Είχαν δεν είχαν οι Ισπανοί κατάφεραν να χαλάσουν την καλή τους εικόνα με τα όσα έκαναν στο ματς εναντίον της Βραζιλίας στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων του Ολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ. Μετά προσπαθούσαν να πείσουν… ότι δεν είναι ελέφαντες, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Αναφέρομαι προφανώς στην ήττα με 82-88 από τη Βραζιλία. Οι Αμερικανοί έγιναν οι μόνη ομάδα που έκλεισε την πρώτη φάση αήττητη μετά τη «φιλική» νίκη με 126-97 επί των Αργεντινών.
Η Ρωσία έχασε χωρίς βαθμολογικές συνέπειες από την Αυστραλία με 80-82 χάρη στο τρίποντο του Μιλς στο τέλος, η Λιθουανία έδειξε και πάλι μέτριο πρόσωπο απέναντι στην Τυνησία, νίκησε όμως με 76-73, το ίδιο έκανε και η Γαλλία, 79-73 τους Νιγηριανούς. Τέλος, η Μεγάλη Βρετανία έκανε νίκη, bπου έγινε σάκος του μποξ για όλους. Μπροστά μας τα νοκ άουτ, Τετάρτη τα προημιτελικά!
ΙΣΠΑΝΙΑ – ΒΡΑΖΙΛΙΑ 82-88
Κι εκεί που το τουρνουά κυλούσε χαλαρά και χωρίς ιδιαίτερα θέματα εκτός από το -83 των Νιγηριανών, ήρθαν οι Ισπανοί να δώσουν τροφή για σχόλια, με αφορμή το «αιώνιο» ερώτημα σε τέτοια τουρνουά «να κάτσω να χάσω ή όχι;».
Το παιχνίδι με τη Βραζιλία έδειχναν να το ελέγχουν πάντως, πήραν μια διαφορά στις παρυφές των 10 πόντων από το πρώτο δεκάλεπτο και φάνηκε να την κρατάνε χωρίς μεγάλα προβλήματα. Οι Βραζιλιάνοι πλησίασαν στους 2, αλλά μετά βρέθηκαν πίσω με 57-47 και 62-51. Εκεί που οι Ισπανοί για 30 λεπτά έπειθαν ότι θα «καθάριζαν» τους Βραζιλιάνους και χωρίς να χρειαστεί να φορτσάρουν στο 100%, το μπάσκετ δέχτηκε ένα πλήγμα. Στο τελευταίο μισό λεπτό πριν το τέλος της 3ης περιόδου οι Ισπανοί ήταν στο 66-55, αλλά στο επόμενο πεντάλεπτο δέχτηκαν ένα 7-20 για να μείνουν πίσω με 73-75!
Η Βραζιλία άρχισε να βγάζει ελεύθερα σουτ πολύ εύκολα (σε τουλάχιστον 2-3 περιστάσεις αρκούσε ένα σκριν στην μπάλα), και οι Ισπανοί να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Και καθώς οι Λατίνοι γίνονται όλο και πιο επιθετικοί, οι Ίβηρες χαλάρωναν.
Και αν οι πιο «αθώοι» δεν πείστηκαν για αυτό που πήγαινε να συμβεί στο πρώτο μισό της περιόδου, η Ισπανία για να τους πείσει άρχισε να καταναλώνει άσκοπα χρόνο παρότι κυνηγούσε, να χάνει λέι-απ ακόμα και όταν έβγαζε καλές επιθέσεις, να μη βιάζεται να γυρίσει το ματς, και να βρίσκει διάφορες αφορμές για να μη χρειαστεί να γυρίσει το ματς (μεταξύ άλλων να χάνουν την μπάλα στην ντρίμπλα, να κάνουν επιθετικά φάουλ, να χάνουν αμυντικά ριμπάουντ).
Και για να γίνουμε λίγο κακοί, υπάρχει περίπτωση οι Ισπανοί να ενδιαφέρονταν για τη νίκη και να κυνηγούσαν ανατροπή χωρίς να διαμαρτύρονται σαν τρελοί σε κάθε φάση;
Αναρωτιέμαι μιας και το έχω πρόσφατο και υπάρχει… «δεδικασμένο», πριν λίγες ημέρες αποκλείστηκαν από τη ΔΟΕ 8 αθλητές του badminton επειδή θεωρήθηκε ότι «κάθησαν» να χάσουν επιλέγοντας αντίπαλο. Μήπως πρέπει κάποιος από τη ΔΟΕ να δει προσεκτικά και αυτό το ματς; Γιατί σαφώς, αν η δυναμικότητα της ομάδας τους είναι αυτή της Δευτέρας, τότε δεν μπορούν να δείχνουν σοβαρές αξιώσεις για μετάλλιο.
