Τελικώς, το NBA αποφάσισε ότι θα τιμωρήσει το flopping σε δεύτερο επίπεδο. Δεν εισήγαγε τις τεχνικές ποινές ως διέξοδο στους διαιτητές για να τιμωρούν όσους κάνουν θέατρο πέφτοντας για φάουλ, αλλά τελικά επέλεξε τη «δύσκολη» οδό. Υπεύθυνοι θα βλέπουν τα βίντεο των αγώνων και αν στην αντίληψή τους υποπίπτει περίπτωση flopping, τότε ο παίκτης θα τιμωρείται με πρόστιμο. Και η Ένωση Παικτών αντέδρασε άμεσα, όπως αναμενόταν.
Την πρώτη φορά ο παίκτης θα δέχεται επίπληξη και προειδοποίηση, τη δεύτερη θα τιμωρείται με πρόστιμο 5.000 δολαρίων. Την 3η φορά το πρόστιμο θα αυξηθεί στις 10.000 δολάρια, την 4η φορά θα πάει στις 15.000 δολάρια, ενώ θα φτάνει τις 30.000 δολάρια την 5η φορά. Από τις 6 φορές και πάνω που ο παίκτης θα κάνει flopping, η τιμωρία μπορεί να είναι αποκλεισμός από αγώνα.
Ο Στου Τζάκσον, αντιπρόεδρος του μπασκετικού γραφείου του NBA, είπε σχετικά: «Το βούτηγμα δεν έχει θέση στο παιχνίδι μας, με το να γίνεται είτε κοροϊδεύουν τους διαιτητές στο να δώσουν φάουλ που δεν αξίζουν οι παίκτες, είτε κοροϊδεύουν τους οπαδούς στο να πιστεύουν ότι ο διαιτητής έχασε ένα φάουλ. Έτσι, το Συμβούλιο και η επιτροπή αποφάσισαν ότι κάθε παίκτης που το πρωτάθλημα αποφασίζει, αφότου δει το βίντεο, ότι έχει κάνει flopping, μετά από μία προειδοποίηση, θα τιμωρείται αυτομάτως με ποινή».
Όπως ήταν αναμενόμενο, η απόφαση αυτή του NBA δεν θα μπορούσε να περάσει χωρίς αντιδράσεις. Έτσι, λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση του NBA, η Ένωση Παικτών ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει επίσημο παράπονο για άδικη εργατική πρακτική προς το Εθνικό Συμβούλιο Εργατικών Σχέσεων (NLRB).
«Το NBA δεν έχει το δικαίωμα μονομερώς να βάζει νέες οικονομικές τιμωρίες προς τους παίκτες, χωρίς πρώτα να τις διαπραγματευτεί με την Ένωση», είπε ο Μπίλι Χάντερ και θεωρητικά έχει δίκιο, για να συνεχίσει: «Θεωρούμε ότι κάθε είδους χρηματική τιμωρία για τέτοιου τύπου πράξη είναι αταίριαστη και χωρίς προηγούμενο στο άθλημά μας ή σε οποιοδήποτε άλλο άθλημα. Θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες νομικές κινήσεις για να αμφισβητήσουμε μια απόφαση που ξεκάθαρα είναι μια ασαφής και υπερβολική αντίδραση της Επιτροπής». Βέβαια, το θέμα είναι αν το NBA πήρε την απόφαση χωρίς να έχει σκεφτεί προηγουμένως την αντίδραση της NBPA και τι μέτρα αντίδρασης έχει προς αυτήν.
Πάντως, πηγές από τη λίγκα λένε ότι η Επιτροπή και η Ένωση έχουν συζητήσει για το flopping πολλάκις και ότι και η Ένωση θέλει να τιμωρείται το flopping. Αλλά διαφωνεί στη δομή και το μέγεθος των ποινών. Πάντως, το NBA δεν δείχνει να ιδρώνει από την αντίδραση της Ένωσης Παικτών: «Παρότι δεν έχουμε δει τι κατέθεσε η Ένωση Παικτών, εμείς εισάγαμε τον κανονισμό για το flopping έχοντας πλήρη συνείδηση των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που έχουμε με την παρούσα συλλογική σύμβαση που έχει υπογραφεί».
