Η βραδιά του παραλίγο ήταν για τους δύο «αιωνίους» η πρώτη μέρα της 15ης αγωνιστικής. Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε 12 πόντους πίσω στο πρώτο ημίχρονο, αλλά κέρδισε τον Ηλυσιακό με 88-71, ενώ ο Ολυμπιακός, που είχε σαφώς πιο δύσκολη αποστολή, πήρε οριακά το ματς με την ψυχωμένη ΑΕΚ, 74-79 στο ντεμπούτο του Άγγελου Κορωνιού στον πάγκο της «Ένωσης».
Ο Κολοσσός εκμεταλλεύτηκε τα στοιχεία που έπρεπε στο ματς με το Μαρούσι και το κέρδισε εύκολα με 78-61, με τον Πατ Καλάθη να «σκοτώνει» την παλιά του ομάδα, ενώ η Καβάλα πήρε τη νίκη με 66-58 από το Περιστέρι, αλλά όχι και τη διαφορά του πρώτου αγώνα. Τρία ματς έχει το πρόγραμμα για την Κυριακή που αναμένονται όλα πολύ σκληρά και με ενδιαφέρον.
ΑΕΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 74-79 (40-46)
Ο Ολυμπιακός πέρασε από τα Άνω Λιόσια, αλλά σίγουρα όχι όπως θα ήθελε ή θα περίμενε. Η ΑΕΚ δεν παρατάχτηκε για να χάσει τον αγώνα, πάλεψε ως το τέλος και έχασε στις λεπτομέρειες. Οι «ερυθρόλευκοι» μια από τα ίδια, αφού και πάλι δεν μπόρεσαν να βρουν ρυθμό, εγκλωβίστηκαν από την πολύ καλή άμυνα της ΑΕΚ, ο Σπανούλης δεν σκόραρε και όλη η επίθεση είχε πρόβλημα, ενώ αμυντικά έπαιξαν καλά μόνο μετά το 35ο λεπτό.
Πάντως, διατήρησαν το αήττητό τους, έφτασαν στο 15-0 και παρέμειναν στην κορυφή, ενώ η ΑΕΚ έμεινε στο 4-11, αλλά έδειξε σημάδια ανόδου και αγωνιστικής και ψυχολογικής. Για το δεύτερο ευθύνεται ο Άγγελος Κορωνιός, που με τον ερχομό του φυσιολογικά επηρέασε την ομάδα θετικά (συνήθως έτσι γίνεται στις αλλαγές προπονητή), ενώ για το πρώτο φαινόταν ξεκάθαρα ότι η ΑΕΚ έχει ισορροπία στο παιχνίδι της με τις αλλαγές και τις επιστροφές.
Οι αδιάφοροι έφυγαν, Μελς, Μακ, Γκράντι, Σπαρκς αποτελούν παρελθόν και χωρίς να αμφισβητεί κανείς τα προβλήματα που έζησαν και την υπομονή που έδειξαν με την ομάδα, σίγουρα τις τελευταίες εβδομάδες έμοιαζαν με ξένο σώμα, χωρίς καμία πραγματική διάθεση να προσφέρουν και να ιδρώσουν για τους συμπαίκτες τους. Τελείως διαφορετική ήταν η εικόνα των Κάρι, Χαρτ και Κοχαντάρεβιτς (που επέστρεψε), αφού και οι τρεις προσπάθησαν με κάθε τρόπο να πάρουν το ματς, παλεύοντας σκληρά.
Όλα αυτά έδωσαν ισορροπία και στην περιφέρεια, αλλά και στο καλάθι της ΑΕΚ (καταλυτική η επιστροφή του Κοχαντάρεβιτς, που ήταν παροπλισμένος με τον Γκέκο) και η ΑΕΚ παρουσίασε ένα διαφορετικό πρόσωπο, δείχνοντας ότι, αν δεν χτυπηθεί περισσότερο από οικονομικά προβλήματα και χάσει κι άλλους παίκτες, μπορεί να ανέβει πολύ στις επόμενες αγωνιστικές.
