Σαλάτα τα έκανε ο Ολυμπιακός στην Τουρκία, όπου ηττήθηκε από τη Φενέρμπαχτσε με 86-70. Οι «ερυθρόλευκοι» ταξίδεψαν χωρίς τον Παπαδόπουλο, ήταν και άτυχοι με τον τραυματισμό του Άντιτς, άντεξαν για 3 περιόδους, αλλά στην 4η κατέρρευσαν τελείως, αφού στην επίθεση κινούνταν σπασμωδικά και με τον Σπανούλη εγκλωβισμένο πλήρως δεν είχαν επιλογές και σχέδιο.
Πλέον, ο Ολυμπιακός είναι στο 3-4 και η πρόκριση μπαίνει σε συζήτηση. Η νίκη επί της Κάχα Λαμποράλ την ερχόμενη εβδομάδα στο ΣΕΦ είναι επιτακτική ανάγκη, όπως άλλωστε και μετά, την 9η αγωνιστική, εναντίον της Καντού. Ειδάλλως…
Για ακόμα μια φορά ο Ολυμπιακός αποδείχτηκε λίγος σε δύσκολο ματς, με μεγαλύτερη αδυναμία του το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να κατευθύνει τις επιθέσεις του αλλού εκτός από τον Βασίλη Σπανούλη όταν είδε ότι όλη η άμυνα των Τούρκων ήταν προσαρμοσμένη πάνω του. Από την αρχή ως το τέλος του αγώνα η ομάδα του Νέβεν Σπάχια είχε ένα και μόνο στόχο: να εξοντώσει τον Σπανούλη.
Και τα κατάφερε στην εντέλεια, με την πολύτιμη βοήθεια του ίδιου του Ολυμπιακού. Ο Ίβκοβιτς άφησε τον καλύτερό του παίκτη να ταλαιπωρείται σε double- και triple-team σε όλο το ματς χωρίς να τον βοηθήσει δίνοντας την μπάλα αλλού, σχεδιάζοντας κάτι για τους ψηλούς ή έστω κάποιον άλλο περιφερειακό. Η μπάλα έπρεπε όπως πάντα να περάσει από τα χέρια του Σπανούλη και όταν αυτό δεν γινόταν, όλος ο Ολυμπιακός κολλούσε και δεν ήξερε τι να κάνει. Αποτέλεσμα; Ο Σπανούλης έπαιξε 33 λεπτά και είχε 7 πόντους με 2/6 σουτ, 4 ασίστ, 4 λάθη και 6 κερδισμένα φάουλ, δείχνοντας την κλάση του καθώς είχε την ωριμότητα να μην εκβιάζει προσπάθειες. Όμως, οι συμπαίκτες του δεν… ήξεραν τι να κάνουν τις έξτρα προσπάθειες που έπαιρναν.
Κι όμως, η αρχή ήταν καλή για τον Ολυμπιακό, παρά την ατυχία να χάσει μετά από ένα δίλεπτο αγώνα τον Πέρο Άντιτς, ατυχία που ήταν ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα λόγω του γεγονότος ότι ο Παπαδόπουλος ήταν τραυματίας στην Αθήνα. Ο Γλυνιαδάκης πήγε αρκετά καλά, αλλά ξεκάθαρα θα έπρεπε να πάρει κι άλλο χρόνο, ενώ ο Πρίντεζης ήταν καλός κυρίως στο να μοιράζει την μπάλα, με τον Χάινς να κάνει κι αυτός καλό ματς (αλλά με 4 λάθη).
Ο Ολυμπιακός στην αρχή ήλεγξε τον αγώνα, έμεινε κοντά στο σκορ, προσπερνούσε κιόλας αρκετές φορές, χαρακτηριστικό ότι η μεγαλύτερη διαφορά με την οποία βρέθηκε πίσω μέχρι το 19ο λεπτό ήταν 4 πόντοι (12-8). Με τον Παπανικολάου να έχει μπει πολύ καλά στον αγώνα και τον Λούκας με τον Χάινς να βοηθούν αρκετά, οι «ερυθρόλευκοι» έκλεισαν την πρώτη περίοδο με 16-17 και στη 2η από το τρίποντο του Γκεσεβίτσιους και τις βολές του Χάινς πήγαν στο 16-22 με σερί 0-7.
Ο Γλυνιαδάκης κρατούσε καλά τη ρακέτα και οι πόντοι έρχονταν στην επίθεση, αν και όχι με αρκετή άνεση. Μεγαλύτερο παράσημο για τους «ερυθρολεύκους» ως το σημείο εκείνο το γεγονός ότι είχαν εγκλωβίσει τη Φενέρ σε κακές επιθέσεις και είχαν κλείσει τη ρακέτα τους. Όμως, όταν η Φενέρ ισοφάρισε σε 31-31 ο Ίβκοβιτς ίσως βιάστηκε να πάρει τάιμ άουτ, καθώς ο όποιος ρυθμός είχε ο Ολυμπιακός σε επίθεση και άμυνα, χάθηκε στη συνέχεια, από το 15ο λεπτό και μετά.
Ο Χάουαρντ πέρασε στο ματς, ο Σπάχια τον άφηνε προκλητικά ελεύθερο με τον ψηλό της Φενέρ να κυνηγά τον… Σπανούλη σε double-team και ο Χάουαρντ να φοβάται να σουτάρει. Έτσι, η Φενέρ βρήκε την ευκαιρία να πάει στο 39-34 μέχρι να βγει ο Αμερικανός και στο 41-34 από το λάθος του Κατσίβελη αμέσως μετά.
