Δημοσιεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 2007
ΣΤΟΝ ΑΣΤΕΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΝΤΙΡΚ
Μεγάλο ματς έγινε ανάμεσα σε δύο ομάδες, μία από τις οποίες ήταν «καταδικασμένη» να γυρίσει με τη στάμπα του αποτυχημένου πίσω στη χώρα της. Τελικά η Γερμανία έκανε ξανά την υπέρβαση. Ή μάλλον, ο Νοβίτσκι κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα, που πρέπει να λάβει το όνομά του, στους «8». Εκεί η νασιονάλμανσάφτ χρειάζεται (μάλλον) μία νίκη για να είναι στο προολυμπιακό του χρόνου.
Δε χρειάζεται να σχολιάσω κι εγώ, ούτε να προσπαθήσω να αντικρούσω τα «επιχειρήματα» αυτών που προσπάθησαν να τον βγάλουν ωσεί παρόντα, θα τα διαβάσετε από τον Rasheed. Ο Ντιρκ πρόσθεσε άλλη μια μεγαλειώδη εμφάνιση στο ενεργητικό του. Μπορεί να μην ήταν εύστοχος, αλλά (αυτό που δεν συνειδητοποιούν όσοι δε γνωρίζουν το αντικείμενο είναι ότι) η παρουσία του και μόνο στο παρκέ κάνει το παιχνίδι για τους υπόλοιπους πιο εύκολο, καθώς, ενώ η αντίπαλη άμυνα είναι προσαρμοσμένη πάνω του, οι διάδρομοι για τους συμπαίκτες του είναι πιο ανοικτοί, ενώ όταν έχει την μπάλα, εκτός από τον προσωπικό του αντίπαλο, τουλάχιστον 2 ακόμη αμυντικοί έχουν το νου τους πάνω του.
Στους 15 πόντους (με 2 τρίποντα – χρυσάφι), ο Νοβίτσκι πρόσθεσε 10 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 τάπα. Κυρίως, έδωσε υπόσταση σε ένα ρόστερ που απαρτίζεται από μετριότατους παίκτες και, για ακόμη μία φορά, έφερε τη Γερμανία στα όριά της.
Τώρα, ενόψει Ισπανίας, τα πράγματα δυσκολεύουν για τους Γερμανούς. Ο Ντιρκ έχει αποκλείσει τους Ίβηρες μία φορά με τον Γκασόλ (Μουντομπάσκετ 2002), μία χωρίς τον Γκασόλ (Ευρωμπάσκετ 2005) και μία έχει χάσει (Μουντομπάσκετ 2006). Οι Ισπανοί είναι πολύ πιο πλήρεις και η λογική εξέλιξη είναι να πελαγοδρομήσουν οι περιφερειακοί των Γερμανών πριν φτάσει η μπάλα στον μεγάλο υπερπαίκτη. Αύριο, λογικό φαβορί είναι η Ισπανία και είναι δύσκολο να την «πατήσει», αν και με αντίπαλο τον Νοβίτσκι ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος…
– Ο ΓΚΑΛΗΣ, Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΩΝΕΙΟ
– Στο αδιάφορο ματς της ημέρας, οι Γάλλοι έκαναν μία καλή προπόνηση ενόψει Ρωσίας, ενώ οι Τούρκοι έφτασαν σε κατάσταση αποσύνθεσης. Οι Γάλλοι δεν είναι εύκολος αντίπαλος και όποιος τους ξεγράψει (τουτέστιν οι Ρώσοι), τότε θα την έχει άσχημα.
– Στο ματς που ενδιέφερε άμεσα την εθνική μας, οι Σλοβένοι έχασαν με κατεβασμένα χέρια (και όχι μόνο…) από τους Λιθουανούς, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο τρόπο τα 8/11 τρίποντα του πρώτου ημιχρόνου. Πάντως, ο Πίπαν λειτούργησε με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και απέσυρε όλη τη βασική φροντ λάιν στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου. Σμόντις 17 λεπτά, Νεστέροβιτς 19 και Σλόκαρ 20. Ο Λάκοβιτς έκατσε στο γήπεδο 33 λεπτά ακόμη και σε τέτοιο ματς, κάτι που δείχνει ακριβώς και με τον πιο εύγλωττο τρόπο, το πού θα πρέπει να χτυπήσει η εθνική Ελλάδας. Πίεση στην περιφέρεια, όπου οι Σλοβένοι δεν έχουν λύσεις.
