμο παιχνίδι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη. Μπορεί οι Ρώσοι να το έπαιξαν… ψύχραιμοι, αλλά ήξεραν ότι με ήττα την Τετάρτη, η υπόθεση πρόκριση θα δυσκόλευε πάρα πολύ, μετά από μόλις 4 αγώνες.
Τελικά, η ποιότητα και η θέληση νίκησαν το άγχος, η ΤΣΣΚΑ μπήκε ως ΤΣΣΚΑ στην πρώτη περίοδο (επέτρεψε 5 πόντους όλους κι όλους) και όταν θυμήθηκε τον κακό φετινό της εαυτό, είχε ήδη κερδίσει το ματς. Ο Βουγιόσεβιτς ξεκάθαρα ψάχνεται ακόμα, ιδίως με τις τόσες απουσίες, αλλά χαμογέλασε γιατί είδε τον Χριάπα στη δωδεκάδα (έστω κι αν ακόμα δεν ήταν έτοιμος να παίξει και προφυλάχθηκε αφού το ματς πήγε καλά για τους Ρώσους). Σημαντικό στοιχείο, η άμυνα των Ρώσων άρχισε να θυμίζει τα κανονικά τους στάνταρ.
Ο Τζαμόντ Γκόρντον άγγιξε το triple-double με 15 πόντους, 9 ριμπάουντ και 8 ασίστ, δείχνοντας πτυχές του τεράστιου ταλέντου του, ενώ παρά τα 1/6 τρίποντα και ο Τράγιαν Λάνγκντον ήταν αρκετά καλός. Ο Σοκόλοφ κατέβασε ριμπάουντ, ο Βορόντσεβιτς πήγαινε… μια καλή και μια άσχημη στην επίθεση (3 εύστοχα σουτ, 3 ασίστ, 3 επιθετικά ριμπάουντ και 5 άστοχα σουτ, 5 λάθη) και η ΤΣΣΚΑ φαινόταν στο τέλος σαν να είχε μόλις βγάλει την πλαστική σακούλα ασφυξίας από το κεφάλι της και να ανάσαινε για πρώτη φορά φέτος. Η συνέχεια μόνο καλύτερη μπορεί να είναι για τους Ρώσους που σταδιακά θα δουν τα αστέρια τους να επιστρέφουν με πρώτο τον Χριάπα.