Στο 1-1 είναι οι σειρές τελικών των δύο περιφερειών στο NBA με τους Μαΐάμι Χιτ και τους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ να σπάνε έδρα αμφότεροι στο 2ο παιχνίδι. Έτσι, έχουν αυτή τη στιγμή το πλεονέκτημα για την πρόκριση, αλλά η αλήθεια έιναι ότι οι σειρές μοιάζουν ανοιχτές και πολύ δύσκολα δεν θα δούμε κι άλλο σπάσιμο έδρας, ιδίως σε εκείνη του Ντάλας.
Οι Μάβερικς στο πρώτο ματς είδαν τον Ντιρκ Νοβίτσκι να κάνει απίστευτα πράγματα (όπως και σε όλα τα πλέι οφς, που είναι ο καλύτερος ως τώρα), σκοράροντας 48 πόντους με μόλις 15 σουτ έχοντας 12/15 δίποντα και 24/24 βολές (ρεκόρ πλέι οφς στο NBA), κάνοντας δηλαδή το τέλειο παιχνίδι (6 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 4 τάπες επίσης). Οι Μάβερικς δεν ήταν δυνατόν να χάσουν αυτό το ματς παρά τους 40 πόντους του Κέβιν Ντουράντ (8/13 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 18/19 βολές). Οι Μάβερικς κέρδισαν με 121-112 παραμένοντας αήττητοι στην έδρα τους στα πλέι οφς αλλά αυτό άλλαξε στο επόμενο, 2ο, παιχνίδι.
Εκεί, οι Θάντερ εκμεταλλεύτηκαν το λάθος του Καρλάιλ να αφήσει τον Τέρι 29 λεπτά στο παρκέ και πήραν τη νίκη με 100-106. Ο Σκοτ Μπρουκς έπαιξε σχεδόν όλο υο 4ο δωδεκάλεπτο με Ντουράντ, Χάρντεν, Κόλισον, Μέινορ και Κουκ, δηλαδή με 4 αναπληρωματικούς, αφήνοντας και στα 12 λεπτά τον Ουέστμπρουκ στον πάγκο.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό τον βοήθησε να αλλάξει το momentum του αγώνα, καθώς οι Μάβερικς είχαν μπερδέψει αρκετά τον Ουέστμπρουκ. Όμως, ο Καρλάιλ δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι 4 από τους 5 βασικούς των Θάντερ έβγαλαν την 4η περίοδο στον πάγκο, κυρίως γιατί επέλεξε λάθος πρόσωπα στην πεντάδα του. Με τον Νοβίτσκι να μην τροφοδοτείται καθόλου στην 3η περίοδο (0 πόντοι) αλλά να μπαίνει φορτσάτος στην 4η και να σκοράρει 16 πόντους σε 12 λεπτά οι Μάβερικς έπρεπε να κερδίσουν.
Όμως, ο Τέρι έχασε κάθε μάχη στην άμυνα από τον Χάρντεν, με τον Στογιάκοβιτς να μένει ξεχασμένος στον πάγκο και να μπαίνει κρύος στην τελευταία επίθεση για ένα σουτ που θα έκρινε το ματς. Ο Χάρντεν προφανώς και έκανε το καλύτερό του φετινό παιχνίδι και στα πλέι οφς και στην κανονική περίοδο (μια φορά είχε ξεπεράσει τους 23 πόντους), έχοντας 23 πόντους, 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ, αλάνθαστος με 2 κλεψίματα με 2/2 δίποντα, 4/7 τρίποντα και 7/8 βολές. Τα περισσότερα από τα σουτ του Χάρντεν μπήκαν… πάνω στη μάπα του Τέρι, που δεν μπορούσε να τον σταματήσει με τίποτα.
Αλλά και στην επίθεση ο Τέρι δεν ήταν καλύτερος, σουτάροντας με 3/9 εντός παιδιάς και βάζοντας 8 πόντους, λιγότερους από κάθε άλλο ματς στα φετινά πλέι οφς. Ο ίδιος ο Τέρι υποσχέθηκε ότι στο επόμενο παιχνίδι θα είναι πολύ καλύτερος. Μέχρι στιγμής στα πλέι οφς όποτε μένει κάτω από τους 15 πόντους συνήθως επιστρέφει με πολύ καλό ματς. Το 1ο με τους Μπλέιζερς που είχε 10 πόντους ήταν το μόνο που δεν ακολουθήθηκε από καλό ματς.
Αντιθέτως, μετά το 2ο με τους Μπλέιζερς (10 πόντοι, 1 ασίστ) είχε 29 πόντους και 7 ασίστ στο 3. Μετά το 4ο με τους Μπλέιζερς (13 πόντοι με 5/16) είχε 20 στο επόμενο, ενώ μετά το 2ο με τους Λέικερς (9 πόντοι με 3/12) είχε 23 με 7/10 στο 3ο.