Αν ζητάτε τη γνώμη μου, η Ελλάδα θα προκριθεί στην τετράδα κι εκεί είναι 40 λεπτά από τον τελικό. Αν έκανε και κανένα θαύμα ο Νοβίτσκι, θα μας άρεσε, αλλά μάλλον όχι. Το ματς με τους Σλοβένους, πάντως, δε θα είναι εύκολο. Περισσότερα θα πούμε αύριο, αλλά η εθνική θα πρέπει να προσέξει πολύ.
– Περνώντας σε κάτι άλλο, ξέρω πως έχει αρχίσει να κουράζει το γεγονός και είχα πει ότι δεν θα ασχοληθώ ξανά, αλλά η κατάσταση με τον Χατζηγεωργίου δεν αντέχεται. Θα τα πω γα τελευταία φορά, αλλά θα τα πω. Άνθρωποι που είναι άσχετοι με το άθλημα του μπάσκετ θα έπρεπε να αποκλείονται από τις μεταδόσεις αγώνων. Άνθρωποι χαμηλής νοημοσύνης, φανατικοί, επιδειξιμανείς, ανόητοι και τελείως άσχετοι με το αντικείμενο πρέπει να σταματήσουν να έχουν μικρόφωνο μπροστά τους. Εκφράσεις όπως «η μπάλα στο peak της», «baseline drive», «high-low παιχνίδι», «do-or-die ματς», «split-out», «full-court press», «inside game», «run and gun παιχνίδι», και άλλα τόσα (χρησιμοποιούμενα, εξάλλου, ως επί το πλείστον λάθος), θα πρέπει να αποφεύγονται, τουλάχιστον όταν παίζει η εθνική, η οποία προσελκύει ετερόκλητα ακροατήρια. Το μπάσκετ έχει κατηγορηθεί ότι κινδυνεύει να γίνει κλειστό κλαμπ, λόγω αυτής της ορολογίας και η όλη κατάσταση συνεχίζει να συντηρείται από τους κρατικούς σπορκάστερ. Δεν μιλάει κανείς, βέβαια, για το «ριμπάουντ», το «σουτ», την «πάσα», την «ασίστ», το «σκριν» ακόμα και το «pick ‘n’ roll», τα οποία είναι απαραίτητα για να περιγράψεις αγώνα, αλλά σχεδόν όλα τα άλλα καλύπτονται μια χαρά από την ελληνική γλώσσα. Για να είσαι καλός στη δουλειά σου πρέπει να λαμβάνεις υπόψη σου το ακροατήριο που έχεις απέναντί σου και να μιλάς καταλλήλως, χωρίς να «θυσιάζεις» το μπάσκετ, αλλά καταφέρνοντας να συμβιβάσεις τις ανάγκες του αθλήματος με τα στάνταρ των θεατών σου. Ενώ, οι μισές προτάσεις του εν λόγω δημοσιογράφου, δεν βγάζουν νόημα. Το πιθανότερο είναι όσοι διαβάζετε αυτές τις γραμμές να είστε απόλυτα εξοικειωμένοι με την ορολογία, να έχετε παίξει μπάσκετ σε οργανωμένο επίπεδο, όπως άλλωστε είμαι κι εγώ που τα γράφω. Αλλά πόσοι από αυτούς που βλέπετε το ματς μαζί τα καταλαβαίνουν, τους ενδιαφέρουν ή τους αρέσει να τα ακούνε; Και γιατί θα έπρεπε να τα ακούνε άλλωστε; Για να κάνει επίδειξη ο κάθε δημοσιογραφίσκος;
Όσο για τα «Ευρωπαίος Κόμπι» (Μπελινέλι), «ο Νοβίτσκι περιφέρει τη φανέλα του στο γήπεδο», «δεν μπορούσα να φανταστώ τόσο οικτρό το Νοβίτσκι», «ωσεί παρών ο Ντιρκ» (στο ματς με τους Ιταλούς), απλώς δηλώνουν ξεπατίκωμα ξένων απόψεων στην πρώτη περίπτωση και στοιχειώδη έλλειψη γνώσεων για το άθλημα στη δεύτερη.
