Σε… ρέντα βρίσκεται ο Κόμπι Μπράιαντ τον τελευταίο καιρό. Μετά τα σχόλιά του σχετικά με τη σύγκριση των εθνικών ομάδων του 1992 και του 2012 και την πεποίθησή του ότι η ομάδα του 2012 είναι καλύτερη, συνεχίζει να… κάνει φίλους, αυτή τη φορά σχολιάζοντας τις απόψεις του Στερν για τις επερχόμενες πιθανές αλλαγές στο Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ.
Ο Ντέιβιντ Στερν δήλωσε ότι το τουρνουά μπάσκετ θα πρέπει να αλλάξει, ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει παίκτες κάτω των 23 ετών και 3 μεγαλύτερους σε ηλικία σε κάθε ρόστερ, άποψη που ο Μπράιαντ χαρακτήρισε βλακώδη. Βέβαια, ο Στερν δεν είχε τη θεία φώτιση ξαφνικά για να προτείνει κάτι τέτοιο, αλλά ακολούθησε τη FIBA που έχει αρχίσει και το συζητά λίγο καιρό τώρα, ακολουθώντας το ποδόσφαιρο. Η FIBA, μάλιστα, έχει πάθει τέτοιο έρωτα με την επιτυχία του ποδοσφαίρου που άλλαξε και το όνομα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, από το 2014 θα λέγεται World Cup Basketball. Ίσως θεωρεί ότι αν αλλάξει το όνομα τα έσοδα θα αυξηθούν και θα γίνουν τόσα όσα του ποδοσφαίρου.
Πάντως, όσον αφορά στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ, η FIBA έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό συζητήσεις για να το φέρει στα ίδια μέτρα που είναι και το ποδόσφαιρο, ουσιαστικά σβήνοντας τα τόσα χρόνια ιστορίας του, αφού το 23χρονοι+3 μεγάλοι δεν δείχνει προφανώς τη δυναμικότητα κάθε χώρας, ενώ είναι και βέβαιο ότι θα αφαιρέσει τεράστιο μέρος από το ενδιαφέρον του κόσμου για το τουρνουά. Όμως, με σκοπό να «αραιώσουν» λίγο οι διοργανώσεις μπάσκετ, η FIBA σκέφτεται να βγάλει ουσιαστικά από το καλεντάρι των αντρών το Ολυμπιακό τουρνουά.
Βέβαια, αυτή η βλακεία που γίνεται μόνο στο ποδόσφαιρο να μειώνεται (με ρόστερ Ελπίδων) η σημασία των Αγώνων, που κατά τα άλλα είναι και πλασάρονται ως το πιο σημαντικό αθλητικό γεγονός του πλανήτη, σίγουρα δεν είναι καλή εξέλιξη για τους μπασκετόφιλους αν έρθει και στα “μέρη” μας.
Δείτε πόσο ενδιαφέρον τραβά το ποδοσφαιρικό τουρνουά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που είναι πάντα κατά κανόνα το μοναδικό άθλημα για το οποίο αδιαφορούν όλοι από το πρόγραμμα των Αγώνων (εκτός από τους Άγγλους φέτος). Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να φέρει και το μπάσκετ πίσω, με το μπάσκετ να μην είναι ποδόσφαιρό (του οποίου η δυναμική του «επιτρέπει» να αδιαφορεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες).
Σίγουρα υπάρχει θέμα με την ξεκούραση των παικτών, αλλά τα επαγγελματικά σπορ υπάρχουν για τον κόσμο που τα βλέπει, όποιος συμμετέχει ξέρει τις υποχρεώσεις του, ενώ οι αθλητές πληρώνονται γελοία καλά για να καταπονούν το σώμα και το πνεύμα τους σε μέτριο βαθμό (υπάρχουν επαγγέλματα που πληρώνονται πολύ λιγότερο και έχουν μεγαλύτερη σωματική καταπόνηση, ενώ ας μην πιάσουμε καν την πνευματική), οπότε μια καλύτερη συνεννόηση για τις ημερομηνίες των εγχώριων πρωταθλημάτων ίσως έλυνε το πρόβλημα.
Ή αν έπρεπε να κοπεί κάτι, ας μειωνόταν η συχνότητα των Ευρωμπάσκετ, ας γίνονταν κάθε 4 χρόνια. Το Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ είναι πάρα πολύ ελκυστικό και τραβά τους μπασκετόφιλους, έχει τεράστια ιστορία πίσω του, μεγάλες στιγμές, και θα ήταν σφάλμα της FIBA να βγάλει τα αντρικά ρόστερ από αυτό. FIBA και Στερν θεωρητικά δεν έχουν… συνεννοηθεί, αλλά οι δηλώσεις του δεύτερου μάλλον τους κάρφωσαν ότι προσπαθούν να μεθοδέψουν το πράγμα.
Ο Κόμπι Μπράιαντ, πάντως, το έθεσε σε άλλη βάση το θέμα, προφανώς ασχολήθηκε μόνο με τους NBAερς και έβαλε στο τραπέζι μια πτυχή που έχει λογική βάση και θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό επιχείρημα αποτροπής προς τους ιδιοκτήτες του NBA (που επίσης τάσσονται υπέρ της αποχώρησης των αστεριών τους από τα ρόστερ των Ολυμπιακών Αγώνων).
«Είναι βλακώδης ιδέα. Θα έπρεπε να είναι επιλογή του κάθε παίκτη το αν θα πάει. Η συζήτησή μας έχει έτσι. Βασικά είναι ηλίθια ιδέα και τη συζητάω ως τέτοια. Τη συζητάμε και μεταξύ μας οι παίκτες ως τέτοια, και σας το λέω τώρα», είπε ο Κόμπι, που στη συνέχεια σχολίασε και το γιατί οι ιδιοκτήτες δεν θα έπρεπε να θέλουν αλλαγή στους κανονισμούς για τα ρόστερ των Ολυμπιακών Αγώνων.
