Ο Παναθηναϊκός πανάξια στέφθηκε για 6η φορά στην ιστορία του πρωταθλητής Ευρώπης, κερδίζοντας στον τελικό της Ευρωλίγκας τη Μακάμπι με 70-78. Οι «πράσινοι» ήταν καλύτεροι, πιο διαβασμένοι, πιο έτοιμοι, πιο ώριμοι, πιο οργανωμένοι και κέρδισαν έναν τελικό που τους ανήκε από το 1ο ως το τελευταίο λεπτό. Έτσι, δύο χρόνια μετά το Βερολίνο, ο Παναθηναϊκός ανεβαίνει και πάλι στην κορυφή της Ευρώπης, προσθέτοντας το 6ο αστέρι στη φανέλα του!
Μεγάλοι πρωταγωνιστές ο Σάτο και ο Νίκολας στο δεύτερο ημίχρονο, ήταν οι δύο που «καθάρισαν» την μπουγάδα για τον Παναθηναϊκό, με τεράστια σουτ. Διαμαντίδης και Μπατίστ κουβάλησαν την ομάδα σε όλο το ματς, με τον «πράσινο» γίγαντα να κάνει τη Μακάμπι να μοιάζει με νάνο! Το τρόπαιο της Ευρωλίγκας είναι ξανά σε «πράσινα» χέρια, τον… αγαπημένο του προορισμό εδώ και 11 χρόνια!
Πανάξιος MVP, ο καλύτερος παίκτης στο φάιναλ φορ, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ολοκλήρωσε με τρομερό τρόπο μια μαγική σεζόν, στην οποία αναδείχτηκε MVP της Ευρωλίγκας, MVP του φάιναλ φορ και καλύτερος αμυντικός της διοργάνωσης!
Η αρμάδα του Ομπράντοβιτς απέδειξε ξανά ότι είναι η αυτοκρατορία της Ευρώπης τον 21ο αιώνα, με τον τεράστιο Σέρβο προπονητή να συλλέγει φέτος «ταυτότητες» όλων των προπονητών που συνάντησε στο δρόμο του προς την κορυφή. Η κορυφή βάφτηκε «πράσινη», η Ευρωλίγκα έχει ξανά ελληνική ομάδα στην κορυφή της, με τον Παναθηναϊκό να είναι ξεκάθαρα η καλύτερη ομάδα του φάιναλ φορ στο γήπεδο.
Το πρώτο ημίχρονο
Μέτριο παραγωγικά ήταν το πρώτο ημίχρονο του τελικού, οι δύο ομάδες μπήκαν με διαφορετικούς προσανατολισμούς στο ματς. Ο Παναθηναïκός με πολύ σκληρή άμυνα στη ρακέτα είχε καταφέρει να βγάλει εκτός αγώνα τον Σχορτσανίτη και να δυσκολεύει πάρα πολύ τη φροντ λάιν της Μακάμπι σε όλο το πρώτο ημίχρονο. Απ’ την άλλη, ο Βουγιούκας έκανε 2 αχρείαστα φάουλ και ο Ομπράντοβιτς πριν το πεντάλεπτο πέρασε στο ματς τον Μάριτς να μαρκάρει τον Σχορτσανίτη.
Ο Παναθηναϊκός είχε καλύτερη ανάπτυξη, αλλά η Μακάμπι απαντούσε με τρίποντο και το ματς ήταν στο 6-6. Όταν στο 8-8 ο Σχορτσανίτης έκανε το 2ο φάουλ του (στο πεντάλεπτο του αγώνα) ο Φώτσης με καλάθι και φάουλ έκανε το 8-11 και ο Παναθηναϊκός στη συνέχεια είχε πλεονέκτημα, χτυπώντας μέσα από τη ρακέτα. Το πλεονέκτημα αυτό δεν φάνηκε αμέσως, καθώς με τρίποντο του Πνίνι και βολές του Μπλου, η Μακάμπι πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με 13-11, αλλά πολύ γρήγορα είχε τον Παναθηναϊκό να τρέχει ένα 2-11 για το 15-22 της περιόδου.
