Μιας και το Ευρωμπάσκετ τελείωσε, ας ασχοληθούμε λίγο με κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία από αυτό. Την ανάλυση της πορείας των 16 ομάδων στο Ευρωμπάσκετ, γραμμένη από έναν από τους δημιουργούς του blog μας, μπορείτε να τη βρείτε εδώ. Περιττό, λοιπόν, να λέμε τα ίδια ξανά, οπότε σήμερα θα… παίξουμε λίγο με τους αριθμούς:
– Η Ισπανία ήταν η ομάδα στην οποία καταλογίζονταν τα λιγότερα φάουλ ανά αγώνα. Οι διαιτητές χρέωναν τους Ισπανούς μόλις με 15.3 φάουλ σε κάθε παιχνίδι, τη στιγμή που καμία άλλη ομάδα του τουρνουά δεν χρεωνόταν με λιγότερα από 20 (δεύτερη η Γαλλία με 20.1).
– Εκείνη που… υπέφερε περισσότερο από τα διαιτητικά σφυρίγματα ήταν η Κροατία, η οποία σε κάθε αγώνα της άκουγε 26.7 φορές να σφυρίζεται φάουλ στις αμυντικές της προσπάθειες.
– Η Ιταλία με 10.3 ήταν η ομάδα με τα λιγότερα λάθη κατά μέσο όρο στο τουρνουά, ενώ από τις ομάδες που προκρίθηκαν στην οκτάδα, τα λιγότερα λάθη απ’ όλες έκανε η ελληνική (2η στο τουρνουά) με 11.2 ανά αγώνα.
– Οι Κροάτες, όποτε είχαν… οπτική επαφή με το καλάθι, «βομβάρδιζαν». Οι παίκτες του Γιάσμιν Ρέπεσα σούταραν 24.6 τρίποντα σε κάθε τους αγώνα, περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην Ισπανία.
– Η… Πορτογαλία ήταν η πιο εύστοχη ομάδα της διοργάνωσης στις βολές με το εκπληκτικό 79.8%.
– Η Λιθουανία ήταν η μόνη ομάδα που είχε πάνω από 40% στα τρίποντα στο Ευρωμπάσκετ. Οι Λιθουανοί είχαν 42.9% και, παράλληλα, τις περισσότερες εύστοχες προσπάθειες από κάθε άλλη ομάδα.
– Ήταν η μεγαλύτερη απογοήτευση του Ευρωμπάσκετ και αυτό φαίνεται και από τα στατιστικά τους. Οι Τούρκοι ήταν η πιο άστοχη ομάδα του τουρνουά (από τις 12 που πέρασαν στη δεύτερη φάση) και στις βολές και στα δίποντα και στα τρίποντα. Οι παίκτες του Μπόγκνταν Τάνιεβιτς είχαν τα τραγικά 57.9% στις βολές, 28.9% στα τρίποντα και 41.8% στα δίποντα.
– 52 ριμπάουντ (!) πήραν οι Γερμανοί στον αγώνα με τους Ιταλούς στο τέλος της δεύτερης φάσης. Σε ένα παιχνίδι που τελειώνει 67-58, όταν χάνεις 52 ριμπάουντ, δεν μπορείς να ελπίζεις για νίκη.
– 1ος σκόρερ και ουσιαστικά 1ος ριμπάουντερ του τουρνουά ήταν ο Ντιρκ Νοβίτσκι. Ο Νοβίτσκι πετύχαινε 24.0 πόντους ανά αγώνα, ενώ κατέβαζε και 8.7 ριμπάουντ. Ο Γιανίβ Γκριν είχε 9.3 ριμπάουντ ανά ματς, αλλά οι Ισραηλινοί δεν μπήκαν καν οκτάδα, οπότε είχε 3 ματς λιγότερα.
– Το θέμα ήταν να μη σουτάρει. Ο λόγος για τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο, που τελείωσε το Ευρωμπάσκετ με 55% στα τρίποντα. Μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι δεύτερος (με περισσότερα τρίποντα κιόλας από όσα πέτυχε ο Ναβάρο) ήταν ο Χινταγιέτ Τούρκογλου με 54.5%, μοναδική όαση στην εκνευριστικά άστοχη Τουρκία.