Η ΔΟΕ έκανε επίδειξη δύναμης στους αθλητές του συμπαθούς αθλήματος, αλλά στα μεγαθήρια του ισπανικού μπάσκετ σφυρά αδιάφορα. Μετά το ματς το Twitter γέμισε με σχόλια κατά των Ισπανών από κάθε μπασκετόφιλο στον κόσμο. Μια επίθεση ασυντόνιστη, αλλά από χιλιάδες φίλους του μπάσκετ, που ανάγκασε τους Ισπανούς σε επίσημη αντίδραση. Και τι είπαν οι παίκτες της ισπανικής ομάδας; Λίγο πολύ ότι… δεν είναι καλή ομάδα όσο τους θεωρούν. Εκνευρισμένοι είπαν ότι δεν ηττήθηκαν επίτηδες και δεν καταλαβαίνουν γιατί τους το προσάπτουν. Εν ολίγοις, δηλαδή, είπαν «μη μας θεωρείτε τόσο καλούς ώστε να το δώσουμε, δεν είμαστε». Μάλιστα…
Για την ιστορία, ο Παού Γκασόλ στο ματς είχε 25 πόντους και 7 ριμπάουντ, και με αυτούς τους πόντους πέρασε πρώτος σκόρερ στην ιστορία της εθνικής Ισπανίας. Σίγουρα δεν θα θέλει να θυμάται τον αγώνα στον οποίο πήρε το ρεκόρ πάντως. Με 20 πόντους τελείωσε ο Μαρκ Γκασόλ, ενώ 14 είχε ο Ιμπάκα. Για τους Βραζιλιάνους ο Μπαρμπόσα είχε 23 πόντους, ο Βιεϊρά 13 και ο Σπλίτερ 11 με 6 ριμπάουντ.
Η.Π.Α. – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 126-97
Εύκολη και θεαματική νίκη για τους Αμερικανούς που όταν τους δίνεις χώρους και τους αφήνεις να πηγαίνουν γρήγορα, είναι σαν τα μικρά παιδιά σε παιδική χαρά: μπορούν να παίζουν όλη μέρα! Έτσι, με την Αργεντινή το κοντέρ έγραψε 126 και οι όμιλοι τελείωσαν με 5-0. Η Αργεντινή ασχολήθηκε με το ματς για ένα ημίχρονο, κι αυτό όχι φανατικά, με αποτέλεσμα η ήττα να έρθει εύκολα.
Ο Λάμας είχε αποφασίσει πριν το ματς ότι δεν θα το χτυπούσε και το έδειξε ξεκάθαρα από την αρχή. Ξεκούρασε τον άτυχο Πριτζιόνι τελείως, έβαλε τον Σκόλα 10 λεπτά στο πρώτο ημίχρονο και τον Τζινόμπιλι 10 στο δεύτερο. Ο Σκόλα έπαιξε 18 λεπτά, ο Τζινόμπιλι 25 και όσο ξεκουράστηκαν ξεκουράστηκαν… Στα προημιτελικά δεν έχει τέτοια. Εκεί θα χτυπάνε 35+ σε κάθε αγώνα, όσο η Αργεντινή θα κερδίζει.
Λογικό ήταν οι αναπληρωματικοί με τον Ντελφίνο και τον Νοτσιόνι παρέα να μην αντέξουν για πολύ. Το ημίχρονο τελείωσε με 60-58 για τους Αμερικανούς, αλλά ούτε αυτό άλλαξε την απόφαση του Λάμας να μη χτυπήσει το ματς. Θα μπορούσα να αρχίσω να γράφω τα… από πάνω για επιλογές αντιπάλων (γιατί αυτό έκανε η Αργεντινή, δεν έχει σημασία αν δεν θα κέρδιζε ούτως ή άλλως), αλλά εδώ η κατάσταση είναι λίγο πιο ιδιάζουσα.
