Σημαντικά αποτελέσματα είχε η 18η αγωνιστική της Α1, με τους δύο «αιώνιους» να συνεχίζουν χωρίς ήττα από τους υπόλοιπους 12, ο Παναθηναϊκός κερδίζοντας με 64-89 την Καβάλα εκτός έδρας και ο Ολυμπιακός με 92-76 το Μαρούσι στο ΣΕΦ. Περιστέρι και Πανιώνιος χαμογελούν πλατιά και σκέφτονται… εξάδες και τετράδες, καθώς έκλεισαν με 2-0 τη σεζόν απέναντι στον Άρη οι πρώτοι (84-66) και στον ΠΑΟΚ (84-92 στην παράταση) οι δεύτεροι. Πλέον, ο 8ος απέχει 1 νίκη από τον 4ο.
Απ’ την άλλη, ζωντανός έμεινε ο Ηρακλής που κέρδισε με 82-87 τον Κολοσσό στη Ρόδο, με τους Καλάθη-Κόλεμαν να δίνουν μεγάλη παράσταση με οριακό νικητή τον πρώτο, αλλά με τον δεύτερο να χαμογελά στο τέλος. «Καυτή» και οριακή η κατάσταση στην ουρά, με τον Ηλυσιακό να κερδίζει 75-63 την ΑΕΚ και για πρώτη φορά να ανεβαίνει από τη ζώνη του υποβιβασμού. Τέλος, ο Πανελλήνιος συνέτριψε με 95-75 τον Ίκαρο Καλλιθέας και ξαναβάζει στο μυαλό του σκέψεις οκτάδας (αν και είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθεί το σενάριο αυτό).
ΚΑΒΑΛΑ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 64-89
Χωρίς πρόβλημα πέρασε ο Παναθηναϊκός από την Καβάλα κερδίζοντας χωρίς να πιεστεί, με τον Ομπράντοβιτς να χρησιμοποιεί όλους τους παίκτες του ξεκουράζοντας αρκετά τους βασικούς. Η Καβάλα πάλεψε, αλλά παραδόθηκε νωρίς, καθώς ο Παναθηναϊκός μπήκε σοβαρός και προσηλωμένος, χωρίς να έχει διάθεση για… χάρες.
Το ματς τελείωσε ουσιαστικά πριν το ημίχρονο, με τον Παναθηναϊκό να κάνει ελάχιστα λάθη, να παίζει πολύ καλά επιθετικά, να προσέχει τις πάσες του και την κυκλοφορία της μπάλας, να βρίσκει καλά σουτ και μετά το πεντάλεπτο και το 12-10 να ξεφεύγει. Η Καβάλα δεν μπόρεσε να ακολουθήσει, παρότι ο κόσμος της στις εξέδρες έκλεψε την παράσταση.
Με σερί 15-45 στα 15 λεπτά ως το ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός τελείωσε εκεί το ματς και ήταν χαλαρός στην επανάληψη. Το 27-55 προφανώς και δεν άφηνε περιθώρια, με τους «πράσινους» να έχουν περισσότερα ριμπάουντ (25-34) και ελάχιστα λάθη στο ματς (10-8), ενώ σούταραν με 53% εντός παιδιάς και με 100% στις βολές, δείγμα της σοβαρότητας με την οποία αντιμετώπισαν το παιχνίδι.
Από το 12-10 του 5ου λεπτού ως το 25-55 του 20ου, ο Παναθηναϊκός είχε το απίστευτο 17/21 εντός παιδιάς, δηλαδή 81%! Ο Ομπράντοβιτς χρησιμοποίησε και τους 12 που είχε στο ρόστερ του, τουλάχιστον 8 λεπτά (Μπατίστ) και μέχρι 23 (Τέπιτς). Στην 4η περίοδο η ομάδα φαινόταν ότι δεν είχε ιδιαίτερη συνοχή και γι’ αυτό ο Παναθηναϊκός έμεινε στους 13 πόντους.
