Τα… κουρέλια τραγουδούν ακόμα! Σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ανήκε το Σάββατο, η δεύτερη μέρα της 21ης αγωνιστικής της Α1. Η ΑΕΚ κέρδισε με 79-64 την Καβάλα στην Αθήνα για να ανέβει και πάλι πάνω από των ζώνη του υποβιβασμού, αφού έφτασε τον Ηλυσιακό στη βαθμολογία, ενώ ο ΠΑΟΚ κέρδισε στη Λαμία τον Πανελλήνιο με 62-63 μετά από ένα παιχνίδι με πολλές εντάσεις. Ο Ίκαρος κέρδισε στην έδρα του το Περιστέρι με 74-68, για την πρώτη του νίκη μετά από 6 ήττες και ανάσανε πλησιάζοντας πολύ κοντά στην οριστική του σωτηρία.
Έτσι, η ΑΕΚ ανέβηκε 12η, σε ισοβαθμία με τον Ηλυσιακό και περιμένοντας το παιχνίδι του Ηρακλή, ενώ ο ΠΑΟΚ έμεινε στην 3η θέση και περιμένει να δει τι θα κάνει το Μαρούσι. Απ’ την άλλη, ο Πανελλήνιος έπεσε μια νίκη κάτω από τον Ίκαρο στην 11η θέση, ενώ η Καβάλα και το Περιστέρι έχασαν την ευκαιρία να ξεφύγουν από τη μεγάλη ισοβαθμία στα μισά του βαθμολογικού πίνακα.
ΑΕΚ-ΚΑΒΑΛΑ 79-64
Μεγάλη νίκη για την ΑΕΚ σε ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι, με την «Ένωση» να δείχνει χαρακτήρα στην 4η περίοδο και με 4 τρίποντα-μαχαιριές να παίρνει τον αγώνα. Η Καβάλα προσπάθησε, αλλά όταν το ματς άρχισε να ξεφεύγει, έλειπε ο Παλάσιο, η προσωπικότητα, δηλαδή, που θα την κρατούσε μέσα στη διεκδίκηση της νίκης, και παραδόθηκε πολύ εύκολα.
Ο κόσμος της ΑΕΚ γέμισε το γήπεδο και δημιούργησε εκπληκτική ατμόσφαιρα, βοηθώντας την ομάδα να φτάσει στη νίκη. Το ματς ήταν κλειστό στο ξεκίνημα, με την Καβάλα να μπαίνει καλύτερα. Τα συνεχόμενα τρίποντα από Καραποστόλου και Γιόροβιτς της έδωσαν προβάδισμα με 8-13 και 12-18, αλλά η ΑΕΚ δεν άφησε το ματς να της ξεφύγει. Με τον Καλλινικίδη η άμυνα δυνάμωσε πολύ και η ΑΕΚ έτρεξε ένα 12-2 για να προσπεράσει με 24-20. Όταν η Καβάλα αντέδρασε με τον Σίμονς μέσα από τη ρακέτα, ο Άκης πήρε και 2 επιθετικά ριμπάουντ και η ΑΕΚ έμεινε μπροστά με 33-29 και 35-30 δια χειρός Νικολαΐδη και Καλλινικίδη.
Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο σε όλη τη διάρκεια, είχε το προβάδισμα και δεν άφησε την Καβάλα στην τρίτη περίοδο να γυρίσει τον αγώνα. Ελέγχοντας τη διαφορά με έναν πολύ καλό Ντικούδη και τα τρίποντα από Μάντιτς και Μπόιντ, μπόρεσε να προηγηθεί με 49-42, με τον Γιόροβιτς να παλεύει για πολλή ώρα μόνος του από την Καβάλα.
