Η ΠΓΔΜ έκλεισε το… νέο σπίτι των Λιθουανών, κερδίζοντάς τους με 67-65 μετά από έναν τρομερό σε ένταση και πάθος προημιτελικό. Η παρέα του Ντοκουζόφσκι προελαύνει στην τετράδα, ζει το όνειρό της και όλοι οι μπασκετικοί φίλαθλοι της Ευρώπης δεν μπορούν παρά να της υποκλιθούν για την παρουσία της στο τουρνουά. Ο ΜακΚάλεμπ είναι μακράν ο MVP της διοργάνωσης, κάνοντας εξωφρενικό τουρνουά, ασταμάτητος και ανίκητος, σμπαραλιάζοντας κάθε άμυνα που έχει συναντήσει ως τώρα στο διάβα του.
Την Παρασκευή, οι Σκοπιανοί παίζουν ημιτελικό με τους Ισπανούς, που απλώς έμειναν στο γήπεδο 40 λεπτά εναντίον των Σλοβένων για να κερδίσουν με 86-64. Οι Σλοβένοι παρέπαιαν στο δεύτερο ημίχρονο, απέδειξαν γι’ άλλη μια φορά ότι είναι ομάδα-έκτρωμα χωρίς καμία λογική και τρόπο για να σκοράρει και το μεσημέρι της Πέμπτης (15:30) θα παίξουν με τους… Λιθουανούς για την πρόκριση στο προολυμπιακό. Έχουν πλεονέκτημα τη δεδομένη απογοήτευση των Λιθουανών, αλλά και την κούραση, καθώς ανάμεσα στα δύο ματς οι Λιθουανοί έχουν 16 ώρες κενό, αλλά… δεν έχουν ομάδα. Πάντως, είναι μεγάλη ευκαιρία γι’ αυτούς όπως ήρθαν τα πράγματα.
Το βράδυ της Πέμπτης (21:00) οι Ρώσοι θα αντιμετωπίσουν τους Σέρβους, ενώ νωρίτερα (18:00) η εθνική μας θα παλέψει με τους Γάλλους και ευχόμαστε να πάρει την πρόκριση στην τετράδα της διοργάνωσης. Μην ξεχάσετε να διαβάσετε το σχόλιο του Γιώργου Σκιά για την εθνική και το ματς με τη Γαλλία.
Ισπανία – Σλοβενία 86-64 (35-31)
Ναβάρο 26, Π. Γκασόλ 19π. 16ρ. 2κλ. 3κ., Μ. Γκασόλ 7π. 5ρ., Καλντερόν 9π. 6ρ. 3ασ. // Γκ. Ντράγκιτς 14π. 5ρ., Μπέγκιτς 10π. 4ρ.
Μια άλλη Σλοβενία μπήκε στο γήπεδο στην αρχή του αγώνα με τους Ισπανούς, μια Σλοβενία που θύμισε την ομάδα που βλέπαμε τα τελευταία χρόνια. Στρωτές επιθέσεις, καλή άμυνα, γρήγορο μπάσκετ και καλά συστήματα για ελεύθερα σουτ. Αποτέλεσμα; Οι Ισπανοί ξεκάθαρα δεν το περίμεναν και έμειναν πίσω στο σκορ στα πρώτα 15 λεπτά.
Το ματς ξεκίνησε με 6-14 για τους Σλοβένους από δυο τρίποντα των Λάκοβιτς και Λόρμπεκ, πήγαμε στο 12-18 και στο 16-23 στο δεκάλεπτο από το τρίποντο του Όζμπολτ, αλλά μετά ισορρόπησε. Για όσους ανησύχησαν, μετά το 21-25 οι γνωστοί φετινοί Σλοβένοι επέστρεψαν στο γήπεδο. Κανένας τρόπος να σκοράρουν, αμέτρητα πολλά αβίαστα λάθη, κακές επιθέσεις και άθλια ποσοστά.