Οι Ισραηλινοί δυσκολεύονταν πάρα πολύ μέσα από το τρίποντο και είχαν 1/12 δίποντα στο ξεκίνημα του αγώνα. Όμως, στη δεύτερη περίοδο έσφιξαν κι αυτοί την άμυνά τους, μείωσαν τις αποστάσεις από την περιφέρεια στη ρακέτα, άφησαν κάποια σουτ στους παίκτες του Παναθηναϊκού και δικαιώθηκαν ουσιαστικά, αφού ο Παναθηναϊκός είχε 1/8 τρίποντα στο πρώτο ημίχρονο.
Έτσι, η Μακάμπι μπόρεσε να ισορροπήσει τον αγώνα, παρότι σε όλο το πρώτο μέρος ο Πάργκο είχε 2 πόντους με βολές και ο Σχορτσανίτης ήταν άποντος. Ο Έιντσον έκανε τεράστιο ματς, φτάνοντας τους 12 πόντους στο 24-27, ενώ με δύο τρίποντα του Μπλου η Μακάμπι πλησίασε στο 30-31 για να τελειώσει το ημίχρονο 30-33 και οι δύο ομάδες να έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς για τη συνέχεια.
Στο πρώτο μέρος είδαμε τον Παναθηναϊκό να ελέγχει πλήρως την κατάσταση στη ρακέτα, να περιορίζει απόλυτα τον Πάργκο και τον Σχορτσανίτη, αλλά τη Μακάμπι να καταφέρνει μόνο με τους Έιντσον, Πνίνι και Μπλου να μείνει σε απόσταση ενός σουτ, παρότι οι ψηλοί της είχαν χάσει κατά κράτος τη μάχη στη ρακέτα. Διαμαντίδης και Μπατίστ έκαναν τη διαφορά για τον Παναθηναϊκό, που όμως δυσκολευόταν από μακριά να «ματώσει» την άμυνα ζώνης των Ισραηλινών. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και ο Καλάθης, που είχε μόλις 2 πόντους, αλλά και 2 κλεψίματα με 4 ασίστ, αλάνθαστος σε 13,5 λεπτά συμμετοχής στο πρώτο μέρος.
Ρίχνοντας ματιά στα στατιστικά δεν μπορούμε παρά να σχολιάσουμε το 66% του Παναθηναϊκού στα δίποντα (14/21) έναντι του 19% της Μακάμπι (4/21), αλλά και τις 5 τάπες των «πρασίνων». Απ’ την άλλη, τον Παναθηναϊκό έπρεπε να προβληματίσουν τα 6/13 τρίποντα των Ισραηλινών (τα περισσότερα σουτ ελεύθερα), τα 7 επιθετικά ριμπάουντ της Μακάμπι, με τα λάθη (6-8) και τις ασίστ (8-10) να είναι μοιρασμένα.
Το δεύτερο ημίχρονο
Καλύτερα μπήκε η Μακάμπι στο δεύτερο ημίχρονο και με το 1ο καλάθι του Σχορτσανίτη στον αγώνα μπόρεσε να προσπεράσει με 36-35. Όμως, στη συνέχεια ο Έλληνας σέντερ έδειξε ότι δεν είχε ψυχολογία τελικού, κάνοντας ένα τελείως ανόητο φάουλ στην επίθεση της Μακάμπι, το 3ο του, φάουλ που άλλαξε ουσιαστικά το momentum του αγώνα εκείνη τη στιγμή.
Ο Παναθηναϊκός το εκμεταλλεύτηκε απόλυτα και με δύο κολλητά τρίποντα του Σάτο πήρε προβάδισμα 7 πόντων, 36-43, βάζοντας το νερό στ’ αυλάκι. Η Μακάμπι προσπαθούσε με τον Μπλούθενταλ, ενώ ο Έιντσον είχε σιγήσει, ασφυκτιώντας στην «πράσινη» άμυνα. Το 39-43 έγινε 40-49 με τον Καλάθη και 40-51 με τον Φώτση να καρφώνει για το τρόπαιο. Η 3η περίοδος έληξε 43-54 και το ματς έμοιαζε χαμένο για τη Μακάμπι.
