Χωρίς τους «αιωνίους» το μπασκετικό Σαββατοκύριακο στην Α1, αφού αμφότεροι προετοιμάζονται για τα 3α παιχνίδια τους στα προημιτελικά της Ευρωλίγκας, αλλά δεν έλειψαν οι συγκινήσεις, οι εντάσεις και η καφρίλα. Ο Κολοσσός πέτυχε την 3η συνεχόμενη νίκη του επί του Ίκαρου Καλλιθέας στη Ρόδο με 74-66, ενώ στο Ιβανώφειο η πληγή του ελληνικού μπάσκετ έκανε ξανά την εμφάνισή της.
Μπορεί ο Άρης να κέρδισε εύκολα με 70-86 τον Ηρακλή, αλλά το ματς διακόπηκε στο 9ο λεπτό, όταν το σκορ ήταν 14-9, λόγω εκτεταμένων επεισοδίων, με τους κάφρους προφανώς να μην ενδιαφέρονται για το γεγονός ότι η ομάδα τους είχε ρυθμό και το προβάδισμα. Το μπάσκετ πληγώθηκε ξανά, αλλά, βέβαια, έχουμε συνηθίσει πια. Πήραμε τη δόση μας από καφρίλα και αυτό το Σαββατοκύριακο και η Α1 προχωρά κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Όντας πλέον πλήρως εξοικειωμένοι με τέτοιες εικόνες, δεν μας κάνουν καν αίσθηση τα όσα συμβαίνουν, τα αναφέρουμε και προχωρούμε. Ζήτω το ελληνικό μπάσκετ!
Κι όλα αυτά σε ένα ματς που εδώ και δύο εβδομάδες όλοι ήξεραν ότι θα γίνει… «η ζημιά». Όλοι το ήξεραν, όλοι το περίμεναν, το ματς μύριζε «μπαρούτι», είχαν ζητηθεί ειδικά μέτρα από την αστυνομία, αλλά και πάλι, ομάδες και αστυνομία δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν το μπάσκετ.
Τελικά, χρειάστηκε να εκκενωθεί το γήπεδο (το ματς παρακολούθησαν τελικά 25-30 άτομα) αφού πρώτα είχαμε έκτροπα με εκτεταμένες ρίψεις αντικειμένων και τους φιλοξενούμενους να κλείνονται στα αποδυτήρια. Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική, με πυρσούς να ανάβουν και πολλά αντικείμενα να πετάγονται λίγα λεπτά μετά την έναρξη του αγώνα, ενώ οπαδοί των γηπεδούχων κινήθηκαν απειλητικά προς την πλευρά των ανθρώπων του Άρη. Οι παίκτες των δύο ομάδων παραλίγο να αποφασίσουν μόνοι τους τη διακοπή, αλλά οι δύο προπονητές τους άλλαξαν γνώμη (ιδίως ο Χουγκάζ) και ο αγώνας συνεχίστηκε χωρίς θεατές μετά τη διακοπή.
ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΡΟΔΟΥ-ΙΚΑΡΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 74-66
Μεγάλη νίκη για τον Κολοσσό επί του Ίκαρου, νίκη που τον έφερε στο 11-11 και ένα βήμα πιο κοντά στα πλέι οφς. Ο Ίκαρος, απ’ την άλλη, μάλλον ξεχνά τελείως την οκτάδα με την ήττα αυτή και αρχίζει να σκέφτεται τους… από κάτω του, αν και ακόμη έχει 2 νίκες διαφορά από τη 13η θέση (με ένα ματς παραπάνω από Ηλυσιακό και ΑΕΚ).
Το ματς ήταν ντέρμπι και κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Ελάχιστα χώρισαν τις δύο ομάδες στα σαράντα λεπτά και ο Ίκαρος ξέρει ότι κάλλιστα θα μπορούσε να έχει φύγει από τον αγώνα με το διπλό. Όμως, αυτό δεν έγινε για 3 κυρίως λόγους: την ευστοχία του Κολοσσού στα τρίποντα, τη διαφορά στις ασίστ και τον έλεγχο των ριμπάουντ από τους γηπεδούχους.