Και ο Πρίφτης δοκίμασε όλους τους παίκτες του, με τον Παλάσιο να είναι μακράν ο καλύτερος και τον Σίμονς να τον ακολουθεί σε απόδοση. Η Καβάλα έδειξε και πάλι ότι έχει πολύ δυνατή έδρα, όμως, θα πρέπει να βελτιωθεί και εκτός έδρας (να αποκτήσει σταθερότητα), καθώς, πλέον, η 3η θέση από την 9η δεν απέχουν πολύ στο πρωτάθλημα.
ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ-ΑΕΚ 75-63
Τα πάνω κάτω ήρθαν στη μάχη της παραμονής μετά το παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Ηλυσιακό. Ο Ηλυσιακός επιβεβαίωσε την αγωνιστική άνοδο που έχει δείξει εδώ και περίπου ένα μήνα και για πρώτη φορά από την αρχή του πρωταθλήματος κατάφερε να ξεφύγει από τη ζώνη του υποβιβασμού, παρότι πριν από ένα δίμηνο σχεδόν όλοι τον είχαν καταδικασμένο.
Αντιθέτως, η ΑΕΚ συνέχισε να έχει πτωτική πορεία και, πλέον, είναι σε δεινή θέση, κάτω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Βέβαια, έχει το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας με τον Ηλυσιακό, που σημαίνει ότι αρκεί αν κάνει μία νίκη περισσότερη για να παραμείνει στην κατηγορία. Η λογική λέει ότι ο Πανελλήνιος δεν θα ανησυχήσει για την παραμονή του, οπότε η ΑΕΚ είναι βασικό να κερδίσει τον Ηρακλή και παράλληλα να κάνει και μια νίκη παραπάνω από τον Ηλυσιακό αν θέλει να μείνει στην Α1.
Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι, με την ΑΕΚ να μπαίνει με πολύ καλό πλάνο στο ξεκίνημα του αγώνα. Η μπάλα ακουμπούσε στη ρακέτα, Ντικούδης και Κοχαντάρεβιτς τελείωναν με ευχέρεια, ο Καλλινικίδης είχε καθοριστικό ρόλο στο να καθαρίζει τις φάσεις με ριμπάουντ και καλές άμυνες και η ΑΕΚ έδειχνε να πατά καλά στα πόδια της. Όμως, όσο περνούσε η ώρα αυτό άλλαζε, καθώς έβγαιναν στην επιφάνεια τα κενά στο ρόστερ της «Ένωσης» και η κακή μέρα του Νικολαΐδη, που στοίχισε στο σκοράρισμα της ομάδας του, καθώς οι πόντοι του έλειψαν πολύ.
Έτσι, ένα ισορροπημένο ματς (20-21 στο 10΄, 31-30 στο 17΄, 34-34 πριν το ημίχρονο και 42-42 στο 24ο λεπτό) άρχισε να γέρνει προς την πλευρά του Ηλυσιακού. Παρότι οι γηπεδούχοι δεν μπόρεσαν να «κλειδώσουν» το ματς κρατώντας μια διαφορά ασφαλείας, ανάγκασαν στα τελευταία 15 λεπτά του αγώνα την ΑΕΚ να κυνηγά στο σκορ. Και όσο περνούσε η ώρα και ο Νικολαΐδης δεν μπορούσε να συνδεθεί με το καλάθι, με τους διαδρόμους για τη ρακέτα να έχουν κλείσει (και τους Ντικούδη, Κοχαντάρεβιτς να έχουν και πρόβλημα με φάουλ στην αρχή της επανάληψης) η ΑΕΚ απομακρυνόταν από τη νίκη.
