Μεγάλη μέρα για το NBA, καθώς ο Κέβιν Λοβ στο ματς εναντίον των Ντάλας Μάβερικς ισοφάρισε το… περίπου ρεκόρ του Μόουζες Μαλόουν για περισσότερα συνεχόμενα παιχνίδια με double-double σε πόντους και ριμπάουντ. Πλέον, ο Λοβ έχει 51 συνεχόμενους αγώνες, όσους και ο Μαλόουν, και θα έχει την ευκαιρία στο ματς εναντίον των Ιντιάνα Πέισερς να σπάσει το ρεκόρ αυτό πηγαίνοντας στα 52 ματς. Σίγουρα πολύ σημαντικό κατόρθωμα, αλλά πόσο σημαντικό; Και κατά πόσο αποτελεί ρεκόρ;
Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το ρεκόρ του Λοβ δεν σημαίνει και πολλά για πολλούς και διάφορους λόγους. Όπως ότι οι Τίμπεργουλβς έχουν 11-40 στα 51 αυτά παιχνίδια, άρα δεν είναι ότι τους ανέβασε επίπεδο (πόσα περισσότερα να έχαναν δηλαδή;). Ή ότι ο Λοβ παίζει σε μια από τις χειρότερες ομάδες του πρωταθλήματος, ομάδα χωρίς λύσεις επιθετικά και πολύ άστοχη, οπότε έχει και την ευκαιρία να παίρνει πολλά σουτ, αλλά και πολλά ριμπάουντ, και ότι το πρώτο δεν θα το έκανε με τίποτα αν έπαιζε σε ομάδα… που την πάλευε.
Εν μέρει σωστό, αλλά η απάντηση έρχεται από το γεγονός ότι ο Λοβ είναι ο καλύτερος ριμπάουντερ στη λίγκα φέτος, όπως κι αν το δει κανείς. Έχει το μεγαλύτερο μέσο όρο, αλλά και ως ποσοστό να το δει κανείς, κατεβάζει το 23.7% όλων των… διαθέσιμων ριμπάουντ όσο βρίσκεται στο παρκέ, υψηλότερο από κάθε άλλο παίκτη.
Υπάρχουν κι εκείνοι, όπως ο Κέβιν Ντουράντ, που είχε πει ότι τα νούμερα του Λοβ δεν σημαίνουν τίποτα γιατί: «Ο Λοβ παίζει για τα νούμερα». Και μην τον παρεξηγείτε, ο Ντουράντ το είπε αυτό σε κλιπάκι που… επαινούσε τον Λοβ! Κι ο Φιλ Τζάκσον έσπευσε να την… πει στον Λοβ: «Παίρνει τις χαμένες βολές, τα ριμπάουντ στη λήξη των δεκαλέπτων, τέτοια πράγματα. Το κάνει για τα νούμερα. Όλοι το καταλαβαίνουμε». Μα, ας είμαστε σοβαροί Φιλ! Ο τύπος κατεβάζει σχεδόν 16 ριμπάουντ ανά αγώνα και είναι ξεκάθαρα καλύτερος φέτος από κάθε άλλον στο NBA, με ριμπάουντ από βολές ή όχι. Προφανώς στο «ριμπάουντ από βολές» ο Τζάκσον δεν εννοεί εκείνες που οι επιτιθέμενοι παλεύουν για το επιθετικό ριμπάουντ, αλλά τις άλλες, εκείνες που η άμυνα είναι μόνη της στη ρακέτα.
Και πάλι, κάποιος πρέπει να το κατεβάσει κι αυτό, γιατί όχι ο Λοβ; Εξάλλου με 15.7 ριμπάουντ ανά αγώνα και το καλύτερο ποσοστό η διαφορά του από τους άλλους δεν είναι… οι χαμένες βολές της επίθεσης. Αυτό, ίσως, που ισχύει περισσότερο ως αστερίσκος είναι ότι οι Γουλβς είναι κακή ομάδα και ο Λοβ σουτάρει όσο θέλει. Σίγουρα, αλλά στο μπάσκετ δεν μετρούν μόνο τα ρεκόρ αυτών που έχουν καλούς συμπαίκτες. Τα παραδείγματα αυτών που έπαιζαν… μόνοι τους για ένα διάστημα είναι πολλά (κι ας μην συγκρίνονται τα περισσότερα με τον Λοβ).