Θεωρώ ότι η ηλικία των παικτών μαζί με το γεγονός ότι ο Πριτζιόνι δεν ήταν 100% έτοιμος έκαναν τον Λάμας να αντιδράσει έτσι στο ματς. Η Αργεντινή διάλεξε το Βραζιλία-Η.Π.Α. ως δρόμο για τον τελικό, ενώ αν κέρδιζε θα είχε Ισπανία-Ρωσία. Μπορεί το δεύτερο να είναι προτιμότερο, αλλά ο Λάμας ήξερε ότι θα μπορούσε να είχε προδώσει όλα του τα μυστικά στους Αμερικανούς και μετά να τους ξαναβρεί στα ημιτελικά (αν έχανε παρά την προσπάθεια) και εκεί να μην μπορούσε να κερδίσει παρότι θα ήθελε. Έτσι, πήρε την ασφαλή οδό να μετατρέψει το ματς σε φιλικό και να διασκεδάσει ο κόσμος.
Μόνο εκνευριστικό η αναμετάδοση της ΕΡΤ που πήγαινε από βλακεία σε βλακεία (σαν τις μελισσούλες που πάνε από λουλουδάκι σε λουλουδάκι). Η αρχή έγινε νωρίς με το «χωρίς βαθμολογική σημασία ο αγώνας» ενώ προφανώς και υπήρχε βαθμολογικό ενδιαφέρον (νίκη της Αργεντινής με 1 πόντο έριχνε τη Γαλλία 3η, νίκη με 18 έφερνε την Αργεντινή πρώτη). Οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το μπάσκετ για την ΕΡΤ επιλέγουν να αδιαφορούν για τον κόσμο για τον οποίο καλύπτουν τα ματς και δεν σέβονται τίποτα. Κακή ενημέρωση, συνεχείς βλακείες και μπουρδοσχόλια με βλακώδεις αστεϊσμούς σε όλο το ματς. Κορυφαία στιγμή για την ΕΡΤ και τον εν λόγω δημοσιογράφο, το κάρφωμα του Ιγκουοντάλα στη 2η περίοδο, που ως το τέλος του ματς ακούγαμε ότι δεν μέτρησε, το «κάρφωμα φάντασμα» το ανέβαζε, «ο Τζινόμπιλι που ζήτησε να μετρήσει» το κατέβαζε, σε μια παραζάλη βλακείας.
Οι υπόλοιποι «έγκριτοι» Έλληνες δημοσιογράφοι επηρεάστηκαν, δεν ασχολήθηκαν καν στο μίνιμουμ που θα έπρεπε λόγω επαγγέλματος, έβγαλαν άρθρα στα σάιτ τους ότι το καλάθι δεν μέτρησε. Κι όμως, το καλάθι μέτρησε. Οι Αργεντινοί δεν έκαναν επαναφορά, αλλά περνώντας από τη γραμματεία ο διαιτητής το μέτρησε, με αυτό έγινε το 45-39 για τους Αμερικανούς. Για του λόγου το αληθές, αν θυμάστε το ματς, θα προσέξατε ότι η κάρτα με το σκορ άλλαξε από 43 σε 45 στη μέση της επίθεση των Αργεντινών. Να δούμε τι άλλη βλακεία θα πρέπει να αντέξουμε στις μεταδόσεις της ΕΡΤ…
Τέλος πάντων, ξεπερνώντας την ΕΡΤ (πράγμα που δυσκολεύομαι να κάνω πραγματικά), οι Αμερικανοί ήταν πολύ καλοί και πολύ εύστοχοι στην 3η περίοδο, βρήκαν χώρους για σουτ και τρέξιμο και πήγαν το σκορ πάρα πολύ ψηλά. Είχαν 20/39 τρίποντα, είχαν 29 ασίστ, με τον Ντουράντ να έχει 28 πόντους με 8/10 τρίποντα και τον Πολ 17 πόντους και 7 ασίστ με 5/6 τρίποντα. Στους 18 έφτασε ο Τζέιμς, από 13 είχαν ο Ιγκουοντάλα και ο Λοβ με 9 ριμπάουντ έκαστος, ενώ ο Μπράιαντ είχε 11. Για την Αργεντινή ο Τζινόμπιλι είχε 16, ο Σκόλα 11, ο Ντελφίνο 13, ο Νοτσιόνι 12, όσους και ο Γκουτιέρεζ, ενώ 11 είχε ο έτερος Γκουτιέρεζ (Λεό).