Η Καβάλα μπόρεσε να μειώσει στους 4 πόντους στο 30ο λεπτό, αλλά η τέταρτη περίοδος ανήκε απόλυτα στην ΑΕΚ. Ο Γιόροβιτς κουράστηκε, ο Σίμονς είχε κλειστεί αρκετά καλά, ο Καραποστόλου δεν μπορούσε να συνδεθεί με το καλάθι από το τρίποντο και η Καβάλα παραδόθηκε, αφού Παλάσιο δεν υπήρχε για να την ξεκουράσει με την εμπειρία του. Τα ντράιβ του Αμερικανού, που στα περισσότερα ματς οδηγούν σε φάουλ και βολές ξεκουράζοντας επιθετικά όλη την ομάδα έλειπαν και η Καβάλα αναλωνόταν σε «σκοτωμένα» σουτ.
Ντικούδης και Κοχαντάρεβιτς έλεγξαν την εναέρια κυκλοφορία, και όταν άρχισε ο τρίποντος βομβαρδισμός η Καβάλα παραδόθηκε. Μάντιτς, Νικολαΐδης και Ντικούδης έκαναν με τρίποντα το 69-54 για το +15 της ΑΕΚ και το ουσιαστικό τέλος της αναμέτρησης στο 35ο λεπτό. Απ’ την άλλη, ο Γιόροβιτς ήταν απελπιστικά μόνος και το ματς τελείωσε εκεί, χωρίς να μπορέσει η Καβάλα να συνέλθει και να απειλήσει ξανά.
Η ΑΕΚ είχε το τρομερό 67% στα δίποντα με 26/39, αλλά και 7/16 τρίποντα (44%), ποσοστά που δείχνουν πόσο προσεχτική και έτοιμη ψυχολογικά ήταν στο ματς, αλλά, παράλληλα, και την ανεπάρκεια στην άμυνα της Καβάλας. Οι γηπεδούχοι ήλεγξαν τα ριμπάουντ (32-27), είχαν 15 ασίστ (12 η Καβάλα) και δίκαια έφτασαν στη νίκη περιορίζοντας την αντίπαλό τους σε 34% εντός παιδιάς (19/56).
Ο Ντικούδης με 16 πόντους και 4 ριμπάουντ, ο Κοχαντάρεβιτς με 18 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Μάντιτς με 11 πόντους και 3 ασίστ, αλλά και οι Δορκοφίκης, Νικολαΐδης και Καλλινικίδης βοήθησαν τα μέγιστα στη νίκη της ΑΕΚ, με τον Τερέλ Καστλ να παίζει 32 λεπτά, να μη σκοράρει ιδιαίτερα αλλά να είναι αλάνθαστος.
Για την Καβάλα, ο Γιόροβιτς ήταν μακράν ο καλύτερος (23 πόντοι), ο Σίμονς έκανε μέτριο παιχνίδι (3/10 σουτ και 10 ριμπάουντ), ο ΜακΊντος δεν μπόρεσε και πάλι να πιάσει καλή απόδοση (2/6 σουτ), ενώ χωρίς τον Παλάσιο η Καβάλα δεν είχε τις αντιστάσεις που θα ήθελε ο Πρίφτης.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ-ΠΑΟΚ 62-63
Μεγάλη νίκη για τον ΠΑΟΚ στη Λαμία και το «όνειρο» του Πανελληνίου και του Σκουρτόπουλου για 6/7 χάθηκε νωρίς, μετά από δύο μόλις αγώνες (ως ήττα είχε υπολογίσει το ματς με τον Παναθηναϊκό). Ο ΠΑΟΚ συνεχίζει να είναι 3ος στο πρωτάθλημα, ο Μαρκόπουλος συνεχίζει να κάνει απίστευτα πράγματα στη φετινή σεζόν πέρα από κάθε λογική, ενώ ο Πανελλήνιος μάλλον θα πρέπει να ξεχάσει την οκτάδα μετά από αυτή την ήττα.
Είναι 3 ήττες πίσω από την 8η θέση και απομένουν 5 αγώνες, ενώ σε αυτούς έχει και ματς με τον Παναθηναϊκό. Απ’ την άλλη, είναι μόλις 1 νίκη πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και θα πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται σοβαρά και αυτή τη μάχη ξανά, ιδίως αν σκεφτούμε ότι την άλλη εβδομάδα έχει ματς με τον Ηλυσιακό εκτός έδρας.
