Όχι, δεν έχουν την αίγλη του παρελθόντος. Όχι, δεν θα παλέψουν για τον τίτλο. Όχι, δεν είναι δύο από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Όχι, δεν έχουν στο ρόστερ τους τους καλύτερους Έλληνες παίκτες. Όμως, όποιος είχε προλάβει τις μονομαχίες του ΠΑΟΚ με τον Άρη πριν το 1993 σίγουρα στο άκουσμα του ζευγαριού των μικρών τελικών θα ανατρίχιασε, θα θυμήθηκε ένδοξες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ, θα αναπόλησε ωραίες μπασκετικές ημέρες.
Και το «τρόπαιο» δεν είναι μικρό: η πρόκριση στην Ευρωλίγκα του 2011-12. Μπορεί να έχουμε ακούσει ότι λόγω ονόματος ίσως πειστεί η Ευρωλίγκα να συμπεριλάβει και τις δύο ομάδες στα προκριματικά (ή τη μία απευθείας στους ομίλους), αλλά η αλήθεια είναι ότι προς το παρόν ο 3ος πάει Ευρωλίγκα και ο 4ος Eurocup. Και κανείς από τους δύο δεν θέλει να είναι 4ος. Θέλοντας να κλέψουν λίγη από την αίγλη του παρελθόντος, θέλοντας να στρέψουν την προσοχή μας πάνω τους, οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι της Θεσσαλονίκης την Πέμπτη μας εισάγουν στη δική τους μάχη, τη μάχη για τα ευρωπαϊκά σαλόνια…
ΠΑΟΚ – ΑΡΗΣ
Το πλεονέκτημα έδρας
Ο ΠΑΟΚ ξέρει ότι έχει 3 ματς στην έδρα του. Η Πυλαία θα γεμίσει από τους φίλους της ομάδας και ο «δικέφαλος του Βορρά» θέλει να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του κόσμου του για να πάρει την πρόκριση στην Ευρωλίγκα. Μια ενδεχόμενη πρόκριση ίσως αποτελέσει βιώσιμη οικονομική ανάσα για την ομάδα του χρόνου. Ο Άρης από τώρα γνωρίζει ότι θα πρέπει να προφυλάξει την έδρα του στους δύο αγώνες που θα δώσει εκεί και να πάρει μία νίκη εκτός. Θα έχει τρεις ευκαιρίες.
Στην κανονική περίοδο
Από μία νίκη μοιράστηκαν οι ομάδες στη κανονική περίοδο. Στον πρώτο γύρο ο Άρης κέρδισε στο γήπεδό του με 81-68 με τον Ταπούτο να έχει 22 πόντους, 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ (34 ranking) και τον Τάκερ 17 πόντους, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα (32 ranking). Για τον ΠΑΟΚ καλύτεροι ήταν οι ΜακΓκραθ και Παπαδόπουλος.
Στο δεύτερο γύρο ο ΠΑΟΚ κέρδισε 79-74 τον Άρη με τον Μάρσαλ να έχει 26 πόντους και 5 ριμπάουντ και τον Παπαδόπουλο 21 πόντους και 10 ριμπάουντ. Καλύτεροι για τον Άρη οι Ταπούτος και Σλούκας.
Δυνατό σημείο
Ο ΠΑΟΚ ως τώρα έχει δείξει μεγάλη σταθερότητα, προφανώς επίτευγμα του προπονητή του, Σούλη Μαρκόπουλου, που τον έχει κρατήσει, παρά το μικρό ρόστερ, τις πολλές αλλαγές και τις λίγες επιλογές, σε πολύ υψηλό επίπεδο από την αρχή της σεζόν. Δίκαια τερμάτισε 3ος στην κανονική διάρκεια, καθώς μπορεί το ρόστερ του να έχει αρκετά κενά, αλλά ο Μαρκόπουλος έχει μάθει τους παίκτες του να προστατεύουν τους εαυτούς τους και την ομάδα από τις αδυναμίες της. Ο ΠΑΟΚ έχασε ορισμένους από τους καλύτερους παίκτες του μέσα στη χρονιά, με αποκορύφωμα την απώλεια του Λάζαρου Παπαδόπουλου γύρω από τον οποίο είχε στηθεί η ομάδα, αλλά χάρη στον προπονητή του έμεινε 3ος ως το τέλος.