Η Σλοβενία έκανε 8 λάθη στη δεύτερη περίοδο και μοιραία έμεινε πίσω στο σκορ ως το ημίχρονο, με τους Ισπανούς να τρέχουν ένα 14-6 για το προσπέρασμα. Οι Σλοβένοι ξεκίνησαν με 3/7 τρίποντα στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά συνέχισαν στα υπόλοιπα 30 λεπτά με 3/20, με πάνω από 10 άστοχα σουτ να είναι εντελώς ελεύθερα, κυρίως από Γιαγκόντνικ, Λόρμπεκ και τους δύο Ντράγκιτς.
Το δεύτερο ημίχρονο δεν εξελίχθηκε διαφορετικά απ’ ότι περιμέναμε, καθώς, απ’ τη μία ήρθε το ισπανικό ξέσπασμα, ενώ απ’ την άλλη οι Σλοβένοι… συνήλθαν από τα περίεργα του πρώτου ημιχρόνου και απλώς δεν ξανασκόραραν στην 3η περίοδο.
Η άμυνά τους ήταν για γέλια, οι Ισπανοί έτρεξαν ένα 22-2 από το 32-31 μέχρι το 54-33 και διέσυραν πλήρως του αντιπάλους τους που είναι απαράδεκτη ομάδα. Η διαφορά ανέβηκε κι άλλο ως το 68-40 και τους 28 πόντους, για να κλείσει τους 26 στο τέλος της τρίτης περιόδου.
Κάπου εκεί οι Ισπανοί χαλάρωσαν, οι Σλοβένοι άρχισαν να βρίσκουν ελεύθερα σουτ, μείωσαν σε 71-52 και μετά είχαν… 5 συνεχόμενα άστοχα τρίποντα, τα 4 εκ των οποίων εντελώς αμαρκάριστα, την ώρα που στην άμυνα είχαν κρατήσει 3 λεπτά τους Ισπανούς χωρίς πόντο βγάζοντας καλές άμυνες. Άξιοι της μοίρας τους, αλλά μην τρελαθούμε, ήταν πολύ χειρότεροι.
Πάντως, ο Σκαριόλο το είδε ότι η διαφορά θα μπορούσε να έχει πέσει σε μονοψήφια επίπεδα και πέρασε ξανά τον Παού Γκασόλ στο παρκέ. Ο Γκασόλ άρχισε να σκοράρει και βοήθησε την Ισπανία να ξεκολλήσει. Οι Ισπανοί τελείωσαν το ματς ξεκούραστα ανεβάζοντας τη διαφορά ξανά πάνω από τους 20 πόντους (είχε πέσει στους 17) και πέρασαν στην τετράδα ξεκούραστα και με στιλ.
Η Ισπανία προβλημάτισε στο πρώτο ημίχρονο, βάζοντας 35 πόντους όλους κι όλους, αλλά έβαλε… 36 στο 3ο δεκάλεπτο και διέλυσε κάθε προσπάθεια άμυνας του Μάλκοβιτς, που πάντως έμεινε σταθερός: η ομάδα του έβαλε πάλι κάτω από 67 πόντους, όπως κάνει στα τελευταία 5 πια ματς της.
Ο Ναβάρο «τρελάθηκε» στο 3ο δεκάλεπτο με 17 πόντους και τελείωσε το ματς με 26 πόντους και 11/16 εντός παιδιάς, ενώ ο Παού είχε 16 ριμπάουντ και κυριάρχησε στις ρακέτες, παρότι σούταρε με 6/17 εντός παιδιάς. Ο Καλντερόν έχει ανέβει, ο Ρούντι δείχνει σημάδια βελτίωσης από την απίστευτη μετριότητα στην οποία βρίσκεται ως τώρα, ενώ και ο Ρούμπιο συνεχίζει το ταξίδι του από το τρίποντο (0/12 στο τουρνουά). Οι Ισπανοί έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι, ενώ «γλίτωσαν» και το ματς με τους Λιθουανούς στην τετράδα ελέω ΜακΚάλεμπ. Πάντως, ακόμα δεν έχουν δείξει σημάδια καλής ομάδας, με τη σημασία της λέξης, αλλά κυρίως ότι στηρίζονται πλήρως στον Παού και τον Ναβάρο και οι άλλοι απλώς… βρίσκονται στο γήπεδο την ίδια στιγμή.