Το παιχνίδι ήταν νευρικό και με πολλή ένταση, ξεφεύγοντας για ένα διάστημα στο δεύτερο ημίχρονο. Καλαϊτζής, Μάρσαλ, Δέδας, Ξανθόπουλος, Φράνσις, Σμιθ, Καλλές, Κράμπενχοφτ ξέφυγαν από τα όρια, με τους διαιτητές να δυσκολεύονται πάρα πολύ να «κρατήσουν» τον αγώνα. Δείγμα αυτής τους της αμηχανίας ήταν τα ντεσκαλιφιέ σε Δέδα και Ξανθόπουλο, τα οποία ήταν περιττά, αλλά και η διπλή τιμωρία του ΠΑΟΚ (αντιαθλητικό σε Μάρσαλ, τεχνική ποινή στον πάγκο) στο περιστατικό Μάρσαλ-Καλαϊτζή, το οποίο «έπιασαν» από τη μέση και μετά (από την αντίδραση του Αμερικανού και μετά).
Πάντως, τα ντεσκαλιφιέ βοήθησαν να ηρεμήσει λίγο ο αγώνας, αν και ο Πανελλήνιος πλήρωσε πολύ ακριβά τα νεύρα των παικτών του, που ουσιαστικά τον αποσυντόνισαν και του στοίχισαν την ήττα. Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι από την αρχή. Ο ΠΑΟΚ μπήκε καλύτερα και προηγήθηκε με 4-12, αλλά πολύ γρήγορα ο Πανελλήνιος με τα τρίποντα του Παπαμακάριου και τα καλάθια από Ξανθόπουλο, Σμιθ ισοφάρισε σε 16-16. Κλειστή ήταν η δεύτερη περίοδος, με τον ΠΑΟΚ να ξεφεύγει και πάλι με 21-28, αλλά να μοιάζει κουρασμένος μετά και με κακές επιλογές, ενώ η χαλαρότητα στην άμυνα του στοίχισε και είδε τον Πανελλήνιο να προσπερνά με 34-32 με τρίποντα από Σμιθ και Μπέιλι.
Ο Πανελλήνιος έκλεισε τον Μάρσαλ, αλλά και τους διαδρόμους προς τη μπασκέτα και μπόρεσε από το 24-30 και μέχρι το 30ο λεπτό να ελέγξει πλήρως τον αγώνα. Έτρεξε ένα 27-11 για να προηγηθεί με 51-41 λίγο πριν τη λήξη της τρίτης περιόδου, μιας περιόδου που ο ΠΑΟΚ ήταν άθλιος επιθετικά και έκανε 5 λεπτά να σκοράρει. Τελικά, ο «δικέφαλος» πέτυχε 8 πόντους στο δεκάλεπτο αυτό και έμοιαζε ότι δεν είχε άλλες δυνάμεις να κυνηγήσει το ματς.
Όμως, τα νεύρα των παικτών, τα δύο ντεσκαλιφιέ και η διένεξη Καλλέ με Σμιθ-Φράνσις, άλλαξαν τις ισορροπίες του αγώνα. Ο Πανελλήνιος ήταν μπροστά με 54-45 στο 34ο λεπτό όταν ήρθαν τα ντεσκαλιφιέ, αλλά δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο μετά από εκεί να βρει ηρεμία και να παίξει σωστά. Ατομικές ενέργειες, «σκοτωμένες» επιλογές, λάθη από Σμιθ και Μπέιλι ήταν ο τρόπος που έπαιξαν οι «Ολυμπιονίκες» ως το τέλος, ενώ ο ΠΑΟΚ στάθηκε τυχερός να πάρει μεγάλα σουτ από τον Γιαννακίδη, αλλά και τον Μάρσαλ, που μετά το επεισόδιο με τον Καλαϊτζή το είχε πάρει… προσωπικά. Ο Αμερικανός έβαλε 11 πόντους στην 4η περίοδο αποδεικνύοντας ότι… δεν θα έπρεπε να τον είχαν νευριάσει!