Έτσι ο Ηλυσιακός ξέφυγε με 49-42 και ανέβασε τη διαφορά στους 8 πόντους στο 54-46 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Στους 10 πήγε για πρώτη φορά με το πρώτο καλάθι στην τελευταία περίοδο με την ΑΕΚ να πλησιάζει με αντεπίθεση στους 3 πόντους (60-57) με καλάθια από Ντικούδη, Κοχαντάρεβιτς και το πρώτο (και μόνο) τρίποντο του Νικολαΐδη στο ματς, καταδεικνύοντας έτσι με ποια συνταγή θα έπαιρνε τον αγώνα.
Όμως, συνεχόμενα άστοχα τρίποντα από Νικολαΐδη και 6/6 βολές από τον Ηλυσιακό ανέβασαν τη διαφορά πάλι στους 6 πόντους για να τελειώσει και τυπικά το ματς ο Καρύδας με τρίποντο στο τελευταίο λεπτό (71-62). Στατιστικά οι δύο ομάδες ήταν ισορροπημένες (38-38 ριμπάουντ, 12-10 ασίστ, 14-15 λάθη), αλλά η ΑΕΚ ήταν αρκετά πιο άστοχη στις βολές (84%-70%) και δεν μπόρεσε να ξεπεράσει το 1/8 του Νικολαΐδη εντός παιδιάς. Ο Κοχαντάρεβιτς κυριάρχησε στη ρακέτα, 23 πόντοι με 10/14 και 9 ριμπάουντ, αλλά ο Ηλυσιακός είχε περισσότερες λύσεις, αφού πήρε πολύτιμες βοήθειες από Καρύδα, Χατζή, Τόντιτς, Μπάξτερ, Ντόσον και Κουκουλά.
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ-ΗΡΑΚΛΗΣ 82-87
Τεράστια νίκη για τον Ηρακλή στο Ρόδο επί του Κολοσσού, νίκη που τον κρατά στο παιχνίδι της παραμονής, παρότι ως τώρα δεν πείθει ότι μπορεί να προσπεράσει και ΑΕΚ και Ηλυσιακό για να σωθεί αυτός. Ο Κολοσσός δεν μπόρεσε και πάλι να πάρει βοήθειες από άλλους πλην των… γνωστών, με τον Καλάθη να είναι εξωπραγματικός, αλλά να μη φτάνει. Με ένα καλύτερο δίδυμο Αμερικανών (όπως τα προηγούμενα χρόνια) ο Κολοσσός θα είχε τελείως διαφορετική μοίρα στο φετινό πρωτάθλημα.
Ο Ηρακλής μπήκε καταπληκτικά στο ματς, είδε τον Κόλεμαν να είναι καταπληκτικός, μπόρεσε να ξεπεράσει το γεγονός ότι ο Λαμπρόπουλος ήταν ωσεί παρών (δεν χρησιμοποιήθηκε και πολύ) στο τελευταίο του ματς, τα υπόλοιπα προβλήματα, την αλλαγή προπονητή, την ταλαιπωρία του ταξιδιού, και κέρδισε ένα ματς που τίποτα δεν ήταν υπέρ του στα προγνωστικά. Εκμεταλλεύτηκε, όμως, πλήρως την κακή εμφάνιση του Κολοσσού, ο οποίος πέραν του Καλάθη δεν είχε κανέναν να μπορεί σταθερά να αποτελέσει απειλή για το αντίπαλο καλάθι.
Ο Πατ Καλάθης τελείωσε το ματς με 36 πόντους, 10 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα και 4 κερδισμένα φάουλ με 7/8 δίποντα, 6/9 τρίποντα και 4/4 βολές, κάνοντας 47 ranking, έχοντας 76% εντός παιδιάς! Άλλη μια απίστευτη εμφάνιση του Καλάθη, δείγμα των πολύ υψηλών δυνατοτήτων του.