Και μιας και μιλάμε για ποσοστά, Σλόκαρ 2/7 εντός παιδιάς, Λάκοβιτς 1/6, Ούντριχ 0/2, Γκ. Ντράγκιτς 6/14, Γιαγκόντνικ 1/5, Μπέγκιτς 1/4, Λόρμπεκ 3/11. Όχι, τη νέα αρένα του Κάουνας δεν την έχτισε η Σλοβενία, ήταν από πριν…
ΠΓΔΜ – Λιθουανία 67-65 (30-34)
ΜακΚάλεμπ 23, Ιλιέφσκι 12π. 3ασ., Β. Στογιανόφσκι 15π. 3ρ., Άντιτς 8π. 9ρ., Σαμαρτζίσκι 7π. 10ρ. // Γιαφτόκας 13π. 6ρ., Σονγκάιλα 12, Γιασάιτις 9π. 6ρ., Γιασικεβίτσκους 7π. 5ρ. 5ασ., Καλνιέτις 9π. 9ρ. 4ασ.
Η ΠΓΔΜ έχει βαλθεί να τρελάνει την μπασκετική Ευρώπη, κάνοντας «κηδεία» και στους γηπεδούχους Λιθουανούς και πετώντας τους από την τετράδα της δικής τους διοργάνωσης. Με τον ΜακΚάλεμπ να κάνει ονειρεμένη διοργάνωση, οι Σκοπιανοί έχουν κλέψει την παράσταση, κέρδισαν ήδη την πρόκρισή τους στο προολυμπιακό και την Παρασκευή θα κοντράρουν τους Ισπανούς για μια θέση στον τελικό και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Και όλα αυτά χωρίς έναν από τους δύο βασικούς τους ψηλούς!
Με δυο τρόπους διαβάζεται η νίκη των Σκοπίων επί της Λιθουανίας. Ο ένας μιλά για το μεγαλείο του ΜακΚάλεμπ, το πάθος των Σκοπίων, τον απίστευτα λογικό και σωστό τρόπο παιχνιδιού τους, την ψυχραιμία των περιφερειακών τους, τη σκληρή τους άμυνα και το γεγονός ότι δεν αφήνουν καμία φάση χωρίς μάχη.
Ο άλλος αναφέρεται μόνο στη βλακεία των Λιθουανών, την ανωριμότητα του φινάλε, τα απίστευτα πολλά και τραγικά λάθη του Κεμτζούρα, το κακό παιχνίδι από όλους σε ένα γήπεδο που έβραζε από 15.000 σχεδόν οπαδούς των γηπεδούχων και με μια διαιτησία που δεν ήταν κακή, αλλά δεν έδωσε και τίποτα αμφισβητούμενο στην ΠΓΔΜ με αποκορύφωμα το πεντακάθαρο double-dribble του Καλνιέτις στα τελευταία 10 δευτερόλεπτα που πέρασε… στα ψιλά.
Όσο καλός ήταν ο Κεμτζούρα πέρσι, τόσο κακός ήταν φέτος. Πάρα πολλές λάθος επιλογές στο ματς, κακή διαχείριση υλικού, καμία λογική στις αλλαγές του, ενώ ξεκάθαρα «κόλλησε» στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.
Ως τότε, η ΠΓΔΜ είχε φέρει το ματς ακριβώς εκεί που ήθελε. Η Λιθουανία μπήκε με τα χίλια μέσα στο ματς, έτρεχε σα δαιμονισμένη στο ξεκίνημα και είχε βάλει 17 πόντους σε 6 λεπτά. Ως εκεί, όμως, αφού στα επόμενα 34 έβαλε 48 και υποτάχθηκε πλήρως στον τρόπο παιχνιδιού των αντιπάλων της.
Οι Λιθουανοί έμοιαζαν ναρκωμένοι, δεν μπορούσαν να πάρουν ούτε αμυντικό ριμπάουντ (από τα πρώτα 15 που διεκδίκησαν έχασαν τα 7), ενώ στην επίθεση, όσο περνούσε η ώρα, δεν είχαν παίκτη να τολμήσει να σουτάρει.