Όταν οι Ισραηλινοί μείωσαν στους 7 πόντους με ενέργειες του Πάργκο (47-54) στις αρχές της 4ης περιόδου, πήρε μπροστά ο Νίκολας, ο οποίος με τρίποντο έκανε το 47-57 και αμέσως μετά το 47-59. Η Μακάμπι τα είχε χαμένα, η διαφορά πήγε στους 14 πόντους (47-61) και ο Παναθηναϊκός πατούσε γερά στα πόδια του. Με το σκορ στο 51-63 οι «πράσινοι» φάνηκε να χαλαρώνουν, δίνοντας με 5 λεπτά να απομένουν δικαιώματα στη Μακάμπι. Ακόμη κι έτσι, οι Ισραηλινοί δεν είχαν καμία ψυχολογία και προσπαθούσαν σπασμωδικά να γυρίσουν στο ματς.
Όμως, η αλήθεια είναι ότι μπροστά στη θέα του τροπαίου, ο Παναθηναϊκός έκανε το μόνο κακό πεντάλεπτό του στο φάιναλ φορ. Η Μακάμπι είχε ανεξήγητα πάρα πολλές ευκαιρίες, μπόρεσε και μείωσε σε 64-69 στο 39ο λεπτό, εκμεταλλευόμενη τον κακό τρόπο με τον οποίο έπαιζε ο Παναθηναϊκός στο διάστημα αυτό. Οι Ισραηλινοί είχαν 4/9 σουτ και 5/9 βολές στο διάστημα αυτό, σκοράροντας μόνο με λέι απ ουσιαστικά, προσπαθώντας να βρουν ψυχολογία με αυτόν τον τρόπο, με τον Ελιάχου να παίζει μόνος του στο διάστημα αυτό.
Εκεί είχαν την ευκαιρία να γυρίσουν το ματς, αλλά ο Παναθηναϊκός έβγαλε σωστή επίθεση, ο Μπατίστ σκόραρε για το 64-71, ο Πάργκο έκανε άλλη μία… ποικιλία, ο Διαμαντίδης έκλεψε και ο τελικός βάφτηκε καταπράσινος, όπως άλλωστε έπρεπε με βάση την εικόνα των δύο ομάδων στο παρκέ.
Ο απολογισμός
Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος σε όλο το ματς, έβγαλε τον Σχορτσανίτη τελείως εκτός αγώνα και κούρασε πολύ τον Πάργκο, που είχε θεαματική στατιστική (12 πόντοι, 5 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 2 κλεψίματα) αλλά και 6 λάθη, περισσότερα δηλαδή απ’ όσα όλη η υπόλοιπη ομάδα μαζί. Οι «πράσινοι» έπαιξαν πανέξυπνα μέσα στη ρακέτα, εκμεταλλεύτηκαν κάθε αδυναμία της Μακάμπι, «κατάπιαν» Χέντριξ και Μάτσβαν, με αποτέλεσμα η Μακάμπι επιθετικά να μην μπορεί να πάρει πόντους από τους ψηλούς της (πλην του Ελιάχου που έβαλε 12 πόντους στην τελευταία περίοδο και 10 στα τελευταία 3,5 λεπτά οι υπόλοιποι τρεις ψηλοί είχαν 3/9 σουτ και 7 πόντους).
Η Μακάμπι έπαιζε ουσιαστικά άναρχα και με το ταλέντο της στο ματς, σπασμωδικά γιατί δεν μπορούσε να κάνει το παιχνίδι της, οπότε λογικό ήταν να υποταχθεί και να υποκλιθεί, όπως κι έγινε.