Απ’ την άλλη ο Ολυμπιακός είχε τις δεδομένες απουσίες του Παπαλουκά και του Νεστέροβιτς, ενώ έλειπε και ο Βασιλόπουλος (που, πάντως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η απουσία του χάλασε τις ισορροπίες της ομάδας, αφού δεν έχουν περάσει ούτε 2 εβδομάδες από τότε που άρχισε να ξαναπαίζει). Ο Λούκας δεν είναι στο ρόστερ της Α1, με τον Ίβκοβιτς, πάντως, να δείχνει αμηχανία στο πώς θα διαχειριστεί την περιφέρειά του με τις αλλαγές στα πρόσωπα από Ευρώπη σε Ελλάδα.
Με αυτά για βάση ο Ολυμπιακός θα έπρεπε να κάνει πολύ καλό παιχνίδι, να εμφανιστεί σοβαρός και ώριμος στις επιλογές του για να μην κινδυνεύσει. Αυτό, όμως, ήταν κάτι που δεν είδαμε, καθώς όλες οι αδυναμίες των «ερυθρολεύκων» φάνηκαν ξανά στο παρκέ. Οι οπαδοί της ΑΕΚ «προσπάθησαν» να καταστρέψουν την ομάδα τους πετώντας φωτοβολίδες και καπνογόνα στο 11-8 των γηπεδούχων στο 3ο λεπτό και εν μέρει τα κατάφεραν. Πέραν της τιμωρίας που θα έρθει για την ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός ηρέμησε, διάβασε καλύτερα το παιχνίδι της «Ένωσης» και μπόρεσε να σκοράρει 28 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο για να προηγηθεί με 21-28.
Ως τότε, όλα έμοιαζαν ιδανικά για τους «ερυθρόλευκους», που έτρεχαν σωστά, έπαιζαν πολύ ωραίο μπάσκετ στην επίθεση με καλές πάσες και plays, και έδειχναν ότι πολύ δύσκολα θα μπορούσε η ΑΕΚ να τους παρακολουθήσει για πολλή ώρα σε αυτό το ρυθμό.
Όμως, κάτι η βελτίωση της ΑΕΚ στην άμυνα, κάτι το γεγονός ότι ο Σπανούλης δεν σκόραρε και ο Τεόντοσιτς ήταν ξανά μέτριος, οι γηπεδούχοι έμειναν κοντά (στο -6) ως το ημίχρονο, παρότι ο Ολυμπιακός πήρε 4 φορές στο δεκάλεπτο διαφορά 11 πόντων (τελευταία φορά στο 18ο λεπτό με το 31-42).
Στην επανάληψη τα πράγματα ήταν χειρότερα για τον Ολυμπιακό, που δεν μπορούσε να σταματήσει Καστλ, Χαρτ, Κοχαντάρεβιτς και Ντικούδη, ενώ μόλις η «κάνουλα με τις ασίστ» του Σπανούλη στέρεψε (9 ασίστ στο πρώτο μέρος, 1 στο δεύτερο) άρχισε να έχει σαφές επιθετικό πρόβλημα. Ο Τεόντοσιτς και πάλι έπαιζε λες και ήθελε να εκνευρίσει τον Ίβκοβιτς, η μπάλα δεν πήγαινε σωστά στους ψηλούς και όταν πήγαινε εκείνοι έκαναν πολλά λάθη, ενώ ο Ίβκοβιτς δεν ανακάτεψε την τράπουλα καθόλου
Ο Πελεκάνος έπαιξε 4 λεπτά, ενώ ο Κέσελι στα 19 λεπτά συμμετοχής είχε 3 πόντους και δεν μπορούσε να παίξει άμυνα, ενώ και ο Παπανικολάου είχε σαφές πρόβλημα και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Χαλπερίν, Έρτσεγκ και Μπουρούσης έπρεπε να τραβήξουν το κουπί, αφού η μόνη συνεισφορά του Τεόντοσιτς ήταν να σουτάρει τρίποντο κάθε φορά που έπαιρνε την μπάλα στην περιφέρεια.
Έτσι, ο Ολυμπιακός έμεινε στους 14 πόντους στην τρίτη περίοδο και η ΑΕΚ μείωσε στους 2. Η «Ένωση» είχε αποκτήσει θάρρος μέχρι τότε και κοιτούσε πια τον αντίπαλό της στα μάτια σε ένα ματς που φαινόταν ότι θα κριθεί στην εκπνοή. Ο Ολυμπιακός μπόρεσε να μείνει μπροστά σε όλο το δεύτερο ημίχρονο ως το 34ο λεπτό, όταν ο Χαρτ έγραψε το 64-63.
