Σε μια ημέρα που ξεχώρισε η απόλυση του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς και η στήριξη της διοργάνωσης στους ήρωες των Special Olympics, η Ευρωλίγκα γιόρτασε την… «ανάσταση» των πεθαμένων. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός «ανέστησαν» Ρεάλ και Βαλένθια και η Μπαμπέργκ “ανέστησε” τη Ρόμα, που κέρδισε με απίθανο καλάθι του Σμιθ στην εκπνοή. Η Σαρλερουά έκανε πελάτη και δεύτερη ισπανική ομάδα (Μάλαγα), η Εφές δεν μπορούσε με τίποτα να ηρεμήσει απέναντι στην Ολίμπια και έφτασε στα όριά της, ενώ η Παρτιζάν παρά τρίχα να τα πετάξει όλα στο τελευταίο πεντάλεπτο απέναντι στη Ζαλγκίρις.
Μοναδική άνετη η Μπαρτσελόνα που έπαιζε με την Τσιμπόνα, η οποία μπαίνει σε κάθε ματς… περιμένοντας να διαλυθεί, ενώ η Μακάμπι κέρδισε εύκολα το ματς της αγωνιστικής απέναντι στην Κάχα Λαμποράλ. Η βαθμολογία στους ομίλους έχει «μπερδευτεί» πολύ και οι τελευταίες 4 αγωνιστικές μοιάζουν ότι θα μας κρατήσουν στην «τσίτα».
Την ίδια ώρα, ο Βουγιόσεβιτς, μην μπορώντας να κάνει τίποτα άλλο, το… φιλοσόφησε λέγοντας: «οι προπονητές χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε αυτούς που έχουν απολυθεί και σε αυτούς που πρόκειται να απολυθούν». Ο ίδιος τον τελευταίο μήνα πέρασε και από τις δύο κατηγορίες με… επιτυχία. Ας δούμε τα ματς της Πέμπτης:
Όμιλος Α
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Κάχα Λαμποράλ 81-70 (38-32)
Ελιάχου 18π. 6ρ., Έιντσον 12π. 3ρ. 7ασ. 3κλ., Πέρκινς 7π. 7ρ. 3ασ., Πάργκο 14π. 5ρ. 5ασ., Σχορτσανίτης 9π. 3ρ. (3/9δ. 3/3β.) // Μπάρατς 18π. 13ρ., Σαν Εμετέριο 21π. 6ρ., Τελέτοβιτς 15
Διαφορετικό από τον πρώτο αγώνα ήταν το ματς των δύο ομάδων. Η Μακάμπι είχε τον έλεγχο από την αρχή και κέρδισε με σχετική ευκολία, παρότι η Λαμποράλ πλησίασε αρκετά στο τέλος της 3ης και τις αρχές της 4ης περιόδου. Η Μακάμπι είχε μια πεντάδα παίκτες που ήταν πολύ καλοί και δικαιολογημένα κέρδισε, αφού πέραν του Μπάρατς και του Σαν Εμετέριο κανείς άλλος δεν έκανε καλό παιχνίδι από τους Ισπανούς (ο Τελέτοβιτς είχε 15 πόντους… α λα Κόμπι με 5/17 σουτ και 3/6 βολές).
Η νίκη αυτή της Μακάμπι τη φέρνει μόνη πρώτη στην κορυφή του ομίλου και μεγάλο φαβορί για την πρωτιά. Η Λαμποράλ πλέον κινδυνεύει σοβαρά με αποκλεισμό, καθώς είναι 5η με 2-4, ισόβαθμη με την 4η Χίμκι και 1 νίκη πάνω από την 6η Προκόμ. Αν δεν αρχίσει να κερδίζει σύντομα θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων…
Παρτιζάν-Ζαλγκίρις Κάουνας 68-62 (44-29)
Μιλοσάβλιεβιτς 19, Τζιστ 9π. 8ρ. 4ασ., Λαφαγιέτ 12π. 3ρ. 3ασ. // Μπέγκιτς 19π. 5ρ., Γιανκούνας 6π. 11ρ., Κόλινς 12π. 3ρ. 3ασ.
Από τη στιγμή που ήρθε ο Τζιστ (σ.σ. Gist) η Παρτιζάν μεταμορφώθηκε. That’s pretty much the… gist of it (σ.σ. αυτή είναι η ουσία της υπόθεσης). Με τον Τζιστ η Παρτιζάν μετράει 3-1 και είναι τελείως διαφορετική ομάδα απ’ ότι χωρίς αυτόν. Πλέον, πήρε και το σκαλπ της Ζαλγκίρις, φτάνοντάς τη στη βαθμολογία, αν και δεν κατάφερε να ανατρέψει τη διαφορά του πρώτου αγώνα.