Ματιά στη στατιστική
Ο Παναθηναϊκός βελτίωσε πολύ το σουτ του στην επανάληψη (ελέω Σάτο και Νίκολας) και αυτό ήταν που του έδωσε το προβάδισμα και τη νίκη, με τους «πράσινους» να πηγαίνουν από τα 1/8 τρίποντα στα 6/19, δηλαδή να έχουν 5/11 στην επανάληψη. Κράτησαν, επίσης, πολύ ψηλά το ποσοστό τους στα δίποντα (23/37), με τη Μακάμπι να πέφτει από τα 6/13 τρίποντα στα 7/22, δηλαδή με 1/9 στην επανάληψη. Τα 11 μόλις λάθη των Ισραηλινών δεν επηρέασαν την εξέλιξη του ματς (15 ο Παναθηναϊκός), καθώς η Μακάμπι σκόραρε μόνο με «αίμα», μιας και ο Πάργκο, ελλείψει του Πέρκινς, είχε μπλοκάρει τελείως την επιθετική λειτουργία της με τον τρόπο που έπαιζε και οργάνωνε.
Σε ατομικό επίπεδο
Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήταν πανάξιος MVP του φάιναλ φορ, με 16 πόντους, 5 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 2 κλεψίματα, 7 κερδισμένα φάουλ (3/5 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 7/8 βολές). Πολύ καλός ο Μπατίστ με 18 πόντους (7/10 δίποντα) και 6 ριμπάουντ, ο Φώτσης κέρδισε πολλές μάχες στη ρακέτα (5 πόντοι, 7 ριμπάουντ), ο Σάτο έκανε έκρηξη στην επανάληψη (13 πόντοι, 7 ριμπάουντ) και ήταν ίσως ο 2ος σε απόδοση παίκτης στο γήπεδο, ο Νίκολας είχε 14 πόντους με 6/11 σουτ, ενώ ο Καλάθης είχε πολύ θετική παρουσία.
Απ’ την άλλη, όσο ο Έιντσον ήταν ξεκούραστος δημιουργούσε δυσεπίλυτα προβλήματα (17 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 0 λάθη), αλλά ήταν εντελώς μόνος και κουράστηκε, ο Μπλούθενταλ είχε 14 πόντους, ο Ελιάχου έβαλε 12 πόντους στο τέλος (συν 5 ριμπάουντ), ενώ ο Πνίνι εξαφανίστηκε στην επανάληψη. Ο Πάργκο με 12 πόντους, 9 ασίστ και 5 ριμπάουντ είχε απλώς μέτρια παρουσία, αφού τα 6 λάθη του καταδίκασαν τη Μακάμπι, όπως και ο γενικότερος τρόπος που προσέγγιζε τον αγώνα. Ο Μπλατ έμοιαζε να έχει τα χέρια του δεμένα χωρίς τον Πέρκινς, χάνοντας τη μάχη των πάγκων, μην μπορώντας να βρει τρόπο να πάρει το ματς, όταν είδε πόσο καλά προετοιμασμένος ήταν ο Παναθηναϊκός. Κράτησε με σπασμωδικές ενέργειες και τρικ την ομάδα του κοντά, αλλά αυτό δεν μπορούσε να συνεχιστεί επί 40 λεπτά.
Η κάρτα του ματς
Τα δεκάλεπτα: 15-22, 30-33, 43-54, 70-78.
Μακάμπι (Μπλατ): Πάργκο 12 (5ρ. 9ασ.), Χέντριξ, Σαρπ, Μπλου 14 (3), Ελιάχου 12 (5ρ.), Πνίνι 8 (2τρ. 5ρ.), Μπουρστάιν, Έιντσον 17 (2τρ. 7ρ.), Μάτσβαν 3, Σχορτσανίτης 4 (3ασ.).
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 2, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 18 (6ρ.), Φώτσης 5 (7ρ.), Σάτο 13 (3τρ. 7ρ.), Νίκολας 14 (2), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16 (1τρ. 5ρ. 9ασ.), Βουγιούκας 4, Καλάθης 4 (6ασ.), Καϊμακόγλου.
Νίκος Κουσούλης