Για πρώτη φορά φέτος οι τρεις εκπρόσωποί μας στο Eurocup έκαναν το 3/3 στα παιχνίδια τους, για την 4η αγωνιστική της κανονικής περιόδου της διοργάνωσης. Ο ΠΑΟΚ κέρδισε για δεύτερη φορά τη Ροάν, τώρα στη Γαλλία, ο Άρης πήρε νίκη και διαφορά από την Τσεντεβίτα στο Αλεξάνδρειο, ενώ ο Πανελλήνιος πήρε σημαντική νίκη επί της Γαλατασαράι στην Ελλάδα.
Η 4η αγωνιστική σημαδεύτηκε από την πρώτη νίκη της Μπεσίκτας που αναπτέρωσε τις ελπίδες της (έχει 1-2, αφού χρωστάει το ματς με Γκέτιγκεν), σε ένα ματς, όπου ο Ματ Ουόλς τα έκανε όλα: έφτασε στο 5ο triple-double στην ιστορία του Eurocup με 13 πόντους, 14 ριμπάουντ και 11 ασίστ, αλλά είχε και 6 λάθη με 1/8 τρίποντα. Επίσης… έπαθε και διάσειση κατά τη διάρκεια του αγώνα, όχι κάτι σοβαρό πάντως!
ΡΟΑΝ-ΠΑΟΚ 60-72
Πολύ σημαντική νίκη (60-72) για τον ΠΑΟΚ στη Γαλλία επί της Ροάν, νίκη που τον βάζει στο παιχνίδι της πρόκρισης. Ο ΠΑΟΚ μοιάζει να ανεβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο που συμπίπτει με την αγωνιστική άνοδο του Ρόουλι Μάρσαλ, που πλέον μοιάζει να νιώθει άνετα με το ρόλο του στην ομάδα και τον τρόπο που παίζει ο ΠΑΟΚ. Στη Γαλλία, ο Μάρσαλ ήταν για 5ο συνεχόμενο ματς πολύ καλός (ranking πάνω από 20) έχοντας 19 πόντους, 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ και 3 κλεψίματα σε 30 λεπτά με 6 κερδισμένα φάουλ.
Από κοντά κι ο Παπαδόπουλος με 13 πόντους, 11 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ πολύτιμες βοήθειες έδωσε ο Τζάστιν Γκρέι που είχε 17 πόντους και 3 ασίστ στο πρώτο του τόσο καλό παιχνίδι φέτος. Ο ΠΑΟΚ ήταν εμφανώς καλύτερος σε ριμπάουντ (36-27) και ασίστ (13-8), ενώ ήταν πολύ πιο εύστοχος από τους Γάλλους, σουτάροντας με 59% στα δίποντα και 37% στα τρίποντα (40% και 30% αντίστοιχα η Ροάν). Η Ροάν προσπάθησε με ζώνη να σταματήσει τον Παπαδόπουλο (το κατάφερε εν μέρει), αλλά άφησε πολλά ελεύθερα σουτ και το πλήρωσε.
Η Ροάν δυσκολεύτηκε πολύ από την άμυνα του ΠΑΟΚ, έμοιαζε να παίζει άναρχα όταν είδε να μην μπορεί να σκοράρει εύκολα και η νίκη ήρθε αρκετά εύκολα. Στο πρώτο δεκάλεπτο ο Μάρσαλ έπαιζε μόνος του όλη τη Ροάν, μαζί με τον Γκρέι, έχοντας 12 πόντους. Ο ΠΑΟΚ μπόρεσε να ξεφύγει στη δεύτερη περίοδο, όταν ένα 2-9 του έδωσε σαφές προβάδισμα, για να πάει στο ημίχρονο με 32-43.
Η διαφορά μεγάλωσε ακόμα περισσότερο στην αρχή του δευτέρου ημιχρόνου, όταν με ηγέτη τον Λάζο ο ΠΑΟΚ έτρεξε ένα 3-11 για το 35-54. Το ματς είχε πάει κοντά στους 20 πόντους κι ο ΠΑΟΚ χαλάρωσε, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει. Η Ροάν μείωσε στους 8 και μετά σε 54-59 για να ανησυχήσει τον «δικέφαλο». Όμως, το τρίποντο του Δέδα, οι συνεχόμενες καλές άμυνες και τα δύο κολλητά καλάθια του Παπαδόπουλου έκριναν το ματς, με τη διαφορά να ανεβαίνει ξανά στους 12 (56-68). Στα τελευταία 4 λεπτά η Ροάν έβαλε 4 πόντους και έκανε 3 λάθη με τον ΠΑΟΚ να παίζει πολύ καλή και σκληρή άμυνα.
