Η Ελλάδα άνοιξε την προσπάθειά της στο τουρνουά «Ακρόπολις» το βράδυ της Τρίτης εναντίον του κολεγίου BYU της Γιούτα και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που όλοι περιμέναμε. Ούτε καν προπόνηση για την εθνική, που βρέθηκε στα τρία τελευταία τεστ της πριν το Ευρωμπάσκετ να αντιμετωπίζει μια ομάδα με πιτσιρικάδες που δεν έχουν παίξει ποτέ τους ούτε ένα επαγγελματικό παιχνίδι στη ζωή τους.
Το Πανεπιστήμιο Μπρίγκαμ Γιανγκ μας γυρνά σε άλλες εποχές για την εθνική, την ΕΟΚ, το τουρνουά Ακρόπολις και το ελληνικό μπάσκετ και όποιος δεν θέλει να το σχολιάσει μάλλον εθελοτυφλεί. Όμως, η ιστορία που εκτυλίχθηκε φέτος τον Μάρτιο και θα παρουσιάσουμε παρακάτω, είναι σίγουρα κάτι εντελώς έξω από τα όσα ακούμε για Πανεπιστήμια και αθλητικά προγράμματα μπάσκετ.
Τα… ξεφτέρια της ΕΟΚ υποχρέωσαν όποιον φίλαθλο της εθνικής θέλησε να τη δει από κοντά απόψε να πληρώσει… 10 ευρώ για να παρακολουθήσει μια ομάδα μπάσκετ από Πανεπιστήμιο των Η.Π.Α., δηλαδή μια μη επαγγελματική ομάδα. Βέβαια, όποιος θα ήθελε να δει το… BYU είχε ευκαιρίες όταν έπαιζε με το Δούκα ή με τους Athens all-stars (μεικτή παικτών από τις εθνικές Παίδων και Εφήβων) και χωρίς να πληρώσει 10 ευρώ. Κι εντάξει θα πείτε ότι την εθνική πάμε να δούμε, υπάρχει και το ματς… Βουλγαρία-Ιταλία, αλλά γιατί να θέλει κάποιος φέτος (ιδίως φέτος με τα οικονομικά προβλήματα και τις απουσίες της εθνικής) να πληρώσει 10 ευρώ για να δει έναν αντίπαλο που δεν μπορούσε να βάλει καλάθι.
Έχουν περάσει 13 χρόνια από την τελευταία φορά που ομάδα με παίκτες κολεγίων των Η.Π.Α. ήρθε στην Ελλάδα για το «Ακρόπολις». Τότε στο «Ακρόπολις» είχαν προσκληθεί η Ιαπωνία, η Πολωνία και οι NCAA all-stars, οι οποίοι είχαν κερδίσει… Πολωνία και Ιαπωνία. Μετά, το «Ακρόπολις» άρχισε να ανεβάζει επίπεδο, για να φτάσει μετά το 2004 να αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά τουρνουά προετοιμασίας για τις εθνικές ομάδες, με αξιοζήλευτο «ρόστερ» ομάδων κάθε σεζόν. Φέτος, μάλλον επιστρέψαμε στις ισχνές αγελάδες, καθώς δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι δεν βρέθηκε μια επαγγελματική ομάδα για να πάρει τη θέση του BYU…
Τέλος πάντων, σημείο των καιρών και αυτό και προφανώς ο Ηλίας Ζούρος δεν είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος από το 83-54 της Τρίτης μια εβδομάδα πριν αρχίσει το Ευρωμπάσκετ, με έναν αντίπαλο που δεν είχε παίκτη πάνω από 2.04, αλλά και τι να πει. Βέβαια, επισήμως υπάρχει η δικαιολογία (επισήμως πάντα υπάρχει δικαιολογία στην Ελλάδα για οτιδήποτε συμβαίνει) ότι μας ακύρωσε το Μαυροβούνιο και δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Δεν ψάξαμε και ιδιαίτερα, πάντως, αλλά ας μην το συνεχίσουμε…
Πίσω στο BYU που είναι κολέγιο Μορμόνων, με ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα μπάσκετ στο NCAA, το οποίο κατατάσσεται ανάμεσα στα 100 καλύτερα προγράμματα μπάσκετ όλων των εποχών στο NCAA (τελευταία ψηφίστηκε 36ο) και υπάρχει από το 1902, σταθερά καλό, παρότι δεν έχει πολλές διακρίσεις. Ανάμεσα στους παίκτες που έχουν αποφοιτήσει από το κολέγιο αυτό είναι οι Κρέζιμιρ Τσόσιτς, Ντάνι Έιντζ, Ραφαέλ Αρούτζο, Σον Μπράντλι, αλλά και ο Τζίμερ Φριντέτ, η 10η επιλογή στο φετινό ντραφτ.