Αυτό ίσως της κοστίσει στο μέλλον, καθώς ήταν αρκετά κακή στο δεύτερο ημίχρονο, ιδίως μετά το 26ο λεπτό και το 50-31. Η Ζαλγκίρις έκανε τεράστια αντεπίθεση, πλησίασε στους 5 πόντους, δεν μπόρεσε να κερδίσει, αλλά κατάφερε να προφυλάξει το +11 του πρώτου ματς. Αυτό ίσως αποδειχτεί καθοριστικό στη συνέχεια, με τις δύο ομάδες να είναι αμφότερες τώρα στο 4-2.
Όμιλος Β
Μπαμπέργκ-Ρόμα 67-68 (30-31)
Πλάις 4π. 12ρ., Τζέικομπσεν 15, Ρόμπερτς 13, Γκόλντσμπερι 7π. 4ρ. 4ασ. // Ουάσινγκτον 17π. 5ρ., Σμιθ 16, Ντάσιτς 9π. 7ρ.
Όποιος πει ότι η Ρόμα του δεύτερου δεκαλέπτου δεν του θύμισε τη Ρόμα των τελευταίων εβδομάδων… θα πει ψέματα. Το 21-12 της δεύτερης περιόδου, οι 31 πόντοι στο πρώτο ημίχρονο, όλα έδειχναν ότι η Ρόμα θα περάσει… μια απ’ τα ίδια στη Γερμανία. Η Μπαμπέργκ, παραδόξως, δεν μπόρεσε να πιάσει καθόλου καλή απόδοση, παρά τη μετριότητα της αντιπάλου της. Μοιραία το παιχνίδι κρίθηκε στις άμυνες και τα λάθη με τη Ρόμα να έχει 10 κλεψίματα και 13 λάθη και την Μπαμπέργκ 17 λάθη και 3 κλεψίματα.
Βεβαία, ακόμη κι έτσι, η Ρόμα δεν μπορούσε να κερδίσει και έμεινε πίσω στο σκορ με 67-65 με το εκτός ισορροπίας τρίποντο του Ρόμπερτς μόλις 1.9 δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Εκεί μίλησε η κλάση του Τσαρλς Σμιθ, που απ’ τη γωνία, μαρκαρισμένος, χωρίς ισορροπία, μετά από στροφή και χωρίς ορατότητα, έβαλε το απίστευτο τρίποντο της νίκης με touch ‘n’ go σουτ από την επαναφορά στην εκπνοή του αγώνα κι έκανε τον Μπονιτσιόλι να… νιώσει προπονητής. Σίγουρα ένα από τα καλάθια της χρονιάς.
Σαρλερουά-Ουνικάχα Μάλαγα 79-74 (41-35)
Μαλέτ 21π. 3ρ., Σαντιάγκο 15π. 8ρ., Ράιτ 12π. 4ρ. 4ασ. // Φρίλαντ 14π. 7ρ., Μπλάνκο 11π. 6ρ., Μπλάκνεϊ 5π. 6ασ.
Εντάξει, πια είναι γεγονός: η Σαρλερουά τις… έχει τις ισπανικές. Εκεί που είχαν 0-4 στην Ευρωλίγκα οι Βέλγοι, έφτασαν στο 2-4 κάνοντας πελάτες Ρεάλ και Μάλαγα. Πλέον, ελπίζουν βάσιμα σε πρόκριση στο Top-16, όχι γιατί είναι εύκολο, αλλά γιατί απέχουν 1 νίκη από την 4η και 3η θέση του ομίλου. Η Σαρλερουά είχε τον έλεγχο σε όλο το ματς, αλλά δέχτηκε ένα 0-6 σε κρίσιμο σημείο με τη Μάλαγα να προσπερνά με 62-66 και να φαίνεται ότι θα… δείξει χαρακτήρα και θα πάρει το ματς. Αμ δε. Ακολούθησε ένα 12-1 για τους Βέλγους που καθάρισαν τον αγώνα και μπήκαν για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης.
