Όπως αναμενόταν η βραδιά του ντραφτ του NBA του 2012 ανήκε στον Άντονι Ντέιβις του Κεντάκι, ο οποίος επιλέχθηκε από τους Νιου Όρλιν Χόρνετς στο νούμερο 1 και η εμφάνισή του στο NBA αναμένεται με πάρα πολλές προσδοκίες. Μία ιστορική πρωτιά και κάτι που είχε να επαναληφθεί από το 1995 είδαμε στο φετινό ντραφτ του NBA, στο οποίο βλέπουμε και τον Κώστα Παπανικολάου (νούμερο 48, Νιου Γιορκ Νικς) του Ολυμπιακού!
Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του ντραφτ που στις δύο πρώτες θέσεις είχαμε παίκτες από το ίδιο κολέγιο: Άντονι Ντέιβις στο νο.1 και Μάικλ Κιντ-Γκίλκριστ στο νο.2, αμφότεροι από το Κεντάκι. Ο πρώτος στους Χόρνετς, ο δεύτερος στους Μπόμπκατς. Ποτέ ως τώρα δεν είχαμε ξαναδεί κάτι τέτοιο και είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν και πότε θα το ξαναδούμε:
Πέραν τούτου, το ντραφτ του 2012 ήταν τελείως διαφορετικό από εκείνο του 2011. Πέρσι είχαμε 5 μη Αμερικάνους στις 7 πρώτες θέσεις και 10 στους 31 πρώτους. Φέτος; Ο πρώτος μη Αμερικάνος ήταν στο νούμερο 19 του ντραφτ και ήταν ο Άντριου Νίκολσον (Ορλάντο Μάτζικ) που είναι… Καναδός. Ο πρώτος Ευρωπαίος στο νούμερο 20, ο Εβάν Φουρνιέ (Γάλλος, Ντένβερ Νάγκετς).
Μάλιστα, από το 1995 είχαμε να δούμε 18 Αμερικανούς αθλητές στις 18 πρώτες θέσεις του ντραφτ. Τότε είχαμε Αμερικανούς στις πρώτες 21 θέσεις και τον Γίρι Ζίντεκ (πλέον… Τζορτζ Ζίντεκ) πρώτο μη Αμερικανό στο νούμερο 22. Παραλίγο να το είχε κάνει και το ντραφτ του 2010 (Αμερικανοί στις πρώτες 16 θέσεις), αλλά σε όλες τις υπόλοιπες ενδιάμεσες χρονιές είχαμε κάποιον μη Αμερικανό στη χειρότερη περίπτωση ως τη 12η θέση.
Η βραδιά του Ντέιβις
Ο Άντονι Ντέιβις είναι το νέο στοίχημα για το NBA, ένας παίκτης που μοιάζει πολύ ώριμος για την ηλικία του (19) εντός κι εκτός παρκέ. Οι Αμερικάνοι προσπάθησαν ήδη από το κολέγιο να τον κάνουν πιο… mainstream, αλλά εκείνος αρνείται πεισματικά.
Ο λόγος, βεβαίως, για τα περίφημα φρύδια του που, όπως θα έλεγαν και οι επικοί Πλοκάμι του Καρχαρία «τα φρύδια σου είναι ένα. Φρύδι.». Οι Αμερικανοί προσπάθησαν με χοντρό δούλεμα σε εφημερίδες και τηλεόραση να τον κάνουν να τα κουρέψει και να τα διαχωρίσει, αλλά εκείνος όχι μόνο δεν το έκανε, αλλά πλέον έχει κάνει πιασάρικες φράσεις του τύπου «Fear the Brow» και «Raise the Brow», λέγοντας ότι το… μουστάκι στο μέτωπό του τον κάνει μοναδικό.