Η ΑΕΚ μετά το 66-66 είχε τρεις πολύ κακές επιλογές με τον Χαρτ και κάπου εκεί ουσιαστικά κρίθηκε το ματς, αφού ο Ολυμπιακός βρήκε την ευκαιρία να περάσει μπροστά με 66-73, βελτιώνοντας πάρα πολύ την άμυνά του και… υποδεχόμενος με χαρά το γεγονός ότι ο Χαρτ είχε «τρελαθεί» να σκοράρει μόνος εναντίον όλων. Τελικά… τα κατάφερε με τρίποντο από τα 9 μέτρα, το οποίο μείωσε σε 71-73, δίνοντας νέο ενδιαφέρον στον αγώνα.
Στην πιο κρίσιμη επίθεση του αγώνα ο Σπανούλης βρέθηκε εντελώς αμαρκάριστος και ευστόχησε για τρεις πόντους, ενώ μετά η ΑΕΚ είχε 1/2 βολές, μείωσε σε 72-76 αλλά για εντελώς ανεξήγητο λόγο επέλεξε να παραιτηθεί από τις πιθανότητές της να πάρει το ματς και άφησε τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα να κυλήσουν χωρίς να κάνει φάουλ!
Ο Ολυμπιακός μπορεί να είχε 22 ασίστ, αλλά έκανε και 19 λάθη, έχοντας μόλις 6 κλεψίματα (11 η ΑΕΚ, που συνολικά έπαιξε καλύτερη άμυνα). Επίσης, οι «ερυθρόλευκοι» επιχείρησαν 24 τρίποντα (και είχαν 29%), αλλά κυριάρχησαν στα ριμπάουντ. Η ΑΕΚ έμεινε στο ματς από την καλή της άμυνα, ενώ είχε 19 λάθη και μόλις 10 ασίστ, αφού οι παίκτες της τις περισσότερες φορές σκόραραν με ατομικές προσπάθειες υπερτερώντας στο ένας εναντίον ενός.
Καταπληκτικός για ακόμη μία φορά ο Καστλ με 17 πόντους, 6 ασίστ, 5 κλεψίματα και 6 κερδισμένα φάουλ με 5/7 εντός παιδιάς. Ο 39χρονος άσος έδειξε και πάλι την τεράστια αξία του και τον επαγγελματισμό του, απέναντι στην 1η ομάδα του πρωταθλήματος, διαλύοντας κάθε προσπάθεια του Ολυμπιακού να τον σταματήσει. Ο Χαρτ ήταν πολύ καλός στην πρώτη του εμφάνιση (20 πόντοι, 8 ριμπάουντ με 5/10) αλλά έκανε και λαθάκια (5 λάθη), ενώ πολύ καλός ήταν ο Κοχαντάρεβιτς στην επιστροφή του. Αρκετά βοήθησαν ο Ντικούδης και ο Καλλινικίδης, ο δεύτερος κυρίως στην ισορροπία της ΑΕΚ στην άμυνα.
Ο Μπουρούσης ήταν ο καλύτερος του Ολυμπιακού αλλά, όπως το συνηθίζει ο Ίβκοβιτς, ήταν εκτός αγώνα στο τέλος, ενώ καλοί ήταν ο Έρτεσγκ και ο Χαλπερίν. Ο Σπανούλης ξεχώρισε στην οργάνωση με τις 10 ασίστ, ενώ ο Τεόντοσιτς είχε εκρήξεις ποιότητας σε ένα ακόμα μέτριο ματς.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ 88-71 (41-42)
Κακός ήταν ο Παναθηναϊκός στο άδειο, λόγω τιμωρίας, ΟΑΚΑ απέναντι στον Ηλυσιακό που έδειξε σαφή σημάδια αγωνιστικής ανόδου και φαίνεται πως θα πουλήσει πολύ ακριβά το τομάρι του τις επόμενες αγωνιστικές.