Η νίκη αυτή φέρνει τον ΠΑΟΚ στο 2-2, με την Εστουντιάντες να έχει το ίδιο ρεκόρ επίσης. Οι δύο ομάδες κοντράρονται στην Πυλαία την ερχόμενη εβδομάδα και αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει με 12 πόντους και άνω, τότε προκρίνεται σίγουρα στην επόμενη φάση. Αν χάσει αποκλείεται σίγουρα, ενώ αν κερδίσει με 1-12 πόντους, τότε περνάει μόνο αν η Εστουντιάντες δεν φέρει καλύτερο αποτέλεσμα από αυτόν στην 6η αγωνιστική (δηλαδή αν κερδίσουν και οι δύο, αν χάσουν και οι δύο, ή αν κερδίσει μόνο ο ΠΑΟΚ). Την τελευταία αγωνιστική ο ΠΑΟΚ παίζει στην Ιταλία με την 1η και αδιάφορη Μπενετόν, ενώ η Εστουντιάντες στην Ισπανία με την τελευταία και αδιάφορη Ροάν.
ΑΡΗΣ-ΤΣΕΝΤΕΒΙΤΑ 85-76
Στο Αλεξάνδρειο ο Άρης τα πήρε όλα. Όλα όσα ήθελε δηλαδή, παρότι θα μπορούσε να είναι καλύτερος. Πλέον, βρίσκεται στο 3-1, μόνος πρώτος στον όμιλο και ξέρει ότι θα τερματίσει σίγουρα πρώτος αν κερδίσει τη Χαποέλ Γκιλμπόα την 6η αγωνιστική στην έδρα του και κρατήσει το +13 στην Ουκρανία την 5η αγωνιστική (να χάσει δηλαδή με λιγότερους από 13 πόντου ή να κερδίσει την Άζοβμας). Σίγουρα, πια, είναι το φαβορί του ομίλου και απλοποίησε πάρα πολύ τη μοίρα του και τη δουλειά που πρέπει να κάνει. Για την πρόκριση, ο Άρης μπορεί (με συνδυασμό αποτελεσμάτων) να περάσει ακόμη κι αν χάσει τα δύο επόμενα παιχνίδια του, ενώ με μία νίκη είναι σίγουρα στην επόμενη φάση.
Με την Τσεντεβίτα, ο Άρης είχε τον έλεγχο στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και εκμεταλλεύτηκε ένα 16-4 μετά το 24-26 για να πάρει για τα καλά το προβάδισμα. Στο διάστημα αυτό ο Χαραλαμπίδης είχε 8 πόντους και έπαιξε καταπληκτική άμυνα, με την Τσεντεβίτα να έχει 4 λάθη και 0/5 τρίποντα. Ο Άρης ξέφυγε με 40-30 και δεν κοίταξε ξανά πίσω του, καθώς ως το τέλος του ματς κράτησε το προβάδισμα.
Το σκορ έγινε 45-40 και 53-42, ενώ μετά το 64-55 η Τσεντεβίτα έκανε την τελευταία της προσπάθεια, με την άμυνά της να κερδίζει συνεχόμενες μπάλες από λάθη του Άρη για να πλησιάσει σε 70-69. Το ματς πήγε έτσι ως το 75-74 μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό. Κάπου εκεί οι Κροάτες «αυτοκτόνησαν», καθώς στην προσπάθειά τους να πάρουν το ματς κατάφεραν να χάσουν και τη διαφορά των 5 πόντων (81-76 το πρώτο ματς), την οποία ήλεγχαν αν έπαιζαν συντηρητικά.
Οι Κροάτες άρχισαν τα συνεχόμενα φάουλ, αστοχώντας στις ενδιάμεσες επιθέσεις, με τον Τάκερ (1/2) και τον Χαραλαμπίδη (2/2) να κλειδώνουν το ματς στο 78-74. Ο Ρούντεζ αστόχησε για 3 πόντους και η Τσεντεβίτα συνέχισε τα φάουλ, για να πάρει ο Άρης τελικά 9 πόντους διαφορά (85-76), ανατρέποντας το σκορ του πρώτου αγώνα.