Με αυτό το ματς ο Ίκαρος θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα του και να κοιτάξει ψηλότερα, αλλά αυτό δεν έγινε. Πλέον, θα πρέπει να αναζητήσει νίκες ως το τέλος, καθώς η απόστασή του από ΑΕΚ και Ηλυσιακό δεν είναι πια απόσταση ασφαλείας. Το ματς ήταν ντέρμπι από την πρώτη περίοδο και είναι χαρακτηριστικό ότι κανένα δεκάλεπτο δεν κρίθηκε με διαφορά μεγαλύτερη των 5 πόντων.
Όμως, ο Κολοσσός ήταν καλύτερος στις λεπτομέρειες και είχε προβάδισμα με 25-20 στο πρώτο δεκάλεπτο, που ήταν και το πιο πλούσιο παραγωγικά. Ο Κολοσσός είχε τον έλεγχο, αλλά όποτε προσπάθησε να ξεφύγει στο πρώτο ημίχρονο ατύχησε, μιας και ο Ίκαρος κατάφερνε να μένει κοντά. Το 36-26 έγινε γρήγορα 36-33 με τον Κολοσσό να κολλάει στην επίθεση και τον Ίκαρο να παίζει καλή άμυνα. Το ημίχρονο τελείωσε με το σκορ στο 43-37 για τους γηπεδούχους, που είδαν τον Ίκαρο να μπαίνει δυνατά στην επανάληψη και να προσπερνά με 47-48 τρέχοντας ένα 4-13 ως το τρίποντο για το προσπέρασμα από τον Καλαμπόκη.
Τότε μίλησαν ο Καλάθης και ο Τσάμης και ο Κολοσσός ανέκτησε το προβάδισμα για να κλείσει την περίοδο στο +4 του 56-52. Το ματς κρίθηκε στην 4η περίοδο, με τον Τσάμη και τον Πάνο να αναλαμβάνουν δράση και να οδηγούν την ομάδα τους εκ του ασφαλούς. Ο Κολοσσός ήλεγξε τα ριμπάουντ, ο Πάνος δεν έχασε ούτε μια φάση στη ρακέτα και έδωσε στην ομάδα του σκορ εκεί που το χρειαζόταν για να πάρει τη νίκη, αφού στο 36ο λεπτό προηγήθηκε με 67-56.
Ο Ίκαρος προσπάθησε με τους Τόμπσον και Χάρις να γυρίσει το ματς, αλλά δεν μπόρεσε να ελέγξει αμυντικά τον αντίπαλό του για να ξεκινήσει έτσι την αντεπίθεση. Τα ριμπάουντ ήταν 39-32 για τον Κολοσσό, οι ασίστ 17-8 για τους γηπεδούχους, που είχαν περισσότερα κλεψίματα, ενώ στα λάθη υπήρχε ισορροπία. Τα 8/20 τρίποντα του Κολοσσού αποδείχτηκαν σημαντικότερα από τα 10 παραπάνω χαμένα δίποντα (19/44 έναντι 19/34), αφού ο Κολοσσός ανανέωσε 17 επιθέσεις, ενώ ο Ίκαρος μόλις 9.
Ο Καλάθης είχε 16 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 κλεψίματα, ο Πάνος 14 πόντους και 4 ριμπάουντ με 4/4 δίποντα και 6/6 βολές, ο Τσάμης είχε 11 πόντους, 11 ριμπάουντ (7 επιθετικά) και 5 ασίστ, ενώ 11 πόντους είχε ο Γκόλεματς (με 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ) και 10 ο Καυκής. Για τον Ίκαρο ο Χάρις είχε 13 πόντους, 4 ριμπάουντ, ο Τόμπσον ήταν ο καλύτερος με 14 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 τάπες, και 4 παίκτες είχαν 8-9 πόντους (Αγαδάκος, Καράμπουλας, Καλαμπόκης, ΜακΑλάρνι).
ΗΡΑΚΛΗΣ-ΑΡΗΣ 70-86
Όμηρος της βίας έγινε για ακόμη μια φορά το μπάσκετ. Στο Ιβανώφειο ο Άρης κέρδισε για να αναπτερώσει τις ελπίδες του για τετράδα, ενώ ο Ηρακλής μάλλον άρχισε να συνειδητοποιεί ότι του χρόνου θα παίζει στην Α2. Η ήττα τον έχει φέρει 1 νίκη πίσω από ΑΕΚ και Ηλυσιακό, με 4 αγωνιστικές να απομένουν κι ένα ματς παραπάνω.