Ο Παναθηναϊκός μπήκε νωθρά στο ματς και μέχρι να καταλάβει ότι δεν θα κερδίσει… με τις φανέλες, αναγκάστηκε να παίξει σχεδόν όλο το ματς με τους βασικούς του, για να γυρίσει τον αγώνα, στον οποίο βρέθηκε με διψήφια διαφορά πίσω στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο. Τελικά, ο Νίκολας έπαιξε 32 λεπτά, ο Φώτσης 31 και οι Μπατίστ-Διαμαντίδης από 27, ενώ Ζούμπος και Μπόγρης δεν πάτησαν παρκέ, με τον Βουγιούκα να παίζει 3 λεπτά και τον Καλάθη 9. Δεν είχε φανταστεί έτσι το παιχνίδι ο Ομπράντοβιτς.
Ο Ηλυσιακός μπορεί όλη την εβδομάδα να μιλούσε για «συλλογή εμπειριών» στο ΟΑΚΑ, αλλά έδειξε στον υπερόπτη αντίπαλό του ότι δεν θα του έκανε τη χάρη να χάσει χωρίς να παλέψει. Έτσι, μετά το 14-7 του Παναθηναϊκού που βοήθησε στο να φύγει από τον Ηλυσιακό το άγχος της κόντρας απέναντι σε μια πολύ καλύτερη ομάδα, οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν πολύ την απόδοσή τους και έδειξαν πόσο χαλαρά έπαιζε ο Παναθηναϊκός.
Το 15-10 έγινε 15-16 και 20-24 με σερί 5-14 για τον Ηλυσιακό ως το τέλος της περιόδου, με τον Παναθηναϊκό να κάνει λάθη και να μην μπορεί να βρει σωστή κυκλοφορία στην επίθεση. Τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα για τον Παναθηναϊκό στη δεύτερη περίοδο, με το σκορ να πηγαίνει στο 22-34 για έναν Ηλυσιακό που έπαιζε καταπληκτικό μπάσκετ και ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός. Η κυριαρχία του Ηλυσιακού συνεχίστηκε ως το 18ο λεπτό και το 31-42, με το επιμέρους σκορ από το 15-10 να είναι σε 11 λεπτά 16-32, δηλαδή νταμπλ σκορ για τον Ηλυσιακό!
Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς τον εξέθεσαν στα «δεν χαλαρώνουμε» που έλεγε πριν το ματς και… τους «πήρε ο διάολος» στα αποδυτήρια στην ανάπαυλα, με τον προπονητή του Παναθηναϊκού να είναι εκνευρισμένος από την αδιαφορία των παικτών του. Οι φωνές του Σέρβου έπιασαν τόπο, με τον Παναθηναϊκό να παίζει ως Παναθηναϊκός από το 18 ως το 30 και ιδίως στην 3η περίοδο.
Το 10-0 με το οποίο έκλεισε το πρώτο ημίχρονο προήλθε από μερικά επιπόλαια λάθη του Κυρίτση και του Καρύδα, όμως στην 3η περίοδο ο Παναθηναϊκός έδειξε τις γνωστές αρετές που έχει ως ομάδα. Με πολύ καλή άμυνα πήγε από το 46-46 στο 55-46 και στη συνέχεια στο 67-50 με συνολικό σερί 31-8, με τον Ομπράντοβιτς να κρατά την «καλή» του πεντάδα (Διαμαντίδης, Νίκολας, Σάτο, Φώτσης, Μπατίστ) σε όλο το δεκάλεπτο στο παρκέ και να μην εμπιστεύεται τους αναπληρωματικούς του, που τα θαλάσσωσαν στο πρώτο ημίχρονο (όπως και οι βασικοί στο ίδιο διάστημα βέβαια).
Η διαφορά έφτασε στους 20 πόντους στο 32ο λεπτό και μετά το παιχνίδι χαλάρωσε με τις δύο ομάδες να περιμένουν απλώς να τελειώσει. Έτσι, το τελικό +17 ήρθε χωρίς εντάσεις και συγκινήσεις ως το φινάλε, με τον Παναθηναϊκό να είναι πολύ αποτελεσματικός κοντά στο καλάθι (19/28 δίποντα, 68%), καλύτερος στα λάθη παρότι έκανε 15 (21 ο Ηλυσιακός) και μοιράζοντας 20 ασίστ (13 ο Ηλυσιακός).