Ο Ηρακλής με τον Κόλεμαν να κάνει το καλύτερό του ματς ως τώρα, μπήκε πολύ δυνατά και μετά το 11-8 έτρεξε ένα σερί 3-20 στα 5 λεπτά μέχρι να τελειώσει το πρώτο δεκάλεπτο. Ο Κόλεμαν έβαλε τους 6 πρώτους πόντους, ενώ μετά ανέλαβαν Πέτροβιτς και Πάρκερ ως το δεκάλεπτο. Ο Κολοσσός προσπάθησε να περιορίσει τη ζημιά, αλλά αμυντικά είχε πολλά προβλήματα, ενώ δεν μπορούσε επιθετικά να βρει ρυθμό. Έτσι, στο ημίχρονο είχε μόλις 29 πόντους, ενώ ο Ηρακλής ήταν στους 50 και το +21. Λίγα άλλαξαν στην 3η περίοδο, πέρα από την άμυνα των γηπεδούχων.
Η κούραση των παικτών του Ηρακλή και η προσαρμογή των αντιπάλων τους πάνω στον Κόλεμαν έφεραν το 15-10 και τον Κολοσσό στο -16. Όμως, 5 λεπτά μετά την έναρξη της 4ης περιόδου το σκορ ήταν 52-70 για τον Ηρακλή, με τον Κολοσσό στο πεντάλεπτο αυτό να έχει 8 πόντους και να έχει δεχτεί 10. Τίποτα δεν προμήνυε το φρενήρες φινάλε με τον Παππά να σκοράρει 10 μαζεμένους πόντους για να οδηγήσει την ομάδα του σε ένα 14-0 που έφερε το ματς στο 66-70.
Καλάθης και Ασημακόπουλος προσπάθησαν να πάρουν το ματς, αλλά ο Κόλεμαν ξανασυνδέθηκε με το καλάθι και στο τελευταίο λεπτό, όσο ο Κολοσσός κυνηγούσε, ο Εϊτουταβίτσιους είχε 6/6 βολές για να καθαρίσει για την ομάδα του. Ο Ηρακλής, αν και τελευταίος (σε ισοβαθμία πια με την ΑΕΚ), παρέμεινε «ζωντανός», πήρε μια νίκη ψυχολογίας, είδε τον Κόλεμαν να σκοράρει 34 πόντους με 12/18 και να δείχνει ότι μπορεί να ηγηθεί της ομάδας επιθετικά και, πλέον, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, ελπίζει σε κάτι καλύτερο. Στο ματς, οι παίκτες του είχαν 64% στα δίποντα και 52% στα τρίποντα, που ήταν και ο λόγος που κέρδισαν, παρότι ήταν χειρότεροι σε ριμπάουντ και ασίστ.
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ-ΑΡΗΣ 84-66
Ξανά απογοητευτικός ήταν ο Άρης στο Περιστέρι, χάνοντας πολύ εύκολα από τους γηπεδούχους, με τον Σούμποτιτς να μετρά 2 βαριές ήττες σε 2 αγώνες στον πάγκο της ομάδας. Όσο κι αν δεν είναι δική του η ευθύνη, η χρονιά κινδυνεύει να χαθεί από τους τελείως λάθος χειρισμούς της διοίκησης και από την ανικανότητα του Άρη να παίξει στο επίπεδο του ρόστερ του.
Το Περιστέρι έκανε μια νίκη που μπορεί στο τέλος να αποδειχτεί χρυσάφι, καθώς πλέον έχει τον Άρη στο 2-0 και έχει το πάνω χέρι σε πολλές ισοβαθμίες (τριπλές και τετραπλές) εξαιτίας αυτού. Με τον ΠΑΟΚ και το Μαρούσι να αποδυναμώνονται, ο δρόμος προς την τετράδα δεν είναι κλειστός για την ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη.