Τη σημερινή ιστορία, πάντως, δύσκολα θα την έχετε ξανακούσει ή φανταστεί… Τον Μάρτιο του 2011 το BYU απέκλεισε από την ομάδα μπάσκετ για το υπόλοιπο της σεζόν τον βασικό σέντερ της ομάδας, Μπράντον Ντέιβις, επειδή καταπάτησε τον κώδικα τιμής του κολεγίου! Πώς; Κάνοντας σεξ πριν το γάμο με την κοπέλα του!
Οι δημοσιογράφοι και ο αθλητικός κόσμος του NCAA σοκαρίστηκαν από την απόφαση αυτή του κολεγίου, καθώς ο Ντέιβις ήταν ο 2ος καλύτερος παίκτης της ομάδας μετά τον Φριντέτ, με 11.1 πόντους και 6.2 ριμπάουντ, δηλαδή ήταν 1ος ριμπάουντερ, 3ος σκόρερ (και 2ος μπλοκέρ) της ομάδας! Το κολέγιο έμεινε σταθερό στις αρχές του και ο Ντέιβις πλήρωσε ακριβά την νύχτα έρωτα με την κοπέλα του…
Το BYU διένυε την πιθανότατα καλύτερη σεζόν της ιστορίας του, καθώς ήταν 3ο στα rankings και ήλπιζε ότι θα ανέβει 1ο, ενώ το φάιναλ φορ του τουρνουά του NCAA έμοιαζε εφικτός στόχος. Όμως, μετά την αποβολή του Ντέιβις η ομάδα, που είχε 27-2 ως τότε, έχασε από κολέγιο πολύ χαμηλότερης δυναμικότητας με 82-64, αποχαιρέτησε τα όνειρα πρωτιάς και τελείωσε τη σεζόν με 5-3 ρεκόρ και ήττα-αποκλεισμό στους «16» του τελικού τουρνουά από το Φλόριντα.
Ο κώδικας τιμής του σχολείου μοιάζει από άλλη εποχή και περιλαμβάνει εντολές όπως: να είσαι ειλικρινής, να διάγεις αγνό βίο με αρετή, να μην βρίζεις, να συμμετέχεις στις λειτουργίες της εκκλησίας, αυστηρούς κώδικες ρουχισμού και παρουσιαστικού (όχι μούσια ή σκουλαρίκια για άντρες, όχι κολλητά ρούχα ή πάνω από ένα σκουλαρίκι μόνο στα αυτιά στις γυναίκες), αποχή από αλκοόλ, τσιγάρο, τσάι, καφέ και ναρκωτικά.
Το παράπτωμα του Ντέιβις εμπίπτει στην κατηγορία περί αγνού βίου με αρετή, η οποία, μεταξύ μας, μπορεί δυνητικά να περιλαμβάνει… τα πάντα, καθώς είναι πολύ γενική. Πάντως, ο κώδικας τιμής είναι γνωστός σε όλους όταν ξεκινούν τη φοίτησή τους στο κολέγιο, ενώ όλοι οι φοιτητές τον υπογράφουν στην αρχή κάθε σεζόν. Το ίδιο έκανε και ο δευτεροετής πέρσι Ντέιβις.
Ο Ντέιβις παραδέχτηκε στον προπονητή του, Ντέιβ Ρόουζ, ότι έχασε την παρθενιά του με την κοπέλα του το βράδυ μετά την τρομερή νίκη του κολεγίου επί του Σαν Ντιέγκο. Ο Ντέιβις ήταν απαρηγόρητος και ζητούσε συγγνώμη όντας σε ψυχολογικό σοκ, όπως λένε οι συμπαίκτες του και οι άνθρωποι της ομάδας.
Το θέμα έφτασε στους υπεύθυνους του κολεγίου, που τον τιμώρησαν με αποκλεισμό από την ομάδα μπάσκετ, ενώ ξεκίνησε διαδικασία για το αν θα έπρεπε να παραμείνει στο κολέγιο.