Αποδοκιμάζοντας τον Στερν
Την παράσταση έκλεψε ο Ντέιβιντ Στερν καθώς η απόφαση να γίνει το ντραφτ στο Νιου Τζέρσεϊ ήταν μάλλον αποτυχημένη. Το Νιου Τζέρσεϊ δεν έχει πια ομάδα NBA (την πήρε ο Jay-Z στο Μπρούκλιν) και οι κάτοικοι της πόλης δεν θα το συγχωρήσουν στον Στερν που συμφώνησε σε κάτι τέτοιο. Επί τρεις ώρες, κάθε φορά που ο Στερν ανέβαινε στο πόντιουμ όλο το ακροατήριο τον αποδοκίμαζε όση ώρα μιλούσε και μέχρι να πάει στα παρασκήνια.
Μοναδική στιγμή που οι αποδοκιμασίες σταμάτησαν και ο κόσμος άρχισε να φωνάζει «U-S-A! U-S-A!» ήταν όταν στο νούμερο 33 επιλέχθηκε ο Μπερνάρντ Τζέιμς στα 27 του, βετεράνος του αμερικανικού στρατού.
Ο Στερν, απ’ την άλλη, όλοι θα φαντάζεστε ότι αδιαφόρησε για τις αποδοκιμασίες. Δεν τον επηρέασε, μάλιστα προσπαθούσε να κάνει τον κόσμο να τον αποδοκιμάζει όλο και περισσότερο, κι εκείνος χαμογελούσε. Κλασσικός Στερν.
Όταν έφτασε στο νούμερο 27, την πρώτη επιλογή των Μαϊάμι Χιτ, στην αίθουσα έγινε χαμός. Η πιο μισητή ομάδα της λίγκας συνδυάστηκε με τον πιο μισητό άνθρωπο στο κτίριο και ο κόσμος… λύσσαξε στο γιουχάρισμα.
Αλλά όχι, ο Στερν δεν έστειλε άλλον για την ανακοίνωση, ούτε προσπάθησε να την κάνει στα γρήγορα. Χαμογέλασε και άρχισε με ξεκάθαρα πιο αργή φωνή να λέει: «Με την 27η επιλογή στο ντραφτ του NBA του 2012, οι π-ρ-ω-τ-α-θ-λ-η-τ-έ-ς Ν-Β-Α Μαϊάμι Χιτ…» λέγοντας το «πρωταθλητές NBA» όσο πιο αργά μπορούσε και κάνοντας μια τεράστια παύση μετά χαμογελώντας για να… απορροφήσει τις απίστευτες αποδοκιμασίες και το μίσος «…επιλέγουν τον Άρνετ Μάουλτρι από το Μισισίπι Στέιτ». Νέα γιουχαρίσματα. Νέο χαμόγελο.
Εκπλήξεις καλές και κακές…
Η επιλογή του Όστιν Ρίβερς από τους Νιου Όρλιν Χόρνετς στο νούμερο 10 είναι καλή έκπληξη. Ο Ρίβερς στο Λύκειο είχε αναδειχτεί νο.1 στη χώρα, αλλά μετά από μια χρονιά στο κολέγιο είχε μόνο ορκισμένους οπαδούς και ορκισμένους εχθρούς. Περισσότερους από τη δεύτερη κατηγορία. Στο Ντιουκ έπαιζε σε θέση που δεν του άρεσε και η κριτική ήταν συνεχής, τώρα οι σκάουτερς λένε ότι θα είναι πολύ καλύτερος. Ο γιος του Ντοκ Ρίβερς έχει όλο το μέλλον μπροστά του και οι Χόρνετς τον πίστεψαν.