Το ημίχρονο έκλεισε στο -6 για τον Ολυμπιακό από το καλάθι του Παπανικολάου, και το καλό για τους «ερυθρολεύκους» ήταν ότι η διαφορά δεν είχε ξεφύγει στο κακό τους πεντάλεπτο. Με το που ξεκίνησε το δεύτερο ημίχρονο, 2-3 καλές άμυνες και ο Πελεκάνος με τον Χάινς έγραψαν το 42-40 κάνοντας το -8 του 42-34 ουσιαστικά να εξαφανιστεί.
Όχι για πολύ όμως, αφού το κακό λέι απ του Χάινς και τα άστοχα τρίποντα από Σπανούλη-Πρίντεζη, μαζί με το γεγονός ότι η ρακέτα του Ολυμπιακού ήταν πιο άδεια και από ελληνικό γήπεδο σε αγώνα καθημερινής έδωσαν στη Φενέρ να βάλει 3 λέι απ και 1 κάρφωμα, σε ένα 8-0 που πήγε τον αγώνα στο 50-40.
Το διάστημα στο οποίο ο Ολυμπιακός δυσκολευόταν να παρακολουθήσει τη Φενέρ στην άμυνα κράτησε 3-4 λεπτά ακόμα, αλλά μετά ο Λούκας έδωσε το επιθετικό έναυσμα που χρειάζονταν οι «ερυθρόλευκοι» μειώνοντας σε 55-50 και ο Κέσελι σε 57-54 με τρίποντο λίγο αργότερα.
Η πρώτη ευκαιρία για να πλησιάσει κι άλλο ο Ολυμπιακός χάθηκε στο τρίποντο του Σπανούλη που ταπώθηκε από τον Σεφολόσα στο 57-54, η δεύτερη με το που ξεκίνησε η 4η περίοδος όταν ο Χάινς έχασε λέι απ. Μετά ακολούθησε το ξέσπασμα του Τζέρελς για το 68-60 με 7 μαζεμένους πόντους, ενώ ο Πρέλντζιτς ανέβασε και πάλι τη διαφορά στους δέκα, 70-60.
Ο Ολυμπιακός φαινόταν ότι δεν πάταγε πια καλά στο παρκέ, αλλά παρόλα αυτά μπόρεσε να μειώσει σε 72-66 με Πρίντεζη και Λούκας. Όμως, πέταξε την επόμενη επίθεση στο 36ο λεπτό με τον Πρίντεζη να κάνει λάθος, έδωσε βολές στη Φενέρ, αστόχησε με τον Χάινς, έδωσε ξανά βολές, κι έτσι με 3 λεπτά για το φινάλε ήταν και πάλι στο -10 του 76-66.
Η διαφορά των 7 πόντων που είχε πάρει στο ΣΕΦ παιζόταν ακόμα, αλλά μάλλον το τρίποντο του Ούκιτς ήρθε σαν ταφόπλακα στην ψυχολογία του Ολυμπιακού, με τον Χάινς να πετά δυο επιθέσεις μετά με λάθη παίζοντας σαν «πανικόβλητος» και τη Φενέρ να πηγαίνει στο 82-68 με τον Ολυμπιακό να χαιρετά και τη διαφορά του πρώτου αγώνα.
Η στατιστική λέει ότι ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έχει διεκδικήσει κάτι περισσότερο από το ματς, παρά τις απουσίες και τα προβλήματα, αφού σούταρε με 58% στα δίποντα με 15 ασίστ (11 οι Τούρκοι), αλλά του κόστισαν τα ριμπάουντ (36-28 με 11-4 τα επιθετικά για τη Φενέρ) και τα λάθη (9-17) δείγμα απειρίας και κακής ψυχολογίας στο τέλος. Με το Σπανούλη εκτός συστημάτων τις περισσότερες φορές, ο Ολυμπιακός σούταρε πολλά τρίποντα (5/20) χωρίς λόγο.
Ο Ίβκοβιτς χρησιμοποίησε και τους 11 που είχε στη διάθεσή του πλην του Άντιτς (που έπαιξε 2 λεπτά και χτύπησε), με τον Λούκας να είναι ο καλύτερος, τον Χάινς να είναι καλός και τον Γλυνιαδάκη να ακολουθεί. Ο Χάουαρντ μόνο κακό έκανε όσο έπαιξε, ενώ ο Πρίντεζης ήταν άστοχος επιθετικά. Μέτριοι ο Παπανικολάου και ο Πελεκάνος, αλλά και ο Γκεσεβίτσιους που θα έπρεπε να έχει πάρει πιο πολλά σουτ. Κακός στην άμυνα ο Κέσελι.
Τα δεκάλεπτα: 16-17, 42-36, 59-56, 86-70.
Φενέρμπαχτσε (Σπάχια): Ούκιτς 16 (2τρ. 3ρ.), Τζέρελς 17 (1τρ. 3ρ. 5ασ. 3κ.φ.), Ονάν 11, Βίντμαρ 6, Πεκέρ, Τζιστ 7 (7ρ.), Σαβάς 9 (3ρ. 3κ.φ.), Σεφολόσα 6 (6ρ. 5κ.φ.), Μπογκντάνοβιτς 8, Πρέλντζιτς 6 (4κ.φ.).
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 14 (7ρ. 6κ.φ.), Λούκας 13 (1τρ. 3ρ. 3κ.φ.), Άντιτς, Σπανούλης 7 (4ασ. 6κ.φ.), Χάουαρντ, Κέσελι 5 (1τρ. 3ρ.), Πελεκάνος 2, Γκεσεβίτσιους 7 (2), Γλυνιαδάκης 8, Πρίντεζης 6 (3ρ. 4ασ.), Παπανικολάου 5 (1), Κατσίβελης 3.
Νίκος Κουσούλης