Πολύ κοντά στο λοκ άουτ έχουμε φτάσει πια στο NBA, παρότι παίκτες και ιδιοκτήτες δεν θέλουν ακόμη να το παραδεχτούν. Ο Ντέιβιντ Στερν ελπίζει ότι την ερχόμενη εβδομάδα στην τελευταία συνάντηση πριν την εκπνοή της προθεσμίας θα υπάρξει τέτοια εξέλιξη, ώστε να δοθεί παράταση στις συζητήσεις.
Το NBA περνά δύσκολες μέρες την τελευταία δεκαετία, μετά τη χρυσή εποχή των 90s. Οι μεγάλοι αστέρες του παρελθόντος σταμάτησαν ο ένας μετά τον άλλο και το ενδιαφέρον του κόσμου έπεσε. Παρά την προβολή των νέων παικτών, παρά την… προπαγάνδα πολλές φορές για τη δημιουργία ενός νέου «προσώπου» για τη λίγκα, το οποίο θα ήταν το ίδιο ενδιαφέρον με το παλιό, ο κόσμος άρχισε να απομακρύνεται. Τα τελευταία 1-2 χρόνια με τις μαζικές μετακινήσεις παικτών στην ίδια ομάδα, ήρθε ένα άλλο, νέο NBA για να τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου. Λιγότερες καλές ομάδες, κάποιες «υπερομάδες» με 3-4 αστέρες μαζί: Λέικερς, Σέλτικς, Χιτ, Νικς και πάει λέγοντας.
Πάνω, λοιπόν, που το NBA έδειχνε να βρίσκει το νέο του πρόσωπο και να τραβάει με διαφορετικό τρόπο το ενδιαφέρον του κόσμου, ο Στερν ξέρει ότι θα χάσει πολλά αν το λοκ άουτ αποφασιστεί. Από το προηγούμενο λοκ άουτ (χωρίς να αναφέρω καν πόσα χρήματα χάθηκαν μέσα στη σεζόν του 1998-99 από τα ματς που δεν έγιναν και τις επακόλουθες μειώσεις σε όλες τις συμφωνίες) το NBA έκανε 5 σεζόν να ανακάμψει και να φτάσει τα προηγούμενα νούμερά του σε εισιτήρια, και 3 σεζόν για να πλησιάσουν πάλι οι τηλεοπτικές συμφωνίες τα χρήματα που δίνονταν πριν το 1998-99. Κάτι τέτοιο τώρα θα ήταν καταστροφικό, καθώς η ζημία υπολογίζεται ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερη και μακροχρόνια λόγω των ευρύτερων κοινωνικών συνθηκών. Όμως, η απόσταση που χωρίζει τους παίκτες από τους ιδιοκτήτες είναι τεράστια αυτή τη στιγμή και δεν μοιάζει να υπάρχει άλλη λύση.
Τι είναι το λοκ άουτ: Το λοκ άουτ ουσιαστικά είναι το αντίθετο από την απεργία. Είναι στάση εργασίας, αλλά την οποία έχουν επιβάλλει οι ιδιοκτήτες, εμποδίζοντας τους εργαζομένους από το να δουλέψουν παρότι θέλουν. Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ο εξής: όταν μια Ένωση εργαζομένων αρνηθεί την τελική πρόταση των εργοδοτών κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την τροποποίηση της συλλογικής σύμβασης, ουσιαστικά προτείνει να επιστρέψει στην εργασία της με την ισχύουσα συλλογική σύμβαση που μόλις έχει λήξει. Προκειμένου να μη γίνει αυτό, χρησιμοποιείται το λοκ άουτ ως μοχλός πίεσης από τους εργοδότες προς τους εργαζομένους να δεχτούν τους όρους της εργοδοσίας για τη νέα συλλογική σύμβαση.
Αυτή τη στιγμή τις δύο πλευρές χωρίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι ιδιοκτήτες έχουν προτείνει νέα συλλογική σύμβαση που σε ορίζοντα δεκαετίας θα σημάνει απώλειες 8.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μισθούς για τους παίκτες, ενώ οι παίκτες είναι διατεθειμένοι να δεχτούν μειώσεις μέχρι 1.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ορίζοντα δεκαετίας.
Η τελική πρόταση των παικτών μιλά για μειώσεις 500 εκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε 5 χρόνια, ενώ αρνούνται να συζητήσουν καν τις προτάσεις των ιδιοκτητών, καθώς λένε ότι αν τις δεχτούν θα πρέπει να περάσουν 10 χρόνια για να πάρουν ξανά αυτά που παίρνουν με τα φετινά συμβόλαια!
Πρόβλημα υπάρχει και για το «κόστος διαμεσολάβησης» που είναι ουσιαστικά χρήματα που κρατούνται στους παίκτες στην αρχή κάθε σεζόν και τους επιστρέφονται στο τέλος μαζί με τα ποσοστά τους από τα εμπορικά δικαιώματα. Οι εργοδότες πρότειναν να κρατήσουν το κόστος διαμεσολάβησης του 2010-11 για να εγγυηθούν υψηλότερους μισθούς στο μέλλον. Είναι ένα ποσό 160 εκατομμυρίων δολαρίων και η πρόταση αυτή ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, καθώς είναι χρήματα που έχουν ήδη δουλευτεί από τους παίκτες και θεωρούν την κίνηση αυτή των ιδιοκτητών «αλαζονεία το να απλώνουν χέρι σε αυτά τα χρήματα».