Τα δύο τρίποντα του Γιαννακίδη και του Μάρσαλ έφεραν το ματς στο 54-53, ενώ το νέο τρίποντο στη λήξη επίθεσης από τον Γιαννακίδη έδωσε στον ΠΑΟΚ προβάδισμα 5 πόντων (54-59). Ο Πανελλήνιος δεν είχε καμία ψυχολογία να παλέψει το ματς, έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, ακόμα και στην πιο κρίσιμη επίθεσή του στον αγώνα έκανε λάθος στην επαναφορά. Ο Μάρσαλ πήγε στη γραμμή στο 59-61 και ευστόχησε σε 2 βολές για να τελειώσει και τυπικά το ματς, αφού στα εναπομείναντα 5 δευτερόλεπτα ο ΠΑΟΚ πανηγύριζε και ο Πανελλήνιος κατάφερνε απλώς να μειώσει στον πόντο.
Ο Πανελλήνιος ήταν καλύτερος στα ριμπάουντ (40-28) και τις ασίστ (12-9), αλλά τραγικός στην οργάνωση (21-11 τα λάθη), γεγονός που του στοίχισε και τη νίκη. Και οι δύο ομάδες ήταν άστοχες, αλλά στα κρίσιμα ο ΠΑΟΚ πήρε τα τρία προαναφερθέντα τρίποντα που τον έβαλαν στη θέση του οδηγού.
Από τον Πανελλήνιος καλύτεροι ήταν ο Παπαμακάριος και ο Ξανθόπουλος, με το ντεσκαλιφιέ του δεύτερου να στοιχίζει ιδιαίτερα, ενώ κάκιστος ήταν ο Μπέιλι (2/10 σουτ και 6 λάθη) και κακός ο Κράμπενχοφτ (0/6 σουτ, 1 ριμπάουντ). Ο Σμιθ ήταν καλός, αλλά με επιπόλαιες ενέργειες στο τέλος (6/14 σουτ και 11 ριμπάουντ), ενώ ο Φράνσις ουσιαστικά εκτός αγώνα επιθετικά (1/5 σουτ). Οι δυο Αμερικανοί πήραν 24 ριμπάουντ, αλλά αυτό δεν έφτανε για τη νίκη.
Απ’ τον ΠΑΟΚ, ο Γκεσέφσκι κράτησε την ομάδα του στο πρώτο ημίχρονο, ενώ ο Μάρσαλ ήταν «δαιμονισμένος» στο τελευταίο δεκάλεπτο και πήρε το ματς μαζί με τον πολύ καλό Γιαννακίδη. Χρήσιμος ο Στίγκερς, που έκανε λάθη, αλλά έκλεψε και καθοριστικές μπάλες.
ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 74-68
Πολύ πιο εύκολα απ’ όσο δείχνει το τελικό 74-68 καθάρισε ο Ίκαρος το Περιστέρι. Οι γηπεδούχοι μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα κι ένα κακό πρώτο δεκάλεπτο μπόρεσαν να επιβάλλουν απόλυτα το ρυθμό τους και να ξεφύγουν με διψήφια διαφορά την οποία και κράτησαν μέχρι το 37ο λεπτό περίπου. Το Περιστέρι δεν μπορούσε να αντιδράσει, δέχτηκε καταιγισμό τριπόντων στη δεύτερη περίοδο και όταν συνήλθε ήταν πλέον αργά, μιας και οι γηπεδούχοι ήλεγχαν πια το ματς.
Άθλια μπήκαν οι δύο ομάδες στον αγώνα με 0/6 σουτ και 4 λάθη στα πρώτα 4 λεπτά, με το σκορ να μένει στο 0-0. Όταν επιτέλους βρήκαν το δρόμο προς το καλάθι, το Περιστέρι πήρε μια πρώιμη διαφορά με 5-10, διαφορά, όμως, που δεν μπόρεσε να κρατήσει καθόλου, αφού ο Ίκαρος απάντησε με ένα 7-0 για να προσπεράσει.
