Το 2/2 έκανε η εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ, κερδίζοντας τη Φινλανδία με 81-61, χωρίς προφανώς να πιεστεί. Η εθνική έδειξε ξανά αδυναμίες, αλλά το πρωταρχικό είναι να κερδίζει τους αγώνες της μέχρι τα νοκ άουτ, για να χτίσει χαρακτήρα. Ο Μπουρούσης με 19 πόντους και 10 ριμπάουντ, ο Ζήσης με 14 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ και ο Φώτσης με 9 πόντους και 7 ριμπάουντ ήταν οι καλύτεροι για την εθνική, που έλεγξε τον αγώνα.
Την Παρασκευή υπάρχει ρεπό και στη συνέχεια η ΠΓΔΜ, για να φτάσουμε και στα δύο ματς που θα κρίνουν την κορυφή του ομίλου μας.
Η Ελλάδα δεν ήταν ιδιαίτερα συγκεντρωμένη στο ματς και αυτό φαίνεται από τα… 7 επιθετικά φάουλ των παικτών μας, που πήγαιναν… σαν τα κριάρια προς τους αντιπάλους τους. Βέβαια, η Φινλανδία ήταν πολύ χαμηλότερου επιπέδου και η Ελλάδα χωρίς να πιεστεί πήρε τον έλεγχο από νωρίς.
Ο Ζήσης ήταν πολύ καλός ξανά, ενώ Μπουρούσης και Φώτσης έλεγξαν απόλυτα το ματς από τη ρακέτα. Στο πεντάλεπτο ήμασταν μπροστά με 14-6, ενώ όταν οι Φινλανδοί πλησίασαν σε 24-22 με τον Τζέραλντ Λι να κάνει ό,τι θέλει τους δικούς μας, η Ελλάδα αντέδρασε σωστά, χτύπησε μέσα από τη ρακέτα με Κουφό, Μπουρούση, Φώτση για να πάει στο 37-29 και να κάνουν μετά Ζήσης και Φώτσης το 41-29. Το λάθος στο τέλος του ημιχρόνου το προσπερνάμε, αλλά θα μπορούσε ο Ζούρος να μην έχει πάρει τάιμ άουτ για να βγάλει την άμυνα, αφού η ομάδα ήταν εκτός τόπου και χρόνου και κατάφερε σε 2,5 δευτερόλεπτα να δεχτεί ελεύθερο τρίποντο…
Στο 51-36 και στο 56-41 η διαφορά έδειξε ότι θα ανέβει, αλλά παρέμεινε ανάμεσα σε 10 και 15 πόντους για άλλα 5 λεπτά, μέχρι το 68-50 του Μπουρούση και το 73-52 από τον Μπράμο.
Ο Ζούρος χρησιμοποίησε και πάλι τους 12 παίκτες στα πρώτα 11 λεπτά του αγώνα, αν και ο Μαυροειδής έπαιξε μόλις 3 λεπτά στο ματς. Θα μπορούσε να έχει παίξει περισσότερο, να βρει ρυθμό κι αυτός, δεν χρειαζόταν Μπουρούσης και Φώτσης να μείνουν στο παρκέ πάνω από 25 λεπτά.
Ο Σλούκας ήταν μέτριος, φοβισμένος, ενώ ο Καλάθης έμοιαζε εκτός αγώνα κάνοντας πολλά λάθη και κυρίως μη προσέχοντας με τα επιθετικά φάουλ. Οι Φινλανδοί εγκλωβίστηκαν πλήρως στην ελληνική άμυνα, σούταραν μόλις 36% στα δίποντα και έχασαν τα ριμπάουντ (41-27) αν και πήραν πιο πολλά επιθετικά από εμάς (9-13).
Η βασική διαφορά ήταν στην άμυνα της Ελλάδας, που έκανε 9 κλεψίματα (3 η Φινλανδία) και 8 τάπες (1 οι Φινλανδοί), ενώ η εθνική στα δίποντα σούταρε με 69%. Τα τρίποντα ήταν καλύτερα από το πρώτο ματς, αλλά ακόμα περιμένουμε τον Βασιλειάδη να βρει ρυθμό (1/4).
Ο Ξανθόπουλος ήταν αρκετά καλός με 4 ριμπάουντ και 6 ασίστ, ακόμη κι αν δεν σούταρε (0/1). Ο Παπανικολάου ήταν κακός, ενώ ο Κουφός θα έπρεπε να έχει παίξει περισσότερο. Καλός και ο Καϊμακόγλου, αλλά και ο Μπράμος, που μοιάζει να είναι η 4η επιλογή του Ζούρου μετά την έμπειρη τριάδα.
Μόνο πρόβλημα στο ματς ότι ο Κοπόνεν σκόραρε όποτε ήθελε και στο μέλλον στο τουρνουά θα βρούμε και καλύτερους σκόρερ μπροστά μας. Η ατομική περιφερειακή μας άμυνα θα πρέπει να σφίξει λίγο περισσότερο. Ο Μπουρούσης θα πρέπει να μάθει να συγκρατείται, αφού βλακείες σαν αυτή που έκανε με τον Ράνικο μόνο κακό θα κάνουν σε μια ομάδα που έχει μόλις 3 έμπειρους παίκτες. Από αυτούς έχεις απαιτήσεις ωριμότητας, κι ας μην έχει δείξει τέτοια δείγματα ο Έλληνας σέντερ. Επίσης, θα πρέπει να βελτιώσει αρκετά τα λάθη του, καθώς 5 λάθη για σέντερ είναι τεράστιο νούμερο, αδικαιολόγητο, ιδίως με αντιπάλους όπως η Φινλανδία.
Τα δεκάλεπτα: 20-14, 42-31, 58-43, 81-61.
Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 19 (10ρ. 7/9δ.), Ζήσης 14 (4ρ. 3ασ. 5/7δ.), Βασιλειάδης 5 (1), Καλάθης 6 (2ρ. 4ασ.), Φώτσης 9 (1τρ. 7ρ.), Παπανικολάου 2, Μαυροειδής 2, Μπράμος 9 (2), Κουφός 7, Σλούκας 2, Καϊμακόγλου 6 (3ρ.).
Φινλανδία (Ντέτμαν): Κοϊβίστο, Νίκιλα 1, Μουούρινεν 2, Χαφ 5, Λι 13, Σαλίν 6 (2), Κότι 1, Κοπόνεν 21 (4), Μακαλάινεν, Μότολα 5 (1), Βιρτάνεν 6 (2), Ράνικο 1.
Νίκος Κουσούλης