Το Περιστέρι κέρδισε κατά κράτος, με τον Βρκιτς μοιάζει να ανεβαίνει επίπεδο ως ομάδα, ενώ ο Άρης για ακόμη μία φορά έδειχνε να μην ξέρει πώς να επιτεθεί και να παίξει, πώς να εκμεταλλευτεί τα όπλα του, έχοντας την ίδια «αμηχανία» στο παιχνίδι του που παρουσιάζει εδώ και καιρό. Και σε 2 μέρες θα πρέπει να πάει στην Ουκρανία για να παίξει τα «ρέστα» του εναντίον της Μπουντιβέλνικ στο Eurocup.
Από την αρχή έμεινε πίσω στο σκορ ο Άρης, με το Περιστέρι να μπαίνει με 8-0 και θα θέτει τον τόνο της αναμέτρησης. Το δεκάλεπτο τελείωσε 20-14 με το αρχικό 8-0 να είναι το καθοριστικό, καθώς μετά το ματς ισορρόπησε, αλλά αυτό ήταν μέχρι να πάρει μπροστά ο Σκοτ. Σε ένα δεκάλεπτο που ο καλύτερος παίκτης των γηπεδούχων δεν σκόραρε (Βρκιτς) ο Άρης έχασε με 25-15 και έμεινε με 16 πόντους πίσω στο σκορ. Με τη βοήθεια του Μότσνικ ο Σκοτ οδήγησε το Περιστέρι στο 35-19 με σερί 15-5 στο ξεκίνημα της περιόδου και ο Άρης «τελείωσε» εκεί.
Η διαφορά έπεσε πάλι κάτω από τους 10 πόντους ουσιαστικά για ένα δίλεπτο στα μισά της 3ης περιόδου, μέχρι τους 8 όμως και ποτέ πιο κάτω. Ο Άρης δεν μπορούσε από την άμυνά του να τροφοδοτήσει την αντεπίθεση, η επίθεση ήταν μέτρια και η όποια προσπάθεια ανατροπής του σκηνικού έληξε εκεί. Στο 35ο λεπτό η διαφορά ήταν στο +20 για το Περιστέρι, σε ένα ματς που προηγήθηκε από το τζάμπολ ως την εκπνοή, χωρίς να χάσει το προβάδισμα σε κανένα σημείο.
Πολύ πιο εύστοχο (63% στα δίποντα και 40% στα τρίποντα), με τον Βρκιτς να μη βρίσκει αντίπαλο στα μέτρα του στην άμυνα του Άρη και να τελειώνει με 24 πόντους (με 10/13 σουτ), το Περιστέρι πέρασε ένα πολύ εύκολο απόγευμα. Και ο Άρης συνέχισε να προβληματίζει, αλλά και να μη δείχνει κανένα στοιχείο ανόδου…
ΠΑΟΚ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 84-92παρ.
Κανονικά αυτή η αγωνιστική θα ήταν η τέλεια ευκαιρία του ΠΑΟΚ να περάσει 3ος στο πρωτάθλημα. Το Μαρούσι έπαιζε με τον Ολυμπιακό, εκείνος έπαιζε στην Πυλαία με αντίπαλο στα μέτρα του και όλα έμοιαζαν ιδανικά. Όμως, μετά τη φυγή του Λάζαρου Παπαδόπουλου από την ομάδα, ο ΠΑΟΚ έμαθε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι πρέπει να αναθεωρήσει όλα όσα πίστευε για τη φετινή του πορεία στο πρωτάθλημα.
Ο Πανιώνιος τον κέρδισε στην παράταση, πήγε στο 2-0 στα μεταξύ τους παιχνίδια, είναι μια νίκη απόσταση από τον ΠΑΟΚ, θα έχει τεράστιο πλεονέκτημα σε ενδεχόμενες ισοβαθμίες (όχι μόνο στη διπλή) και, γιατί όχι, κάνει όνειρα εξάδας. Στη φετινή Α1 δεν υπάρχουν πλέον διαφορές. Ο 8ος είναι 1 νίκη απόσταση από τον 4ο και τον έχει κερδίσει 2 φορές.