Ο Φώτσης ήταν ο καλύτερος του Παναθηναϊκού, με τον Νίκολας να ακολουθεί από κοντά με 6/8 σουτ και τον Διαμαντίδη να κάνει άλλη μία πλήρη εμφάνιση χωρίς να σκοράρει πολύ. Ο Ντόσον ήταν ο καλύτερος του Ηλυσιακού, αλλά λόγω φάουλ έπαιξε μόλις 17 λεπτά, ενώ Κυρίτσης και Χατζής τον ακολούθησαν σε απόδοση.
Ο Ηλυσιακός σίγουρα έφυγε από το ματς πιστεύοντας περισσότερο στις δυνάμεις του ενόψει του πάρα πολύ κρίσιμου αγώνα με τον Ηρακλή την ερχόμενη βδομάδα, ενώ και ο Παναθηναϊκός σίγουρα κάτι θα βρει να ασχοληθεί στις προπονήσεις των επόμενων ημερών από τα όσα «βγήκαν» στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα.
ΚΑΒΑΛΑ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 66-58 (36-26)
Καθαρή και δίκαιη νίκη για την Καβάλα στο ματς με το Περιστέρι, με τους γηπεδούχους, όμως, να μην καταφέρνουν να πάρουν και τη διαφορά του πρώτου αγώνα (11 πόντοι), άρα να είναι από κάτω σε περίπτωση ισοβαθμίας των δύο ομάδων στο τέλος. Η Καβάλα μπόρεσε και κέρδισε παρά τη μέτρια μέρα του Παλάσιο, ενώ το Περιστέρι έκανε πάρα πολλά λάθη και δεν μπόρεσε να μπει στο κλίμα του αγώνα ουσιαστικά σε κανένα σημείο μετά το πρώτο πεντάλεπτο.
Η Καβάλα έπαιξε πιο ώριμα στον αγώνα, εκμεταλλεύτηκε τον κόσμο της, τα λάθη του Περιστερίου και την κυριαρχία του Σίμονς στη ρακέτα για να πάρει το ματς. Το Περιστέρι μπήκε καλά στον αγώνα με 4-13, αλλά δεν είχε συνέχεια, καθώς στο δεκάλεπτο από το 5ο λεπτό ως το 15ο το Περιστέρι έκανε 10 λάθη και μοιραία έμεινε πίσω στο σκορ.
Το 4-13 γύρισε πολύ εύκολα και γρήγορα, μέσα σε 2 λεπτά, καθώς το Περιστέρι άρχισε να μην μπορεί να σκοράρει, χάνοντας ακόμα και τις βολές. Έτσι, η Καβάλα έτρεξε ένα 14-0 σε λιγότερο από 4 λεπτά για να προσπεράσει με 18-13 και να μην ξαναχάσει το προβάδισμα σε ολόκληρο το ματς.
Το Περιστέρι μπόρεσε να παρακολουθήσει το σκορ ως το 26-24, καθώς μετά η διαφορά ανέβηκε πάνω από τους 5 πόντου κι έμεινε εκεί ως τη λήξη του αγώνα. Το 10-2 μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου ήταν αποτέλεσμα της καλής άμυνας της Καβάλας, των απρόσεχτων επιλογών του Περιστερίου, που επέμενε να μην τροφοδοτεί τον Κινγκ στην επίθεση, παρότι φαινόταν ότι ο Αμερικανός ήταν σε καλή μέρα και των «σκοτωμένων» επιλογών όταν το σύστημα δεν λειτουργούσε για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη.
Έτσι, η Καβάλα είχε χτίσει διαφορά 10 πόντων στο ημίχρονο, διαφορά την οποία μπόρεσε να κρατήσει χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία σε όλη την 3η περίοδο. Από το 20ο ως το 30ο λεπτό η διαφορά δεν κατέβηκε σε κανένα σημείο κάτω από τους 8 πόντους και δεν ανέβηκε ποτέ πάνω από τους 12. Οι δύο ομάδες αντάλλαζαν καλάθια και το παιχνίδι κυλούσε χωρίς να αλλάζει η εικόνα του. Η Καβάλα εκμεταλλευόταν το σουτ του Στεφανίδη, τα ριμπάουντ του Σίμονς και το μυαλό του Παλάσιο, για να μένει μπροστά, την ώρα που το Περιστέρι δεν μπορούσε επιθετικά να κάνει το ξέσπασμα, παρότι κράτησε την αντίπαλό του στους 14 πόντους. Ο Κινγκ πήρε 4 σουτ σε όλο το δεκάλεπτο, έχοντας 1/3 τρίποντα, 1/1 δίποντο και 2/2 βολές, ενώ ήταν φανερό ότι σε όποια επίθεση η μπάλα δεν περνούσε από τα χέρια του, το Περιστέρι συνήθως την «πετούσε» στα σκουπίδια.