Ο Χαραλαμπίδης ήταν μακράν ο καλύτερος του Άρη, έχοντας καίρια συμβολή αμυντικά και επιθετικά στο ξέσπασμα του πρώτου ημιχρόνου, αλλά και στα τελευταία λεπτά. Τελείωσε το ματς με 16 πόντους και 4 ασίστ, έχοντας 8/8 βολές και 4/4 δίποντα. Ο Τάκερ είχε 15 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ, με τον Σλούκα (11 πόντοι, 2 ριμπάουντ, 7 ασίστ, αλάνθαστος) και τον Ταπούτο (10 πόντοι, 8 ριμπάουντ) να βοηθούν σημαντικά. Ο Άρης δεν μπόρεσε να πιάσει τους Πλέιστιντ και Ρούντεζ (έβαλαν μαζί 45 πόντους με 18/24 δίποντα), αλλά δεν το πλήρωσε στο τέλος, παρότι έπαιξε με τη φωτιά και θα έπρεπε να έχει καθαρίσει το ματς νωρίτερα, ιδίως από τη στιγμή που η Τσεντεβίτα έπαιζε χωρίς 4 παίκτες, που δεν ταξίδεψαν καν λόγω τραυματισμού.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ-ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ 66-62
Σε ένα κακό ποιοτικά ματς, ο Πανελλήνιος μπόρεσε να σταθεί όρθιος και να κερδίσει με 66-62 τη Γαλατασαράι, ομάδα με σαφώς υψηλότερο μπάτζετ από αυτόν. Μετά τη νίκη αυτή, ο Πανελλήνιος κρατάει την πρόκριση στα χέρια του και δεν χρειάζεται καν διαφορές για να την πάρει. Αν κερδίσει την Καντού εντός έδρας την 5η αγωνιστική και την ολλανδική Χρόνιγκεν την 6η αγωνιστική εκτός, τότε θα προκριθεί ανεξαρτήτως των άλλων αποτελεσμάτων. Αν, απ’ την άλλη, χάσει από την Καντού, τότε θα αποκλειστεί, ανεξαρτήτως του τι θα κάνει στον τελευταίο αγώνα του.
Ο Πανελλήνιος μπόρεσε να σταματήσει τη Γαλατά στην πρώτη περίοδο, περιορίζοντάς την μόλις σε 9 πόντους (11-9 το σκορ). Πήρε θάρρος και άντεξε στη δεύτερη, μια περίοδο που είχε 10 εναλλαγές στο σκορ ως το 26-28 του ημιχρόνου. Οι «Ολυμπιονίκες» με τον Κράμπενχοφτ πήραν διαφορά στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους με 37-31, όμως γρήγορα το ματς ήρθε και πάλι στα ίσα (42-42). Πάντως, από το σημείο εκείνο ως το τέλος η Γαλατασαράι δεν μπόρεσε να προσπεράσει, παρότι κατάφερνε να μένει κοντά. Το 48-44 της τρίτης περιόδου έγινε 53-45, για να έρθει το 63-60 από τον Σούμπερτ, που όμως έχασε τρίποντο αμέσως μετά και 3/4 βολές από τους Όστοϊτς και Κράμπενχοφτ έδωσαν τη νίκη στον Πανελλήνιο.
Ο Πανελλήνιος ανάγκασε τη Γαλατά στη χειρότερη φετινή της εμφάνιση και δικαιολογημένα ο Σκουρτόπουλος μίλησε για «κατάθεση ψυχής» και περηφάνια που κέρδισε «μια ομάδα με δεκαπλάσιο μπάτζετ». Πάντως, ο Πανελλήνιος εξακολουθεί να βλέπει το Eurocup αγώνα αγώνα και να μην στοχεύει ψηλά. Όμως, πλέον, η πρόκριση είναι στα χέρια του και περνάει από αγώνα στην έδρα του. Γιατί τη Χρόνιγκεν οφείλει να την κερδίσει την τελευταία αγωνιστική. Το μόνο κακό της υπόθεσης είναι ότι και στη Λαμία, όπως φάνηκε για ακόμη μία φορά, ο Πανελλήνιος παίζει σε άδειες κερκίδες…
Νίκος Κουσούλης