Ο Ρόις Ουάιτ στους Χιούστον Ρόκετς στο νούμερο 16. Καλός πασέρ και χειριστής της μπάλας παρότι πάουερ φόργουορντ, η στηθάγχη που έχει ήταν αποτρεπτική για πολλές ομάδες το ντραφτ και την ημέρα των επιλογών πολλοί δεν ήξεραν πόσο χαμηλά θα έπεφτε. Οι Ρόκετς… έπεισαν όλο το NBA ότι δεν άξιζε το ρίσκο για να είναι στους πρώτους 20 και μετά τον πήραν στο νούμερο 16. Οι σκάουτερς λένε ότι θα κάνει τη διαφορά από την πρώτη του σεζόν μέσα στην ομάδα, χωρίς καν να ενδιαφέρεται να σκοράρει.
Ο Τζερντ Κάνινχαμ στους Ντάλας Μάβερικς στο νούμερο 24. Πολλοί απόρησαν με την επιλογή των Μάβερικς, αλλά οι σκάουτερς αναφέρουν ότι τα αμυντικά προσόντα του Κάνινχαμ (2.5 κλεψίματα ανά αγώνα) θα τον κάνουν χρήσιμο από την πρώτη κιόλας ημέρα, ότι είναι παίκτης που στο μέλλον θα θεωρηθεί «κλοπή» για τους Μάβερικς που επελέγη τόσο χαμηλά. Για να δούμε…
Πάμε και στις… κακές εκπλήξεις; Ο Ντιόν Ουότερς επελέγη από το Κλίβελαντ στο νούμερο 4 και χωρίς να σχολιάζω το πόσο καλός μπορεί να γίνει, ανέβηκε τόσο ψηλά επειδή έκανε 2 τρομερές προπονήσεις στο Λας Βέγκας. Οι Καβαλίερς μαγεύτηκαν, τον ερωτεύτηκαν και τον επέλεξαν. Όμως, πιθανότατα ο Χάρισον Μπαρνς και ο Τόμας Ρόμπινσον είναι πιο πλήρεις παίκτες και θα κάνουν καλύτερη καριέρα.
Ο Μάιλς Πλάμλι (Ιντιάνα Πέισερς στο νούμερο 26) θα πρέπει να δώσει απαντήσεις του χρόνου. Το δούλεμα που έχει φάει δεν λέγεται. Όλοι μιλούν για λάθος των Ιντιάνα Πέισερς, που επέλεξαν με βάση το γεγονός ότι ήθελαν ψηλό και πήραν έναν κακό παίκτη (6.6 πόντοι και 7.1 ριμπάουντ την τελευταία του σεζόν στο Ντιουκ) αφήνοντας επιλογές όπως ο Ντρέιμοντ Γκριν, ο Άρνετ Μάουλτρι και ο Πέρι Τζόουνς ο 3ος. Θέλετε τη γνώμη των σκάουτερς για τον Πλάμλι; Ακούστε τον Τζέι Μπίλας, που έχει τελειώσει και το ίδιο κολέγιο με τον Πλάμλι: «Είναι απίστευτα αθλητικός, όταν παίζει με το ένστικτο είναι πολύ καλός. Όταν χρειάζεται να σκεφτεί περισσότερο τα πράγματα, τότε καθυστερεί και δεν είναι καλός. Το 24άρι ρολόι τον ευνοεί. Στο 35άρι που υπήρχε στο κολέγιο… άρχιζε να σκέφτεται περισσότερο». Άουτς…
Θέλετε να αναφέρουμε και δύο παίκτες που μπορεί να περάσουν απαρατήρητοι στο NBA, αλλά αν είναι υγιείς θα κάνουν τεράστιες καριέρες;
Ο Τζερντ Σάλιντζερ επελέγη στο νούμερο 21 από τους Μπόστον Σέλτικς. Τα τελευταία δυο χρόνια είναι ο πιο πλήρης και καλύτερος ψηλός στο NCAA, με διαφορά ο πιο μπασκετικός. Όμως, η σεζόν 2011-12 αντί να τον εκτινάξει, σχεδόν τον κατέστρεψε. Ένας τραυματισμός στη μέση έκανε όλες τις ομάδες να τον αντιμετωπίζουν σαν καυτή πατάτα. Εξετάσεις που έκανε πριν το ντραφτ φόβισαν πολλές ομάδες ώστε να μην ασχοληθούν καν με την περίπτωσή του. Από εκεί που υγιής θα ήταν στην πρώτη τριάδα, τώρα δεν τον είχαν καλέσει καν στην τελετή. Οι Σέλτικς ρίσκαραν, αλλά αν εκείνος είναι υγιής, θα μιλάμε για απίστευτη επιλογή στο νούμερο 21.
