Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου 2007
Ένας τραυματισμός συχνός στους αθλητές που προπονούνται εντατικά είναι αυτός των κοιλιακών μυών. Τελευταίο παράδειγμα, ο Δημήτρης Παπανικολάου, που είχε τέτοιο πρόβλημα και έχασε ένα μέρος της προετοιμασίας. Η αρχική πρόβλεψη μιλούσε για 15 ημέρες αποχής, αλλά τελικά κρατάει παραπάνω και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για αυτούς που γνωρίζουν.
Οι κοιλιακοί μύες προσδίδουν δύναμη στον κορμό του μπασκετμπολίστα και η εκγύμνασή τους κρίνεται απαραίτητη. Ανατομικός ρόλος των έξι {6} κοιλιακών μυών είναι, μαζί με τις κατώτερες πλευρές, να προστατεύουν τα ζωτικά εσωτερικά όργανα της κοιλιάς.
Ένας κοιλιακός μυϊκός πόνος υποδηλώνει μια ρήξη μέσα στο μυ. Συνήθως, αυτό είναι αποτέλεσμα μιας βίαιης έκτασης που υφίσταται ο μυς, σε βαθμό μεγαλύτερο από την αντοχή του. Ανάλογα με το βαθμό σοβαρότητας της ρήξης του μυϊκού ιστού, οι τραυματισμοί των κοιλιακών διακρίνονται σε: α) πρώτου βαθμού (βλάβη λίγων μυϊκών ινών), β) δευτέρου βαθμού (πιο εκτεταμένη βλάβη μεγαλύτερου αριθμού μυϊκών ινών), και γ) τρίτου βαθμού (ολική ρήξη του μυός).
Ο τραυματισμός των κοιλιακών μυών θεωρείται ύπουλος για τους αθλητές, αφού, ανάλογα με τη σοβαρότητά του, μπορεί να κρατήσει έναν μπασκετμπολίστα εκτός αγωνιστικής δράσης από 3 εβδομάδες μέχρι και 3 μήνες για τις σοβαρότερες καταστάσεις. Μια διάταση ή ρήξη σε εκείνο το σημείο προκαλεί πόνο και ευαισθησία στην περιοχή και, συνήθως, επιδεινώνεται από οποιαδήποτε κίνηση. Βασικότερο σύμπτωμα για το οποίο παραπονείται ο αθλητής είναι ο έντονος πόνος.
Η αποκατάσταση αυτών των τραυματισμών περιλαμβάνει βασικά ξεκούραση, αρχή που συχνά δεν ακολουθείται από τους αθλητές. Από εκεί και πέρα, πάγος τοποθετείται στην κοιλιά, ενώ εφαρμόζεται και συμπίεση. Η θεραπεία συμπληρώνεται με τη φυσικοθεραπεία. Πάντως, οι επαγγελματίες αθλητές υφίστανται τέτοιους τραυματισμούς κυρίως λόγω αμέλειας ή υπερπροσπάθειας, αφού μια καλή προθέρμανση στη σωστή ένταση, που ακολουθείται από κατάλληλο χρονικό διάστημα χαλάρωσης, είναι αρκετή για την πρόληψή τους.
Οι τραυματισμοί στους κοιλιακούς μυς είναι συνήθως πιο σοβαροί απ’ ό,τι αρχικά υπολογίζεται και γι’ αυτό απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Είναι αρκετά συνηθισμένοι στους μπασκετμπολίστες και καλό θα ήταν να γίνεται η σωστή προπόνηση για να αποφεύγονται.
Αντώνης Κουσούλης