Όπως ήδη καταλάβατε σήμερα ασχολούμαστε με τον μαγικό κόσμο του NBA, που σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα του κόσμου, έχει τρόπο να είναι… μαγικός και το καλοκαίρι. Στιγμές «τρέλας» που μόνο το NBA μπορεί να μας προσφέρει γιατί, ας το παραδεχτούμε, όλα είναι 100 χρόνια μπροστά εκεί.
Ο Σκότι Πίπεν να κάνει στροφή 180 μοιρών και να λέει ότι ο Τζόρνταν προφανώς είναι ο καλύτερος όλων των εποχών, απλώς ήθελε να… ανεβάσει το ηθικό του ΛεΜπρον κατά τη διάρκεια των πλέι οφς, ή ο Ρον Αρτέστ να αλλάζει το όνομά του σε Metta World Peace είναι φαινόμενα που μόνο στο NBA τα συναντάς! Μόνο; Είναι ο Αρτέστ ο πρώτος που άλλαξε το όνομά του; Σίγουρα είναι ο πρώτος που έχει βαλθεί να φτάσει σε… ποικιλία τον Ντένις Ρόντμαν. Μπορεί στις αλλαγές χρωμάτων να έχασε, αλλά με την αλλαγή ονόματος μάλλον πλησιάζει απειλητικά!
«Όλοι ξέρουν ότι ο Τζόρνταν είναι ο καλύτερος»!
Ο Σκότι Πίπεν μίλησε σε δημοσιογράφους σε καμπ νέων στο Σικάγο και ξεκαθάρισε ότι θεωρεί τον Τζόρνταν καλύτερο όλων των εποχών, λέγοντας ότι τα όσα είπε για τον ΛεΜπρον παρερμηνεύτηκαν, καθώς πάρθηκαν εκτός του κλίματος στο οποίο μιλούσε. Είπε ότι κανείς δεν μπορεί να θεωρεί τον ΛεΜπρον καλύτερο του Τζόρνταν και… εξιλεώθηκε για τη χαζομάρα του προηγούμενου μήνα.
«Όλοι ξέρουν ότι ο Τζόρνταν είναι ο καλύτερος παίκτης που έπαιξε ποτέ το παιχνίδι. Απλά προσπαθούσα να ανεβάσω λίγο τον ΛεΜπρον ως παίκτη κατά τη διάρκεια των πλέι οφς. Δεν είπα ότι είναι καλύτερος, αυτά που είπα παρερμηνεύτηκαν εκτός του κλίματος στο οποίο μιλούσα», είπε ο Σκότι Πίπεν για να… διορθώσει την γκάφα. Βέβαια, ήταν τόσο μεγάλη που κανείς δεν ασχολείται τώρα με το γεγονός ότι… πήγε να ανεβάσει τον Τζέιμς ψυχολογικά στη σειρά εναντίον των Μπουλς στα πλέι οφς.
Τότε ο Πίπεν είχε πει ότι «αν και ο Τζόρνταν είναι ο καλύτερος σκόρερ, ο Τζέιμς μάλλον είναι ο καλύτερος παίκτης που έπαιξε ποτέ το παιχνίδι». Τώρα τα… μάζεψε και, όπως λέει, μίλησε και με τον Τζόρνταν και… αγαπιούνται ξανά. «Μιλήσαμε πολλές φορές από τότε και δεν υπάρχει καμία έχθρα μεταξύ μας», λέει ο Πίπεν.
Την επόμενη φορά, μάλλον, θα πρέπει να συγκρατήσει την ορμή του να πικάρει τον άλλοτε συμπαίκτη του. Βέβαια, η σχέση των δύο ήταν πάντα ανταγωνιστική και άλλοτε φιλική άλλοτε στα όρια της εχθρικής, κάτι που θα δείτε και στο αφιέρωμα του Πίπεν που ετοιμάζει το Age of Basketball.
Αν το αλλάζεις… κάντο σωστά!
Ο Ρον Αρτέστ και πάλι δείχνει το δρόμο. Η… ψυχοθεραπεία πρέπει να πηγαίνει πολύ καλά για τον Ρον, πιθανότατα το παράκανε δηλαδή, καθώς ο παίκτης που κάποτε είχε κουρέψει τα μαλλιά του έτσι ώστε να σχηματίζεται η λέξη… «Πολεμιστής», τώρα είναι μόνο αγάπη και αγαλλίαση.