Όμως, αυτά μικρή σημασία έχουν μπροστά στα όσα είδαμε για ακόμη μία φορά στα γήπεδα της Α1. Η κατάσταση έχει ξεπεράσει πια κάθε όριο και το ελληνικό μπάσκετ μοιάζει να «αργοπεθαίνει» και κανείς να μη δίνει σημασία και να μην παίρνει στα σοβαρά τα όσα βλέπουμε. Ξύλο, πυρσοί, φωτοβολίδες διαδέχτηκαν τα υβριστικά συνθήματα που ακούγονταν ως το 9ο λεπτό και η κατάσταση περιγράφεται ακριβώς στο φύλλο αγώνος από τους διαιτητές:
«Σύρραξη έλαβε χώρα 1:01 πριν το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου στον χώρο πίσω ακριβώς από τον πάγκο του Άρη από οπαδούς του Ηρακλή εναντίον των δυνάμεων της αστυνομίας. Η σύγκρουση ήταν σφοδρότατη και οι οπαδοί του Ηρακλή πετούσαν καρέκλες και διάφορα αντικείμενα εναντίον τους. Την δεδομένη στιγμή οπαδός του Ηρακλή εισήλθε από το απέναντι πέταλο εντός του αγωνιστικού χώρου και πήρε μία καρέκλα μπροστά από το χώρο της γραμματείας, την πέταξε εναντίον των αστυνομικών…». Γίνεται αναφορά για ρίψεις φωτοβολίδων, κροτίδων, αλλά και χρήση πυροσβεστήρα (!) από οπαδούς του Ηρακλή. Ο Ηρακλής είναι υπότροπος από την 1η αγωνιστική (την εκκένωση στο ματς με τον Πανελλήνιο) και είναι βέβαιο ότι η τιμωρία θα είναι πολύ βαριά και… οριακά αν θα ξαναπατήσουν οι οπαδοί του στο Ιβανώφειο μέσα στο 2011.
“Μπορεί να κερδίσαμε, αλλά το ελληνικό μπάσκετ έχει χάσει για μία ακόμη φορά”
Όμως, αυτό μικρή σημασία έχει, όπως μικρή είχε και το Σάββατο. Το θέμα είναι τι γίνεται για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα. Μην απατάσθε, τίποτα. Τίποτα απολύτως. Ο Κρις Χουγκάζ είπε ότι καταδικάζει τα επεισόδια, αλλά δικαιολόγησε την απόφασή του να πιέσει τους παίκτες του να παίξουν (οι παίκτες των δύο ομάδων ήθελαν να διακοπεί ο αγώνας) λέγοντας: «Επειδή υπήρχε το θέμα το αν θα παίξουμε ή όχι θα πω ότι ήμουνα χρόνια αθλητής και από αυτούς που το ΄91 πρωτοστατήσαμε. Δεν παίρνεις ποτέ αποφάσεις την ώρα που ξεκίνησε το μπάσκετ. Δεν μπορείς να δώσεις λύσεις εσύ την ώρα του αγώνα. Από τον Άρη ξεκίνησε το θέμα να μην συνεχιστεί το παιχνίδι».
Οι παίκτες του διαφώνησαν και στη συνέντευξη τύπου όπου, μέσω του Γιάννη Δεμερτζή, είπαν: «Αυτά που συνέβησαν είναι τραγικά. Έψαχνα την οικογένεια μου στην κερκίδα για να μην χτυπήσει κάποιος και δεν είχα το μυαλό μου. Κατά την γνώμη μου δεν έπρεπε να συνεχιστεί το παιχνίδι».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Κώστας Χαραλαμπίδης, που είπε πολύ σοβαρά πράγματα στη συνέντευξη τύπου, τα οποία είναι 1.000 φορές πιο σημαντικά από κάθε αγώνα και κάθε αποτέλεσμα: «Είναι κατάντια πλέον αυτό που γίνεται. Ζούμε το παράλογο. Ήρθα να καταθέσω εδώ την άποψή μου ως αθλητής. Κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Θέλαμε με τους συμπαίκτες μου να αποχωρήσουμε από το παιχνίδι. Οι συνάδελφοί μου του Ηρακλή διαφώνησαν. Μπήκαμε να παίξουμε ένα παιχνίδι χωρίς ζέσταμα και χωρίς διάθεση από κανέναν. Μπορεί να κερδίσαμε αλλά το ελληνικό μπάσκετ έχει χάσει για μία ακόμη φορά».
