Δημοσιεύτηκε στις 11 Αυγούστου 2008
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ–ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ = 79-75
Το Λιθουανία – Αργεντινή ήταν όσο ντέρμπι περιμέναμε να είναι ο σημαντικότερος, ίσως, αγώνας όλου του πρώτου γύρου του τουρνουά. Ένα από τα πιο αμφίρροπα ματς της διοργάνωσης, αγώνας που έκρινε λίγο ως πολύ την πρωτιά του ομίλου, θέση που ίσως αποδειχθεί καθοριστική για την είσοδο στην τετράδα. Ανάμεσα σε δύο ομάδες με πολλούς καλούς παίκτες, είδαμε κανέναν να μην είναι σε πολύ μεγάλη μέρα, αλλά αρκετούς να είναι σε καλή. Όλο το ματς πήγε πόντο-πόντο, και όταν οι Λιθουανοί πήραν μια διαφορά γύρω στους 10 πόντους στις αρχές του τετάρτου, οι Αργεντίνοι μπόρεσαν να τη γυρίσουν 3 λεπτά πριν το τέλος.
Για την Αργεντινή, πράγματι είναι γεγονός, ότι μετά τους 6 παίκτες, ελάχιστα λεπτά συμμετοχής θα πάρουν οι υπόλοιποι στα ντέρμπι. Χθες έπαιξαν όλοι μαζί 13 λεπτά, είδαμε πολλή ώρα να παίζει στο «1» ο Ντελφίνο και στο «4» ο Νοτσιόνι, ενώ τα τελευταία λεπτά ο Χερνάντεζ επέλεξε να τα παίξει χωρίς τον Πριτζιόνι. Οι Λατίνοι, πάντως, είχαν την ευκαιρία να πάρουν το ματς, αλλά έχασαν δύο επιθέσεις με το σκορ στην ισοπαλία. Η διαιτησία, επίσης, ήταν μέτρια και φάνηκε να ευνοεί τη νικήτρια.
Από την άλλη μεριά, η Λιθουανία έκανε τη μεγάλη νίκη στηριζόμενη στο καλό μοίρασμα της μπάλας από τον Γιασικεβίτσιους, τον πλουραλισμό στην επίθεση και τα 3/3 τρίποντα του Κλέιζα, το τρίτο από τα οποία ήταν και το καθοριστικό. Ο Μπουτάουτας και φέτος δεν εντυπωσιάζει από τους πάγκους, αλλά ορισμένα απλά πικ εν ρολ βγάζουν εύκολους πόντους στο παρκέ, αφού ο Σάρας συνεργάζεται πολύ καλά με Γιαφτόκας και Πετραβίτσιους.
Το μεγάλο ματς του ομίλου πέρασε στο παρελθόν, οι Λιθουανοί είναι πια το μεγάλο φαβορί για την πρώτη θέση, ενώ οι Αργεντίνοι θα ψάξουν πια την υπέρβαση, ελπίζοντας να μη… σκάσει η εξάδα τους.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ–ΑΓΚΟΛΑ = 95-66
Η Γερμανία δεν άφησε πολλά περιθώρια στην Αγκόλα να πιστέψει ότι θα μπορούσε να κάνει το ματς ντέρμπι. Το σημαντικότερο είναι ότι έδειξε να βρίσκει ρυθμό και συνεργασίες με Νοβίτσκι και Κάμαν να μην έχουν πρόβλημα να «καθαρίσουν» το ματς και να βρουν και αρκετό χρόνο για ξεκούραση. Οι Γερμανοί φέτος δείχνουν πιο δυνατοί από άλλα χρόνια και το τελικό σκορ, έστω και σε αυτό το ματς αποδεικνύει την καλή κατάσταση της ομάδας. Ο Κάμαν έχει μπει πια στα συστήματα, ενώ ο Νοβίτσκι κάνει για πλάκα αυτά που στους συμπαίκτες του μοιάζουν «βουνό». Το αποτέλεσμα ελπιδοφόρο, τουλάχιστον για πρόκριση στους «8». Η Αγκόλα δεν μπόρεσε να αντισταθεί, και δύσκολα θα μπορέσει να το κάνει σε οποιοδήποτε ματς του ομίλου, ειδικά όσο οι Τσιπριάνο και Γκόμες δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση.