Όσο προλαβαίνουμε ακόμα θα πρέπει να τον λέμε Ρον Αρτέστ γιατί μόλις γίνει δεκτή η αίτησή του για αλλαγή ονόματος θα πρέπει να τον αποκαλούμε… Metta World Peace. Το Metta προέρχεται από τον Ινδουισμό, το πήρε ο Βουδισμός και αποτελεί (με απλά λόγια) μία από τις 4 καταστάσεις διαλογισμού και πρακτικής στη συγκεκριμένη θρησκεία, μία από τις 4 Brahma-Viharas. Συγκεκριμένα, η Metta είναι η αρετή της γενναιόδωρης ευγένειας και της ειλικρινούς ευχής για καλοτυχία και πραγματική ευτυχία σε όλα τα όντα, χωρίς εξαιρέσεις.
Εν ολίγοις, ο Αρτέστ έγινε… Ειλικρινά Ευχόμενος Παγκόσμια Ειρήνη. Μάλλον το Metta θα είναι το μικρό και το World Peace το επίθετο, οπότε κάθε φορά που θα βάζει καλάθι τα μεγάφωνα στο Staples Center θα ανακοινώνουν… «World Peace 2 points»!
Ή αν ο Μάικ Μπράουν κάνει αλλαγή θα ακούγεται… «Kobe Bryant is being replaced by World Peace». Αλήθεια, ποιος δεν θα αντάλλασε τον Μπράιαντ για παγκόσμια ειρήνη;
Οι δηλώσεις των Λέικερς θα είναι εννοείται απολαυστικές: «World Peace has to be more aggressive» ή «we owe our victory to World Peace». Για να μην αναφερθώ στους τίτλους των μέσων…
Το θέμα είναι πώς θα αντιδρά ο παίκτης αν κάποιος τον πει… Ρον Αρτέστ.
Ο Αρτέστ, συγγνώμη, ο Παγκόσμια Ειρήνη δεν είναι ο πρώτος που αλλάζει το όνομά του, αλλά είναι ο πρώτος που το κάνει… σωστά. Προφανώς επειδή οι άλλοι το έκαναν πριν δουν το παρακάτω επεισόδιο από τα “Φιλαράκια“, ή επειδή απλώς δεν είχαν αρκετή φαντασία. Η απόδειξη:
Προσπερνώντας, βεβαίως, τις αλλαγές λόγω αλλαγής θρησκείας, όπως των Μοχάμεντ Άλι, Καρίμ Αμπντουλ-Τζαμπάρ, Μαχμούντ Αμπντουλ-Ραούφ, αλλά και κάποιες όπως το Ουόκερ Σμιθ Τζούνιορ που έγινε… Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον αργότερα, πάμε σε μπασκετικές αλλαγές που έγραψαν ιστορία. Και τις οποίες ξεπέρασε όλες ο Αρτέστ.
Παίκτες που άλλαξαν το όνομά τους
Ο Λόιντ Μπ. Φρι (Lloyd B. Free) έπαιξε 13 σεζόν στο NBA από το 1975 ως το 1988 με συνολικό μέσο όρο 20.3 πόντων, ενώ είχε και σεζόν με πάνω από 30 πόντους ανά αγώνα. Κάποια στιγμή κατάλαβε και ο ίδιος πόσο… κοντά ήταν το όνομά του στο να γίνει μοναδικό, συνειδητοποίησε ότι ήταν… παγκόσμιος και το έκανε Ουόρλντ Μπ. Φρι. Και για να καταλάβετε… World B. Free στα αγγλικά! Ο πρώτος διδάξας και σίγουρα επηρέασε τον Αρτέστ, που όμως, μπορεί να απαντήσει ότι αυτός δεν είχε το… μισό όνομα έτοιμο. Ήταν ολοκληρωτικά μια μαγική ιδέα η αλλαγή.
Αλλαγή έκανε και ο μάλλον μακαρίτης Μπίσον Ντέλε για τον οποίο οι φήμες λένε ότι τον δολοφόνησε το 2002 ο μεγάλος του αδερφός σε σκάφος αλλά το πτώμα του δεν βρέθηκε ποτέ. Ο εκκεντρικός Ντέλε έπαιξε στο NBA από το 1991 ως το 1999, όταν και παράτησε το NBA και… 37 εκατομμύρια δολάρια επειδή δεν γούσταρε τους Πίστονς αλλά δεν ήθελε ούτε μετεγγραφή! Ο Ντέλε είχε γεννηθεί Μπράιαν Ουίλιαμς, αλλά κάποια στιγμή στη ζωή του θέλησε να τιμήσει την καταγωγή του ως Αυτόχθονα Αμερικάνου και Αφρικανού και έγινε Μπίσον (που αναφέρεται στα κοπάδια βούβαλων, βισώνων) Ντέλε (που είναι αφρικανικό).