Ο ΠΑΟΚ πάλεψε στο ματς πάρα πολύ, τα έδωσε όλα, αλλά δεν μπόρεσε να κερδίσει μια ομάδα ψυχωμένη και με καλή ψυχολογία. Ο Πανιώνιος «έχτισε» ψυχολογία στην πρώτη περίοδο, την ώρα που ο ΠΑΟΚ προσπαθούσε να «βρει» τον Λάζο στις επιθέσεις του. Όμως, ο Λάζος είναι στη Ρωσία (και γι’ αυτό φταίει μόνο ο ΠΑΟΚ) και οι συμπαίκτες του δεν μπορούσαν να βρουν ούτε σκορ το ίδιο εύκολα, ούτε να ελέγξουν τα ριμπάουντ, ούτε να εκμεταλλευτούν τις πάσες-ασίστ του καλύτερού τους παίκτη.
Έτσι, ο Πανιώνιος μετά το αρχικό 0-7 είχε διψήφια διαφορά από το 5ο λεπτό και το 3-15 με το τρίποντο του Άντερσον. Ο ΠΑΟΚ έδειχνε έλλειψη συγκέντρωσης και δυσκολία προσαρμογής και φτάσαμε στο 14-25 της περιόδου. Η κατάσταση άλλαξε στη δεύτερη περίοδο, ο ΠΑΟΚ έπαιξε καλύτερη άμυνα, είχε πλουραλισμό στην επίθεση (Γκεσέφσκι, Μάρσαλ, Δέδας, Αποστολίδης) και το ματς πήγε στους 4 πόντους στο ημίχρονο.
Η επανάληψη ήταν οριακή σε όλη της τη διάρκεια, οι δύο ομάδες ουσιαστικά συμβάδιζαν στο σκορ μετά το 28ο λεπτό, καθώς νωρίτερα ο Πανιώνιος είχε ξεφύγει με 10 πόντους και έδειχνε να πατά καλά στο γήπεδο. Ντόζιερ και Μάρσαλ δεν άφησαν την περίοδο να τελειώσει έτσι, μείωσαν στους 5 και πολύ γρήγορα στην 4η περίοδο ο Μάρσαλ έγραψε το 62-62 με τρίποντο. Από εκεί και στο εξής καμία ομάδα δεν μπόρεσε να ξεφύγει πάνω από ένα σουτ απόσταση (3 πόντοι) ως το τέλος της κανονικής διάρκειας (77-77) με τους δύο αντιπάλους να… ανταλλάσσουν σουτ ουσιαστικά. Τα συνεχή φάουλ στο τέλος της κανονικής διάρκειας δεν έβγαλαν νικητή, καθώς οι βολές ήταν 5/6 για τον Πανιώνιο και 4/6 για τον ΠΑΟΚ για να πάει το 73-72 στο ισόπαλο 77-77 του φινάλε.
Στην παράταση ο Πανιώνιος φάνηκε να έχει περισσότερες δυνάμεις και καθαρό μυαλό, αλλά ήταν τα δύο τρίποντα από Τσιάρα (80-83) και Άντερσον (82-87) που έκριναν το ματς. Ο ΠΑΟΚ είχε περισσότερα λάθη (23-17) και λιγότερα ριμπάουντ (27-36), αλλά ήταν αρκετά εύστοχος στις βολές (82% έναντι 68% με τις δυο ομάδες να σουτάρουν από 34). Απ’ την άλλη, ο Πανιώνιος τελείωσε το ματς με 11/21 τρίποντα και τουλάχιστον 5 πόντους από 7 παίκτες, με τον Άντερσον (21 πόντοι) και τον Αλέξιτς (22 πόνοι, 9 ριμπάουντ) να ξεχωρίζουν και τον Τσιάρα (16 πόντοι) με τον Μπάρλο (11 πόντοι, 7 ριμπάουντ) να ακολουθούν. Μάρσαλ, Γκεσέφσκι, Γκρέι και Ντόζιερ κράτησαν τον ΠΑΟΚ, αλλά έλειπε πολύ ο Παπαδόπουλος (και συνεπακόλουθα το σκορ από κάποιον άλλο πλην των ξένων) και η ασφάλεια του Λάζου στα ριμπάουντ.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ-ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 95-75
Τεράστια νίκη έκανε ο Πανελλήνιος, νίκη που θεωρητικά τον φέρνει πιο κοντά στους διεκδικητές μιας θέσης στην οκτάδα. Πλέον, απέχει 1 νίκη από τον 11ο Ίκαρο, έχει το πλεονέκτημα στη μεταξύ τους ισοβαθμία και καλείται να δείξει αν μπορεί να ανατρέξει 3 νίκες διαφορά που έχει αυτή τη στιγμή από την 8η θέση. Σίγουρα πολύ δύσκολο.