Τι σημαίνει η νίκη της Σαρλερουά; Σε συνδυασμό με αυτή της Ρόμα έφεραν τη Ρόμα και τη Μάλαγα στο 3-3 και τη Σαρλερουά με την Μπαμπέργκ στο 2-4. Αυτές οι ομάδες έχουν ακόμα 4 παιχνίδια να δώσουν μεταξύ τους μέχρι το τέλος του ομίλου, παιχνίδια που θα κρίνουν την πρόκριση. Αν κάποια κάνει καμιά… πλάκα και πάρει νίκη επί Ολυμπιακού ή Ρεάλ στις επόμενες 4 αγωνιστικές (παίζουν και οι 4 και με τους 2) τότε θα αποκτήσει μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων. Πάντως, ο Β όμιλος έγινε αίφνης ο πιο ανοιχτός, καθώς ο 1ος από τον 6ο απέχει μόλις 2 νίκες και ο 6ος… τον έχει κερδίσει (η Μπαμπέργκ τον Ολυμπιακό και η Σαρλερουά τη Ρεάλ)!
Όμιλος Γ
Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ-Μπαρτσελόνα 75-94 (36-44)
Μπογκντάνοβιτς 26π. 6ρ., Ραντόσεβιτς 14π. 6ρ. // Ρούμπιο 18π. 4ασ. 4κλ., Μόρις 15, Βάσκες 14π. 5ρ. 4ασ., Ινγκλς 16
Μόλις ένα ημίχρονο άντεξε η Τσιμπόνα να παρακολουθεί από κοντά την Μπαρτσελόνα. Μετά το ματς άνοιξε και η διαφορά έφτασε τους 20 πόντους στο τέλος. Οι «μπλαουγκράνα» δεν ίδρωσαν και ξεπέρασαν εύκολα μια δύσκολη αγωνιστική, στην οποία δεν είχαν Μάικλ, Ναβάρο, Μπαζίλε. Παρέμειναν έτσι μία νίκη απόσταση από την πρώτη θέση του ομίλου και θέλουν στα ματς με Φενέρ και Σιένα να το αλλάξουν αυτό.
Η Τσιμπόνα παρέμεινε η μόνη ομάδα της Ευρωλίγκας χωρίς νίκη, έπεσε στο 0-6 και ο Μπογκντάνοβιτς μάλλον… καταριέται την ώρα και τη στιγμή που αποφάσισε το καλοκαίρι να μείνει. Οι Κροάτες μοιάζουν να έχουν πάρει απόφαση τη μοίρα τους, θα είναι υπέρβαση αν γλιτώσουν το 0-10 και σίγουρα η Ευρωλίγκα θα πρέπει να προνοεί άλλες χρονιές να μην υπάρχουν ομάδες τόσο αδύναμες στη διοργάνωση (τα οικονομικά προβλήματα της Τσιμπόνα ήταν γνωστά από το καλοκαίρι), όπως έκανε και με το Μαρούσι.
Όμιλος Δ
Εφές Πίλσεν-Ολίμπια Λιουμπλιάνας 84-78 (36-35)
Βισνιέφσκι 13π. 3ασ., Ρόμπερτς 14π. 8ρ., Τουντζερί 9π. 8ρ., Γκιουλέρ 11π. 6ρ. 4ασ. // Όσμπολτ 12π. 3ρ. 9ασ., Γκρέγκορι 16π. 6ρ., Μάρκοτα 11π. 3ρ. 3ασ.
Όποιος περίμενε να δει την Εφές να… δίνει ένα καλό μάθημα στην Ολίμπια για την ήττα του πρώτου γύρου, θα πρέπει να περιμένει… άλλον ένα χρόνο. Η Εφές τα είδε όλα μέχρι να κερδίσει και οφείλει πολλά στον Σινάν Γκιουλέρ και την τεράστια ενέργεια που έβγαζε στο παρκέ.
Η Ολίμπια μπόρεσε στην τρίτη περίοδο να ξεφύγει με 8 πόντους διαφορά (43-51) και τους Τούρκους… τους έζωσαν τα φίδια. Στάθηκαν ιδιαίτερα τυχεροί να μειώσουν ως το τέλος της περιόδου στους 2 πόντους, εκμεταλλευόμενοι δύο παιδικά λάθη της Ολίμπια. Έτσι, στην 4η περίοδο έδειξαν χαρακτήρα, εκμεταλλεύτηκαν την έδρα και το ταλέντο τους και ανέβασαν τη διαφορά στους 10 πόντους (82-72). Ακόμη και τότε δεν μπόρεσαν να κάνουν… το κομμάτι τους με την Ολίμπια να τους βγάζει το λάδι ως τα τελευταία δευτερόλεπτα και το 82-78. Η ομάδα του Ζντοβτς αξίζει πολλά συγχαρητήρια, καθώς είναι (μαζί με τη Ζαλγκίρις) οι δύο πιο ενδιαφέρουσες ομάδες ως τώρα στη διοργάνωση και σίγουρα οι δύο πιο καλοστημένες.