Ο Πέρι Τζόουνς ο 3ος έπεσε στο νούμερο 28 (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ). Πέρσι, όλοι μιλούσαν για τον νέο Γκαρνέτ, για έναν παίκτη που μπορεί να παίξει από 3 ως 5. Που έχει ντρίμπλα τριαριού και κινήσεις και δύναμη ψηλού. Αν πέρσι επέλεγε να μπει στο ντραφτ θα ήταν στην πρώτη δωδεκάδα. Φέτος ήταν ασταθής και άρχισε η κριτική. Δεν προσπαθεί πολύ, δεν νοιάζεται, πρέπει να πονάει στο γόνατο. Κι έπεσε στο νούμερο 28. Βέβαια, πήγε στους φιναλίστ του NBA. Κάτι είναι κι αυτό…
Και ο δικός μας
Οι Νιου Γιορκ Νικς είπαν ότι παρακολουθούσαν τον Κώστα Παπανικολάου όλη τη σεζόν και ότι είδαν τεράστια σημάδια βελτίωσης στο παιχνίδι του. Προφανώς, τον παρακολουθούσαν γιατί τα είδαμε όλοι μας. Έτσι, τον πίστεψαν και τον επέλεξαν στο νούμερο 48.
Ο τύπος της Νέας Υόρκης, όμως, από τα blogs ως τους New York Times, δεν είδε με καλό μάτι την επιλογή του Έλληνα φόργουορντ: «Οι Νικς πέταξαν στα σκουπίδια μια επιλογή ντραφτ, παίρνοντας τον Έλληνα παίκτη, έναν παίκτη που δεν θα έρθει ποτέ να παίξει στο NBA». Το μέλλον θα δείξει αν ο Παπανικολάου έχει την υπομονή και τη δύναμη να παλέψει για μια θέση στο NBA.
Όσο για την επιλογή στο νούμερο 22 του ντραφτ από τους Μπόστον Σέλτικς, όχι ο Φαμπ Μέλο δεν είναι ο Καρμέλο Άντονι (του οποίου του παρατσούκλι είναι Fab Melo), ούτε… tribute band στον Καρμέλο. Είναι Βραζιλιάνος που έχει αυτό το όνομα και μπροστά του πολλά χρόνια καζούρας στο NBA…
Το ντραφτ του 2012 (στην παρένθεση η τελική ομάδα στην οποία κατέληξε ο κάθε παίκτης τη βραδιά του ντραφτ, όχι αυτή που απαραίτητα τον επέλεξε αρχικά):
1. Άντονι Ντέιβις (Νιου Όρλιν Χόρνετς)
2. Μάικλ Κιντ-Γκίλκριστ (Σάρλοτ Μπόμπκατς)
3. Μπράντλι Μπιλ (Ουάσινγκτον Ουίζαρντς)
4. Ντιόν Ουότερς (Κλίβελαντ Καβαλίερς)
5. Τόμας Ρόμπινσον (Σακραμέντο Κινγκς)
6. Ντέιμιαν Λίλαρντ (Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς)
7. Χάρισον Μπαρνς (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς)
8. Τέρενς Ρος (Τορόντο Ράπτορς)
9. Αντρέ Ντράμοντ (Ντιτρόιτ Πίστονς)
10. Όστιν Ρίβερς (Νιου Όρλιν Χόρνετς)
11. Μέγιερς Λέοναρντ (Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς)