Το ματς πήγε στο 18-20 στο πρώτο δεκάλεπτο, ενώ όταν οι Λιθουανοί ξέφυγαν με 21-29 και έδειξαν ότι θα πάρουν τον έλεγχο του αγώνα είδαν την ΠΓΔΜ με ΜακΚάλεμπ και Ιλιέφσκι να μειώνει σε 28-31. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν τελείως διαφορετικό, καθώς οι Λιθουανοί άρχισαν να λιώνουν υπό το βάρος των απαιτήσεων του κόσμου και από το άγχος τους να κερδίσουν ένα ματς στο οποίο θα ήταν «αδικαιολόγητοι» αν έχαναν.
Οι Σκοπιανοί είχαν κατεβάσει το ρυθμό εκεί που ήθελαν, δεν άφηναν τη Λιθουανία να τρέξει και μετά το 27-28 απολάμβαναν το ματς απέναντι σε μια ομάδα που είχε 2-3 λύσεις στην επίθεση γιατί οι υπόλοιποι δεν τολμούσαν καν να κοιτάξουν την μπασκέτα. Μόνο ο Σονγκάιλα και ο Γιασικεβίτσιους τολμούσαν να κοιτάξουν την μπασκέτα, ενώ οι άλλοι είχαν εξαφανιστεί από το άγχος.
Στο 27ο λεπτό το σκορ ήταν 42-41 με το πρώτο προβάδισμα της παρέας του ΜακΚάλεμπ στο ματς. Οι Λιθουανοί ξαναπροσπέρασαν, αλλά οι δύο ομάδες ουσιαστικά συμβάδιζαν με τη διαφορά να μην περνά τους 4 πόντους. Στο τελευταίο δίλεπτο το ματς μπήκε με 1 πόντο απόσταση, αλλά το καλάθι και φάουλ του Γιανκούνας στο 1:09 έδωσε μεγάλο πλεονέκτημα στους Λιθουανούς (61-65).
Δεν το… έκαναν και τίποτα, όπως, αφού είδαν τον ΜακΚάλεμπ να σκοράρει δύο συνεχόμενες φορές (μία για το 61-62 και μια για το 63-65), τον Καουκένας να αστοχεί και μετά τον Γιασικεβίτσιους να γλιστρά στον ιδρώτα των συμπαικτών του με 33 δευτερόλεπτα για το φινάλε. Και κάπου εκεί ολοκληρώθηκε το… σόου Κεμτζούρα.
Οι Λιθουανοί κέρδιζαν 63-65, αλλά επέλεξαν να μην κάνουν φάουλ για να έχουν την τελευταία επίθεση, ούτε όταν ο ΜακΚάλεμπ αστόχησε σε λέι απ και ο Σονγκάιλα πέταξε την μπάλα και την επίθεση χωρίς λόγο με μια αμαρκάριστη πάσα… ανάμεσα σε Καουκένας και Β. Στογιανόφσκι που την πήρε ο δεύτερος. Η λιθουανική άμυνα ήταν ανοργάνωτη, ο Ιλιέφσκι εντελώς μόνος του στο τρίποντο, αλλά οι Λιθουανοί εγκλημάτησαν, δεν σταμάτησαν το χρόνο στα 20 δευτερόλεπτα για βολές. Αντ’ αυτού, έκαναν double-team στον Στογιανόφσκι και ο Ιλιέφσκι που ήταν μόνος του, όταν πέρασε η μπάλα από Στογιανόφσκι μέσω ΜακΚάλεμπ τους σκότωσε από το τρίποντο, 66-65.