Το ματς στη Λαμία κρίθηκε νωρίς, καθώς Σμιθ, Φράνσις, Μπέιλι και Παπαμακάριος ήταν πολύ καλοί και σκόραραν συνεχώς, ενώ από τον Ίκαρο μόνο ο Χάρις στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Ο Πανελλήνιος ήταν καλύτερος σε όλο τον αγώνα, σε κάθε δεκάλεπτο και από την αρχή ως το τέλος έπειθε περισσότερο.
Έκανε μόλις 9 λάθη (16 ο Ίκαρος) είχε 5/5 αιφνιδιασμούς (1/1 ο Ίκαρος), είχε υπερδιπλάσιες ασίστ (16-7) και σούταρε με 69% στα δίποντα, κάτι που δείχνει πόσο εύκολα σκόραρε κοντά στο καλάθι. Πράγματι, ο Φράνσις δεν είχε αντίπαλο με 10/13 και 21 πόντους, ο Σμιθ δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα (5/9), ο Μπέιλι το ίδιο (5/8), αλλά ούτε και ο Παπαμακάριος (5/6). Οι τέσσερίς τους έβαλαν 71 πόντους με 18/24 δίποντα και 7/12 τρίποντα. Με τέτοια επιθετική εμφάνιση ήταν αδύνατο να χάσει ο Πανελλήνιος.
Πράγματι, το ματς ξεκίνησε με 15-6 στα πρώτα 7 λεπτά και 24-18 στο δεκάλεπτο, με τον Πανελλήνιος να σκοράρει 26 πόντους στη δεύτερη περίοδο για το 50-38 του ημιχρόνου. Ήταν πια εμφανές ότι ο Ίκαρος δεν μπορούσε να ακολουθήσει τόσο ψηλά το σκορ, αλλά και ότι δεν μπορούσε να περιορίσει τον αντίπαλό του στην άμυνα. Η διαφορά έφτασε στους 20 πόντους στο 29ο λεπτό κι έμεινε στα επίπεδα αυτά ως το φινάλε. Ο Πανελλήνιος έβαλε 24 πόντους και στην 3η περίοδο και η σεμνή τελετή έλαβε τέλος.
Απ’ την άλλη, ο Χάρις είχε 25 πόντους αλλά έπαιζε μόνος του, ο Τόμπσον ήταν ακόμη… στις Η.Π.Α., ενώ κανείς άλλος δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τη μετριότητα (ίσως μόνο ο Αγαδάκος).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΜΑΡΟΥΣΙ 92-76
Χωρίς δυσκολία «καθάρισε» ο Ολυμπιακός το ματς με το Μαρούσι την Κυριακή (μοναδικός αγώνας της Κυριακής). Ο Ολυμπιακός έπαιξε με 9 παίκτες στο ματς, καθώς κρίθηκε σκόπιμο ο Νεστέροβιτς να ξεκουραστεί (ήταν δωδεκάδα), ενώ ούτε ο Κατσίβελης πάτησε παρκέ (με τους τραυματισμούς και την «άδεια» του Μπουρούση ο Ολυμπιακός κατέβασε 11 παίκτες). Ο Ίβκοβιτς δεν θέλησε να ρίξει λάδι στη φωτιά στο θέμα με τον Μπουρούση, αναφέρθηκε σε καθαρά «ιατρικό θέμα» και κάλυψε τον παίκτη του, παρότι οι πληροφορίες μιλούν για άλλα.