12. Τζέρεμι Λαμπ (Χιούστον Ρόκετς)
13. Κένταλ Μάρσαλ (Φίνιξ Σανς)
14. Τζον Χένσον (Μιλγουόκι Μπακς)
15. Μορίς Χάρκλς (Φιλαντέλφια Σίξερς)
16. Ρόις Ουάιτ (Χιούστον Ρόκετς)
17. Τάιλερ Ζέλερ (Κλίβελαντ Καβαλίερς)
18. Τέρενς Τζόουνς (Χιούστον Ρόκετς)
19. Άντριου Νίκολσον (Ορλάντο Μάτζικ)
20. Εβάν Φουρνιέ (Ντένβερ Νάγκετς)
21. Τζερντ Σάλιντζερ (Μπόστον Σέλτικς)
22. Φαμπ Μέλο (Μπόστον Σέλτικς)
23. Τζον Τζένκινς (Ατλάντα Χοκς)
24. Τζερντ Κάνινχαμ (Ντάλας Μάβερικς)
25. Τόνι Ρότεν (Μέμφις Γκρίζλις)
26. Μάιλς Πλάμλι (Ιντιάνα Πέισερς)
27. Άρνετ Μάουλτρι (Φιλαντέλφια Σίξερς)
28. Πέρι Τζόουνς III (Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ)
29. Μαρκί Τιγκ (Σικάγο Μπουλς)
30. Φέστους Έζελι (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς)
31. Τζέφερι Τέιλορ (Σάρλοτ Μπόμπκατς)
32. Τόμας Σατοράνσκι (Ουάσινγκτον Ουίζαρντς)
33. Μπέρναρντ Τζέιμς (Ντάλας Μάβερικς)
34. Τζέι Κράουντερ (Ντάλας Μάβερικς)
35. Ντρέιμοντ Γκριν (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς)
36. Ορλάντο Τζόνσον (Ιντιάνα Πέισερς)
37. Κουίνσον Έισι (Τορόντο Ράπτορς)
38. Κουίνσι Μίλερ (Ντένβερ Νάγκετς)
39. Κρις Μίντλετον (Ντιτρόιτ Πίστονς)
40. Ουίλ Μπάρτον (Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς)
41. Ταϊσόν Τέιλορ (Μπρούκλιν Νετς)
42. Ντορόν Λαμπ (Μιλγουόκι Μπακς)
43. Μάικ Σκοτ (Ατλάντα Χοκς)
44. Κιμ Ίνγκλις (Ντιτρόιτ Πίστονς)
45. Τζάστιν Χάμιλτον (Μαϊάμι Χιτ)
46. Ντάριους Μίλερ (Νιου Όρλιν Χόρνετς)
47. Κέβιν Μέρφι (Γιούτα Τζαζ)
48. Κώστας Παπανικολάου (Νιου Γιορκ Νικς)
49. Κάιλ Ο’ Κουίν (Ορλάντο Μάτζικ)
50. Ιζέτ Τουρκγιλμάζ (Ντένβερ Νάγκετς)
51. Κρις Τζόσεφ (Μπόστον Σέλτικς)
52. Ογκγιέν Κούζμιτς (Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς)
53. Φουρκάν Αλντεμίρ (Λος Άντζελες Κλίπερς)
54. Τορνίκε Σενγκέλια (Μπρούκλιν Νετς)
55. Ντάριους Τζόνσον-Όντομ (Λος Άντζελες Λέικερς)
56. Τόμισλαβ Τσούμπτσιτς (Τορόντο Ράπτορς)
57. Ιλκάν Καραμάν (Μπρούκλιν Νετς)
58. Ρόμπι Χούμελ (Μινεσότα Τίμπεργλουβς)
59. Μάρκους Ντένμον (Σαν Αντόνιο Σπερς)
60. Ρόμπερτ Σέικρ (Λος Άντζελες Λέικερς)
Νίκος Κουσούλης