Μόλις η Καβάλα άρχισε να σκέφτεται τη διαφορά του πρώτου αγώνα, ήρθε το τρίποντο του Βρκιτς και ο παράλογος εκνευρισμός του Σίμονς που πέταξε συνεχόμενες επιθέσεις μην μπορώντας να τελειώσει κάτω από το καλάθι και το Περιστέρι μείωσε σε 52-46. Όμως, τη στιγμή που μπήκε στο ματς και θα μπορούσε να διεκδικήσει μέχρι και τη νίκη, η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη έδειξε ότι δεν είχε την πνευματική ηρεμία για να το κάνει. Στις επόμενες 4 επιθέσεις της είχε 0/3 σουτ και 1 λάθος για να σκοράρει τελικά η Καβάλα με τον Παλάσιο (54-46). Το μίνι επιθετικό ξέσπασμα του άστοχου στο ματς Παλάσιο έγραψε το 60-46 και τελείωσε την υπόθεση νίκη στο 35ο λεπτό με τις δύο ομάδες να παίζουν μετά για τη διαφορά.
Τελευταία φορά που η Καβάλα πέρασε το +11 ήταν με το τρίποντο του Καραποστόλου στο τελευταίο δίλεπτο. Όμως, ο Κινγκ απάντησε αμέσως και η Καβάλα δεν είχε καθαρό μυαλό στις επόμενες δύο επιθέσεις, με αποτέλεσμα να πέσει η διαφορά στους 5 πόντους. Η Καβάλα είχε μια ευκαιρία στο φινάλε να ισοφαρίσει το +11, αλλά ο Πεδουλάκης έστησε απίστευτα την ομάδα του στα τελευταία 5 δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να μην έχουν τύχη οι γηπεδούχοι ούτε καν για ένα σουτ από το τρίποντο.
Τα 15-22 λάθη και τα 9-4 κλεψίματα ήταν οι πιο καθοριστικοί παράγοντες για τη νίκη της Καβάλας, παρότι οι γηπεδούχοι έχασαν πολλά σουτ μέσα από τη ρακέτα. Ο Σίμονς με 13 πόντους και 13 ριμπάουντ, ο Γιόροβιτς με 11 πόντους, 6 ριμπάουντ και 7 κερδισμένα φάουλ και οι Καραποστόλου–Στεφανίδης με 5/9 τρίποντα ξεχώρισαν για την Καβάλα που είδε τον Παλάσιο να ξεκινά με 0/7 σουτ και να τελειώνει με 3/10, αλλά να είναι σημαντικός στην οργάνωση. Από το Περιστέρι ο Κινγκ ήταν μακράν ο καλύτερος, αλλά δεν τροφοδοτήθηκε όσο θα έπρεπε, ενώ καλός ήταν και ο Βρκιτς με 6 πόντους και 7 ριμπάουντ.
Πλέον, η Καβάλα πήγε στο 8-7 περνώντας το Περιστέρι που έμεινε στο 7-8, αλλά «την έχει» στην ισοβαθμία.
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ-ΜΑΡΟΥΣΙ 78-61 (39-34)
Κάτι η τρομερή ταλαιπωρία του Αμαρουσίου μέχρι να φτάσει στη Ρόδο (αλήθεια τι πρέπει να γίνει για να αναβληθεί ένας αγώνας λόγω ανωτέρας βίας;), κάτι το πείσμα του φοβερού Πατ Καλάθη να αποδείξει στην παλιά του ομάδα ότι άξιζε καλύτερης μεταχείρισης και μεγαλύτερης προσοχής, κάτι η υπεροχή του Χαρίση στην κόντρα με τον Μπάγκαριτς, κάτι το γεγονός ότι ο Κόμματος πήγε μάλλον για «τουρισμό» στη Ρόδο, αφού έδειξε εκτός κλίματος μετά τη μετεγγραφή του στη Μερσίν και το «μπλόκο» του Αμαρουσίου, και ο Κολοσσός πήρε μια σημαντική νίκη με μεγάλη μάλιστα διαφορά.