– Η ομάδα του σούταρε συνεχώς, οπότε είναι φυσιολογικό που βλέπουμε τον Μάρκο Πόποβιτς στην 1η θέση των προσπαθειών σε τρίποντα, με 7.5 ανά αγώνα! Ο Πόποβιτς, πάντως, ήταν ο παίκτης που έβαλε και τα περισσότερα, με 3.4 ανά ματς.
– Ο Τζ. Ρ. Χόλντεν άντεξε στο παρκέ πιο πολύ από κάθε άλλο παίκτη στο τουρνουά. Ο πλέι μέικερ της Ρωσίας έβγαζε σε κάθε ματς 35.3 λεπτά στο τιμόνι της ομάδας του. Δεύτερος ήταν ο Λάκοβιτς με 34.3 και τρίτος ο Νοβίτσκι με 33.9 λεπτά ανά ματς.
– Σε μία στατιστική κατηγορία που… κυριαρχούν οι Κροάτες, ο Βίκτορ Κριάπα ήταν εκείνος που υπέπεσε στα περισσότερα φάουλ στο Ευρωμπάσκετ. Ο Ρώσος έκανε 4.3 φάουλ σε κάθε παιχνίδι με αποτέλεσμα να αποβληθεί στα 4 από τα 9 που έπαιξε.
– Μπορεί να ήταν τραυματίας, αλλά ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους ήταν για ακόμη μία φορά ο πρώτος πασέρ της διοργάνωσης, με το φοβερό νούμερο των 5.6 ασίστ ανά ματς. Δεύτερος ήταν ο Ταπίρο του Ισραήλ με 5.0 ανά ματς.
– Το αξιοπρόσεχτο, ωστόσο, είναι ότι οι δύο αυτοί αθλητές πρωταγωνίστησαν και στα… λάθη με τον Ταπίρο να κάνει 4.3 σε κάθε αγώνα και να έχει την πρωτιά στη διόλου τιμητική αυτή κατηγορία. Ο Γιασικεβίτσιους ήταν δεύτερος με 3.6 λάθη ανά παιχνίδι.
– Ο Νοβίτσκι ήταν ο μοναδικός παίκτης που έκανε 4 double-double στο Ευρωμπάσκετ, δηλαδή να έχει διψήφιο αριθμό σε δύο στατιστικές κατηγορίες. Δεύτερος ήταν ο Κιριλένκο με 3.
– Ο Πάρκερ πέτυχε τους περισσότερους πόντους σε έναν αγώνα, με 36 κατά της Ιταλίας. Ο Νοβίτσκι έχει 4 παρουσίες στις 10 καλύτερες εμφανίσεις από πλευράς παραγωγικότητας.
– Αν νομίζετε ότι ο Γιασικεβίτσιους ήταν εκείνος που έδωσε τις περισσότερες ασίστ σε έναν αγώνα, κάνετε λάθος! Ο παίκτης που έδωσε τις περισσότερες τελικές πάσες σε ένα ματς ήταν ο Λούκατζ Κόστζαρεκ με 11 στην ήττα της Πολωνίας από την Ιταλία με 70-79.
– 5 τάπες μοίρασε στους Έλληνες παίκτες ο Ράσο Νεστέροβιτς στο ματς Ελλάδα-Σλοβενία. Βέβαια, στο τέλος του αγώνα δεν έφυγε χαμογελώντας από το γήπεδο…
– Και κάτι δικό μας, αν και όχι δικό μου. «Εύστοχο» στις περισσότερες προβλέψεις του για το Ευρωμπάσκετ ήταν το Age of Basketball. Ο BEN είχε πει ότι οι Γάλλοι θα αποτύχουν παταγωδώς, ότι οι Λιθουανοί θα περάσουν τετράδα και ότι οι Γερμανοί αν αποκλειστούν από τους τέσσερις, θα βγουν 5οι στο τουρνουά. Ο Rasheed είχε μιλήσει για το κακό μπάσκετ των Ισπανών και το γεγονός ότι οι Σλοβένοι, παρά τις απουσίες, μπορούν να μπουν προολυμπιακό. Βέβαια, δεν πλησιάσαμε καν τη Ρωσία, αλλά τουλάχιστον το… χαρήκαμε την Κυριακή το βράδυ!