Δημοσιεύτηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2008
Γρίφους, δυσκολίες αλλά και ελπίδα για εκ νέου τριπλή εκπροσώπηση στους “8” επεφύλαξε η κληρωτίδα της Ευρωλίγκας για τις 3 ελληνικές ομάδες. Και με τους τρεις εκπροσώπους της βρίσκεται η Ελλάδα στους 16 της Ευρώπης και φέτος και δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε αυτή τη χρονιά να δούμε και 3 ελληνικές ομάδες στους προημιτελικούς. Η κλήρωση δεν το απαγορεύει. Παρακάτω αναλύουμε τους ομίλους και βρίσκουμε στον καθέναν το… «αστεράκι» που ίσως παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξή τους.
Για τον κάτοχο του τίτλου, Παναθηναϊκό, δεδομένου ότι έμπαινε από το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, η κλήρωση δεν ήταν και η πιο εύκολη. Τον πλαισιώνουν η καλή και με πνεύμα νικητή, πρωταθλήτρια Ιταλίας, Σιένα που ελπίζει σίγουρα σε πρόκριση στους 8. Είναι μια οργανωμένη ομάδα που παίζει στρωτό και ομαδικό μπάσκετ και δε συνιστά εύκολο αντίπαλο. Απ’ το τρίτο γκρουπ, η Εφές Πίλσεν δεν είναι και ο ιδανικός αντίπαλος, καθώς είναι λίγο απρόβλεπτη και έχει και στον πάγκο της τον ανερχόμενο – πρωταθλητή Ευρώπης με τη Ρωσία – Μπλατ, άλλωστε έχει συνηθίσει να έχει υψηλούς στόχους, ανεξάρτητα με το αν πάντα τους πετυχαίνει. Απ’ το τέταρτο γκρουπ, εκ προοιμίου θα ήταν μάλλον δύσκολο να έχουν οι «πράσινοι» πολύ δύσκολο αντίπαλο, αφού θα απέφευγε τις δύο καλύτερες ομάδες του γκρουπ, τις ελληνικές. Η τριάδα Σιένα, Εφές, Παρτιζάν είναι σαφώς κατώτερη από τον Παναθηναϊκό, αλλά σε καμία περίπτωση δεν του επιτρέπει να χαλαρώσει και να θεωρήσει δεδομένα τα αποτελέσματα. Αλλά οι «πράσινοι» έχουν συνηθίσει να αποδεικνύουν μέσα στο γήπεδο ποιος είναι το αφεντικό. Το «αστεράκι»: οι πάντα καλές σχέσεις Ομπράντοβιτς – Παρτιζάν.
Στον όμιλο E, ο Άρης είχε την ιδανικότερη κλήρωση που θα μπορούσε να έχει ξεκινώντας από το τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας. Η αξιοπρόσεκτα καλή Λιέτουβος, αν και εντυπωσιάζει τα τελευταία χρόνια, δεν αποτελεί φόβητρο για τους «κίτρινους» (όπως Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ), ενώ παρά τις δύο ήττες του στον πρώτο γύρο, έδειξε ότι μπορεί να τη «χτυπήσει» μέσα-έξω. Η Ταού είναι το φαβορί του ομίλου, αλλά φέτος είναι σαφώς κατώτερη από τα προηγούμενα χρόνια και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με φόβο, ειδικά στο Αλεξάνδρειο. Όσο για τη Φενέρ, είναι η πιο προσιτή από το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας και σίγουρα στα μέτρα των Θεσσαλονικιών. Ίσως παίξουν ρόλο και οι ισοβαθμίες σε αυτόν τον όμιλο. Το «αστεράκι»: ο Άρης συνήθως ξαναγίνεται «Αυτοκράτορας» όταν παίζει στην Τουρκία.
Ο Ολυμπιακός, έχει αντικειμενικά δύσκολους αντιπάλους, αλλά αν βρει τον εαυτό του, έχει τις δυνατότητες και το ρόστερ για να κατακτήσει ακόμη και την πρώτη θέση. Η Ρεάλ είναι μια καλή ομάδα με ισχυρό κίνητρο και ελληνικό στοιχείο. Έκανε λίγες ήττες στον πρώτο γύρο – τρεις – αλλά όλες στις δύσκολες έδρες που είχε να παίξει. Η Μακάμπι είναι πάντα μια ομάδα με τεράστιο λαό και δύσκολη έδρα. Παρότι έμοιαζε φέτος πιο βατή αντίπαλος, όσο περνάει ο καιρός, και με την επιστροφή του μεγάλου Βούισιτς, ανεβαίνει και στοχεύει στο final-4. Η Ζαλγκίρις, τέλος, έχει δείξει ιδιαίτερα υπολογίσιμη αντίπαλος, κυρίως στην έδρα της, αλλά σαφώς μέσα στις δυνατότητες του Ολυμπιακού, που εναντίον της στον πρώτο γύρο έκανε ένα από τα καλύτερα και ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του. Ο όμιλος μοιάζει γρίφος, φαντάζει δύσκολος για τους Πειραιώτες, αλλά είναι βέβαιο ότι ούτε οι Ρεάλ και Μακάμπι θα είναι ευχαριστημένος που έπεσαν με τον Ολυμπιακό από το τελευταίο γκρουπ δυναμικότητας. Το «αστεράκι»: ας μην ξεχνάμε ότι το final-4 γίνεται στη Μαδρίτη.
Στον τελευταίο όμιλο, βρίσκονται επίσης 3 ομάδες που έχουν στόχο το final-4 και αν δεν φτάσουν εκεί θα θεωρήσουν τη χρονιά αποτυχημένη, πόσο μάλλον αν μείνουν στο top-16. Ένα από τα μεγαλύτερα φαβορί για την κούπα, η ΤΣΣΚΑ, μια πολύ ισορροπημένη και σκληρή ομάδα, η Μάλαγα, και η αλλοπρόσαλλη, αλλά με πολλές δυνατότητες, Μπαρτσελόνα, συγκρούονται αφήνοντας στη σκιά τους τη Ρόμα που θα προσπαθήσει για ό,τι καλύτερο. Το «αστεράκι»: ο μόνος όμιλος που έχει στο πρόγραμμά του «εμφύλιο».
Τέλος, σήμερα έγινε και η ανακοίνωση των 50 σημαντικότερων προσωπικοτήτων του ευρωπαϊκού μπάσκετ για τα τελευταία 50 χρόνια. Ανάμεσα σε ονόματα – θρύλους της γηραιάς ηπείρου βρέθηκαν και 5 Έλληνες (αλλά και αρκετοί ακόμη που σχετίζονται άμεσα με τη χώρα μας): τα δύο ιερά τέρατα Γιαννάκης και Γκάλης, ο πολυνίκης τίτλων Αλβέρτης, ο καλύτερος των τελευταίων χρόνων Παπαλουκάς και, στους διαιτητές, φυσικά ο Κώστας Ρήγας.