Αλλαγή έκανε και ο Χακίμ Ολάζουον, που είχε γεννηθεί Χακίμ, αλλά όταν πήγε στις Η.Π.Α. γράφτηκε Ακίμ Αμπντούλ Ολάζουον! Ο Ολάζουον στις αρχές του 1990 άλλαξε το όνομά του και πρόσθεσε επίσημα το Χ που χάθηκε στο υπερατλαντικό ταξίδι και ξανάγινε Χακίμ Ολάζουον.
Το όνομά του άλλαξε και ο Νενέ, ο οποίος γεννήθηκε Μεϊμπέινερ Χιλάριο. Το Νενέ σημαίνει μωρό στη γλώσσα του και ο ίδιος θέλησε να γίνει γνωστός με ένα όνομα, όπως… ο Πελέ και άλλοι διάσημοι Βραζιλιάνοι, οπότε το άλλαξε επισήμως σε Νενέ (δεν είναι δηλαδή παρατσούκλι όπως σε άλλους, είναι πια το επίσημο όνομά του).
Υπάρχει βεβαίως και ο Τζ. Ρ. Χέντερσον, ο οποίος έκανε πολύ καλή καριέρα στο UCLA στα 90s. Πήρε πρωτάθλημα μάλιστα το 1995. Δυστυχώς γι’ αυτόν δεν μπόρεσε να πείσει τις ομάδες του NBA και να κάνει καριέρα εκεί, πέρασε μόνο μια σεζόν στους Γκρίζλις, οπότε έπαιξε μπάσκετ στην Ιαπωνία, όπου είναι μεγάλος αστέρας. Μάλιστα, όταν το πήρε απόφαση ότι θα μείνει εκεί και πήρε υπηκοότητα, αποφάσισε να αλλάξει και το όνομά του για να το κάνει… πιο γιαπωνέζικο. Οπότε έγινε Τζ. Ρ. Σακουράγκι (J. R. Sakuragi)! Στα 35 του παραμένει το αστέρι της ομάδας του.
Υπάρχει και μια άλλη περίπτωση που κάθε μπασκετόφιλος που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να την έχει ακούσει. Πρόκειται για τον Θεό του μπάσκετ. Όχι τον Τζόρνταν ή κάποιον τέτοιο, Τον πραγματικό Θεό. Τον Γκοντ Σάμγκοντ ή God Shammgod στα αγγλικά. Ο Σάμγκοντ δεν άλλαξε το όνομά Του. Όχι. Οι γονείς Του Τον βάφτισαν Θεό!
Πιτσιρικάς ντρεπόταν και στο Λύκειο Τον έλεγαν… Σάμγκοντ Ουέλς (πλήρες όνομα Γκοντ Σάμγκοντ Ουέλς αν βάλουμε και τα δύο επίθετα των γονιών Του) έχοντας κόψει το Γκοντ. Στο σχολείο, μάλιστα ήταν συμπαίκτης με τον Παγκόσμια Ειρήνη! Όμως, όταν πήγε πανεπιστήμιο στο Πρόβιντενς Του ζητήθηκε να αλλάξει το όνομά Του επίσημα, οπότε επειδή δεν είχε τα 600 δολάρια που απαιτούνταν αποφάσισε να παραμείνει… Θεός και από τότε λέγεται απλώς God Shammgod. Η ιστορία του Σάμγκοντ είναι αρκετά όμορφη, καθώς θεωρείται «μάγος της ντρίμπλας». Μάλιστα, ο Κόμπι Μπράιαντ έχει μάθει την cross-over κίνηση που κάνει από τον Σάμγκοντ. Στην καριέρα Του πέρασε λίγο από Ευρώπη (Πολωνία και Κροατία) αλλά το μεγαλύτερο μέρος της το πέρασε στην Κίνα και τη Σαουδική Αραβία.
Και μετά ήρθε ο Αρτέστ. Και από του χρόνου ο Ειλικρινά Ευχόμενος Παγκόσμια Ειρήνη…