Την ώρα που η Μακάμπι άνετη κέρδιζε την Παρτιζάν και κατακτούσε την πρώτη θέση στον όμιλό της, η Κάχα Λαμποράλ κέρδιζε τη Χίμκι και η Ζαλγκίρις την Προκόμ για να συνεχιστεί το θρίλερ στον Α όμιλο. Η Μπαρτσελόνα πέρασε από την Κωνσταντινούπολη με τη νίκη αλλά όχι και τη διαφορά επί της Φενέρ, και όλα είναι ανοιχτά για την πρώτη θέση του Γ ομίλου. Την ίδια ώρα η Λιέτουβος έπαιρνε τη διαφορά από τη Σολέ και συνεχίζει να ελπίζει, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης κέρδιζε εύκολα τη Ρόμα για να οδηγήσει τον Β όμιλο σε τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή.
Μόλις 6 οι ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί και μαθηματικά στο Top-16 (Παναθηναϊκός, Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Μακάμπι, Σιένα, Φενέρμπαχτσε, Μπαρτσελόνα).
Όμιλος Α
Μακάμπι Τελ Αβίβ-Παρτιζάν 76-62 (42-24)
Έιντσον 13π. 9ρ., 4ασ. 3κλ., Ελιάχου 16π. 3ρ., Σχορτσανίτης 10π. 2ρ. (4/9δ. 2/3β.), Πάργκο 14π. 4ρ. // Τζιστ 14π. 5ρ., Τζέρελς 13π. 3ρ. 4ασ. 4κλ., Λούσιτς 6π. 6ρ.
Η Μακάμπι έγινε η πρώτη ομάδα της Ευρωλίγκας που «κλείδωσε» την πρωτιά στον όμιλό της, μετά την πειστική νίκη της επί της Παρτιζάν. Οι Ισραηλινοί έχουν 7-1 και 7 συνεχόμενες νίκες στη διοργάνωση, παίζοντας εδώ και καιρό το καλύτερο μπάσκετ απ’ όλες τις ομάδες της Ευρωλίγκας.
Το ίδιο έκαναν και την Πέμπτη, κερδίζοντας το ματς ουσιαστικά από την πρώτη περίοδο. Το 23-11 άφηνε λίγα περιθώρια στην Παρτιζάν, με τον Έιντσον και τον Πάργκο να αποδίδουν σε πολύ ψηλό επίπεδο. Η διαφορά ανέβηκε πάνω από τους 20 στο 50-28 και έφτασε στους 26 πόντους στο 54-28 από το καλάθι του Πάργκο. Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν πολύ χαλαρό για τη Μακάμπι, που άφησε το πόδι από το γκάζι και επέτρεψε στην Παρτιζάν να μειώσει στο τελικό -14.
Ο Τζιστ ήταν και πάλι ο καλύτερος για την Παρτιζάν, με τον Μιλοσάβλιεβιτς και τον Βέσελι να… συνεχίζουν την τραγική τους πορεία στη φετινή Ευρωλίγκα. Μαζί είχαν σε 39 λεπτά συμμετοχής 1 πόντο με 0/6 σουτ, 3 λάθη και 9 φάουλ, κάνοντας συνολικά -11 ranking (-8 και -3). Κι αν για τον Μιλοσάβλιεβιτς είναι η πρώτη χρονιά σε αυτό το επίπεδο, ο Βέσελι έχει ρίξει πάρα πολύ τις μετοχές του στο μπασκετικό χρηματιστήριο με τις φετινές του εμφανίσεις.
Η Μακάμπι μπορεί να κρίνει τις ισορροπίες στον όμιλο, καθώς έχει δύο αγώνες ακόμα και είναι εντελώς αδιάφορη. Μπορεί τη 10η αγωνιστική να παίζει με την ήδη αποκλεισμένη Προκόμ, αλλά την ερχόμενη εβδομάδα υποδέχεται τη Χίμκι, που θέλει μόνο νίκη. Απ’ την άλλη, η Παρτιζάν παίζει σχεδόν όλη της τη χρονιά στο ματς με την Προκόμ στην έδρα της την 9η αγωνιστική, και θέλει ήττα της Χίμκι από τη Μακάμπι για να νιώσει σίγουρη (μιας και την τελευταία αγωνιστική έχει ματς στη Βιτόρια).