Το όλο θέμα έχει δυο πλευρές. Η μία λέει ότι όλοι οι παίκτες ξέρουν τον κώδικα τιμής του κολεγίου, όταν υπογράφουν για να παίξουν στο κολέγιο τον δέχονται, άρα και ότι θα υπάρχουν συνέπειες αν τον παραβιάσουν. Λογικό και σωστό, ανεξαρτήτως του αν εμείς θεωρούμε τον κώδικα σωστό ή όχι.
Η άλλη, πιο θρησκευτική πλευρά του ζητήματος, έχει να κάνει με την εκκλησία των Μορμόνων και με διάφορα θέματα που άπτονται αυτής. Όπως, ας πούμε, ότι ο εξοστρακισμός από την κοινωνική ομάδα (στην προκειμένη περίπτωση την ομάδα μπάσκετ) στην εκκλησία προκύπτει μόνο μετά από ακραίες παραβιάσεις, και ότι το κολέγιο θα έπρεπε να έχει φερθεί πολύ πιο ώριμα στο θέμα του Ντέιβις, βοηθώντας τον να δει το λάθος του (που είχε ήδη αναγνωρίσει) και να μην το επαναλάβει, χωρίς να τον αποβάλλει αμέσως από την ομάδα, στιγματίζοντάς τον σε πανεθνικό (και διεθνές πια) επίπεδο λες και έκανε κάποιο έγκλημα.
Πολλοί είναι αυτοί που βλέπουν άλλα συμφέροντα πίσω από την απόφαση αυτή του κολεγίου. Παρότι το BYU διένυε την πιο επιτυχημένη σεζόν της ιστορίας του, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να τη θυσιάσουν χωρίς δεύτερη σκέψη, για μια απόφαση που πήρε μεγάλη προβολή, έκανε αίσθηση, έθεσε θέμα σύγκρισης του κολεγίου και των αρχών του με τον ξεπεσμό των αρχών σε όλα τα υπόλοιπα κολέγια της χώρας. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι στο μυαλό των υπευθύνων του κολεγίου, ο τρόπος που αρχικά έγινε δεκτή η είδηση από τον αμερικάνικο τύπο (γνωστός ο τρόπος που κινείται ο τύπος της χώρας) έκανε καλό στο κολέγιο, στο ακαδημαϊκό του πρόγραμμα και στην εκκλησία των Μορμόνων. Μάλιστα, κάτι τέτοιο το παραδέχτηκαν και στο ίδιο το κολέγιο ανεπίσημα, ότι η αποβολή του Ντέιβις ήταν καλύτερη προβολή γι’ αυτούς απ’ το να έπαιρνε η ομάδα μπάσκετ τον τίτλο! Αυτό και μόνο, μάλλον αναιρεί τα περί αρχών και τιμής του κολεγίου σε έναν κόσμο παρακμής και αήθους συμπεριφοράς…
Τα διάφορα άλλα βγήκαν στη φόρα πιο μετά, όταν το θέμα είχε καταλαγιάσει. Όπως, ας πούμε, ότι η Πολιτεία των Μορμόνων, η Γιούτα, είναι η Πολιτεία με τις περισσότερες συνδρομές από κάθε άλλη στις Η.Π.Α. σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, παρότι στους τύπους θέλει να φαίνεται ως εκείνη που βρίσκεται πιο κοντά… στην αρετή. Ή όπως το γεγονός ότι το BYU έχει κανόνες και κώδικα ηθικής πολύ πιο αυστηρούς από εκείνους που ορίζει η εκκλησία των Μορμόνων, παρότι ως ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης θα έπρεπε να έχει ως πρώτο σκοπό να παιδαγωγεί και όχι να τιμωρεί.
Αλλά η συζήτηση έτσι ξεφεύγει από το θέμα μας και δεν χρειάζεται. Ο Ντέιβις, όπως θα καταλάβατε όσοι παρακολουθήσατε το ματς της εθνικής με το BYU, δεν έχει επιστρέψει ακόμα στην ομάδα. Ο προπονητής Ρόουζ δήλωσε πρόσφατα ότι πιστεύει πως ο Ντέιβις θα μάλλον ξαναπαίξει μπάσκετ για το κολέγιο.
Update 2017: Όπως είχε δηλώσει ο προπονητής του, ο Ντέιβις την επόμενη σεζόν επέστρεψε στην ομάδα του κολεγίου, έπαιξε δύο σεζόν στο NBA, πέρασε στην Ευρώπη, αγωνίστηκε σε Σαλόν, Βαρέζε, Μονακό και, το 2017, βρίσκεται στο ρόστερ της Ζαλγκίρις Κάουνας.
Νίκος Κουσούλης