Διαβάζοντας το 2ο ματς ανάποδα, οι Θάντερ κατάφεραν και κέρδισαν εκτός έδρας με τη δεύτερη πεντάδα τους (συν τον Ντουράντ) στο παρκέ σε όλο το 4ο δωδεκάλεπτο. Ο Μπρουκς ρίσκαρε πάρα πολύ, καθώς, αν έχανε τελικά το ματς (κάτι που θα ήταν πιθανό να γίνει αν ο Πέτζα είχε βάλει το τρίποντο στο 100-104), το πιθανότερο είναι να τον «κρεμούσαν» για την απόφασή του να μη βάλει στο παρκέ Πέρκινς, Ουέστμπρουκ σε όλη την 4η περίοδο. Δικαιώθηκε, πάντως, γιγάντωσε την αυτοπεποίθηση των αναπληρωματικών του και τώρα μένει να δούμε αν θα εξαργυρώσει αυτή την κίνηση! Απ’ την άλλη, οι Μάβερικς είναι η ομάδα με τις περισσότερες εκτός έδρας νίκες στο πρωτάθλημα φέτος…
Τα άκουσαν και… τα πήραν!
Πολλά άκουσαν οι Μαϊάμι Χιτ μετά το πρώτο ματς με τους Μπουλς. Βάζοντας μόλις 82 πόντους (103-82 το ματς) άρχισαν τα όργανα ότι είναι σοφτ ομάδα, ότι δεν πάνε πουθενά, ότι θέλουν 3 μπάλες (μία ο ΛεΜπρον, μία ο Ουέιντ και μία για τον αγώνα), ότι ο Μπος… είτε παίζει είτε όχι δεν έχει διαφορά (ήταν ο μόνος που διασώθηκε με 30 πόντους και 9 ριμπάουντ, αλλά η ομάδα του έχασε εύκολα).
Ουέιντ και Τζέιμς είχαν 12/32 σουτ και 8 λάθη, καταδικάζοντας ουσιαστικά την ομάδα τους στη βαριά ήττα. Απ’ την άλλη, ο Λούολ Ντενγκ τους… πήρε τα σώβρακα στην άμυνα, ενώ ήταν και αλάνθαστος με 21 πόντους, 4 κλεψίματα και 7 ριμπάουντ σε 45 λεπτά. Ο Ρόουζ ήταν αρκετά καλός και ο μόνος, ουσιαστικά, που έχασε τη μάχη απέναντί του ήταν ο Μπούζερ, ο οποίος πιθανότατα πλήρωσε τη δήλωσή του «Μαϊάμι είναι ο ΛεΜπρον και ο Ουέιντ». Ο Μπούζερ ήθελε να πικάρει τον Μπος, αλλά στο πρώτο ματς ο παίκτης των Χιτ τον «κατάπιε».
Όμως, στο δεύτερο ματς τα πράγματα ήταν τελείως μα τελείως διαφορετικά. Ο Ρόουζ είχε 7/23 σουτ και 21 πόντους, ο Ντενγκ είχε 13 πόντους και 4 λάθη με 0 κλεψίματα και ο Μπούζερ ήταν τελείως αόρατος.
Απ’ την άλλη, Τζέιμς και Ουέιντ σούταραν με ποσοστό μεγαλύτερο του 50%, 20/37, κατέβασαν 19 ριμπάουντ, έδωσαν 9 ασίστ κι έβαλαν 53 πόντους για να κερδίσουν το ματς πολύ εύκολα. Οι Χιτ έπαιξαν λυσσασμένη άμυνα, κράτησαν τους Μπουλς στους 75 πόντους, με το σκορ στο τελευταίο δωδεκάλεπτο να είναι 10-14 (!) για τους Χιτ. Οι Χιτ σούταραν 14 φορές λιγότερες από τους Μπουλς, ενώ είχαν και 2 λιγότερες βολές.
Οι 75 πόντοι που έβαλε το Σικάγο είναι οι λιγότεροι που έχει πετύχει φέτος και στην κανονική περίοδο και στα πλέι οφς. Οι Χιτ είχαν χάσει με 45-33 τα ριμπάουντ στο πρώτο ματς, αλλά στο δεύτερο τα πήραν (41-45). Η συνέχεια αναμένεται καυτή, καθώς οι Χιτ έδειξαν ότι μπορούν να παίξουν τους Μπουλς στο παιχνίδι τους: σκληρά και με μπόλικο ξύλο στην άμυνα. Αυτή η νίκη με 75-85 μάλλον αλλάζει την ψυχολογία της σειράς, καθώς το Μαϊάμι πια έδειξε ότι έχει τον τρόπο είτε όπως του αρέσει είτε… όπως αρέσει στους Μπουλς, να παίρνει τη νίκη. Το εντός παιδιάς ποσοστό των Μπουλς έπεσε 10% από το 1ο στο 2ο ματς.
Βέβαια, ο Ρόουζ είπε ότι απλώς ήταν μια κακή βραδιά επιθετικά, η οποία δεν θα επαναληφθεί. Ίδωμεν…
Νίκος Κουσούλης