Οι παίκτες ήδη έχουν αρχίσει να παίρνουν θέση, με πρώτο τον Κόμπι Μπράιαντ, που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για flopping, αλλά τώρα θυμήθηκε τον… Ντίβατς και έγινε πολέμιος: «Μου αρέσει ο κανονισμός. Είναι ξεδιάντροπο το flopping, μια κίνηση ενός αλητάκου. Εμείς το ξέρουμε. Το εισήγαγε ο Βλάντε Ντίβατς (σ.σ. το 2004-05, όμως, που ο Ντίβατς ήταν συμπαίκτης του, δεν τον ενοχλούσε το flopping) σε εκείνη τη σειρά εναντίον του Σακ, και είχε δουλέψει γι’ αυτόν». Ό,τι θυμάται χαίρεται ο Κόμπι…
Ο Τζέιμς Χάρντεν είπε: «Είναι καλό. Δεν μπορούν να κάνουν flopping και να τη γλιτώνουν. Κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Προφανώς, η λίγκα δεν αντέχει άλλο πια να το ανέχεται. Είμαι χαρούμενος για τον κανονισμό».
Ο Αμάρε Στανταμάιρ, πάντως, δεν είναι τόσο αισιόδοξος: «Νομίζω ότι οι παίκτες θα συνεχίσουν να παίζουν με τον τρόπο που έπαιζαν ως τώρα, όπως ξέρουν να παίζουν. Αλλά θέλουμε να έχουμε ένα καθαρό παιχνίδι στο οποίο να παίζεται μπάσκετ».
Βέβαια, ο Μπλέικ Γκρίφιν, που έχει κατηγορηθεί ως ένας από τους πιο μεγάλους floppers στο πρωτάθλημα, έθεσε το θέμα σε άλλη βάση: «Είναι καλό στη λογική ότι θα το σταματήσει, αλλά απ’ την άλλη, πες μου, αν είμαστε στον 7ο τελικό του NBA και ο τύπος έχει ευκαιρία να το κάνει, τι θα σκεφτεί; ‘Θέλω τα 10.000 δολάρια ή θέλω το δαχτυλίδι του πρωταθλητή;’. Με καταλαβαίνεις; Η τιμωρία είναι κατόπιν εορτής και δεν θα επηρεάσει το ποιος κερδίζει ή χάνει παιχνίδια».
Βεβαίως, ο Γκρίφιν έχει απόλυτο δίκιο και πραγματικά, το γεγονός ότι αυτός το σκέφτηκε ενώ το NBA όχι, είναι απίστευτο. Η τιμωρία με βάση το βίντεο δεν αλλάζει το αποτέλεσμα του αγώνα, ενός αγώνα που μπορεί κάλλιστα να έχει κριθεί από ένα flopping ή θα μπορούσε να έχει κριθεί από την τεχνική ποινή με την οποία θα τιμωρούταν όποιος το έκανε. Αυτή είναι τεράστια τρύπα στον κανονισμό του NBA και είμαι σίγουρος ότι μόλις άκουσαν τις δηλώσεις του Γκρίφιν στη λίγκα… έξυσαν τα κεφάλια τους αμήχανα.
Σύμφωνα με τη λίγκα, το flopping θα οριστεί ως εξής: «Κάθε φυσική κίνηση που φαίνεται να έχει ως σκοπό να αναγκάσει τους διαιτητές να σφυρίξουν φάουλ σε άλλον παίκτη».
Η λίγκα είπε: «Ο πρώτος παράγοντας που θα καθορίζει αν ένας παίκτης έκανε flopping είναι αν η φυσική του αντίδραση στην επαφή με κάποιον άλλο παίκτη είναι ασυνεπής προς αυτό που λογικά θα περίμενε κανείς με βάση τη δύναμη και την κατεύθυνση της επαφής».
Βέβαια, ανάμεσα σε όλους τους παίκτες του NBA, υπάρχει και ο… τρελός προφήτης που τώρα νιώθει δικαιωμένος: «Όλοι με λέγατε τρελό όταν εγώ το φώναζα πριν τόσα χρόνια. Δεν θα αναφερθώ καν στο πόσο τρελό με λέγατε, αλλά ναι, δικαιώθηκα». Ποιος; Ο Ρασίντ Ουάλας…
Και κάπου μακριά, ο Άντερσον Βαρεζάο ξέρει ότι χάνει το… 50% της αμυντικής του ικανότητας, αλλά δεν το πολυλέει: «Όχι, δεν κάνω flopping πια. Παλιά το χρησιμοποιούσα λίγο». Το γέλιο του όσο το έλεγε, όμως, τον πρόδωσε…
Νίκος Κουσούλης
Υ.Γ.: Για να καταλάβετε πόσο εύκολο έχει το flopping ο Βαρεζάο, πάρτε την παρακάτω φωτογραφία που είναι πέρα για πέρα… αληθινή ιστορία: