Το 2010 τελείωσε και μπαίνουμε στο 2011. Με τη νέα χρονιά να ανοίγει το Age of Basketball σας αποκαλύπτει αποκλειστικά όλα τα σημαντικά γεγονότα… που θα συμβούν το 2011. Η απόλυτη επιτυχία των συνεργατών μας μάγων στον Καζαμία τις δύο προηγούμενες σεζόν έκανε «must» της συνέχιση της παράδοσης και φέτος.
Ιανουάριος: Κανένα αίτημα των παικτών δεν έχει ικανοποιηθεί από την ΕΟΚ, τον ΕΣΑΚΕ και την Πολιτεία, η βία συνεχίζει να μαστίζει τον ελληνικό αθλητισμό, η εθνική ομάδα παραμένει ακέφαλη, αφού ο Βασιλακόπουλος ένα μήνα μετά την ημερομηνία που είχε πει ότι θα ανακοινώσει τον νέο ομοσπονδιακό προπονητή και με το μισό πρωτάθλημα να έχει ήδη περάσει (χρειάζεται να κάνει σκάουτινγκ στους παίκτες για να τους επιλέξει ο νέος προπονητής; Όχι…) δεν έχει διαλέξει ακόμα κόουτς για την εθνική. Τελικά, όλοι εύχονται… «Χρόνια πολλά, και του χρόνου» στις πρωτοχρονιάτικες ευχές του ελληνικού μπάσκετ, καταδικάζοντάς το σε ακόμη ένα χρόνο απόγνωσης…
Φεβρουάριος: Το αμερικάνικο all-star game εξελίσσεται σε τραγωδία αφού ο διαγωνισμός καρφωμάτων έχει κακό τέλος. Ο Μπλέικ Γκρίφιν πηδάει για κάρφωμα στον τελικό γύρο του διαγωνισμού, αλλά δεν υπολογίζει καλά, πηδάει περισσότερο απ’ όσο πρέπει και γίνεται ταπετσαρία στο ταμπλό αφού έσκασε εκεί πάνω χωρίς να μειώσει ταχύτητα μετά από μία ακόμα «ridiculous elevation» που λένε και οι Αμερικάνοι. Κανείς δεν μπορεί να τον ξεκολλήσει και απλά χρησιμοποιείται ως το νέο πόστερ του NBA.
Μάρτιος: Το ανεπανάληπτο ελληνικό all-star game είναι και πάλι εδώ. Ο ΕΣΑΚΕ διοργανώνει μία ακόμη απίστευτη γιορτή του μπάσκετ. Στο διαγωνισμό καρφωμάτων κριτές είναι ο Σκαρμούτσος, ο Λαζάρου, ο Λουκάκος και ο… Φερεντίνος (must σε τέτοιους διαγωνισμούς), με τους παίκτες να πρέπει να καρφώσουν μαγειρεύοντας. Η ΕΡΤ και πάλι χάνει τα μισά καρφώματα δείχνοντας τις κατσαρόλες ή την απέναντι μπασκέτα, με τον Τζάρεντ Τζόρνταν να κερδίζει. Μπορεί να μην έφτασε να καρφώσει και να τελείωσε με λέι απ α λα Χάουαρντ, αλλά έφτιαξε καταπληκτικά γιουβαρλάκια με 5 μόλις υλικά. Ο Λανς Χάρις κάνει ένσταση λέγοντας ότι ο Τζόρνταν κέρδισε μόνο και μόνο λόγω ονόματος.
Απρίλιος: Η κανονική περίοδος της Α1 τελειώνει. Οι 12 εκτός «αιωνίων» τελειώνουν με τον 3ο να έχει 2 νίκες διαφορά από τον 13ο, δείχνοντας… πόσο ανταγωνιστικό είναι το πρωτάθλημα και πόσο υψηλό το επίπεδο της Α1. Τελικά, αφού δεν έχει κανένα νόημα να γίνουν πλέι οφς, μιας και όποιος και να περάσει Ευρωλίγκα ή Eurocup είναι ένα και το αυτό, αποφασίζεται να γίνει μόνο ο τελικός και να βγουν οι άλλες θέσεις με κλήρωση.
Μάιος: Το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας είναι γεγονός. Ευτυχώς για όλους, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν έχουν προκριθεί κι έτσι η Μακάμπι παίρνει το τρόπαιο κερδίζοντας στον τελικό τη Μπαρτσελόνα, η οποία στον ημιτελικό είχε κερδίσει την Ρεάλ με 109-68. Μετά τον ημιτελικό ο Μεσίνα είπε τη γνωστή φράση του Γκέρσον «προτιμώ να χάσω ένα ματς με 40 πόντους, παρά 40 ματς με 1 πόντο», με τους δημοσιογράφους να τον ρωτούν αν εννοεί 5 ματς με 40 πόντους, αφού όποτε τον πετυχαίνει ο Πασκουάλ φέτος τον κάνει πελάτη. Ο Μπλατ κερδίζει την Ευρωλίγκα και παραιτείται γιατί χωρίς Σβεντ, Ζοζούλιν, Κβοστόφ, Φριτζόν και Βορόντσεβιτς στο ρόστερ δεν είναι καν πρόκληση…
Ιούνιος: Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός παίζουν στον τελικό της Α1 έχοντας από 25-1 στην κανονική περίοδο και 5-0 στα πλέι οφς. Στην ΕΡΤ μιλούν για την περίφημη ανταγωνιστικότητα του ελληνικού πρωταθλήματος σε σχέση με… δευτερότριτα, όπως το γερμανικό και το ιταλικό, με τους «αιώνιους» να ετοιμάζονται. Στη συνέντευξη Τύπου για τους τελικούς οι άνθρωποι των δύο ομάδων μιλούν για ειρηνικούς τελικούς, κάνουν κάλεσμα στον κόσμο να είναι… κόσμιος και λένε ότι θέλουν μια γιορτή του μπάσκετ. Ο πρώτος τελικός διαρκεί 6,5 ώρες με τους διαιτητές να μην τολμούν να τον διακόψουν και την αστυνομία να παρακαλά έναν έναν τους χούλιγκαν να βγουν από το κλειστό, ενώ ο δεύτερος πάει ακόμα καλύτερα, καθώς ξεκινά Κυριακή και τελειώνει Τρίτη. Μετά από μια φαντασμαγορική τελετή εισόδου στο βιβλίο Γκίνες, οι ομάδες αλλάζουν τροπάρι και καλούν τους χούλιγκαν να σπάσουν το ρεκόρ. Τελικά γινόμαστε μάρτυρες της πιο μακράς σειράς αγώνων, καθώς τα πέντε 40λεπτα ως τη στέψη διαρκούν 46 ώρες και 23 λεπτά.
