Δημοσιεύτηκε στις 10 Απριλίου 2008
Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση στη Μόσχα, τερματίζοντας έτσι, κι αυτός με τη σειρά του, τη φετινή ευρωπαϊκή του πορεία. Οι «ερυθρόλευκοι» προχώρησαν μετά από πολλά χρόνια αυτοί πιο μακριά από κάθε άλλη ελληνική ομάδα στην Ευρώπη και, δεδομένων των συνθηκών στη μέση της χρονιάς, αυτό είναι επιτυχία. Γιατί με βάση τον καλοκαιρινό σχεδιασμό, έμειναν ένα βήμα πίσω από εκεί που έπρεπε.
Στη Μόσχα δεν είχαμε ποτέ το ντέρμπι που οι περισσότεροι περίμεναν. Για την πρόκριση τα είχαμε πει από την περασμένη εβδομάδα πόσο δύσκολη υπόθεση ήταν μιας και η ΤΣΣΚΑ δεν χάνει με τίποτα δύο συνεχόμενα στην έδρα της από την ίδια ομάδα. Η ευκαιρία για τον Ολυμπιακό ήταν το παιχνίδι του ΣΕΦ και, κακά τα ψέματα, εκεί χάθηκε η πρόκριση στο φάιναλ φορ.
Στο 3ο ματς, η ΤΣΣΚΑ έπαιξε εκπληκτική άμυνα, βραχυκυκλώνοντας όλα τα επιθετικά συστήματα των «ερυθρολεύκων», οι οποίοι τις περισσότερες φορές έμεναν ακίνητοι, μην μπορώντας να βρουν τρόπο να διασπάσουν τη ρωσική άμυνα. Αν σε αυτό προσθέσετε και το γεγονός ότι εκτός του Μπλάκνεϊ, κανέναν άλλος παίκτης του Ολυμπιακού δεν έπαιξε μυαλωμένα, τότε έχετε την εικόνα του αγώνα. Κακή άμυνα, κακή επίθεση, κακές επιλογές και ενέργειες χωρίς λογική, καθόλου καθαρό μυαλό (φάνηκε ακόμη και τη στιγμή που ο Βασιλόπουλος έχασε λέι απ στον αιφνιδιασμό την ώρα που ήθελε να ξαναβάλει την ομάδα του στο παιχνίδι), αλλά πάνω απ’ όλα ο Ολυμπιακός δεν το πίστεψε. Και αυτό φάνηκε από την αρχή. Από το πρώτο δεκάλεπτο, οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν ότι δεν πίστευαν ότι το έχουν το παιχνίδι.
Βάλτε και την άθλια ημέρα στην οποία βρέθηκαν οι 6 από τους 8 που έπαιξαν ρόλο στο ματς (Μπλάκνεϊ και Τσακαλίδης δεν ήταν κακοί) και «δένει» το γλυκό.
Επίσης, στο αρχικό μούδιασμα προσμέτρησαν και τα σφυρίγματα του πρώτου ημιχρόνου (μέχρι και καλάθι μέτρησαν στους Ρώσους οι διαιτητές), για να πέσει ακόμη περισσότερο η ψυχολογία των παικτών. Μετά ανέλαβε δράση ο Σισκάουσκας και έκανε όλους τους φίλους του… Παναθηναϊκού να μελαγχολήσουν. Δεν νομίζω ότι υπάρχει έστω κι ένας νοήμων άνθρωπος που να μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι το μακράν καλύτερο τριάρι στην Ευρώπη είχε ρήτρα 1 εκατομμύριο ευρώ, την ώρα που ο Βάθκεθ έχει 7 και ο Ρούμπιο… 15. Ο λόγος ήταν ότι οι Γιαννακόπουλοι δεν πίστευαν ότι υπήρχε ποτέ περίπτωση παίκτης να γυρίσει την πλάτη στην ομάδα τους, οπότε τον άφησαν να περάσει αυτόν τον όρο. Και τώρα θα δουν την ΤΣΣΚΑ στο φάιναλ φορ από το σπίτι τους.
Πάμε όμως στο ματς. Ο Ολυμπιακός δείχνει να έχει πρόβλημα απέναντι σε ομάδες με καλή περιφερειακή επίθεση. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν πρόβλημα και με τον Παναθηναϊκό και με την ΤΣΣΚΑ. Αντιθέτως, όσοι πήγαν να τους κερδίσουν με νορμάλ τρόπο (οι ψηλοί… μέσα, οι περιφερειακοί απ’ έξω) έχασαν. Βέβαια, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, η ευστοχία των Ρώσων στη σειρά ήταν εξωπραγματική. Ο Λάνγκντον είχε το… φτωχό 54% στα τρίποντα, την ώρα που ο Σισκάουσκας είχε 63% και ο Σμόντις… 90%! Στα τρίποντα πάντα. Όσο κακή περιφερειακή άμυνα και να έχει κάποιος το να δεχτεί 26/39 τρίποντα από 3 παίκτες (ήτοι 67%) είναι λίγο εξωφρενικό.
Το άλλο συμπέρασμα που βγαίνει από τη σειρά είναι ότι στον Ολυμπιακό έλειψε ο Μαρκ Τζάκσον. Ο Παναγιώτης Γιαννάκης σε αυτό έκανε μεγάλο λάθος. Οι Πειραιώτες δεν είχαν παίκτη να παίζει με πλάτη και να αναγκάζει την άμυνα να κλείσει μέσα στη ρακέτα, με αποτέλεσμα οι περιφερειακοί του να μην μένουν ποτέ (μα ποτέ) ελεύθεροι. Ο Τζάκσον, ακόμη κι αν δεν σκόραρε, θα βοηθούσε την ομάδα.
Τέλος, ο Ολυμπιακός μάλλον δεν έχει ακόμη αρκετά επιθετικά συστήματα. Αυτό είναι λογικό, μιας και η ομάδα δουλεύεται μόλις 2 μήνες από τον προπονητή της και μάλιστα εν μέσω αγώνων, αλλά ήταν «βούτυρο στο ψωμί» του Μεσίνα, που στο τρίτο ματς εξέθεσε πλήρως την «ερυθρόλευκη» επίθεση.
Για να κλείσω, θα πω ότι θεωρώ υπερβολικούς τους 25 πόντους διαφοράς που λένε ότι ο Ολυμπιακός με την κατάρρευση τους τέταρτου δεκαλέπτου έδειξε ότι ακόμα δεν έχει αποκτήσει χαρακτήρα και ψυχολογία πολύ μεγάλης ομάδας.
Όσο για τον επίλογο της βραδιάς; Θα αφήσω τον Ιάκωβο Τσακαλίδη να πει μια μεγάλη αλήθεια, που αν και δεν αποτελεί δικαιολογία, δείχνει το μέγεθος της ζημιάς που έγινε μέχρι τον Φεβρουάριο: «Δεν κάναμε καλή προετοιμασία από την αρχή της χρονιάς με τον Πίνι Γκέρσον. Αυτό φάνηκε στη φυσική μας κατάσταση τώρα, αλλά και στη βελτίωση που είχαμε μετά τον ερχομό του Παναγιώτη Γιαννάκη».
Στη Μαδρίτη δεν θα βρεθεί ελληνική ομάδα, αλλά θα βρεθεί ο Θοδωρής Παπαλουκάς και ο Νίκος Ζήσης, στο πρώτο του φάιναλ φορ. Και η «αρκούδα» προβάλλει ήδη ως το απόλυτο φαβορί.