Η δεύτερη περίοδος ήταν εκείνη που ουσιαστικά έκρινε τον αγώνα, αφού ο Ίκαρος μπήκε με 5 πόντους από Τόμπσον και Χάρις και μετά συνέχισε με 6/6 τρίποντα στο δεκάλεπτο για να ξεφύγει οριστικά. Φαλέκας και Πολυτάρχου ήταν εκείνοι που έβαλαν τα 4 πρώτα, ενώ ΜακΑλάρνι και Καλαμπόκης ολοκλήρωσαν τη δουλειά για τον Ίκαρο που είχε 2/14 στα υπόλοιπα 3 δεκάλεπτα. Κάθε τρίποντο έφερνε και πιο κοντά τους γηπεδούχους στον απόλυτο έλεγχο της αναμέτρησης, το 1ο από τον Φαλέκα στο 20-16, το 2ο από τον Πολυτάρχου στο 25-18, το 3ο από τον Φαλέκα στο 30-20, τα επόμενα δύο κράτησαν τη διαφορά εκεί, για να έρθει το τελευταίο από τον Καλαμπόκη για το 41-30 στην εκπνοή του ημιχρόνου.
Το Περιστέρι είχε περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου στο διάστημα αυτό, ενώ στα 6/6 τρίποντα του Ίκαρου είχε να παρατάξει 1/4 τρίποντα και 5/10 δίποντα. Στην τρίτη περίοδο ο Ίκαρος κράτησε το προβάδισμα και τον έλεγχο του ματς, κυρίως με ατομικές ενέργειες από Τόμπσον, ΜακΑλάρνι και Χάρις. Η διαφορά δεν έπεσε κάτω από τους 8 και δεν ανέβηκε πάνω από τους 13 σε όλη την περίοδο, που τελείωσε με 58-45. Ακριβώς η ίδια κατάσταση συνεχίστηκε ως το 37ο λεπτό, με το Περιστέρι να μην μπορεί να μειώσει και το 67-55 να δίνει καθαρό προβάδισμα νίκης στον Ίκαρο.
Οι δύο ομάδες μπήκαν στο δίλεπτο με το σκορ στο 69-59, ο Βρκιτς μείωσε στους 6 αλλά ο Ίκαρος αμέσως πήγε στο +10. Όταν ο Β. Μάντζαρης προσπάθησε να γυρίσει το ματς με αλλεπάλληλα κλεψίματα και καλάθια ήταν πια πολύ αργά. Το μόνο που μπόρεσε να κάνει είναι να κρατήσει τη διαφορά του πρώτου αγώνα και να περιορίσει την έκταση της ήττας της ομάδας του.
Το Περιστέρι είχε διαφορά στις ασίστ (9-18), στα κλεψίματα (3-9) και στα λάθη (14-11), αλλά δεν μπόρεσε να επιστρέψει ποτέ από το ξέσπασμα του Ίκαρου στη δεύτερη περίοδο. Ο Ίκαρος είδε τους Χάρις, Καλαμπόκη, Τόμπσον, ΜακΑλάρνι να παίζουν πολύ καλά, τον Φαλέκα και τον Πολυτάρχου να είναι εύστοχοι, ενώ απ’ την άλλη πλευρά πέραν από τον Λούμπι υπήρχε μόνο ο Βρκιτς και ο Σκοτ, αλλά οι δυο τους είχαν 3/13 τρίποντα. Ο Β. Μάντζαρης ήταν πολύ καλός, αλλά θα έπρεπε να έχει σουτάρει περισσότερο.
Νίκος Κουσούλης
Υ.Γ.: Το «Το χειροκρότημα για την Ιαπωνία που περνά μεγάλη περιπέτεια» που ακούσαμε από μικροφώνου της ΕΡΤ μετά το λεπτό σιγής πριν το ΑΕΚ-Καβάλα μάλλον μπαίνει στις μνημειώδεις χαζομάρες της χρονιάς…