Έγκλημα και τιμωρία για την Ελλάδα, που μετά από μια απαράδεκτη εμφάνιση κατάφερε να χάσει με 79-80 από τη Νιγηρία και να αποκλειστεί από τη συνέχεια του προολυμπιακού τουρνουά, και, συνεπώς, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η εθνική ήταν κάκιστη επιθετικά, ακόμα χειρότερη αμυντικά, με τη ρακέτα της να είναι ανύπαρκτη και τους ψηλούς της να εκτίθενται σε κάθε φάση από τους Νιγηριανούς, το τεχνικό επιτελείο βρέθηκε σε κακή μέρα και η προσπάθεια τελείωσε εδώ, από τη Νιγηρία, που πανηγυρίζει μια… ανέλπιδη πρόκριση στην τετράδα του προολυμπιακού, με ένα… φαλτσοσφύριγμα να σφραγίζει τη μεγαλύτερή της επιτυχία.
Σε δυο ταχύτητες οι παίκτες της εθνικής, με 25 πόντους, 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ (αλάνθαστος) ο Σπανούλης, 10 πόντους ο Πρίντεζης, 8 ο Παπανικολάου και 18 ο Μπουρούσης (με άθλια όμως άμυνα), αλλά ανύπαρκτοι οι Ζήσης, Καλάθης, Καϊμακόγου, Φώτσης, Μπράμος, Μάντζαρης, Μαυροειδής, με τον Ζούρο να καταφέρνει να αποκλειστεί από τους Νιγηριανούς χωρίς καν να δοκιμάσει όλο του το ρόστερ (ο Βασιλειάδης δεν πάτησε παρκέ).
Η Ελλάδα έχασε 16 αμυντικά ριμπάουντ (από τα 38 που διεκδίκησε), είχε 18 ασίστ (κι έχασε από ομάδα που είχε 6), είχε 22/31 δίποντα (και οι Νιγηριανοί 25/46), ενώ η εθνική έχασε από μια ομάδα που είχε 4/22 τρίποντα. Βέβαια, θα πρέπει να μιλάμε για… κατόρθωμα που έχασε μόλις 1 πόντο, αφού οι Νιγηριανοί είχαν 15 περισσότερες επιθέσεις στο ματς (19 περισσότερα σουτ εντός παιδιάς, 8 λιγότερες βολές)!
Όταν ο Ταμπ Μπάλντουιν μετά το πρώτο ματς έλεγε ότι η εθνική μας έχει θέμα στη ρακέτα, οι περισσότεροι Έλληνες δημοσιογράφοι τον ειρωνεύονταν. Μετά το ματς με το Πουέρτο Ρίκο η δικαιολογία ήταν ο Ράμος που είναι τεράστιος, τώρα που τρίτωσε το κακό (και τελείωσε εδώ…) φαντάζομαι ότι η γραφική δικαιολογία θα είναι οι… NBAερς των Νιγηριανών. Η μία, γιατί η άλλη θα είναι ότι «η Νιγηρία κέρδισε και τη Λιθουανία».
Το θέμα είναι ότι η εθνική απέτυχε παταγωδώς, η ρακέτα της εκτέθηκε πλήρως, οι ψηλοί της έγιναν το αστείο του τουρνουά για κάθε κακομοίρη αντίπαλο ψηλό, η περίφημη άμυνα της Ελλάδας φέτος μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να αναφερθεί, η Ελλάδα έχασε ένα καλοκαίρι στο οποίο είχε καλή μαγιά παικτών και προδιαγραφές για κάτι πολύ καλό, το καλοκαιράκι τελείωσε από τις 6 Ιουλίου για την εθνική, ο Ζούρος πρέπει να παραιτηθεί (ασχέτως του αν είναι καλός προπονητής ή όχι, τέτοια αποτυχία δεν μπορεί αν περάσει στα ψιλά) και οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν χωρίς την Ελλάδα. Προφανώς, τώρα το προολυμπιακό ήταν… πολύ δύσκολο, ενώ το 2008 ήταν «δεδομένο» ότι θα περνούσαμε, σε μια σύγκριση της τότε εθνικής (του Γιαννάκη) με αυτή τώρα και των πόσων θεωρούμε πολλές φορές ως δεδομένα…
Ο αγώνας
Η κακή μέρα φάνηκε από νωρίς για την εθνική. Αρκετά ασταθής η Ελλάδα στο πρώτο ημίχρονο και με πολλά σκαμπανεβάσματα, μπήκε πολύ δυνατά, με αρκετά επιθετική άμυνα που της απέφερε κλεψίματα και αιφνιδιασμούς, για να μπει με 10-2 στο ματς. Πρωταγωνιστές ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης, με την Ελλάδα να είναι πολύ εύστοχη. Όμως, στη συνέχεια είδαμε το κακό πρόσωπο της εθνικής μας, η άμυνά της είχε πολλά κενά και από το πρώτο εύστοχο τρίποντο (στην 4η προσπάθεια) των Νιγηριανών, το σκορ μειώθηκε στο 11-7 για να πάει στο 13-13 λίγο αργότερα και ο Αλ-Φαρούκ Αμίνου να δώσει για πρώτη φορά προβάδισμα στη Νιγηρία, 14-15.