«Θεωρώ ότι αυτός είναι ο λάθος τρόπος για να δεις το θέμα. Αν ήμουν ιδιοκτήτης θα ήθελα ο παίκτης μου να παίξει στην εθνική, γιατί καταλαβαίνω ότι θα έπαιξε μπάσκετ ούτως ή άλλως το καλοκαίρι, όλοι μας παίζουμε μπασκετάκι με παρέες το καλοκαίρι σε διάφορα γήπεδα, οπότε τώρα θα ξέρω πού είναι οι αστέρες μου. Θα μπορούσαν να παίζουν απέναντι σε ένα μάτσο αλήτες – όχι μη γελάτε, σοβαρά συμβαίνει αυτό – τύπους που θα θεωρούσαν ότι έπρεπε να αποδείξουν κάτι παίζοντας με αστέρια του NBA και ξαφνικά το αστέρι σου πάει για ένα κάρφωμα και ο άλλος τον βγάζει νοκ άουτ και τραυματίζεται. Αν παίζεις απέναντι στους καλύτερους του κόσμου, έχεις παρακολούθηση όλη την ημέρα, το επιτελείο της ομάδας σου μπορεί να κάτσει στις εξέδρες και να δει την προπόνηση. Για μένα το να παίζεις σε μια Ολυμπιακή ομάδα είναι καλύτερο για έναν ιδιοκτήτη».
Σίγουρα δεν είναι παράλογη η άποψη του Κόμπι ότι το να παίζεις για την εθνική έχει ανέσεις και παροχές που προσέχουν τους παίκτες περισσότερο απ’ ότι το να παίζουν μόνοι τους σε γήπεδα της πόλης τους το καλοκαίρι.
Ο Στερν, πάντως, 20 χρόνια μετά τη δική του απόφαση για είσοδο των NBAερς στο αμερικάνικο Ολυμπιακό ρόστερ, δείχνει να κλονίζεται, λέγοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε λίγο και να δούμε προς τα πού βαδίζει το πράγμα» όσον αφορά στους Αμερικανούς να στέλνουν την καλύτερη και πιο ακριβοπληρωμένη τους σύνθεση τους Ολυμπιακούς.
Έχουν ήδη αρχίσει οι ψίθυροι ότι το φετινό τουρνουά μπάσκετ είναι το τελευταίο που οι Αμερικανοί θα κατεβάσουν τους καλύτερους παίκτες τους, ή που οι άλλες ομάδες θα αποτελούνται από τα κανονικά τους ρόστερ.
Βέβαια, με τις προτεινόμενες αλλαγές δεν συμφωνούν όλοι. Ο Τζέρι Κολάντζελο δείχνει αρκετά διστακτικός: «Δεν θέλω να αλλάξει τίποτα, γιατί μου αρέσει αυτό που έχουμε. Προσέχουμε τους παίκτες μας και κάνουμε τα πάντα σωστά. Θες πολλά πράγματα να γίνουν ώστε να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές. Θες συνεργασία, ψήφους και υποστήριξη από πάρα πολλούς. Οπότε όταν το ακούω λέω ‘ίσως γίνει’. Η πραγματική ερώτηση είναι το ‘πότε;’. Θα είναι το 2016, θα είναι το 2020; Δεν ξέρω και δεν μπορώ να σας πω. Οι αλλαγές είναι ακόμα πολύ μακριά απ’ το να ολοκληρωθούν».
Μαζί με τον Μπράιαντ τάχθηκε κι άλλος ένας παίκτης της εθνικής ομάδας. Ο Κρις Πολ συμφώνησε με τον συμπαίκτη του στην εθνική και τα όσα είπε για τον Στερν και τους ιδιοκτήτες: «Το άκουσα κι εγώ πριν από λίγο καιρό και πραγματικά είμαι ευγνώμων που δεν συμφώνησαν με την πρόταση του Στερν τώρα, γιατί αν το έκαναν δεν θα μπορούσα να παίξω στην εθνική, αφού είμαι 27 ετών. Προσωπικά θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι δική σου απόφαση, γιατί το να παίζω στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εγώ για δεύτερη φορά, είναι η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου. Αν δεις το πράγμα σοβαρά, μπορώ να πω με σιγουριά ότι στατιστικά η καλύτερή μου σεζόν στο NBA ήταν το 2008-09, δηλαδή η χρονιά μετά τους πρώτους μου Ολυμπιακούς. Βλέπεις οι παίκτες, όταν επιστρέφουν από τέτοιες ομάδες, μπαίνουν στη νέα χρονιά με απίστευτη αυτοπεποίθηση. Μιλάμε κατά τη διάρκεια της σεζόν μεταξύ μας, μιλάμε για το πόσο κουρασμένοι θα είμαστε το καλοκαίρι και τέτοια, αλλά μόλις έρθουμε στην εθνική, είμαστε ενθουσιασμένοι. Είμαστε πανέτοιμοι. Είμαι πολύ καλύτερα απ’ το να καθόμαστε σπίτι και να κάνουμε βάρη και να παίζουμε μπασκετάκι εκεί. Εδώ έχεις την ευκαιρία να παίξεις με τους καλύτερους του κόσμου».
Εσείς πώς βλέπετε τις προτεινόμενες αλλαγές και την πιθανότητα θέσπισής τους;
Νίκος Κουσούλης