ΡΩΣΙΑ-ΙΡΑΝ = 71-49
Οι Ρώσοι κέρδισαν πιο δύσκολα απ’ ότι περίμεναν το Ιράν. Θα μου πείτε πώς γίνεται πιο δύσκολα αφού το ματς έληξε με 22 πόντους διαφορά. Όμως, δεδομένης της διαφοράς δυναμικότητας των δύο ομάδων, το γεγονός ότι οι Ιρανοί ήταν κοντά στο σκορ για 34 λεπτά, μόνο προς τιμήν τους μπορεί να μετρήσει. Στο τέλος επικράτησε η λογική και το 17-5 των Ρώσων έδωσε στη σεμνή τελετή τέλος.
Η.Π.Α.-ΚΙΝΑ = 101-70
Εύκολα κέρδισαν οι Αμερικάνοι τους Κινέζους αλλά για μας το θέμα δεν είναι αυτό. Εκείνο με το οποίο θα ασχοληθούμε είναι ότι οι Αμερικάνοι έδειξαν τις ίδιες ασθένειες τις οποίες είδαμε στα φιλικά. Μεγάλο πρόβλημα στα ριμπάουντ και τη ρακέτα και μία έως δύο πάσες πριν το σουτ στην επίθεση. Ο Χάουαρντ τις μισές φορές που σηκωνόταν έτρωγε τάπα, ενώ ο Ρεντ, φοβούμενος μήπως και δεν ξαναπαίξει στο Πεκίνο (λανθασμένα βέβαια, αφού υπάρχει και το ματς με την… Ανγκόλα) όποτε έπαιρνε την μπάλα σούταρε. Από εκεί και πέρα, όπως τα περιμέναμε, απλώς πολύ πιο άστοχοι στα τρίποντα απ’ ότι αυτοδιαφημίζονταν. Και οι Κινέζοι δεν έδειξαν κάτι διαφορετικό από εκείνο που… φωνάζει ο Γιάο τόσο καιρό («έχουμε πρόβλημα στην περιφέρεια, κάνουμε πολλά λάθη στην οργάνωση του παιχνιδιού»). Οι 3 από τους 4 πρώτους σκόρερ της Κίνας (Γιάο, Γι και Γουάνγκ) ήταν οι ψηλοί της, ενώ ο 4ος έπαιξε τριαροτεσσάρι στο ματς (Τσου). Αυτό δείχνει ότι εμφανώς κάτι λείπει από τις Η.Π.Α.. Και να είστε σίγουροι ότι δεν το… πρόσεξα μόνο εγώ.
ΚΡΟΑΤΙΑ-ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ = 97-82
Οι Κροάτες έκαναν περίπατο το ντέρμπι και έχουν από την 1η αγωνιστική αγκαλιάσει την 4η θέση του ομίλου. Οι Αυστραλοί πια για να προκριθούν θέλουν τουλάχιστον μια νίκη επί Ρώσων, Λιθουανών ή Αργεντινών, και ίσως ακόμη και αυτή να μην τους φτάσει λόγω της μεγάλης διαφοράς που έχασαν από τους Κροάτες. Η διαφορά είχε φτάσει στους 20 πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο, αλλά μετά το πόδι έφυγε από το γκάζι, με τους Αυστραλούς να μην καταφέρνουν να μειώσουν. Από τον αγώνα θα σημειώσω το γεγονός ότι η πολυδιαφημισμένη φροντλάιν των Αυστραλών το έπαιζαν… τροχονόμοι στην άμυνα: Μπόγκατ, Άντερσεν, Νίλσεν και Μπάρλοου, μπορεί να ήταν οι πρώτοι σκόρερ των «Καγκουρό» (πλην του Άντερσεν), αλλά δέχτηκαν 16 πόντους από τον Πρκάτσιν, 16 από τον Μπάνιτς και 10 από τον Λόντσαρ με 16/22 σουτ (12/13 Μπάνιτς και Πρκάτσιν).