Ασέκο Προκόμ-Ζαλγκίρις Κάουνας 69-72 (34-33)
Γιούιν 20π. 9ασ., Βάρντα 25π. 8ρ. // Πότσιους 16π. 4ασ., Γιανκούνας 9π. 5ρ., Ουάτσον 16π. 5ρ.
Ουσιαστικά τα… ρέστα της έπαιζε η Προκόμ για την πρόκριση, αλλά η Ζαλγκίρις για ακόμα ένα ματς φέτος έδειξε πόσο καλή είναι και πόση διαφορά έχει κάνει στην ψυχολογία των παικτών της το καλοκαιρινό Μουντομπάσκετ. Οι Λιθουανοί κέρδισαν και η λογική λέει ότι μάλλον δεν θα χρειαστούν καν άλλη νίκη για να προκριθούν. Αν, βέβαια, κερδίσουν την Λαμποράλ στην έδρα τους την 9η αγωνιστική, τότε θα είναι 2οι στον όμιλο.
Το καλάθι του Γιανκούνας ήταν αυτό που 13.5 δευτερόλεπτα πριν το τέλος έδωσε τη νίκη στην ομάδα του από τα 5 μέτρα, με τη Ζαλγκίρις να έχει πρώτα χάσει προβάδισμα 6 πόντων σε ένα λεπτό. Γιούιν και Βάρντα τα έκαναν όλα για την Προκόμ, αλλά ήταν απελπιστικά μόνοι.
Η Ζαλγκίρις είχε το προβάδισμα σε μεγάλο μέρος του ματς, αλλά ουσιαστικά το παιχνίδι ήταν οριακό και στα 40 του επτά, το 8-15 (με σερί 0-11 για τους Λιθουανούς) έγινε 20-20, μετά 31-31 και 49-49 μετά από 40 λεπτά. Τίποτα δεν μπορούσε να χωρίσει τις δύο ομάδες στις τρεις πρώτες περιόδους, αλλά οι Λιθουανοί ήταν καλύτερη στο τέλος. Ξέφυγαν με 62-68 με 1,5 λεπτό στο χρονόμετρο, αλλά ο Γιούιν και ο Βιντένοφ κατάφεραν να αλλάξουν τη ροή του αγώνα για το 69-68 της Προκόμ με 18 δευτερόλεπτα για τη λήξη.
Ο Γιανκούνας σκόραρε από το πλάι για το 69-70, ο Γιούιν τράκαρε σε… μεγάλη κίνηση και αστόχησε στο λέι απ της νίκης και ο Πότσιους στην εκπνοή έγραψε το τελικό σκορ μετά από πάσα από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη. Η Προκόμ διατηρεί ακόμη κάποιες μαθηματικές ελπίδες πρόκρισης στο Top-16 αν κάνει δύο κολλητές νίκες, αλλά ουσιαστικά έχασε την τελευταία της ευκαιρία στο ματς αυτό. Η επόμενη εβδομάδα θα τη βρει στο Βελιγράδι με την Παρτιζάν να παίζει την πρόκριση.
Κάχα Λαμποράλ-Χίμκι 89-81 (47-37)
Τελέτοβιτς 23π. 4ρ., Σαν Εμετέριο 14π. 7ρ., Χουέρτας 12π. 3ρ. 3ασ., Λόγκαν 17π. 4ασ. // Πλάνινιτς 17π. 6ρ., Μόνια 17π. 6ρ., Λάνγκφορντ 19, Έζε 8π. 6ρ.
Ένα αποτέλεσμα υπήρχε για την Κάχα Λαμποράλ στο ματς με τη Χίμκι και αυτό ήταν η νίκη. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι Ισπανοί αποχαιρετούσαν ουσιαστικά το Top-16. Όμως στάθηκαν στο ύψος τους με έναν καταπληκτικό Τελέτοβιτς κι έναν Λόγκαν που «αναστήθηκε» την καλύτερη στιγμή.