Το ρεκόρ ως τώρα το είχε ο Hall of Famer Μόουζες Μαλόουν, ας πούμε. Πώς αντέδρασε τον περασμένο μήνα όταν ρωτήθηκε για την πιθανότητα να του το πάρει ο Λοβ; «Δεν ήξερα καν ότι αυτό ήταν ρεκόρ μέχρι που κάποιος μου το είπε αυτές τις μέρες. Όταν έπαιζα εγώ μπάσκετ κανείς δεν έλεγε καν τη φράση ‘double-double’. Αν ήσουν ψηλός, έπρεπε απλώς να κάνεις της δουλειά σου, να πάρεις ριμπάουντ, να παίξεις άμυνα και να σκοράρεις όποτε μπορούσες. Κανείς δεν μιλούσε για double-double». Σωστό, τα double-double δεν ήταν τότε και δεν είναι ούτε και σήμερα επίσημο στατιστικό. Είναι πιο πολύ στο πλαίσιο του… «κουβέντα να γίνεται». Όμως, επειδή υπάρχουν όλο και λιγότεροι λόγοι να ασχοληθεί κάποιος με τις κακές ομάδες του NBA, φέτος η λίγκα μας έχει… τρελάνει με το θέμα.
Ο Λοβ, λοιπόν, ισοφάρισε το ρεκόρ του Μαλόουν στα 51, που είναι και το υψηλότερο από τη… συγχώνευση και μετά (εκεί πήγαινε και το «μάλλον ρεκόρ» που είπα πιο πριν). Ποια συγχώνευση; Του NBA με το ABA. Δηλαδή, τα δύο ρεκόρ (ο Μαλόουν το έκανε από το Δεκέμβρη του 1978 ως τον Οκτώβρη του 1979) είναι… όλων των εποχών μετά τη συγχώνευση, all-time post merge που λέει και το NBA. Ε;
Τέλος πάντων, αυτό θυμίζει λίγο την εξυπνάδα που κάνει η Ευρωλίγκα μετρώντας την ιστορία της από το 2000 που ξεκίνησε η νέα διοργάνωση και όχι από την αρχή του Πρωταθλητριών, αν και κατά τι διαφορετικό, αφού το δικό μας είναι… πιο κουλό, μιας και θεωρητικά οι Αμερικάνοι το κάνουν από… σεβασμό στο ABA. Βέβαια, όλα τα επίσημα στατιστικά τα μετρούν και πριν τη συγχώνευση με το ABA, οπότε τρέχα βγάλε άκρη…
Για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος, λοιπόν, ας πούμε και ποιος είναι ο πραγματικός ρέκορντμαν της άτυπης κατηγορίας. Όσοι βάλατε τα λεφτά σας στον Ουίλτ Τσάμπερλεν προφανώς και δεν κάνατε λάθος, καθώς ο Wilt the Stilt έχει… 224 συνεχόμενα παιχνίδια με double-double.
Η συγχώνευση του NBA με το ABA έγινε το 1976 και ο Τσάμπερλεν έκανε το ρεκόρ νωρίτερα. Πόσοι άλλοι είχαν περισσότερα από 51 ματς πιο πριν;
Ο Έλβιν Χέιζ είχε 55 το 1973-74, ο Καρίμ Αμπντούλ-Τζαμπάρ είχε 51 το 1972-73, ενώ ο Χέιζ είχε 60 το 1968-69 στη ρούκι σεζόν του μάλιστα. Υπήρχαν κι άλλοι παλιότερα, αλλά από το 1971-72 αυτοί είναι (συν τη ρούκι σεζόν του Χέιζ).
Ρεκόρ ή όχι, ενδιαφέρον για τα ατομικά στατιστικά ή 100% για τη νίκη της ομάδας, το θέμα είναι ότι ο Λοβ έγραψε ήδη το όνομά του σε ένα εκλεκτό κλαμπ, μια λίστα για λίγους. Και έχει την ευκαιρία να ηγηθεί της λίστας. Τουλάχιστον… από τη συγχώνευση και μετά.
Νίκος Κουσούλης