– Ο Γκάλης μπήκε στο Hall of Fame της FIBA την Τετάρτη. Το θέμα με το γεγονός δεν είναι αν ο Γκάλης είναι αρκετά καλός ώστε να μπει στο Hall of Fame, αλλά αν το Hall of Fame είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να χωρέσει τον Γκάλη. Δέος…
– Μπορεί κάποιοι από εσάς να διαβάσατε δημοσιευμένη τη συζήτηση που είχε ο διαπιστευμένος Αμερικανός δημοσιογράφος του ESPN, Κρις Σέρινταν, με Έλληνα ομόλογό του στην Ισπανία. Αν δεν το κάνατε, γλιτώσατε τη σύγχυση, αλλά θα φροντίσω εγώ να τα μάθετε. Λοιπόν, ο Σέρινταν έγραψε για τη συζήτηση σε άρθρο του, στο οποίο ονοματίζει τον Έλληνα δημοσιογράφο ως «Socrates», επειδή, όπως γράφει, έχει γνώσεις και σοφία γύρω από όλα τα θέματα που αφορούν το ελληνικό μπάσκετ!!! Προφανώς, ήδη από αυτό καταλάβατε όλοι ποιον εννοεί.
Τι είπε ο… Σωκράτης; Το εξής επικίνδυνο, το οποίο βέβαια αναδημοσιεύει ο Αμερικανός δημοσιογράφος λέγοντας ότι ο Σωκράτης του εξήγησε ότι ο Χατζηβρέττας έκανε φάουλ στην τελευταία φάση του Ελλάδα-Πορτογαλία (με το σκορ στο 83-66) γιατί όπως είπε «στο στοίχημα η νίκη της Ελλάδας είναι στους 14.5 πόντους, άρα δεν θέλει να βάλουν τρίποντο. Μάλλον πρέπει να υπερασπιστείς και τους τζογαδόρους στην πατρίδα». Βέβαια, η διαφορά στο στοίχημα ήταν 13.5 πόντους στο κουπόνι του ΟΠΑΠ, οπότε ήταν άστοχη η χαζομάρα που είπες, αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Δεν μπορείς να ξεστομίζεις τέτοια σοβαρή κατηγορία, η οποία γνωρίζεις ότι είναι σοβαρή, χωρίς αποδείξεις. Όμως, γι’ αυτό άλλωστε και δεν τολμάς να την υπογράψεις βάζοντας το όνομά σου… Σωκράτη; Την βάζεις σε αμερικάνικο άρθρο, ξέροντας ότι θα κάνει το γύρο της Ελλάδα και ξέροντας ότι θα χτυπήσει ξανά τα «συνδικαλιστικά» παιδιά της εθνικής. Μικρός, φτηνός και απαράδεκτος, όπως πάντα.
Υ.Γ.: Γιατί ο Μπιλ Ράσελ κοιτάζει τον Γκάλη έτσι;
Υ.Υ.Γ.: Όπως θα είδατε από την Τετάρτη όλοι οι αγώνες του Ευρωμπάσκετ θα «τρέχουν» από εδώ και στο εξής στο Age of Basketball με «live» ανανέωση του σκορ στο πάνω δεξί άκρο της σελίδας μας!
Υ.Υ.Υ.Γ.: Γράφουμε ότι θα χρειαστεί «μάλλον» μια νίκη ο Νοβίτσκι για να περάσει Ολυμπιάδα, γιατί ο FIBA Europe αποκάλυψε ότι τον Νοέμβριο θα αποφασίσει αν θα γίνει του χρόνου προολυμπιακό ή αν το καταργήσει και περάσουν απευθείας οι 5 πρώτες ομάδες του Ευρωμπάσκετ στην Ολυμπιάδα! Άλλη μία μνημειώδης απόφαση για το παγκόσμιο μπάσκετ…