Η Λαμποράλ είχε το προβάδισμα από την αρχή ως το τέλος του αγώνα και δικαιολογημένα πήρε νίκη και διαφορά από την αντίπαλό της. Τώρα, αμφότερες τρέχουν μήπως και προλάβουν να αποκλείσουν την Παρτιζάν (ή τη Ζαλγκίρις) και όχι η… μία την άλλη, κάτι που, βεβαίως, είναι το πιο πιθανό αυτή τη στιγμή, καθώς είναι 1 νίκη κάτω από τους Σέρβους και 2 κάτω από τους Λιθουανούς.
Η Λαμποράλ προηγήθηκε με 19-16 στο ματς και 27-20 καταφέρνοντας να αντέξει στα τρίποντα του Μόνια, ενώ ο Σαν Εμετέριο πήγε την ομάδα του στο +11 (31-20). Ως το ημίχρονο η διαφορά έμεινε σε αυτά τα επίπεδα, ενώ στην τρίτη περίοδο έφτασε ως και τους 18 πόντους (70-52) με τον Λόγκαν να μην έχει χάσει δίποντο ως τότε. Μετά το 83-66 οι Ισπανοί χαλάρωσαν και οι Ρώσοι άρχισαν να μειώνουν. Στο τέλος προσπάθησαν για το θαύμα (όχι τη νίκη, αλλά να κρατήσουν τη διαφορά των 4 πόντων από το πρώτο ματς), αλλά δεν τα κατάφεραν κι έτσι σε ισοβαθμία είναι κάτω από τη Λαμποράλ.
Οι πρωταθλητές Ισπανίας παίζουν εκτός έδρας με τη Ζαλγκίρις και στην έδρα τους με την Παρτιζάν τις δύο επόμενες αγωνιστικές, ενώ η Χίμκι παίζει εκτός με τη Μακάμπι και εντός με τη Ζαλγκίρις. Η Λαμποράλ περνάει αν ισοβαθμήσουν οι δύο ομάδες στο τέλος, αλλά ο όμιλος μπορεί να μπλέξει πολύ και να υπάρξουν ισοβαθμίες και με Ζαλγκίρις ή/και Παρτιζάν. Τα περισσότερα σενάρια θα ξεκαθαρίσουν στην 9η αγωνιστική.
Όμιλος Β
Ρεάλ Μαδρίτης-Ρόμα 72-50 (30-22)
Λιουλ 14π. 4ασ., Τάκερ 9π. 4ρ., Τόμιτς 8π. 5ρ., Μίροτιτς 9π. 3ρ., Φίσερ 2π. 9ρ. 6κ. // Τραορέ 10π. 5ρ., Ντατόμε 12π. 5ρ.
Η Ρεάλ ήθελε μόνο τη νίκη απέναντι στη Ρόμα για να εκμεταλλευτεί πιθανό στραβοπάτημα του Ολυμπιακού (όπως κι έγινε) και τα κατάφερε απέναντι σε μια κακή Ρόμα, στα συνήθη φετινά της στάνταρ. Οι Ρωμαίοι έμοιαζαν να έχουν… στερέψει από τους 89 πόντους που έβαλαν το Σαββατοκύριακο και απλώς υπήρχαν στο παρκέ, οριακά φτάνοντας τους 50 πόντους στο τέλος του ματς.
Η Ρόμα (που παρέταξε δεκάδα στο ματς χωρίς Τζακέτι, Τζίλι, Σμιθ) είχε 22 πόντους στο πρώτο ημίχρονο, είχε 17/56 σουτ (30%) εντός παιδιάς και 60% στις βολές, ενώ έκανε 22 λάθη και δέχτηκε 11 τάπες! Ο Ντζέντοβιτς μετά το απίστευτο ματς του Σαββατοκύριακου έμεινε στα 0/8 σουτ και το -11 ranking!