Και συνέχισε λέγοντας πως θα έπρεπε η ομάδα του να αποχωρήσει: «Θα ήμασταν πιο αξιοπρεπείς αν αποχωρούσαμε από το γήπεδο. Θα πρέπει κάποια στιγμή όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κάποια στιγμή ένας αθλητικός εισαγγελέας είχε επέμβει για να καλέσει τους διευθυντές των αθλητικών εφημερίδων για τα πρωτοσέλιδα που εμπεριείχαν βία, αλλά στην συνέχεια είδα διάφορα πρωτοσέλιδα και δεν έχει επέμβει κανείς. Θα πρέπει κάποτε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Εγώ έχω οικογένεια και δύο παιδιά σπίτι μου και δεν θέλω να διακινδυνεύω κάθε εβδομάδα την ζωή μου».
Το παιχνίδι ήταν ουσιαστικά παρωδία μετά τη διακοπή, που κράτησε σχεδόν 70 λεπτά. Ακόμη περιμένουμε την ομάδα ή τον διαιτητή που θα έχει τα κότσια να αποχωρήσει ή να διακόψει αγώνα στην τραγωδία που ονομάζεται ελληνικό μπάσκετ. Λόγια πολλά από πρωτοκλασάτους προπονητές και προέδρους, από τις ομάδες, τον ΕΣΑΚΕ και την ΕΟΚ, αλλά στην ουσία τίποτα. Απολύτως τίποτα. Και όλη την εβδομάδα είχε προηγηθεί «χαρτοπόλεμος» ανάμεσα στις δύο πλευρές που έδωσε μπαρούτι στο οπλοστάσιο των κάφρων (τους οποίους εννοείται πάλι δεν είδε και δεν ξέρει κανείς).
Ο Ηρακλής είχε την πρωτοβουλία και τον έλεγχο του ρυθμού ως το 14-9, αλλά μετά τα 70 λεπτά διακοπής ουσιαστικά μπήκε άλλη ομάδα στο γήπεδο και πολύ γρήγορα, ως το ημίχρονο, έχασε το προβάδισμά του. Ποιος θα κατηγορήσει για την ήττα παίκτες που έμειναν κρύοι για 70 λεπτά στα αποδυτήρια μέχρι να βγουν να παίξουν ξανά; Το ότι δεν είχαμε τραυματισμό ήταν θαύμα. Βέβαια, είδαμε τον Ταπούτο που είχε πρόβλημα να μη δοκιμάζει καν να ξαναμπεί στο ματς μετά τη διακοπή, καθώς είχε κρυώσει το πόδι του και ήταν πολύ επικίνδυνα τα πράγματα για μια υποτροπή.
Ο Ηρακλής έχασε το προβάδισμα στο 31-32, ενώ η διαφορά ανέβαινε στο δεύτερο ημίχρονο για να φτάσει στους 10 στο 23ο λεπτό (37-47), στους 14 στο 27ο (40-55) και στους 20 στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου (48-68). Ο Ηρακλής μείωσε προσωρινά στους 11 (67-78) αλλά ήταν ήδη πολύ αργά (38ο λεπτό) και ο Άρης κράτησε εύκολα τη διαφορά πάνω από τους 10 πόντους.
Βέβαια, για το μπάσκετ ήταν ήδη πολύ αργά από τις 17:20 περίπου διακόπηκε ο αγώνας…
Νίκος Κουσούλης
Υ.Γ.: Την Κυριακή, η ΕΡΤ έχει προγραμματισμένο το Ηλυσιακός-Πανελλήνιος. Αυτό, βέβαια, αν τα καταφέρει το συνεργείο της να… φτάσει ως τα Ιλίσια. Γιατί στη Ρόδο δεν έφτασε. Το ακραίο κλίμα της… Ελλάδας την απέτρεψε ξανά (γιατί δεν συμβαίνουν ποτέ τέτοια φαινόμενα σε Ρωσία, Γερμανία ή Η.Π.Α. για παράδειγμα είναι άλλο θέμα). Όταν δεν υπάρχει προγραμματισμός και είναι όλα στημένα πρόχειρα και βιαστικά, αυτά συμβαίνουν…