Ο Άρης έχει πιο ταλαντούχα και πιο «γεμάτη» ομάδα. Έχει περισσότερες επιλογές σε όλες τις θέσεις του και το ρόστερ του σαφώς και είναι πιο γεμάτο από του αντιπάλου του. Με τις προσθήκες που έκανε προσφάτως γέμισε και τη φροντ λάιν του, που ήταν το βασικό του πρόβλημα από την αρχή της χρονιάς, καθώς Κασίροφ, Μπάβτσιτς και Κινγκ προσφέρουν στην ομάδα πολυτέλειες που δεν είχε στην αρχή της σεζόν. Σε αυτή τη πληρότητα του ρόστερ του θα ποντάρει στα ματς με τον ΠΑΟΚ.
Αδύναμο σημείο
Μπορεί να είναι πιο στρωμένη ομάδα, μπορεί να είναι πιο σταθερός, αλλά ο ΠΑΟΚ έχει περιορισμένες επιλογές και ο Μαρκόπουλος το ξέρει. Σίγουρα ο ερχομός των Στίγκερς και Μπούλγιαν έχει βοηθήσει, αλλά το θέμα είναι ότι ο Μαρκόπουλος αναγκάζεται στα περισσότερα ματς να παίζει με 7-8 παίκτες, καθώς δεν πιστεύει ότι οι υπόλοιποι θα είναι ικανοί να σηκώσουν το βάρος του αγώνα. Θα έχει κρυφό άσο στο μανίκι του; Τα πλέι οφς δείχνουν πως ίσως και ναι, αλλά και πάλι το ρόστερ του είναι πολύ πιο άδειο από του αντιπάλου του.
Ο Άρης, αντιθέτως, είχε μια χρονιά γεμάτη σκαμπανεβάσματα, ήταν ιδιαίτερα ασταθής, η αλλαγή προπονητή δεν το άλλαξε αυτό και σε πολλά σημεία προβλημάτισε με την απόδοσή του, που ήταν κατώτερη του αναμενομένου, αλλά και του ταλέντου του ρόστερ του. Παρότι έχει γεμάτη περιφέρεια με έμπειρους παίκτες δεν μπόρεσε να σταθεροποιηθεί ψηλά σε απόδοση, είχε πολλά κενά διαστήματα ακόμη και μέσα σε αγώνες που έπαιζε καλά, ενώ σε κανένα σημείο δεν έκανε σερί αγώνων που να δείχνει ότι μένει σε πολύ υψηλό επίπεδο απόδοσης.
Ιδιαίτερο στοιχείο
Ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε να περιμένει μέχρι την Τετάρτη, παραμονή των αγώνων για να δει τον Ρόουλι Μάρσαλ να μπαίνει ξανά στην ομάδα. Η άδεια που πήρε από τη διοίκηση για να πάει στη γυναίκα του που γεννούσε στις Η.Π.Α. ίσως αποβεί καθοριστική για τη σειρά. Αν ο Μάρσαλ είναι κουρασμένος ή έχει jet lag την Πέμπτη στο πρώτο ματς και ο ΠΑΟΚ δει τον Άρη να σπάει την έδρα του, τότε ο «δικέφαλος» δεν θα μπορεί να κατηγορήσει κανέναν: θα έχει βγάλει μόνος του τα μάτια του με μια κίνηση που δεν την κάνεις κανονικά σε τόσο κρίσιμο σημείο στη σεζόν με τον καλύτερό σου παίκτη και πρώτο σκόρερ της ομάδας και του πρωταθλήματος.