Η Ρεάλ δεν ήταν ιδιαίτερα καλή, αλλά η αντίπαλό της ήταν απίστευτα κακή και από το τέλος της πρώτης περιόδου φάνηκε ότι θα κέρδιζε εύκολα, παρά το 14-11, το 28% στα δίποντα και τα μηδέν τρίποντα. Το ματς πήγε στο 25-15, με τους Ισπανούς στο δεύτερο ημίχρονο να ανεβάζουν πολύ γρήγορα τη διαφορά στους 18 πόντους (43-25) με σερί 13-3. Η Ρόμα είχε ήδη παραδοθεί, αφού κανείς δεν μπορούσε να σκοράρει και το ματς πήγε πολύ εύκολα στο 64-44 με τον Τόμιτς να σκοράρει τον 34ο πόντο της ομάδας του μέσα από τη ρακέτα. Η τραγωδία της Ρόμα διασώθηκε οριακά (τουλάχιστον όσον αφορά τους τύπους), όταν ο Ντάσιτς στην εκπνοή με μια βολή βοήθησε την ομάδα του να φτάσει τους 50 πόντους.
Η Ρεάλ ελπίζει για την πρωτιά, αλλά μπορεί να την πάρει μόνο αν ο Ολυμπιακός χάσει ματς τις δύο επόμενες αγωνιστικές (και η ίδια πάρει και τα δύο δικά της). Η Ρόμα ουσιαστικά είναι στην επόμενη φάση παρά την ήττα. Θα αρχίσει να ανησυχεί μόνο αν η Σαρλερουά κερδίσει τον Ολυμπιακό την 9η αγωνιστική και αυτή χάσει εντός από τη Μάλαγα. Αλλά, κι έτσι ακόμη, πάλι έχει πλεονέκτημα στην ισοβαθμία. Για να αποκλειστεί πρέπει να κάνει 0-2 και η Σαρλερουά 2-0.
Όμιλος Γ
Φενέρμπαχτσε-Μπαρτσελόνα 69-75 (28-40)
Ούκιτς 13π. 5ασ., Πεκέρ 12π. 3ρ., Κινσέι 10π. 5ρ., Τουρκσάν 2π. 12ρ. // Ρούμπιο 10π. 4ρ. 10ασ. 3κλ., Λάκοβιτς 10, Εντόνγκ 14, Μόρις 9π. 7ρ., Λόρμπεκ 11
Για πρώτη φορά φέτος στην Ευρωλίγκα, η Μπαρτσελόνα έδειξε χαρακτήρα. Και το έκανε την κατάλληλη στιγμή. Παρά τις πολλές και σημαντικές απουσίες της, η ισπανική ομάδα κατάφερε να κερδίσει στην Τουρκία τη Φενέρ σε έναν αγώνα τον οποίο ήλεγχε από την αρχή ως το τέλος του.
Πάντως… θέλει χάρη από τη Σιένα, καθώς δεν πήρε τη διαφορά από τη Φενέρ και στην ισοβαθμία είναι από κάτω. Βέβαια, οι Ιταλοί είναι πρώτοι τώρα και ξέρουν ότι κρατούν στα χέρια τους την τύχη τους, αλλά έχουν μπροστά ματς με Φενέρ και Μπαρτσελόνα.
Η Μπαρτσελόνα ήταν καλύτερη από το ξεκίνημα και είναι χαρακτηριστικό ότι είχε το προβάδισμα και στα 40 λεπτά του αγώνα. Το 7-17 της έδωσε αέρα, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στο 19-32 και το 26-40 λίγο πριν το ημίχρονο. Η Φενέρ έμοιαζε εγκλωβισμένη στην επίθεση και χωρίς καλές ισορροπίες στην άμυνα.
Όμως, στην επανάληψη μπόρεσε να πλησιάσει με ένα 9-0 από Ούκιτς και Κίνσεϊ σε 35-40. Η Μπαρτσελόνα κράτησε το προβάδισμα, αλλά είδε τον Τόμας με 5 μαζεμένους πόντους να μειώνει σε 58-60 στο τελευταίο δεκάλεπτο. Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που η Φενέρ απείλησε για τη νίκη, καθώς η συνέχεια ανήκε στον Ρούμπιο και την παρέα του, για το 60-69. Η Φενέρ μείωσε ξανά στους 3, αλλά η Μπαρτσελόνα κράτησε την ψυχραιμία της. Στο τέλος προσπάθησε για τη διαφορά, αλλά δεν τα κατάφερε.