Ιούλιος: Οι Μπόστον Σέλτικς παίρνουν το πρωτάθλημα και το γιορτάζουν όπως του αρμόζει στο κεντρικό γηροκομείο της Βοστόνης. Ο δήμαρχος φωταγωγεί την πόλη και νέες καμπάνιες δημιουργούνται για το πόσο αξιοπρεπώς μπορούν τα γηρατειά να είναι ενεργά στη ζωή του τόπου!
Αύγουστος: Ο ΛεΜπρον Τζέιμς εμφανίζεται σε ειδική δίωρη εκπομπή στο ESPN στην οποία ανακοινώνει στον αμερικανικό λαό πού σκοπεύει να πάει διακοπές το καλοκαίρι. Ο ΛεΜπρον μετά από 1 ώρα μπουρδολογίας λέει τη φράση «Bora Bora» και οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και κλαμπ της εν λόγω περιοχής αποθεώνουν τον «Βασιλιά». Στις Μαλδίβες μιλούν για τον «Καραγκιόζη ΛεΜπρον» με τον ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου ξενοδοχείου της περιοχής να βγάζει διάγγελμα ότι στα δικά του ξενοδοχεία θα μπορεί ο κόσμος να φάει σούσι πολύ πριν φάει ο ΛεΜπρον σούσι στα άλλα ξενοδοχεία.
Σεπτέμβριος: Το Ευρωμπάσκετ στη Λιθουανία είναι το πιο low budget στην ιστορία των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και στο πλαίσιο της κρίσης οι ομάδες που συμμετέχουν συμφωνούν να μειώσουν κι αυτές τα έξοδα. Έτσι, καμία δεν τυπώνει φανέλες, οι παίκτες παίζουν «χωρίς μπλούζα», βάφοντας απλώς με μαρκαδόρο τα νούμερα στις πλάτες τους. Νικήτρια η Ελλάδα μετά από έναν τελικό παρωδία με τη Σλοβενία, όπου και οι δύο ομάδες προσπαθούν να χάσουν αφού νομίζουν ότι το Ευρωμπάσκετ είναι όπως η Eurovision με τον νικητή να αναλαμβάνει την επόμενη διοργάνωση.
Οκτώβριος: Δικαιωμένοι από τα ρεκόρ που έσπασε η περσινή Α1, οι παράγοντες αποφασίζουν επιτέλους να δώσουν σημασία στο μάρκετινγκ και να διαφημίσουν το πρωτάθλημα ως αυτό που είναι: «Α1 ΕΣΑΚΕ – Ελάτε βγάλτε το άχτι σας». Η διαφημιστική καμπάνια έχει τεράστια επιτυχία, ιδίως το σποτάκι «Παίρνετε λιγότερα απ’ όσα αξίζετε στη δουλειά σας; Ελάτε στο γήπεδο και κάντε τα όλα λίμπα!» και το διεθνές σποτάκι (η Α1 τράβηξε κόσμο και από άλλες χώρες, όπως Ιρλανδία, Αργεντινή, Ουγγαρία, Πορτογαλία): «Can’t find a job? No worries! Let off some steam each weekend at a Greek arena! Beat players, cops and security: they all have jobs, they deserve it!». Ο κόσμος συρρέει, όλα τα γήπεδα έχουν 100% πληρότητα και η Α1 γίνεται επιτέλους το πρωτάθλημα που ελπίζαμε και αξίζουμε. Όλα είναι θέμα μάρκετινγκ.
Νοέμβριος: Η Α1 έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβρη, αλλά με τη συμμετοχή 4 μόνο ομάδων. Οι υπόλοιπες εντάσσονται σταδιακά ως το τέλος Νοέμβρη, μόλις μπορέσουν και συμπληρώσουν το ρόστερ τους ή βρουν λεφτά για την εγγυητική (που έχει πια γίνει… 50 ευρώ). Τελικά, με την τελευταία ομάδα να μπαίνει στο πρωτάθλημα 7 αγωνιστικές μετά την έναρξή του, η Α1 ξεκινά και πάλι… κανονικά για τη σεζόν 2011-12.
Δεκέμβριος: Το lock out στο NBA σταματάει και όλοι οι Αμερικανοί αστέρες που έχουν κατακλύσει τις ευρωπαϊκές ομάδες συνεννοούνται και αποχωρούν ταυτόχρονα από την Ευρώπη επικαλούμενοι… σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.
Καλή χρονιά σε όλους με υγεία και για παρέα το Age of Basketball!