Ο Κεμτζούρα πήρε τάιμ άουτ, ο Καλνιέτις έκανε double-dribble στη γωνία, οι διαιτητές το «έπνιξαν», ο Σονγκάιλα έχασε την μπάλα όπως πήγαινε να σουτάρει και οι Λιθουανοί είχαν επαναφορά με 6 δευτερόλεπτα. Νέο τάιμ άουτ και αντί να δοθεί εντολή να σουτάρει ο Γιασικεβίτσιους, ο Κεμτζούρα τον βάζει στην επαναφορά και δίνει το σουτ στον Γιασάιτις, που μόνος από τα 4,5 μέτρα αστόχησε και πέταξε τον αγώνα. Προφανώς σε τέτοιες στιγμές δίνεις το σουτ στον παίκτη που έχει πάρει δεκάδες ματς στην καριέρα του με τον τρόπο αυτόν, όχι σε κάποιον που δεν έχει πάρει κανένα. Αλλά ο Κεμτζούρα ήταν αλλού…
Μετά, οι Λιθουανοί έκαναν φάουλ, ο Ιλιέφσκι έβαλε την πρώτη, πέταξε τη δεύτερη αλλά το ματς τελείωσε πριν προλάβει να πετάξει προσευχή από τη μια πλευρά του γηπέδου στην άλλη ο Σάρας, καθώς απόμενε μόνο μισό δευτερόλεπτο.
Ο Κεμτζούρα λειτούργησε εντελώς παράλογα στο ματς, άφησε τον Λαβρίνοβιτς μόλις 6 λεπτά στο παρκέ και χωρίς να του βγάλει ένα σύστημα για να παίξει όπως ξέρει (πέταξε δύο τρίποντα στο τέλος του χρόνου επίθεσης), ενώ έπαιξε 13 λεπτά τον Γιανκούνας που είχε 1/6 και 2 ριμπάουντ και 14 λεπτά τον Βαλανσιούνας που είχε 1/3 και 5 λάθη. Ο Γιαφτόκας που ήταν ο καλύτερος της ομάδας του έμεινε στο παρκέ 18 λεπτά, ο Πότσιους με 2 πόντους και 2 λάθη έπαιξε 22 λεπτά. Ο Ντελινινκάιτις δεν δοκιμάστηκε καθόλου στην άμυνα απέναντι στον ΜακΚάλεμπ, παρότι ο δεύτερος έκανε πάρτι, ενώ ο Καλνιέτις έπαιξε 28 λεπτά, αλλά θα μπορούσε να είχε παίξει παραπάνω.
Όπως παραπάνω θα έπρεπε να είχε παίξει ο Σάρας, αλλά και να έχει πάρει το τελευταίο σουτ. Γιασικεβίτσιους και Σονγκάιλα έπαιρναν τις πρωτοβουλίες στην 4η περίοδο, όταν οι άλλοι κρυβόντουσαν πίσω από τον αμυντικό τους για να μην πάρουν καν την μπάλα. Οι Λιθουανοί είναι άξιοι της μοίρας τους και δίκαια έχασαν από μια ομάδα που έπαιξε πολύ καλύτερα από αυτούς και πιο μυαλωμένα.
Ο Β. Στογιανόφσκι είχε 5/5 τρίποντα κι έτσι «έσβησε» τα 0/6 του Τσεκόφσκι και το 1/6 του Άντιτς, ενώ ο Ιλιέφσκι έμεινε στο παρκέ 38 λεπτά και οργάνωσε με μαεστρία τον αγώνα. Ο ΜακΚάλεμπ ήταν ασταμάτητος, ενώ στη ρακέτα η ΠΓΔΜ είχε 18 επιθετικά ριμπάουντ (12 οι Λιθουανοί). Μόλις 8 λάθη για του Σκοπιανούς (14 οι Λιθουανοί).
Οι Λιθουανοί παίζουν το απομεσήμερο της Πέμπτης την πρόκριση στο προολυμπιακό και θα πρέπει να μαζέψουν τα κομμάτια τους και να κερδίσουν τη Σλοβενία. Σίγουρα θα είναι πολύ απογοητευμένοι αλλά σε αυτό το ματς παίζουν και την επόμενη σεζόν, όχι μόνο αυτή, που ούτως ή άλλως απέτυχαν. Απλώς κρίνεται αν θα είναι… πολύ αποτυχημένοι ή πλήρως αποτυχημένοι.
Νίκος Κουσούλης