Οι δυο ομάδες ανανέωσαν το ραντεβού τους για τα ημιτελικά, μένει να δούμε αν θα είναι αμφότερες συνεπείς…
ΡΩΣΙΑ – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ 80-82
Βαθμολογικό ενδιαφέρον δεν είχε το ματς. Η Αυστραλία ήταν 4η, η Ρωσία ήταν πρώτη, αλλά οι δυο ομάδες πρόσφεραν ένα ωραίο παιχνίδι, το οποίο κρίθηκε με το τρίποντο του Μιλς στο τέλος, 1 δευτερόλεπτο πριν τη λήξη. Τρίποντο που δεν κόστισε τίποτα στους Ρώσους, αλλά τρίποντο που ανέβασε κατακόρυφα την ψυχολογία των Αυστραλών.
Τα όνειρα έχουν αρχίσει, μπροστά υπάρχει το ματς με τους Αμερικανούς και η λογική λέει ότι τα όνειρα… θα τελειώσουν γρήγορα. Όμως, οι Αυστραλοί «φτιάχτηκαν» από τον τρόπο που ήρθε η νίκη και σίγουρα θα θέλουν να πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους.
Εναντίον των Ρώσων στάθηκαν αρκετά καλά, με τον αστερίσκο ότι το ματς ήταν αδιάφορο και αρκετά χαλαρό. Το αποδεικνύουν αυτό άλλωστε οι χρόνοι των Ρώσων, με τους Αυστραλούς να κάνουν σαφώς μικρότερο ροτέισον, αφού έπαιξαν με 9 παίκτες και είχαν 4 πάνω από 31 λεπτά. Βέβαια, και ο Μπλατ δεν θέλησε να ξεκουράσει τελείως παίκτες, προφανώς φοβούμενος μήπως χάσουν το ρυθμό τους. Έτσι, έβαλε τους βασικούς 20-30 λεπτά.
Για τους Βραζιλιάνους ο Ινγκλς είχε 20 πόντους, ο Μιλς 13 όσους και ο Άντερσεν, ενώ ο Ντελαβέντοβα είχε 13. Για τους Ρώσους ο Καούν είχε 18 πόντους ο Κιριλένκο και ο Σβεντ είχαν από 13, ενώ ο Μοζγκόφ έβαλε 10 με τον Χριάπα να έχει 5 πόντους και 8 ασίστ.
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ – ΤΥΝΗΣΙΑ 76-63
Να πει κανείς ότι έχει συναρπάσει η Λιθουανία στους Αγώνες, δεν μπορεί. Να πει όμως κιόλας ότι την ξεγράφει εκ των προτέρων από τους προημιτελικούς, ούτε αυτό μπορεί.
Οι Λιθουανοί ήταν… κινητή τραγωδία στην πρώτη περίοδο, η παράδοση που θέλει όλες τις ομάδες να ξεκινούν άθλια απέναντι στην Τυνησία συνεχίστηκε, με τους Λιθουανούς να το… τερματίζουν. Το σκορ του δεκαλέπτου ήταν 7-18 για τους Τυνήσιους, με τους Λιθουανούς να έχουν 3/10 σουτ, 7 λάθη και 2 επιθετικά φάουλ στο δεκάλεπτο.
Και να φανταστείτε ότι ματς δεν ήταν αδιάφορο, καθώς σε πιθανή ήττα των Γάλλων από τους Νιγηριανούς οι Λιθουανοί έμεναν εκτός αν έχαναν. Χρειάστηκε ο Γιασικεβίτσιους να αναλάβει την ομάδα του για να αρχίσουν οι Λιθουανοί να πατάνε στα πόδια τους στη δεύτερη περίοδο, αλλά ως και το τέλος του 3ου δεκαλέπτου δεν είχαν ακόμα περάσει στο σκορ, παρότι είχαν εμφανώς ανεβάσει την απόδοσή τους.
Αν έπαιζαν με σοβαρή ομάδα θα λέγαμε ότι είχαν αρχίσει να ελέγχουν το ματς και να το γυρνάνε, αλλά το γεγονός ότι χρειάστηκαν 21 λεπτά για να ανατρέψουν 11 πόντους διαφορά στους Τυνήσιους μόνο κατόρθωμα δεν είναι. Τέλος πάντων, με το τρίποντο του Γιασάιτις και το καλάθι και φάουλ του Σονγκάιλα οι Λιθουανοί προσπέρασαν με 56-54 και γλίτωσαν τα εμφράγματα. Τουλάχιστον, δεν χρειάστηκε να κάνουν ντους και να τρέξουν γρήγορα στο γήπεδο να δουν τι κάνει η Γαλλία για το αν θα περάσουν στην οκτάδα. Από εκεί και πέρα, με τέτοιο μπάσκετ απέναντι στους Ρώσους, θα γελάσει κάθε πικραμένος.
Ο Γιασικεβίτσιους είχε 13 πόντους και 5 ασίστ, 13 πόντους είχε και ο Σονγκάιλα, από 10 πρόσθεσαν Καουκένας, Σεϊμπουτις και Γιασάιτις, ενώ 9 ασίστ είχε ο Καλνιέτις. Ο Κλέιζα έμεινε στους 4. Για τους Τυνήσιους ο Ρζιχ είχε 17 πόντους, ο Μεΐρι 16 και 12 ριμπάουντ και ο Μπεν Ρομντάνε 12.
ΓΑΛΛΙΑ – ΝΙΓΗΡΙΑ 79-73
Για λιγότερο από ένα ημίχρονο ασχολήθηκαν με τον αγώνα απέναντι στους Νιγηριανούς οι Γάλλοι, παίρνοντας πάντως τη νίκη, παρότι χαλάρωσαν αρκετά στην επανάληψη. Οι Γάλλοι μπήκαν στο ματς στη λογική του να δουν… γιατί αποκλειστήκαμε από τη Νιγηρία.
Έπαιξαν μια περίοδο μπάσκετ, πήγαν στο 23-10 και κατάλαβαν ότι… δεν άξιζε τον κόπο. Έτσι, 2η κι 3η περίοδος ανήκε στη Νιγηρία, που κυνήγησε τις πιθανότητές της για νίκη, νίκη γοήτρου, αφού οι Λιθουανοί είχαν ήδη κερδίσει την Τυνησία και πάρει την πρόκριση. Η διαφορά έμεινε πάνω από τους 10 ως το ημίχρονο (41-30), με τους Νιγηριανούς να παίρνουν δύο τρίποντα από τον Ογκούτσι για να ισοφαρίσουν σε 44-44.
Δεν προσπέρασαν, πάντως, με το δεκάλεπτο να τελειώνει 56-54 από το καλάθι του Ζελαμπάλ. «Καμπανάκι» δεν χτύπησε για τους Γάλλους, που ήλεγξαν το ματς, δεν έχασαν το προβάδισμα και μετά το 62-62 με Μπατούμ και Σεραφάν καθάρισε το ματς πηγαίνοντας ως το 76-68 και το τελικό 79-73, με τον Μπατούμ να βάζει 12 πόντους και τον Σεραφαν 4.
Ο Μπατούμ είχε 23 πόντους στο ματς με 6 ριμπάουντ, ο Ζελαμπάλ 11 και ο Ντιό 10 με 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Ο Πάρκερ δεν ασχολήθηκε, έμεινε στους 3 με 1/6 αλλά και 7 ασίστ. Ο Ογκούτσι έγραψε 35 πόντους και ο Ομπασόχαν 18 για τους Νιγηριανούς.
ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ – ΚΙΝΑ 90-58
Όλοι ευχαριστημένοι έμειναν από το ματς της Μεγάλης Βρετανίας με την Κίνα. Οι Βρετανοί πέτυχαν τη νίκη, με τους Κινέζους να παραμένουν… σάκος του μποξ. Ούτε μια περίοδο δεν άντεξαν, η διαφορά ήταν διψήφια από το πρώτο δεκάλεπτο, στους 15 στο ημίχρονο και πάνω από τους 20 στην 3η περίοδο.
Για τη Μεγάλη Βρετανία ο Ατσάρα είχε 16 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Ράινκινγκ 12 πόντους, ο Σάλιβαν 11, ο Φρίλαντ και ο Μπόατενγκ από 10 ενώ ο Ντενγκ χωρίς κίνητρο είχε 6 πόντους με 3/11 σουτ. Για τους Κινέζουν ο Ζιζί Ουάνγκ είχε 11 πόντους και ο Γι Γιανλιάν 10 πόντους και 14 ριμπάουντ.
Νίκος Κουσούλης