Έτσι, οι Καταλανοί παραμένουν στην 3η θέση, όμως ξέρουν ότι όλα μπορούν να αλλάξουν την ερχόμενη εβδομάδα στο ματς Σιένα-Φενέρ. Αν η Σιένα κερδίσει, τότε η Φενέρ μένει τρίτη, αλλιώς θα υπάρχει και πάλι τριπλή ισοβαθμία, η οποία θα σπάσει τη 10η αγωνιστική με το Μπαρτσελόνα-Σιένα. Βέβαια, αν η Φενέρ κερδίσει στην Ιταλία είναι ουσιαστικά πρώτη στον όμιλο, καθώς έχει το πλεονέκτημα σε κάθε πιθανή ισοβαθμία και παίζει με τη Σολέ εντός τη 10η αγωνιστική.
Λιέτουβος Ρίτας-Σολέ 92-80 (50-41)
Τζεσεβίτσιους 19π. 4ασ., Μπιέλιτσα 18π. 8ρ., Ναλγκά 16π. 9ρ., Μπαϊράμοβιτς 16π. 5ρ. // Μεχία 17π. 6ρ. 3ασ. 3κλ., Αβντάλοβιτς 12π. 6ασ., Φόλκερ 11π. 5ρ., Νέλσον 13
Τα καλά νέα για τη Λιέτουβος είναι ότι έμεινε ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης, καθώς κέρδισε τη Σολέ και της πήρε και τη διαφορά για την περίπτωση ισοβαθμίας. Τα κακά νέα είναι ότι θέλει μια νίκη παραπάνω από την αντίπαλό της, με τη Σολέ να παίζει με την Τσιμπόνα την 9η αγωνιστική στη Γαλλία.
Αυτό σημαίνει ότι, αν η διαλυμένη Τσιμπόνα δεν κάνει την έκπληξη, η Λιέτουβος για να περάσει θα πρέπει να νικήσει στην έδρα της την Μπαρτσελόνα και εκτός έδρας την Τσιμπόνα, κάτι καθόλου εύκολο (το πρώτο). Πάντως, οι Λιθουανοί έκαναν αυτό που έπρεπε και συνεχίζουν να ελπίζουν για ακόμη μία εβδομάδα.
Στο ματς, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, παρότι όχι τόσο καλός, επέλεξε να δώσει δαιμονιώδη ρυθμό και τελικά αποδείχτηκε ότι οι Γάλλοι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν. Ένα 13-0 στο ξεκίνημα έγραψε το 16-9 και η Σολέ έμεινε να κυνηγά σε όλο το ματς. Το εκτός ισορροπίας τρίποντο του Μεχία στην εκπνοή (τρέχοντας) του δεκαλέπτου μείωσε σε 28-20, αλλά η Σολέ δεν μπορούσε να μείνει κοντά. Γρήγορα το ματς έγινε 38-24, η Λιέτουβος έτρεχε και κυνηγούσε αιφνιδιασμούς και επιθέσεις σε 8-12 δευτερόλεπτα και παρότι η Σολέ μπόρεσε να πλησιάσει σε 54-50, δεν είχε συνέχεια.
Κουρασμένη από το τέμπο του Σάρας, η Σολέ έμεινε πίσω με 66-56, 72-62 και τελικά 76-63. Έτσι κύλησε το ματς ως το τέλος (89-70 λίγο πριν τη λήξη), με τη Σολέ να μην μπορεί να προστατεύσει τη διαφορά των 4 πόντων που είχε από το πρώτο ματς. Πάντως, όπως φαίνεται, ρυθμιστής της υπόθεσης θα είναι η Τσιμπόνα, εκτός κι αν η Λιέτουβος μπορέσει να κερδίσει την Μπαρτσελόνα. Αν η Σολέ πάρει το ματς με τους Κροάτες και η Λιέτουβος χάσει από τους Ισπανούς, τότε οι Γάλλοι προκρίνονται από την 9η αγωνιστική.