Το όλο θέμα έχει προκύψει από το γεγονός ότι η λίγκα χάνει 300 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο (22 από τις 30 ομάδες έχουν ζημία κάθε χρόνο) και οι ιδιοκτήτες αναφέρουν ότι με τις ομάδες να μπαίνουν μέσα από τους μισθούς δεν μπορεί να υπάρξει αληθινή ανάπτυξη και οικονομική ευημερία στη λίγκα. Οι παίκτες λένε ότι το ποσό των 300 εκατομμυρίων είναι πλασματικό, καθώς αν αφαιρεθούν οι τόκοι το ποσό είναι κάτω από 200 εκατομμύρια, ενώ ο Σύνδεσμος Παικτών υπολογίζει ότι η λίγκα βρίσκεται σε άνοδο εσόδων και πως με τη νέα τηλεοπτική σύμβαση (το 2016) θα εισρεύσουν πολλά περισσότερα χρήματα και τα κέρδη θα αυξηθούν, οπότε δεν χρειάζονται τέτοιες μειώσεις.
Οι ιδιοκτήτες έχουν προτείνει μεγάλες αλλαγές στις εξαιρέσεις που δίνει το υπάρχον σάλαρι καπ στα συμβόλαια και οι παίκτες βλέπουν ότι έτσι χάνουν πάρα πολλά από τα ήδη κερδισμένα δικαιώματά τους, οπότε είναι πολύ δύσκολο να επέλθει συμφωνία.
Στην τελευταία συνάντηση της Παρασκευής παίκτες και ιδιοκτήτες συμφώνησαν ότι διαφωνούν με περισσότερους από 40 παίκτες να παρευρίσκονται στη συζήτηση, φορώντας όλοι μπλουζάκια που έγραφαν μπροστά «STAND» δείχνοντας ότι το μέτωπό τους είναι ενωμένο.
Ο Ντέιβιντ Στερν είπε για την τελευταία συνάντηση: «Τα μπλουζάκια ήταν πολύ ωραία. Ήταν πολύ καλό που είχαμε τόσους παίκτες στη συνέλευση. Ελπίζουμε να έρθουν περισσότεροι στην τελευταία συνάντηση, μας ευχαριστεί το γεγονός ότι είναι εδώ. Οι ιδιοκτήτες κερδίζουν πολλά όταν μιλούν με παίκτες από την ίδια τους την ομάδα και καταλαβαίνουν τη θέση τους».
Την προτεινόμενη μείωση μισθών των παικτών κατά 500 εκατομμύρια ο Στερν τη σχολίασε ως «μετριοπαθή». Πρόσθεσε ότι το τελευταίο πράγμα που θέλει η λίγκα είναι το λοκ άουτ, αλλά είπε ότι αυτό μπορεί να έρθει χωρίς καν ψηφοφορία από τους ιδιοκτήτες αν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε αδιέξοδο.
Ο Ντέρεκ Φίσερ, ηγέτης της Ένωσης των Παικτών, είπε για την παρουσία πολλών συμπαικτών του στην τελευταία συνέλευση: «Φέρνοντας πολλούς παίκτες θέλαμε να δείξουμε στους ιδιοκτήτες ότι οι παίκτες καταλαβαίνουν το θέμα. Καταλαβαίνουν το πρόβλημα, τα νούμερα, τις προτάσεις. Δεν κρύβουμε τίποτα από τους παίκτες ως Ένωση, θέλοντας να τους καθοδηγήσουμε λάθος. Είναι δύσκολη η δουλειά στις συνελεύσεις, αλλά υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός από όλους προς όλους».
Τα θετικά της τελευταίας συνάντησης ήταν το πολύ καλό κλίμα κάτω από το οποίο έγινε, κάτι που ίσως αφήνει παράθυρο ελπίδας ότι μπορεί να βρεθεί μια λύση, παρότι δεν σημειώθηκε πρόοδος.
Κατά τα άλλα ο Στερν έδειξε το επίπεδο των διαπραγματεύσεων έμπρακτα όταν αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το τι έγινε στη συνέλευση λέγοντας: «Η ρητορική δεν βοηθάει αν είναι εμπρηστική και καμία από τις δύο πλευρές δεν ενδιαφέρεται να κάνει εμπρηστική ρητορική εναντίον της άλλης». Ίδια λογική με την Ελλάδα ένα πράγμα…
Τα σημαντικά την Πέμπτη μετά την τελευταία συνάντηση των δύο πλευρών, που μπορεί να σημάνει ακόμη και την έναρξη του λοκ άουτ αν δεν βρεθεί κοινός τόπος σύμπλευσης και σύγκλισης.
Νίκος Κουσούλης