Η άμυνα της Ελλάδας συνέχισε να είναι άθλια, ο Σπανούλης, όμως, ήταν και σε αυτό το ματς ασταμάτητος, προκαλούσε φθορά με φάουλ στους αντιπάλους (αλλά πέταγε τις βολές στα σκουπίδια σε όλο το ματς), ενώ με τρίποντο έγραψε το 17-15. Το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε στο 21-21 και ήταν εμφανές από την εικόνα του αγώνα ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να βελτιώσει πολύ την άμυνά της για να πάρει τον έλεγχο του ματς.
Αυτό φάνηκε να γίνεται στη δεύτερη περίοδο, η Νιγηρία έμεινε άποντη στα πρώτα 5 λεπτά της, διάστημα στο οποίο ο Μπράμος με τρίποντο, ο Σπανούλης και ο Καϊμακόγλου, πήγαν την εθνική στο 29-21. Όμως, τα προβλήματα στη ρακέτα της Ελλάδας συνεχίζονταν για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι και τα πολλά χαμένα ριμπάουντ επέτρεψαν στους Νιγηριανούς να σκοράρουν 4 πόντους σε μια φάση για το 29-25. Κάθε ριμπάουντ στη ρακέτα της εθνικής μας ήταν διεκδικήσιμο με το πρόβλημα να μη λέει να λυθεί παρά τις αλλαγές στους ψηλούς, κι έτσι η Νιγηρία παίρνοντας άλλα 2 συνεχόμενα επιθετικά πλησίασε σε 32-26.
Το λιγοστό ταλέντο των περισσότερων παικτών της αφρικανικής ομάδας ήταν ο λόγος που η Ελλάδα δεν είχε πρόβλημα να κρατά το προβάδισμα και με την 7η της ασίστ (0 η Νιγηρία ως τότε) ο Σπανούλης τροφοδότησε τον Μπουρούση για το 34-26. Όμως, η ατομική ενέργεια του Νταγκουντούρο, η απίστευτα κακή επίθεση της εθνικής με πρωταγωνιστή τον Μπουρούση και το κλέψιμο του Νταγκουντούρο, έδωσαν εύκολο κάρφωμα στον Αλ-Φαρούκ Αμίνου για το 34-30, με την εθνική να μην μπορεί να ελέγξει τη ρακέτα της στην άμυνα, δίνοντας ελπίδες από το πουθενά στους Νιγηριανούς.
Η Ελλάδα είχε τον έλεγχο του ματς, με τυπική περιφερειακή άμυνα η Νιγηρία είχε 1/7 τρίποντα ως το 18ο λεπτό, αλλά οι πολλές χαμένες βολές κόστιζαν. Η Ελλάδα είχε 7/14 (με 5/10 του Σπανούλη) μέχρι τις 2/2 του Μπουρούση για το 37-30. Έτσι, παρότι τελείωνε με 67% στα δίποντα, οι 8 άστοχες βολές (1/2 ο Μπράμος για το 38-30) είχαν κρατήσει τη διαφορά χαμηλά. Η ασίστ του Μπουρούση οδήγησε στον 13ο πόντο του Σπανούλη και τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα, 40-30, αλλά αμέσως μετά, μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό του ημιχρόνου, η Ελλάδα έχασε κι άλλο αμυντικό ριμπάουντ (9 επιθετικά οι Νιγηριανοί που κατά τα άλλα σούταραν με 10/31 εντός παιδιάς).
Οι Νιγηριανοί δεν μπόρεσαν και πάλι να σκοράρουν (ας μην τρελαινόμαστε, πρόκειται για ομάδα με χαμηλό ταβάνι) και η εθνική κατάφερε να πάρει τη μεγαλύτερή της διαφορά στο τέλος του ημιχρόνου, 42-30. Στο τέλος του ημιχρόνου ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι 10-0 ασίστ (δείγμα του αντιπάλου με τον οποίο παίζαμε), αλλά και οι 10/18 βολές της εθνικής και τα 9 επιθετικά ριμπάουντ των Νιγηριανών. Ο Σπανούλης ήταν 1ος σκόρερ (13), 1ος ριμπάουντερ (6) και 1ος πασέρ της εθνικής (4) στο πρώτο μέρος, ενώ η εθνική ήταν σαφώς καλύτερη στην άμυνα στη 2η περίοδο, κρατώντας τη Νιγηρία στους 9 πόντους.
