Δημοσιεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 2008
Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην ερώτηση που θέσατε για τους πολλούς τραυματισμούς του Ολυμπιακού. Αναλύσαμε το θέμα και σας παραθέτουμε τα ευρήματά. Κατόπιν, επιγραμματικά παρουσιάζουμε τους τραυματισμούς των Πειραιωτών, καθώς και το διάστημα που είχε εκτιμηθεί ότι θα μείνει εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας ο καθένας.
Επειδή, πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό για τους πολλούς τραυματισμούς που συμβαίνουν στον Ολυμπιακό, γεγονός που εγείρει απορίες, αξίζει να αναφερθούμε λίγο σε αυτό το θέμα, προσπαθώντας να εξάγουμε λογικά συμπεράσματα.
Από την έναρξη της χρονιάς έως σήμερα, 9 παίκτες των «ερυθρολεύκων» έχουν υποστεί κάποιο τραυματισμό, ορισμένοι μάλιστα «μετρούν» ακόμη και 2 τραυματισμούς (είτε υποτροπή του πρώτου, π.χ. Τσακαλίδης, είτε 2 διαφορετικούς τραυματισμούς, π.χ. Γκριρ).
Αν επιχειρήσουμε να κατατάξουμε αδρά αυτούς τους τραυματισμούς σε μυϊκούς και οστικούς, παρατηρούμε ότι έχουμε 11 μυϊκούς και 3 οστικούς. Στο μπάσκετ, οι τραυματισμοί των μυών συμβαίνουν σε μυς κουρασμένους ή με κακή προθέρμανση. Οι οστικοί τραυματισμοί είναι αποτέλεσμα συνήθως κάποιας βίαιης σύγκρουσης· ενίοτε έχουν και αυτοί να κάνουν με έλλειψη κατάλληλης μυϊκής εκγύμνασης.
Όσον αφορά τους μήνες που έχουν προκύψει οι τραυματισμοί στον Ολυμπιακό, θα βρούμε ότι οι περισσότεροι (7) συνέβησαν την εποχή των συνεχών αγωνιστικών δραστηριοτήτων (Οκτώβριος – Δεκέμβριος), ενώ 5 τραυματισμοί εμφανίστηκαν μέσα στον Γενάρη, δηλαδή μετά τη μικρή διακοπή της Ευρωλίγκας και τα συνηθισμένα (λίγα βέβαια) ρεπό που λαμβάνουν οι αθλητές στις γιορτές.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία προσπαθήσαμε να ομαδοποιήσουμε, δεν μπορεί παρά να μπουν στο νου μας υποψίες ότι ίσως η θερινή προετοιμασία να μην ήταν η καταλληλότερη, αφού σοβαροί τραυματισμοί εμφανίστηκαν με την έναρξη του «γεμάτου» προγράμματος, αλλά παρουσίασαν και νέα «έξαρση» μετά την ολιγοήμερη διακοπή των γιορτών, δείγμα προβληματικής προπόνησης.
Φυσικά, όλοι αυτοί οι παίκτες του Ολυμπαικού που έχουν τραυματιστεί είναι πολύ καλά γυμνασμένοι, αλλά στους σημερινούς πολύ απαιτητικούς ρυθμούς, είναι σημαντικό οι προπονητές και φυσιοθεραπευτές των ομάδων να ετοιμάζουν τα καταλληλότερα προγράμματα για τους αθλητές, οι οποίοι με τη σειρά τους θα πρέπει να δείχνουν ανάλογη διάθεση. Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να λέμε «επαναλαμβανόμενη σύμπτωση παύει να είναι σύμπτωση» και ίσως έτσι να είναι, αφού μετά από τόσους τραυματισμούς σε τόσο γυμνασμένους επαγγελματίες αθλητές η καχυποψία του κόσμου είναι αναμενόμενη.
Αν και ορισμένοι δικαιολογούνται πιο εύκολα (σε παρατεταμένη κόπωση θα μπορούσε να αποδοθεί το πρόβλημα του Βασιλόπουλου που έχει κάνει ελάχιστα διαλείμματα τα τελευταία 3 χρόνια ή του Ματσιγιάουσκας, που μετά την περσινή απραξία, λογικό να είναι πιο επιρρεπής σε τραυματισμούς), ενώ και η ατυχία και οι συμπτώσεις πάντα παίζουν το δικό τους ρόλο, η συσσώρευση ονομάτων στο απουσιολόγιο των «ερυθρολεύκων» συντηρεί τις λογικές μας σκέψεις.
Αντώνης Κουσούλης
Αρβίντας Ματσιγιάουσκας
μέσα Νοέμβρη: διάταση συνδέσμων στο μικρό δάχτυλο του χεριού
αρχές Γενάρη: Διάστρεμμα και οστική θλάση, 15 ημέρες
Ιάκωβος Τσακαλίδης
μέσα Νοέμβρη: πρόβλημα στο πέλμα
αρχές Γενάρη: μερική ρήξη πελματιαίας απονεύρωσης, 3-4 εβδομάδες
Λιν Γκριρ
μέσα Νοέμβρη: θλάση β βαθμού στο δικέφαλο του αριστερού ποδιού, 20-25 ημέρες
αρχές Δεκέμβρη: θλάση β βαθμού στο δικέφαλο του δεξιού ποδιού, 15-20 ημέρες
Λουκάς Μαυροκεφαλίδης
αρχές Νοέμβρη: Οστικό οίδημα στο γόνατο, 15 ημέρες
Κώστας Βασιλειάδης
αρχές Οκτώβρη: πελματιαία απονεύρωση, 4 εβδομάδες
αρχές Γενάρη: σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών σε αρχικό στάδιο
Παναγιώτης Βασιλόπουλος
αρχές Οκτώβρη: ρήξη έσω πλαγίου συνδέσμου στο δεξί γόνατο, 6 εβδομάδες
αρχές Γενάρη: χτύπημα στο γόνατο
Παναγιώτης Καυκής
τέλη Σεπτέμβρη: μερική ρήξη αχίλλειου στο αριστερό πόδι, 1-1,5 μήνα
Ρενάλντας Σεϊμπούτις
μέσα Σεπτέμβρη: δισκοκήλη, εγχείρηση, 2 μήνες
Γιώργος Πρίντεζης
αρχές Γενάρη: τενοντίτιδα στην ποδοκνημική