Ο Ολυμπιακός δεν έδειξε κάτι διαφορετικό, αλλά είδαμε τους αναπληρωματικούς να παίρνουν χρόνο συμμετοχής. Το «σκούριασμα» του Γλυνιαδάκη ακουγόταν ως τον… Πειραιά, με τον Έλληνα σέντερ να έχει παίξει ελάχιστα και να είναι εντελώς εκτός ροτέισον στους πρώτους 3 μήνες. Ο Γλυνιαδάκης έπαιξε 14 λεπτά, πάλεψε κυρίως στην άμυνα, αλλά θέλει χρόνο για να ρολάρει και στην επίθεση. Ο Πελεκάνος έδειξε ότι όταν παίρνει χρόνο και εμπιστοσύνη… δεν έχει ξεχάσει το μπάσκετ, ήταν σε 28 λεπτά πολύ καλός με 10 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ, ενώ ο Παπανικολάου για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό έμεινε πολλή ώρα στο παρκέ (24 λεπτά) και είχε 19 πόντους και 9 ριμπάουντ, όντας η πρώτη επιλογή στην επίθεση σε μεγάλο διάστημα του ματς.
Τεόντοσιτς και Παπαλουκάς ξεπιάστηκαν στον άσο, με τον δεύτερο να δείχνει μεγαλύτερη όρεξη και να έχει 8 ασίστ, ενώ Έρτσεγκ, Μαυροκεφαλίδης και Νίλσεν έπαιξαν όπως συνηθίζουν: οι δύο πρώτοι καλύτερα επιθετικά και ο τρίτος αμυντικά, με προβλήματα στην επίθεση («επιμένει» να μην μπορεί να ρολάρει στην επίθεση από την αρχή της χρονιάς).
Το Μαρούσι ήταν μπροστά στο 4-5, αλλά ένα 10-0 στη συνέχεια ουσιαστικά έληξε το ματς, καθώς ο Ολυμπιακός με το ξέσπασμα αυτό πήρε το προβάδισμα και δεν το έχασε ως το τέλος του αγώνα. Οι «ερυθρόλευκοι» δεν πιέστηκαν για να πατήσουν το πόδι στο γκάζι, αλλά ήταν πολύ καλύτεροι και μπόρεσαν να κρατήσουν το προβάδισμα πάνω από τους 7 πόντους χωρίς πρόβλημα ως το φινάλε, και πάνω από τους 10 από το 29ο λεπτό και μετά.
Στατιστικά η διαφορά ήταν εμφανής, με τα ριμπάουντ να είναι 41-30, τα λάθη 12-17 και τις ασίστ στο 22-11, με τον Ολυμπιακό να παίζει πολύ καλά στην επίθεση. Το Μαρούσι δεν… πολυασχολήθηκε με το ματς, εξάλλου οι απουσίες του και η φυγή του Κόμματου δεν του επέτρεπαν να είναι όσο ανταγωνιστικό θα ήθελε, με τον Αλεξανδρή να είχε την ευκαιρία να δουλέψει με τους παίκτες του σε ένα ματς χωρίς άγχος, για να προσαρμοστούν στο μπάσκετ χωρίς την πρώτη τους επιθετική επιλογή (Κόμματος). Η… αμηχανία όλων ως προς αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι ο Χαριτόπουλος έμεινε για 39 λεπτά στο παρκέ, σε ένα ματς που είχε 1/5 σουτ.
Νίκος Κουσούλης
Νώντας Κρεμαστής