Το τραγικό δεύτερο μέρος
Η Ελλάδα στην 3η περίοδο είχε και πάλι παρατεταμένο κακό διάστημα, και αυτό της στοίχισε ουσιαστικά και τη σεζόν, που τελείωσε εδώ άδοξα. Οι Νιγηριανοί μπήκαν με 0-4 από το λάθος του Μπουρούση για το 42-34, αλλά ο Σπανούλης έφτασε τους 17 πόντους κάνοντας το 47-34 για την εθνική μας. Όμως, τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ δεν διορθώθηκαν ούτε στο δεύτερο ημίχρονο, οι Νιγηριανοί σκόραραν όποτε έπαιζαν πάνω στον Μπουρούση, με την άμυνα του Έλληνα ψηλού να είναι αστεία σε πολλές φάσεις. Έτσι ο Ντιόγου έκανε το 47-40, ενώ από συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ οι Νιγηριανοί μείωσαν σε 49-42.
Με 4 πόντους από τη ρακέτα η Νιγηρία έφτασε στο -3, με τον Φώτση, τον Μπουρούση και τον Μαυροειδή να μην μπορούν να μαρκάρουν ούτε τη σκιά τους. Το τάιμ άουτ του Ζούρου έπιασε τόπο για λίγο, η εθνική είχε δυο καλές επιθέσεις μετά από πολλή ώρα για το 53-46, αλλά οι Νιγηριανοί έφτασαν τα 15 επιθετικά ριμπάουντ για το 53-50.
Η 3η περίοδος έληξε στο 56-50 με την Ελλάδα να έχει το προβάδισμα, αλλά να είναι κάκιστη στο δεύτερο ημίχρονο. Τα 1/16 τρίποντα των Νιγηριανών τους είχαν πίσω στο σκορ, αλλά τα 15 επιθετικά ριμπάουντ τους είχαν εκθέσει τη ρακέτα της εθνικής μας (ανεπανόρθωτα όπως αποδείχτηκε). Η κακή αμυντική προσπάθεια του Μπουρούση είχε συνέχεια και στην 4η περίοδο, το σκορ έπεσε στο 60-58 από το καλάθι και φάουλ του Αλάντε Αμίνου.
Το καλάθι του Μπουρούση έφερε το ματς στο 62-58, αλλά οι Νιγηριανοί απάντησαν με τρίποντο για το 62-61. Με τον ίδιο τρόπο απάντησε ο Σπανούλης, αλλά πια το ματς ήταν ντέρμπι, και μόνο από την κάκιστη εμφάνιση της εθνικής μας. Ο Σκιν πέρασε ανενόχλητος στη ρακέτα μας για το 65-65 με 6 λεπτά για το τέλος και είχαμε φτάσει σε τέτοιο σημείο που οι Νιγηριανοί… έκαναν το κομμάτι τους (ο Σκιν μετά το καλάθι γύρισε και κοίταζε υποτιμητικά τον πάγκο της εθνικής!).
Ο Σπανούλης σκόραρε με ατομική ενέργεια για το 67-65, αλλά οι Νιγηριανοί απάντησαν και πάλι από τη ρακέτα μας. Ο Σπανούλης ήταν που και πάλι σκόραρε για το 71-69 (μετά από ένα ακόμα καλάθι μέσα από τη ρακέτα μας των Νιγηριανών) μπαίνοντας στο τελευταίο τετράλεπτο του ματς. Από ένα ακόμα χαμένο αμυντικό ριμπάουντ των ψηλών μας, η εθνική κατάφερε να μείνει και πίσω στο σκορ για δεύτερη φορά στο ματς με 71-73 από τον Αλ-Φαρούκ Αμίνου, ενώ μετά από 1/2 βολές του Σπανούλη ο Νταγκουντούρο έκανε ο 72-75 για τους Αφρικανούς μπαίνοντας στα τελευταία 70 δευτερόλεπτα.
