Δημοσιεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2007
Στο μπάσκετ, πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωή και την προπόνηση του αθλητή παίζει η διατροφή του. Υπάρχουν πολλές παράμετροι και προϋποθέσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, συνήθως και εξατομικευμένα στον κάθε παίκτη, ώστε να δημιουργείται το πρόγραμμα διατροφής του.
Ειδικά, τις ημέρες του αγώνα, απαιτείται μεγάλη προσοχή από πλευράς τόσο των προπονητών όσο και του μπασκετμπολίστα. Μια τέτοια ημέρα οι διατροφικές ανάγκες καλύπτονται σε 3 βασικά κεφάλαια:
1. Προ-αγωνιστικό γεύμα: Έχει ως στόχο να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις στον οργανισμό του αθλητή ώστε αυτός να μη νιώσει την παραμικρή δυσφορία κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτό σημαίνει να καλυφθούν οι ανάγκες σε ενέργεια, να ελαχιστοποιηθούν τα αισθήματα πείνας και οι διεργασίες πέψης κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ιδιαίτερα επιμελώς πρέπει να δίνεται προσοχή στη χρονική στιγμή κατανάλωσης του γεύματος (4-5 ώρες προ του αγώνα), την ποσότητα και τη σύσταση του φαγητού (ούτε μικρό, αλλά ούτε πολύ μεγάλο γεύμα, χωρίς πολλά καρυκεύματα που φέρνουν δυσφορία στο στομάχι) και τη σωστή ενυδάτωση (επισημαίνεται το ότι πρέπει να αποφεύγεται η καφεΐνη που προκαλεί διούρηση και μη επαρκή ενυδάτωση στη διάρκεια της άσκησης).
2. Ανάγκες σε υγρά και ενέργεια κατά τη διάρκεια του αγώνα: Όλες οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη για συνεχή κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Μάλιστα, οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής (μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον) διέπρατταν το σημαντικό λάθος να προωθούν ισοτονικά υγρά, τα οποία δε μεταφέρονται γρήγορα στο εσωτερικό του σώματος. Στον αγώνα, οι αθλητές πρέπει να πίνουν υποτονικά υγρά που απορροφούνται ταχύτερα. Άλλωστε, υποτονικό υγρό είναι και ο ιδρώτας.
3. Μετα-αγωνιστικό γεύμα: Έχει ως στόχο την αποκατάσταση των πηγών ενέργειας του οργανισμού και την ενυδάτωση. Ένα τέτοιο γεύμα περιλαμβάνει περισσότερες πηγές ενέργειας και είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες.
Όσον αφορά τις τροφές που είναι οι καταλληλότερες για έναν επαγγελματία μπασκετμπολίστα, αναφέρουμε, μεταξύ άλλων: γάλα (είναι γνωστή άλλωστε η μεγάλη διαφημιστική καμπάνια για την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος, βλ. εικόνα), μέλι, φρούτα και λαχανικά εποχής, ψωμί ολικής αλέσεως, τυρί φέτα, γιαούρτι 2%. Για τα κυρίως γεύματα των αθλητών, οι περισσότεροι διαιτολόγοι προτείνουν ψητό κρέας, ψάρι ή κοτόπουλο.