Ο Χρήστος Ταπούτος στο πιο κρίσιμο σημείο της χρονιάς τραυματίστηκε. Οι Κασίροφ, Μπάβτσιτς και Κινγκ έδειξαν να αποδίδουν καλύτερα… μόνοι τους, παρά με αυτόν στην πεντάδα. Ίσως έδεσαν και περισσότερο με την πάροδο των αγώνων. Όμως, ο Ταπούτος ήταν ο καλύτερος παίκτης του Άρη φέτος και θα παίζει (δικαιολογημένα) πολύ στη σειρά. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να προσαρμοστούν και ο Σούμποτιτς να βρει τρόπο να παίρνει το καλύτερο δυνατό απ’ όλους. Αυτό αν το αστέρι του είναι έτοιμο και σε καλή κατάσταση.
X Factor
Στην αρχή της χρονιάς προοριζόταν ως ο άνθρωπος που απλώς θα έδινε λίγες ανάσες στον Λάζαρο Παπαδόπουλο. Έτσι κι έγινε, ενώ και μετά τη φυγή του Λάζου άργησε πολύ να πάρει μπρος. Όμως, ο Νίκος Καλλές στα πλέι οφς είναι η αποκάλυψη για τον Σούλη Μαρκόπουλο. Νιώθοντας πιο άνετα τώρα που παίζει αρκετά, αποκτώντας ολοένα και περισσότερη αυτοπεποίθηση, ο Καλλές κάνει πολύ καλά παιχνίδια. Εναντίον της φροντ λάιν του Άρη θα έχει πολλή δουλειά και μπορεί να είναι αυτός που θα βοηθήσει την ομάδα του να μη χάσει τελείως τη μάχη στο «5».
Ο Δημήτρης Βεργίνης επέστρεψε μετά από πολύμηνη απουσία και πήρε κάποιο χρόνο συμμετοχής στη σειρά με τον Ολυμπιακό για να βρει τα πατήματά του, ενώ ο Κώστας Σλούκας αναγκαστικά έμεινε εκτός, λόγω της συμφωνίας των δύο ομάδων. Οι δυο τους ουσιαστικά δεν έχουν παίξει μαζί φέτος και αυτό ίσως κρίνει πολλά στη σειρά. Αν δέσουν γρήγορα, αν ο Σούμποτιτς πιστέψει στο ταλέντο του Βεργίνη (που είχε μπει εκπληκτικά στα φιλικά), αν καταφέρουν να αλληλοσυμπληρώνονται χωρίς να μπερδεύει την ομάδα η εναλλαγή τους στον άσο, τότε ο Άρης αποκτά ένα πολύ σημαντικό όπλο στη σειρά. Αν όχι τότε τα σκαμπανεβάσματα δεν θα αλλάξουν. Αν ο Σούμποτιτς δεν χρησιμοποιεί τον Βεργίνη… πολύς λόγος για το τίποτα, αλλά ο νεαρός πλέι μέικερ έχει μπόλικο ταλέντο και μπορεί να βοηθήσει.
And the winner is… η σταθερότητα, η χρονιά ως τώρα, η έδρα και ο πάγκος λένε ΠΑΟΚ. Το ρόστερ, το ταλέντο και η «μία βραδιά» λένε Άρης. Απ’ ότι καταλαβαίνετε η σειρά έχει πολύ «ζουμί» και θα κριθεί σε μια λεπτομέρεια, όπως ο τραυματισμός του Ταπούτου, η βραδιά του Μάρσαλ, η μάχη του Καλλέ με τους Μπάβτσιτς-Κασίροφ, ο Βεργίνης. Βγαλμένη από το παρελθόν, άλλωστε οι δυο τους έχουν να αναμετρηθούν στα πλέι οφς από το 1998-99, η μονομαχία ΠΑΟΚ και Άρη ξεκάθαρα δίνει λάμψη στη μάχη για την 3η θέση.
Νίκος Κουσούλης