Το πράγμα είχε αρχίσει να μυρίζει πολύ άσχημα ότι θα στραβώσει και αποδείχτηκε ότι η Ελλάδα δεν είχε το σθένος και την ηρεμία να πάρει το ματς στο τέλος. Ο Ζήσης πήρε την επόμενη φάση πάνω του και με ωραία ασίστ έβγαλε τον Μπουρούση μόνο για το 74-75. Η εθνική ήταν τυχερή στα 45 δευτερόλεπτα όταν ο Ομπασόχαν αστόχησε και στο ριμπάουντ (εννοείται κι αυτό διεκδικήσιμο το έκαναν οι ψηλοί μας) ο Μπουρούσης πήρε φάουλ από τον υπερβολικό ζήλο του Ντιόγου. Ο Έλληνας ψηλός με 2/2 έδωσε το προβάδισμα στην εθνική, 76-75.
Καμία άμυνα στην προτελευταία επίθεση του ματς και το τρίποντο του Νταγκουντούρο έκανε το σκορ 76-78 με 30 δευτερόλεπτα, αλλά ο Παπανικολάου έδειξε και πάλι ότι είναι σε απίστευτη κατάσταση και στα 10 δευτερόλεπτα απάντησε με τον ίδιο τρόπο για το 79-78 με την άμυνα των Αφρικανών προσαρμοσμένη στον Σπανούλη.
Όμως, η εθνική δεν μπόρεσε ούτε τότε να βγάλει μια άμυνα, ο Ζήσης έκανε φάουλ στα 3,5 δευτερόλεπτα και ο Νταγκουντούρο είχε δικαίωμα για βολές. Τις έβαλε και τις δύο (όπως έκανε η Νιγηρία σε όλο το ματς έχοντας 18/20) και ο Σπανούλης στην εκπνοή δέχτηκε τάπα σε τρίποντο. Τα περί φάουλ στην τελευταία φάση είναι μόνο για εσωτερική κατανάλωση αφου δεν σφυρίχτηκε τίποτα (δύσκολη φάση, φάνηκε για τάπα από πίσω, μετά όμως βρίσκει ξεκάθαρα χέρι, δείτε και τη φωτογραφία είναι από αυτό το σουτ), αλλά όταν διαμαρτύρεσαι επειδή δεν σου έδωσαν φάουλ σε τρίποντο από τα 9 μέτρα στην εκπνοή για να κερδίσεις τους Νιγηριανούς είσαι τουλάχιστον γραφικός, οπότε εγώ δεν θα το κάνω…
Η εθνική κατόρθωσε να φέρει πάνω-κάτω τους κανόνες τους μπάσκετ, αφού για να χάσει μια από τις 4 καλύτερες (με βάση τη βαθμολογία της FIBA) ομάδες του κόσμου, ή μια από τις 3 καλύτερες την τελευταία δεκαετία ευρωπαϊκές ομάδες να χάνει σε νοκ άουτ αγώνα από αφρικανική, τότε μάλλον έχει αλλάξει ο παγκόσμιος χάρτης του μπάσκετ και δεν το καταλάβαμε…
Τα δεκάλεπτα: 21-21, 42-30, 56-50, 79-80.
Ελλάδα (Ζούρος): Μπουρούσης 18 (5ρ.), Ζήσης 2 (3ασ.), Σπανούλης 25 (3τρ. 7ρ. 5ασ.), Καλάθης 3 (1), Φώτσης 2, Πρίντεζης 10 (3ρ.), Παπανικολάου 8 (1), Μπράμος 4 (1τρ. 3ρ.), Μαυροειδής 6, Μάντζαρης 1 (3ρ.), Καϊμακόγλου.
Νιγηρία (Μπακαρέ): Σκιν 6, Ιμπέκβε, Ντιόγου 17 (1τρ. 12ρ.), Αλ-Φαρούκ Αμίνου 13 (5ρ.), Νταγκουντούρο 14 (1), Ογκούτσι 10 (1), Άρτσιμπονγκ 2, Ουγκοάτσα, Ομπασόχαν 7 (1τρ. 5ρ.), Αλάντε Αμίνου 9 (7ρ.), Ογιεντέτζι 2.
Νίκος Κουσούλης
Υ.Γ.: Η Ρωσία το… πρωί (11 ώρα Βενεζουέλας) είχε κερδίσει εύκολα την Ανγκόλα με 80-65, με πρωταγωνιστές τους Κιριλένκο, Φριντζόν, Καούν. Οι Ρώσοι κράτησαν την Ανγκόλα στους… 5 πόντους στη δεύτερη περίοδο καθιστώντας διαδικαστικό το ματς στην επανάληψη. Αυτούς θα αντιμετωπίσει τώρα η Νιγηρία στην προσπάθειά της για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και αν πρέπει να… διακινδυνέψω μια πρόβλεψη, ο Κιριλένκο και η παρέα του δεν είναι Ελλάδα. Θα πουν “ευχαριστώ” για το ελληνικό δώρο και θα είναι στους Ολυμπιακούς από τον ημιτελικό…