Το Μαρούσι για 30 λεπτά ήταν μέσα στο παιχνίδι, έχοντας μάλιστα και το προβάδισμα στο σκορ σε αρκετά σημεία, αλλά αυτό δεν συνεχίστηκε στην 4η περίοδο όταν ο Κολοσσός έκανε το ξέσπασμά του και το Μαρούσι έδειξε ότι δεν είχε κουράγιο, λύσεις και αντιστάσεις για να παλέψει για τη νίκη.
Το Μαρούσι μπήκε με υπερένταση στον αγώνα, για να προηγηθεί με 4-10 και 6-18, έχοντας τον Χουέρτας σε πολύ καλή ημέρα να πυροβολεί από παντού. Με τον Χουέρτας να παίζει μόνος του τον Κολοσσό (10 πόντοι ως τότε), το Μαρούσι προηγήθηκε με 10-20 στο 7ο λεπτό αλλά σταδιακά οι γηπεδούχοι ανέβασαν την πίεσή τους στην άμυνα, πήραν πόντους από τον Καλάθη και τον Χαρίση για να πλησιάσουν στους 2 πόντους (20-22) με 10-2 σερί.
Το Μαρούσι ως το 27-32 είχε τον έλεγχο και στη δεύτερη περίοδο, αλλά μετά έκανε 7 λάθη σε 5 λεπτά για να δεχτεί ένα 12-0 από τον Κολοσσό, μην μπορώντας να βρει τρόπο να σκοράρει, αφού ο Κόμματος δεν μπορούσε να συνδεθεί με το καλάθι. Η κούραση του Αμαρουσίου και η «έλλειψη» του Κόμματου από το σκορ της ομάδας δεν φάνηκε στην 3η περίοδο, αλλά στην 4η. Μετά την ανάπαυλα, οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι ο Κολοσσός όπως σε κάθε ματς του φέτος έχει νεκρά διαστήματα στην επίθεση και μπόρεσαν να ανατρέψουν το -5 και να προηγηθούν με 2 πόντους στο 30ο λεπτό. Ο Κολοσσός έχανε συνεχόμενα τρίποντα στο πρώτο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου, ενώ στη συνέχεια, με το Μαρούσι να έχει ισορροπήσει, οι δύο ομάδες σκόραραν εναλλάξ.
Όλα αυτά ως το 30ο λεπτό. Μετά είδαμε ένα διαφορετικό παιχνίδι, αφού ο Κολοσσός μπόρεσε να τρέξει το Μαρούσι στον αιφνιδιασμό, να παίξει καλύτερο μπάσκετ (19 ασίστ-13 λάθη, με το Μαρούσι να έχει αντίστοιχα 11-17) και να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι ο Χαρίσης κέρδισε τη μάχη με τον Μπάγκαριτς.
Η κούραση του Αμαρουσίου φάνηκε ξεκάθαρα στην επίθεση (30 τρίποντα και 25 δίποντα στο ματς), ενώ με τον Κόμματο να έχει 1/9 σουτ (1/8 τρίποντα), μόλις ο Χουέρτας κουράστηκε δεν υπήρχαν λύσεις για το Μαρούσι (ο Κλεμέντε δεν έπαιζε). Ουσιαστικά οι φιλοξενούμενοι καταδικάστηκαν από τα 2/18 τρίποντα που είχαν Γκαγκαλούδης (0/5), Κογιαντίνοβιτς (1/5) και Κόμματος, ενώ είδαν τον Χαρίση να έχει 22 πόντους και 11 ριμπάουντ με 8/15 σουτ και 6/6 βολές απέναντι στον Μπάγκαριτς.
Βέβαια, πέραν του σέντερ του Κολοσσού, το ματς είχε βαλθεί να καθαρίσει από την αρχή ο Πατ Καλάθης με 19 πόντους, 9 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα και 5 κερδισμένα φάουλ, έχοντας 6/13 εντός παιδιάς και προσθέτοντας άλλη μια μεγαλειώδη εμφάνιση στη φετινή του πορεία. Ο Κολοσσός πήγε στο 8-7 και πλησίασε στη μία νίκη απόσταση το Μαρούσι, που πια βρίσκεται στο 9-6.
Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής