Οι 24 ομάδες που θα λάβουν μέρος στο Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας το 2013 έχουν ήδη βγει και μία από τις 4 τελευταίες (και καταϊδρωμένες) ήταν η Σερβία. Με βάση το σύστημα στις 8 ομάδες που είχαν πάρει απευθείας την πρόκριση, προστέθηκαν 10 που την κέρδισαν ως οι 2 πρώτες σε καθέναν από τους 5 ομίλους των προκριματικών, αλλά και 4 ακόμα, οι 4 καλύτερες τρίτες των ομίλων. Η Σερβία ήταν στην τελευταία κατηγορία. Αλλά αυτό ήταν το λιγότερο. Τα όσα ακολούθησαν είναι το λιγότερο απολαυστικά. Για εμάς τους ουδέτερους.
Οι 24 ομάδες του Ευρωμπάσκετ απαρτίζονται από τις Ισπανία, Γαλλία, Ρωσία, ΠΓΔΜ, Λιθουανία, Ελλάδα, Σλοβενία, Μεγάλη Βρετανία, που είχαν κερδίσει απευθείας την πρόκριση, τις Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Γερμανία, Σουηδία, Κροατία, Ουκρανία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Γεωργία, Πολωνία, Φινλανδία, Ιταλία, Τουρκία, που ήταν οι 2 πρώτες σε κάθε όμιλο προκριματικών, και τις Τσεχία, Βέλγιο, Σερβία, Λετονία που ήταν οι 4 καλύτερες τρίτες των ομίλων.
Όπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, δεν μπορεί να θεωρηθεί… μαγική επιτυχία του Ίβκοβιτς και των διεθνών το γεγονός ότι τερμάτισαν 3οι στον όμιλό τους πίσω από το 10-0 του Μαυροβουνίου, σε τριπλή ισοβαθμία με Ισραήλ και Εσθονία, με 6-4, για να τερματίσουν (ευτυχώς γι’ αυτούς) 3οι και να γλιτώσουν την απόλυτη ξευτίλα αποκλεισμού από την Εσθονία.
Για να μπείτε και λίγο ακόμα στο κλίμα, οι 4 παίκτες που έπαιξαν και στα 10 ματς ήταν οι Τεόντοσιτς, Τέπιτς, Μάτσβαν και Ράσιτς, ενώ Κρστιτς, Σαβάνοβιτς, Μπιέλιτσα, Έρτσεγκ, Στίματς, έπαιξαν τουλάχιστον σε 8. Δεν είναι, δηλαδή, ότι οι Σέρβοι είχαν κατεβάσει το δεύτερο ρόστερ τους. Την… καλή δωδεκάδα είχαν.
Τα ωραία ξεκίνησαν μετά τα προκριματικά, από τα οποία οι Σέρβοι πήραν τελευταία στιγμή την πρόκριση, με τη νίκη τους επί του αδιάφορου Ισραήλ (με ήττα έμεναν εκτός, το Ισραήλ έπρεπε να χάσει με 68 πόντους για να αποκλειστεί).
Ο Ντράγκαν Λάμποβιτς, εκνευρισμένος που ο Ίβκοβιτς εδώ και 5 χρόνια τον αγνοεί και μετά… βγαίνει και του τη λέει και από πάνω (ο Ίβκοβιτς είπε ότι ο Λάμποβιτς ήταν υπέρβαρος και αντί να κάνει γυμναστική, καθόταν και γιόρταζε τη γέννηση του παιδιού του), ξεσπάθωσε, χειμαρρώδης, κατά του Σέρβου τεχνικού απευθυνόμενος, σε επιστολή του μέσω της εφημερίδας «Sportski Zurnal», εναντίον του Ίβκοβιτς:
«Είναι φυσικό να γιορτάζω τη γέννηση του παιδιού μου. Αν νόμιζες ότι δεν θα σου απαντήσω έκανες λάθος, αλλά σε συγχωρώ γιατί είσαι γέρος άνθρωπος. Δεν ήταν αυτό το πραγματικό πρόβλημα, προφανώς, αυτό έγινε μια φορά. Ρώτα τους παίκτες σου ποιος βγαίνει και γιορτάζει κάθε μέρα, ακόμα και πριν από μεγάλα ματς. Το 2008 ήμουν ο πρώτος σκόρερ στην Αδριατική Λίγκα και ο καλύτερος παίκτης σε κάθε πιθανή στατιστική κατηγορία, αλλά δεν είχα θέση στα πλάνα σου, γιατί η ομάδα σου αποτελούνταν από παίκτες που ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο γραφείο μάνατζερ (σ.σ. εννοεί το γραφείο Beobasket του Μίσκο Ραζνάτοβιτς, παρότι Τεόντοσιτς και Κρστιτς δεν εκπροσωπούνταν από αυτό). Έτσι ανέβασες την αξία πολλών που δεν το άξιζαν, με αποτέλεσμα να κερδίσουν εκατομμύρια. Κατά τη γνώμη μου είσαι αποτυχημένος προπονητής. Γενικά, πιστεύω ότι δεν είσαι καν προπονητής, αλλά ένας φιλόσοφος του μπάσκετ. Για να κερδίσεις δύο Ευρωλίγκες, έχεις ξοδέψει στις ομάδες σου 970 εκατομμύρια ευρώ».
Και συνέχισε: «Δεν παίζω στη Ρεάλ Μαδρίτης ή την Μπαρτσελόνα, αλλά τα τελευταία 3 χρόνια έχω παίξει περισσότερα λεπτά από το 80% της ομάδας που επέλεξες. Στην εθνική σου, όσο είσαι προπονητής, δεν θα αλλάξει τίποτα. Η μπάλα θα είναι πάντα στα χέρια του Τεόντοσιτς και θα τη δίνει συνέχεια στον Κρστιτς, κι έτσι θα κυλάει όλο το ματς. Οι άλλοι παίκτες είναι απλώς μασκότ στο γήπεδο ή παίζουν τον ίδιο ρόλο που παίζουν οι μασκότ για το κοινό, όχι μόνο στην εθνική, αλλά και στα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης. Προτείνω να συνεχίσεις να περπατάς στο Καλέμετζαν στο Βελιγράδι, να διαβάζεις την εφημερίδα ‘Politika’, να εκτρέφεις περιστέρια. Εγώ θα συνεχίσω να είμαι παχύσαρκος και να παίζω 30 λεπτά ανά αγώνα και να κερδίζω τα συμβόλαιά μου χωρίς τη δική σου προώθηση».
Πραγματικά εκτός εαυτού ο Λάμποβιτς, αλλά τα καλύτερα… έρχονται. Πώς έχουν οι Αμερικάνοι λογισμικά κατά της τρομοκρατίας που «ακούν» τις τηλεφωνικές συνομιλίες και αν πιάσουν συγκεκριμένες λέξεις, ενημερώνουν τις σχετικές υπηρεσίες; Ο Λάμποβιτς είπε τις λέξεις «Ίβκοβιτς», «Τεόντοσιτς», «Κρστιτς», «εθνική Σερβίας» όλες μαζί στην ίδια συζήτηση.
Έτσι, ενεργοποιήθηκε ο συναγερμός στο λογισμικό του… Ζόραν Σλάβνιτς, ο οποίος δεν πρόκειται ποτέ (εννοείται αυτό) να ξεπεράσει τα όσα έζησε ως προπονητής της εθνικής το 2007. Τότε που είχε πάει γεμάτος όνειρα και φιλοδοξίες ότι εκείνο το καλοκαίρι θα ήταν η έκρηξη της καριέρας του και τελικά ήταν… το τέλος της καριέρας του.
Η δική του Σερβία τερμάτισε 16η και τελευταία στο Ευρωμπάσκετ, ο Σλάβνιτς είναι άνεργος από τότε και φωνάζει ότι Τεόντοσιτς και σία του έπαιξαν βρώμικο παιχνίδι στο Ευρωμπάσκετ. Ο Τεόντοσιτς τότε ήταν 20 χρονών, έπαιζε περίπου 24 λεπτά ανά αγώνα, έχοντας σε 3 ματς στο τουρνουά… 6 ασίστ συνολικά.
Τότε τα φώτα της δημοσιότητας είχε τραβήξει ο Μίλιτσιτς με τα καραγκιοζιλίκια του στο δικό μας ματς, ενώ ο Λάμποβιτς ήταν στην άκρη του πάγκου με 4 λεπτά ανά αγώνα, 12ος παίκτης σε συμμετοχή, βέβαια και αυτός μόλις στα 20 του.
Ο Σλάβνιτς, λοιπόν, δεν θα ήταν δυνατό να έχει ξεπεράσει το γεγονός ότι εκείνο το Ευρωμπάσκετ του κατέστρεψε την καριέρα, ότι 5 χρόνια αργότερα δεν τον έχει ούτε για πλάκα εμπιστευτεί άλλη ομάδα και ότι στα 57 του τελείωσε η καριέρα του ως προπονητή.
Με το που ενεργοποιήθηκε το σχετικό τσιπάκι από τα όσα είπε ο Λάμποβιτς, πήρε πάσα και συνέχισε: «Ο Λάμποβιτς δεν προσέβαλε τον Ίβκοβιτς. Οι λέξεις ‘πολιτικός’, ‘φιλόσοφος’ και ‘περιστέρια’, δεν είναι βρώμικες λέξεις. Ο Ίβκοβιτς έχει το όνομα ότι φέρνει αποτελέσματα, ωστόσο τα όσα είπε ο Λάμποβιτς για το σύστημα Τεόντοσιτς-Κρστιτς είναι 100%».
Και συνέχισε για το μεγάλο φινάλε: «Ο Τεόντοσιτς πρέπει να ευχαριστεί τον Ίβκοβιτς που του άνοιξε όλες τις πόρτες της Ευρώπης, αλλά τον βοήθησα κι εγώ σε αυτό. Και γι’ αυτό, αυτός ο ηλίθιος από το Βαλιέβο δεν θα έπρεπε να μιλά στα μέσα για 5 χρόνια. Ο Λάμποβιτς έχει δίκιο το δόγμα ‘Τεόντοσιτς-Κρσιτς’ είναι άθλιο. Λέω εδώ και πολύ καιρό ότι ο Τεόντοσιτς πέθανε μπασκετικά από τον ίδιο του τον ναρκισσισμό και ότι δεν είναι σωστός όταν κατηγορεί τα μέσα ότι δημιουργούν κακή ατμόσφαιρα στην ομάδα κατά τη διάρκεια των προκριματικών. Αντιθέτως, πιστεύω ότι οι δημοσιογράφοι ήταν φοβισμένοι και δεν κριτίκαραν καν την ομάδα για πολύ καιρό. Δεν ξέρω καν, βέβαια, γιατί τα μέσα ασχολούνται μαζί του, όπως και με τον χωριάτη από το Κράλιεβο, τον Κρστιτς».
Έβγαλε και τα απωθημένα του από τα όσα είχε ακούσει το 2007, λέγοντας για τον Λάμποβιτς: «Ποτέ δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο, ένας διεθνής παίκτης να λέει τέτοια πράγματα για τον προπονητή της εθνικής. Είναι απίστευτα σπάνιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει δίκιο. Δεν με νοιάζει ο τρόπος που το έκανε, ελπίζω ο παλιός του προπονητής, να τον ακούσει σοβαρά. Ο Λάμποβιτς δεν τον έβρισε, δεν είπε βρώμικα λόγια. Τον είπε ‘πολιτικό’, ‘εκτροφέα πουλιών’ και ‘φιλόσοφο’, αυτά δεν είναι κακά. Ο Λάμποβιτς αποκάλυψε πολλά στον κόσμο».
Και για τον Ίβκοβιτς: «Ο Ίβκοβιτς έχει μεγάλο όνομα και φέρνει αποτελέσματα, ενώ έχει και πολλά χρόνια εμπειρίας στην πλάτη του, αλλά δεν σεβάστηκε τον Λάμποβιτς. Θα μπορούσε να πει απλώς ότι ο παίκτης δεν ταίριαζε στο σύστημά του. Όχι, ο Ίβκοβιτς τον αποκάλεσε χοντρό και ότι γιόρτασε υπερβολικά τη γέννηση του παιδιού του».
Και τέλος, ο Σλάβνιτς μίλησε και για τον Μίλιτσιτς… αδειάζοντάς τον πλήρως: «Έχω θετική άποψη για τον Ντάρκο Μίλιτσιτς ως παίκτη. Τελειώσαμε τη σχέση μας με κακή εμπειρία, αλλά δεν την περιέγραψα στα μέσα ποτέ. Εξαφανίστηκε περιέργως από τα καμπ προετοιμασίας του Ίβκοβιτς, αλλά έδειξε κακό χαρακτήρα με το να μην βγει και να πει ποιο είναι το πρόβλημα. Προφανώς δεν μπορούσε να παλέψει με τους υπόλοιπους ψηλούς για μια θέση στην ομάδα. Τον λυπάμαι γιατί είναι τεράστιο ταλέντο. Βλέποντας τα πράγματα αντικειμενικά, δεν έχουμε καθαρό σέντερ, εκτός από τον Κρστιτς, κι αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα για την εθνική».
Πιστεύει κανείς ότι το θέμα θα λήξει εδώ; Η Σερβία δεν ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες φέτος, αλλά κατάφερε να… ξεκατινιαστεί περισσότερο από κάθε άλλη εθνική ομάδα. Κι ακόμα έχουμε σχεδόν ένα χρόνο ως το Ευρωμπάσκετ.
Νίκος Κουσούλης